Traditionella kanelbullar
Kanelbullens dag idag! Knåda ihop en vetedeg och njut av nybakta bullar till kvällskaffet. Mina fick dessutom lite rosa pärlsocker och rosa glasyr på sig för det är ju oktober. Det betyder att bröstcancer uppmärksammas lite extra just denna månad och även på HSS Media uppmärksammas bröstcancer. Den 12.10 kommer det att sälja rosa VBL-collegetröjor i Espen center, där hela summan går till cancerförbundet!
Såg en bra bild på instagram i måndags med texten: Bara för att det är måndag behöver det inte vara en dålig dag. Du kan starta varje vecka med att göra en god gärning, donera. 1 € varje vecka är inte mycket och känns inte i plånboken. Du kan skippa den där ena kaffen på stan och donera de pengar kaffet skulle kosta dig :) Det ska åtminstone jag göra denna månad. Tillbaka till bullarna.
Traditionella kanelbullar
ca 30 st.
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
ca 11 dl vetemjöl
Fyllning
200 g mjukt smör
1½ dl socker
Kanel
Topping
1 ägg
1 droppe rosa karamellfärg + 1 dl pärlsocker
Florsocker + vatten + rosa karamellfärg
1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37ºc. Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan. Rör om tills jästen löst sig.
2. Blanda i salt, socker, kardemumma och 9 dl mjöl. Rör/knåda degen i maskin tills den är blank. Tillsätt ytterligare 1½-2 dl tills degen släpper från kanten av bunken.
3. Strö lite mjöl på ytan och låt jäsa till dubble storlek.
4. Rör ihop fyllningen, dela degen i två delar och kavla ut till en rektangel som är 30x50 cm. Bred på hälften av fyllningen, strö över kanel och rulla ihop degen. Dela rullen i 14-16 lika tjocka bitar, sätt bullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper eller i formar och jäs dem till dubbel storlek.
5. Sätt ugnen på 200ºc varmluft, pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över rosa pärlsocker.
Rosa pärlsocker får du genom att blanda pärlsocker med lite karamellfärg!
6. Grädda bullarna 8-10 minuter, låt svalna och ringla sedan över glasyr.
7. Ät och njut!
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar