Vaniljkola med havssalt
Nu kan jag inte hålla mig längre. Julbaket har påbörjats, det är ju trots allt bara en månad kvar till jul. Så var beredda på en del recept! Denna kola var meningen att bli fudge men glömde bort ett steg så den blev till en kola, visade sig vara hur bra som helst den med! Så ni får valmöjlighet till att göra en kola eller en fudge, vad ni hellre behagar, eller varför inte göra både och! Det går att ändra smaksättningen enkelt. Exempelvis kan du blanda ner hackade hasselnötter eller varför inte laktitspulver! De står sig dessutom länge i kylskåpet.
Det kan vara bra att ha en godis- eller stektermometer då du bakar julgodis.
Vaniljkola med havssalt
ca 16 bitar
2½ dl socker
2 dl grädde
1/3 tsk vaniljpulver
1 msk glukossirap
1. Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull med tjockt botten.
2. Värm sakta upp kolan tills sockret smält, höj därefter värmen och blandningen tills den är 125ºc för kolan, 122ºc för fudge.
3. Ifall du gör kola, häll smeten i en limpform med bakplåtspapper i, strö över havssalt och låt stelna före du skär upp den.
Ifall du gör fudge, låt blandningen svalna något och rör den sedan så smeten blir tjock och mera matt i färgen. Häll den i en limpform, strö över havssalt och låt den stelna före du skär upp den.
4. Paketera in kolan i bakplåtspapper så de inte fastnar i varandra, fudgen går bra att förvara i en burk utan att den är inslagen.
5. Ät och njut!
Kommentarer
Jenni 24/11/2017 10:28am (6 år sen)
Domhär ska jag absolut testa att göra :)
Emma 07/12/2018 3:05pm (5 år sen)
Var hittas glukossirap? Kan man byta ut det?
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar