I koket med Sofia

Tzatziki

Skrivet av Sofia Rönnbacka 08.05.2017 | 0 Kommentarer

Det godaste tillbehöret till princip allt måste ju vara tzatziki!! Älskar denna yoghurtsås, äter den året om! Den passar som salladsdressing, kall sås till kött, fisk eller fågel, på bröd istället för smör, till dippsås, ja ni fattar, till allt! I det äkta tzatziki ska yoghurten rinna av i en sil med silduk, gärna över natten för att få bort vasslen ur yoghurten men min snabbvariant går på fem minuter. Den slår inte den äkta men den är mycket nära och ifall man, som jag, vill ha tzatzikin med detsamma så är detta recept perfekt! Jag brukar använda mig av turkisk yoghurt för den är lite tjockare, vilket gör så att tzatzikin inte blir så rinnig ifall du gör en snabb variant. Gör du den äkta går det med naturell yoghurt eller en blandning av naturell yoghurt och gräddfil. Receptet är för fyra personer som tillbehör men jag rekommenderar att alltid göra extra för den står sig flera dagar i kylskåp! Ifall du vill kan du tillsätta äpple, morot, kålrot eller varför inte rödbeta för att få en lite annorlunda variant :)

Tzatziki

1 stor gurka

½ tsk salt

4 dl turkisk yoghurt

1-2 vitlöksklyftor

1 tsk olivolja

Citronsaft, salt och peppar 

1. Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Blanda den med ½ tsk salt och låt den dra några minuter. 

2. Kläm vätskan ur gurkan genom att sätta gurkan på en tallrik och placera sedan en annan tallrik ovanpå, pressa hårt så att så mycket vätska som möjligt kommer bort. Eller så gör du som jag och kniper vätskan ur gurkan.

3. Rör ihop gurka, yoghurt och olivolja, pressa i vitlöken och smaka av med peppar och citronsaft och eventuellt mera salt.

4. Ät och njut!

Tzatziki2

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar