I koket med Sofia

Syrliga lingon­remmar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 22.10.2017

Ännu finns superbäret lingon kvar i skogen som bara väntar på att plockas, så hoppa i dina stövlar och ta en höstpromenad i solen och plocka några deciliter lingon och testa dessa lingonremmar. Jag är på en sockerdetox just nu men varje kväll slår sötsuget in och då är dessa remmar perfekta att ha hemma i skåpet! Förvara dem i en burk med lufttätt lock så håller de sig i flera veckor. De är fria från vitt socker och sötas med honung, agave, stevia eller vad du behagar. Dessutom är de enkla att göra och innehåller bara två ingredienser.

Lingonremmar 73

Lingonremmar

400 g lingon

4 tsk honung

1. Mixa ihop lingon och honung med en stavmixer eller i en blender.

Ifall du använder frysta lingon, börja med att koka dem så de blir mjuka och mixa sedan ihop dem med honung.

2. Sätt ugnen på 50ºc.

3. Klä en plåt med bakplåtspapper och bred ut lingon"smeten" tunt på plåten, ca 3 mm tjockt. Försök att få den så jämn som möjligt.

4. Sätt in plåten i ugnen och ha den där i 4-5 timmar.

Lingonremmarna ska vara lite sega men inte alldeles för mjuka så de inte går att rulla.

5. Klipp remmar av lingonplattan, gärna genom bakplåtspappret så är de enkla att rulla ihop och fastnar inte med varandra.

Om du vill kan du knyta ihop dem med ett snöre.

6. Ät och njut!


Jordgubbs­smakande kokosglass

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.09.2017

Kategorier:

Kokosgrädde + jordgubbar = Glass till frukost! Det är så enkelt som det låter, bara att mixa ihop och tillsätta eventuell sötning. Receptet är beräknat för en ordentlig frukost eller som två-tre mindre portioner. Kokosgrädde får du från det tjocka lagret från en burk med kokosmjölk eller en burk med endast kokosgrädde. Har du en vanlig burk kokosmjölk så kan du använda kokosvattnet till smoothies eller dricka det så som det är! Jag brukar använda mig av denna kokosgrädde.

Jordgubbssmakande kokosglass

2 dl kokosgrädde

3 dl frusna jordgubbar

½ krm vaniljpulver

Ev. sötning, honung eller lönnsirap

1. Mixa ihop kokosgrädden och jordgubbarna till en slät konsistens.

2. Tillsätt vaniljpulver och eventuellt sötning.

3. Servera och toppa med kokosflingor och jordgubbar.

4. Ät och njut!

jordgubbssmakande kokosglass 1


Blomkåls- och linscurry

Skrivet av Sofia Rönnbacka 25.08.2017

Har lite bloggtorka just nu. Det är inte det att jag saknar recept att dela med mig av, tro mig, har många på lager och flera på kommande men det är skrivandet. Vet inte riktigt hur jag ska börja mina inlägg och saknar inspiration att skriva "den inledande texten". I och för sig var det ju inte så svårt för nu har jag ju skrivit den. Nå väl, till receptet! En blomkåls- och linscurry. Hetta från chili, syra från limen, krämighet från kokosmjölk och crunch från cashewnötterna. En mycket välbalanserad rätt både i smakerna och konsistensen. Den är dessutom vegansk!

Blomkals linscurry 8

Blomkåls- och linscurry

1 gul lök

2 klyftor vitlök

200 g zucchini

1 dl röda linser (gärna ekologiska)

400 g blomkål

1 paprika

1 tsk sambal oelek/chilisås/chilipasta/röd curry pasta

2 tsk tomatpuré

½ msk currykrydda

400 ml kokosmjölk (gärna ekologisk)

5 dl vatten

1 grönsaksbuljong

Salt och peppar, olja till stekning

Till servering:

Basmati eller jasmin ris, lime, cashewnötter och koriander.

1. Hacka löken och vitlöken. Tvätta zucchinin, paprikan och blomkålen och skär i bitar.

2. Värm upp olja i en stekpanna och stek grönsakerna tills de blir mjuka. Tillsätt sambal oelek, tomatpuré, curry och stek ytterligare i några minuter.

3. Skölj linserna.

4. Tillsätt sedan kokosmjölk, vatten, buljongtärningen och linserna och låt curryn koka i 10 minuter. Rör om då och då.

Under tiden kan du koka riset enligt anvisning på förpackningen.

5. Smaka av curryn med salt och peppar. Servera med det kokta riset, en klyfta lime, koriander och cashewnötter.

6. Ät och njut!