I koket med Sofia

Västerbottenostpaj

Skrivet av Sofia Rönnbacka 22.08.2018 | 0 Kommentarer

Kräftsäsong, och ett måste på kräftskivan är en västerbottenostpaj! I helgen hade vi vår årliga kräftis och jag hade bakat min goda västerbottenostpaj. Det kan inte finnas en enklare paj att baka än denna och den går hem hos de flesta. Den kan serveras både varm eller kall så det är en perfekt paj att tillreda på förhand och sedan bara dekorera den med en massa gott. Klicka smetana runtom på pajen, strö över lite rom/kräftstjärtar/räkor, några dillkvistar och finhackad rödlök och pajen försvinner i ett nafs. Eller skippa toppingen och ät den som den är, oavsett hur du gör är den god. Min paj är gjord i en springform som är 26 cm i diameter, vill du göra pajen i en vanlig pajform rekommenderar jag en mindre mängd pajskal. Skriver in de mängderna inom parentes!

Vasterbottenostpaj 1

Västerbottenostpaj

26 cm ∅

Pajskal

150 g smör (125 g)

4 dl vetemjöl (3 dl)

3 msk kallt vatten (2 msk)

Fyllning

300 g riven västerbottenost

3 ägg

2 dl grädde

1 dl mjölk

½ tsk salt

¹⁄3 tsk svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225ºc. Nyp snabbt ihop ingredienserna till pajskalet och tryck ut det i en springform klädd med bakplåtspapper på botten och smorda kanter, alternativt en smord pajform. Nagga botten och ställ i kylskåpet tills ugnen är varm. Grädda botten 12 minuter. 

2. Under tiden du väntar på att ugnen ska bli varm/pajskalet gräddas river du osten och blandar ihop ingredienserna till äggstanningen. 

3. När pajskalet är gräddat sänker du temperaturen på ugnen till 200ºc, stör osten i pajskalet och häller över äggstanningen. Grädda pajen 20-25 minuter eller tills äggstanningen stelnat och pajen har fått en gyllenbrun färg. 

4. Toppa pajen med valfri topping eller servera den som den är.

5. Ät och njut!

Vasterbottenostpaj 2
 
Även focaccia passar perfekt på bordet när det vankas kräftis. Du hittar recept på min variant av focaccia här!

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar