I koket med Sofia

Grönsaksbiffar med halloumi

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.03.2020

Grönsaksbiffar i all ära men tillsätter du halloumi så är det ännu bättre! Jag drar mig ofta för att göra grönsaksbiffar för jag måste riva så mycket rotfrukter för hand (jag äger inte en matberedare..) men varje gång jag gör dem tänker jag att jag måste göra dem oftare. För det är ju så gott. Så har du en matberedare, kör dubbla recept och frys in, perfekt att ta upp och steka igen för en snabb och hälsosam lunch. Servera med en god gräddfilssås och ät med potatis, ris, couscous eller pasta, mums!

Gronsaksbiffar med halloumi 2

Grönsaksbiffar med halloumi

ca 16 styck

1 ägg

½ dl skorpsmulor

1 dl grädde

½ tsk paprikapulver

½ tsk basilika

½tsk svartpeppar

1 gul lök

200 g morot

100 g palsternacka

150 g kålrot

50 g rotselleri

100 g riven halloumi

1. Blanda ägg, skorpsmulor, grädde och kryddor.

2. Skala och riv alla rotfrukter, löken och halloumin. Blanda ihop alla ingredienser och forma till bollar.

3. Stek i mycket smör och olja, sätt bollarna i en stekpanna och tryck ut dem med en stekspade. Stek tills de är gyllenbruna och vänd sedan, ha inte för hård värme för då bränns de men är råa inuti. 

4. Servera med gräddfilssås och valfritt tillbehör, ät och njut!

Gronsaksbiffar med halloumi 1

Gräddfilssås

1 brk gräddfil

1 tsk dijonsenap

Salt, peppar, basilika, timjan enligt smak

Några droppar chilisås för hetta

1 tsk citronsaft

1. Rör ihop alla ingredienserna till en slät sås.


Rostad morotssoppa

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.11.2019 | 1 kommentar(er)

Om det är något vi har bra här i Finland, så är det vårt utbud av rotfrukter. Och jag älskar rotfrukter. Denna soppa blev inget undantag. En rostad morotssoppa med en fetaostkräm och balsamico blev en enkel och god lunch. Receptet är beräknat för två personer eller som förrätt för 4-6 personer. 

Rostad morotssoppa 1

Rostad morotssoppa med fetaostkräm

2 portioner

Rostade morötter

4 stora morötter

1 klyfta vitlök

1 kvist rosmarin

1 msk olja

Salt, peppar och chiliflakes

_________________________

1 lök

4 medelstora potatisar

1 msk smör

5 dl vatten

1 kyckling-/grönsaksbuljongtärning

ca ½ dl grädde

Fetaostkräm

1 brk crème fraiche

1 block fetaost, ca 200 g

Svartpeppar

Balsamico

Rosmarin

1. Skala och dela morötterna i mindre bitar, blanda dem med en krossad vitlöksklyfta, salt, peppar, chiliflakes och rosmarin. Ringla över olja och rosta dem i ugnen på 225ºc i ca 20 minuter.

2. Under tiden morötterna rostas skalar du och hackar en lök, skalar och delar potatisen och steker dem i lite smör. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningen. Koka tills potatisen är mjuk.

3. Blanda ihop crème fraiche och fetaost till en kräm. När potatisen är mjuk tillsätter du de rostade morötterna och mixar soppan slät med en stavmixer/i en blender. Tillsätt grädde tills du får en önskad konsistens.

4. Servera soppan med fetaostkrämen, nymalen svartpeppar, balsamico och rosmarin.

5. Ät och njut!

Rostad morotssoppa 2

Min lilla hjälpreda (läs stjälpreda) var med förstås. En annars bra bild fick en gullig liten bebishand med som rekvisita..


Sötpotatis-böngryta

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.03.2019

Jag och min kusin har ett nyårslöfte, att testa något i en hel månad och sedan nästa månad testar vi något nytt och så vidare. Januarimånad började med "slösa inga pengar på att äta ute/snabbmat", och tro det eller ej men vi (åtminstone jag, hon kanske har fuskat ;)) klarade hela månaden utan skräpmat! I februari skulle vi äta vegetariskt tre gånger i veckan, vilket inte var så svårt för mig eftersom jag redan äter ganska mycket vegetariskt. Nu i mars är det den värsta utmaningen hittills.. Inget socker, det vill säga absolut inte godis, bullar och bakverk, lemonad, glass eller annat som helt uppenbart innehåller socker. Som ni läser, den värsta månaden hittills. Dock har det börjat bra för Freya blev väldigt sjuk och jag drog på mig en förkylning så jag har varken haft tid att tänka på att jag vill ha socker eller lust att äta socker. Förutom på fastlagstisdagen, den var tuff. Vem i hela fridens namn sockerstrejkar den månad då man får äta fastlagsbulla?! Varför gör vi då detta? Svaret är enkelt, för att utmana oss. Vi älskar att äta men saknar självkontrollen, haha. Så vill någon haka på så berättar jag mer än gärna aprils utmaning när den kommer! Nu var det ju inte detta jag skulle skriva om. Egentligen skulle jag skriva ett recept på en vegansk sötpotatisgryta med smaker från mellan östern som jag komponerade ihop under februarimånadens utmaning. 

Sotpotatis bongryta 1

Sötpotatis-böngryta

4 portioner

200 g sötpotatis

200 g zucchini

1 gul lök

1 klyfta vitlök

1 paprika

1 brk tomatkross, 500 g

2 dl vatten

1 brk svarta bönor, ca 200 g avrunnen vikt

1 tsk örtblandning

1 tsk röd currypasta

1 tsk sambal oelek

1 tsk spiskummin

50 g spenat

Salt och peppar

Olja till stekning

Till servering:

Ris/couscous/bulgur

En klick yoghurt eller crème fraiche ifall du vill

Persilja/koriander

1. Skala sötpotatisen. Skär den, zucchinin och paprikan i bitar, strimla löken och hacka vitlöken.

2. Stek grönsakerna i lite olja, häll på tomatkross, vatten, currypasta, sambal oelek och kryddorna. Låt puttra tills sötpotatisen är mjuk, ca 10 minuter beroende på hur stora bitarna är.

3. Koka ris under tiden grytan kokar. Skölj även bönorna och spenaten. När sötpotatisen är mjuk rör du i bönorna och spenaten och låter gryta koka ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

4. Servera med ris och varför inte en klick yoghurt och nyklippt persilja/koriander.

5. Ät och njut!


Halloumitacos med sötsyrlig salsa

Skrivet av Sofia Rönnbacka 01.10.2018

Måndag igen då och redan oktober men vad gör det! Vi kör en meatfree monday med halloumitacos med en sötsyrlig salsa gjord på ananas som bryter av den rökigt kryddade halloumin. De som känner mig vet att en av mina hobbies är att handla mat, haha. Speciellt tex-mex hyllan är en plats jag gärna stannar en stund extra på. När jag handlade sist såg jag att Santa Maria hade en ny tacokrydda, smoky halloumi, så den måste ju såklart testas! Tacokryddan smakade verkligen rökigt med en hint av koriander så en sötsyrlig salsa passade perfekt till halloumin. Dessutom bröt den av sältan från halloumin. En enkel och god middag som är klar på ett nafs. Stek bara 400 gram halloumi, tillsätt 1 dl vatten och en påse smoky halloumi-kryddblandning. Ifall du inte vill ha halloumi passar kryddblandningen även med kyckling. I våra tacos satte vi issallad, halloumi, ananassalsa och sriracha-crème fraiche (2 dl crème fraiche + 1 tsk sriracha) men även guaccamole skulle ha passat perfekt. Nu hade jag inte avokado hemma denna gång, vilket jag annars har för jag är igen inne i en avokadoperiod. 

Sotsyrlig salsa 1

Sötsyrlig ananassalsa


2 dl fintärnad färsk ananas, 2 skivor

10 cm gurka

½-1 rödlök beroende på storlek

2 msk limesaft

1 msk olivolja

En nypa salt och en nypa svartpeppar

1. Tärna ananas, gurka och rödlök fint. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med lite salt och peppar.

2. Servera med tacos!

Smoky halloumi taco 2

I lördags fyllde jag även år, 25 hela år! Ser lika mycket fram emot mina födelsedagar fastän jag blir äldre. Tänk, 25 hela år. Vad mycket jag hunnit med och vad mycket roligt jag har kvar att göra! Hoppas mitt 25 levnadsår blir lika bra som mitt 24:e blev, fast jag tror det blir  ganska svårt att toppa det året!

 

Lins- och böngryta

Skrivet av Sofia Rönnbacka 10.09.2018 | 1 kommentar(er)

Meatfree monday! En lins- och böngryta som du enkelt slänger ihop på 15 minuter är exakt vad denna måndag behöver. Älskar att äta mustiga grytor under hösten. Snart kommer det dessutom älgkött och då har jag en gryta i tankarna. Får se om den blir av! Så länge får ni nöja er med denna vegetariska gryta. Vi äter för det mesta vegetariskt en gång i veckan hos oss och då blir det ofta något med röda linser just för att det går snabbt och näringsinnehållet i linser är ju super! Vill du få in lite kött i rätten så passar det utmärkt med strimlad rökt skinka :)

Lins och bongryta 1

Lins- och böngryta

4 portioner

3 potatisar

3 morötter

1 rödlök

1 klyfta vitlök

500 g tomatkross

3 dl vatten

1 buljongtärning

1 dl röda linser

1 burk vita bönor, ca 300 g oavrunnen vikt

½ tsk basilika, timjan och oregano

½-1 tsk chilipasta/chilisås

2 lagerblad

½-1 msk rödvinsvinäger

Till servering

Färskost eller crème fraiche

1. Tvätta, skala och skär potatisarna och morötterna i bitar. Finhacka rödlöken och vitlöken. 

2. Fräs potatis, morot, lök och vitlök i en gryta eller en kastrull utan att de får färg. Tillsätt tomatkross, vatten och buljongtärningen och låt koka i fem minuter. Tillsätt sedan resten av ingredienserna förutom bönorna. 

3. Koka grytan i 10 minuter och tillsätt därefter bönorna. Smaka av med salt och peppar ifall det behövs.

4. Servera grytan med färskost eller crème fraiche.

5. Ät och njut!

Lins och bongryta 2

 


Örtolja som dressing och marinad

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.07.2018

Ifall du inte upptäckt örtolja och dess användning ska du se hit! Typ världens godaste tillbehör/dressing, speciellt på sommaren då örterna kan plockas från den egna trädgården och är solvarma. Användningsområdet är inte heller det snävaste. Använd örtolja som salladsdressing, rosta nypotatis i ugnen och slunga dem i örtolja, sätt oljan på pizza, använd den som marinad till kött eller grönsaker,  använd örtolja i fransk potatissallad eller byt ut den vanliga såsen i potatissallad mot örtolja, använd oljan som tillbehörs-sås eller ringla den över en god soppa, ja du märker ju kanske att den går att använda till i princip allt! Det enda du ska beakta är mängden salt, använder du den som marinad krävs det mera salt än om du använder den som salladsdressing, så smaka dig fram. Detta recept ger ca 1 dl örtolja, men feel free att dubbla receptet för oljan står sig nämligen en vecka i kylskåpet ifall du förvarar den lufttätt.

Ortolja dressing och marinad 1

Örtolja

ca 1 dl färdig örtolja

1 dl ryps- eller rapsolja

1 dl färska valfria örter (exempelvis basilika, timjan, gräslök, koriander, persilja, libbsticka)

1 färsk lök

1 msk citronsaft

Salt och peppar enligt vad örtoljan ska användas till

1. Mixa ihop alla ingredienser i en blender eller med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

2. Servera på sallad, nypotatis, biffen eller i soppan.

3. Ät och njut!

Ortolja dressing och marinad 3
 
Ortolja dressing och marinad 4
 
Örtoljan passar utmärkt i en sallad med vattenmelon och fetaost!

Potatispizza med pecorino

Skrivet av Sofia Rönnbacka 29.06.2018 | 1 kommentar(er)

Great minds think alike får jag verkligen säga här. Gjorde denna pizza förra veckan men tänkte att jag inte publicerar den under midsommarveckan. Och vad ser jag, Sofie har skapat en nästan likadan pizza till midsommarbilagan i tidningen, haha. Så kan det gå!

Hur som helst dela med mig av min variant för den var sååå god. Herrejösses, visste inte att en pizza kunde smaka på detta sätt!  Italienarna skruvar säkert på sig men who cares för detta är min go to pizza i sommar. Recept på pizzadegen hittar ni här. Denna gång hade jag den att snabbjäsa så den gjordes på varmt vatten och jäste 1 timme. Denna pizza passar dessutom bra som både huvudrätt men också som tillbehör under härliga sommarkvällar.

Potatispizza 1

Potatispizza

4 pizzor

1 sats pizzadeg 

1 burk crème fraiche

ca 8 medelstora potatisar

100-150 g pecorino ost

1 dl hackade färska örter (timjan, basilika, gräslök)

Salt och nymalen svartpeppar

Olivolja

1. Värm ugnen till 225ºc och ställ in två plåtar (alternativt pizza-sten) i ugnen så de får värmas upp. 

2. Tvätta potatisen och skär den tunt med en kniv eller på en mandolin.

3. Baka ut fyra avlånga pizzor av degen. Bred ut crème fraiche över varje botten men lämna en kant på ca 1,5 cm runt pizzan.

4. Hacka örterna och strö över, salta och peppra pizzorna rejält och riv över pecorino. Ringla olivolja längs med kanten och över pizzan. 

5. Flytta pizzorna till de varma plåtarna utan att sätta bakplåtspapper! Detta gör dem krispiga i botten och alldeles perfekta. 

6. Grädda pizzorna 15 minuter tills de blivit gyllenbruna runt kanten. 

7. Ät och njut!

Potatispizza 3Potatispizza 4


Rostad nypotatis

Skrivet av Sofia Rönnbacka 27.06.2018

Olivolja, smör, färsk lök, citron och dill i kombination med nypotatis blir aldrig fel. Speciellt inte när den mosas lite och sedan rostas i ugn. En ny tvist på den vanliga potatisen och ett gott tillbehör till grillat! Överlag då du kokar nypotatis är det alltid en bra idé att smaksätta kokvattnet. Detta för att nypotatisen i sig själv inte smakar så mycket och genom att tillsätta några få ingredienser i kokvattnet får du en enkelt ändrat på det! Dessutom kan potatisen på så sätt anpassas till vad som äts med den. Äter du fisk passar citron, äter du kyckling kanske en kvist rosmarin får koka med. Tänkte lista nedan några tips för att pimpa potatisen. 

  • Färska örter. Dill, timjan, basilika, rosmarin, gräslök och mynta passar alla bra med nypotatis. Koka med eller strö över vid servering.
  • Koka potatisen 10-15 minuter. Den får vara lite skarp i mitten, häll bort vattnet och sätt på locket och ha den att ångas klar istället så slipper du vattniga potatisar!
  • Smaksätt kokvattnet. Bra smaksättning är örter, citron, lök, örtsalt, svartpeppar, vitpeppar.
  • Sätt på en klick smör när du hällt bort vattnet, ställ tillbaka kastrullen på kokplattan och bryn potatisen. Detta ger potatisen en lite nötigare smak av det brynta smöret. 
  • Testa att grilla, steka eller ugnsrosta överbliven potatis. Då smakar den inte kylskåp och du behöver inte äta kokt potatis två gånger. 
  • Överbliven nypotatis passar även perfekt till en potatissallad, pizza, italiensk frittata eller i en spansk tortilla och självklart i pytt i panna!

Rostad nypotatis 2

Rostad nypotatis

4 portioner

12-20 nypotatisar beroende på storlek

½ citron i klyftor

1½ tsk salt

½ tsk svartpeppar

½ knippe dill

Vatten så det täcker potatisen

25 g smör

3 msk olivolja

1 färsk lök

½ knippe dill

1. Tvätta och skrapa eventuellt bort skalet av nypotatisen. Tvätta citronen noga och klyfta den, hacka ett halvt knippe dill grovt. 

2. Sätt potatis, citron, dill, salt, peppar och vatten i en kastrull. Koka potatisen 10 minuter, under tiden värmer du upp ugnen till 225ºc. Sätt in en ugnsform/plåt med olivolja och smör så att det värms upp samtidigt som ugnen värms.

3. Häll vattnet av potatisen och ställ tillbaka kastrullen på kokplattan. Detta gör att extra vätska ångas bort från potatisen! Ha kastrullen på plattan ett par minuter, ta sedan bort potatisen och tryck sönder varje potatis något med en stekspade eller undersidan av ett glas.

4. Ta formen med olivolja och smör och häll i potatisen, citronen och dillen. Rör om så att potatisen täcks av smör-oljablandningen. Rosta potatisen 15-20 minuter tills den fått en gyllenbrun färg och skalet har blivit krispigt.

5. Hacka under tiden resterande dill och färsklök, när potatisen är färdig rostad strör du över dessa och serverar med det samma.

6. Ät och njut!

Rostad nypotatis 1

 


Potatissoppa med sparris och koskenlaskija

Skrivet av Sofia Rönnbacka 25.06.2018

En fräsch och enkel soppa hör sommaren till. Förra sommaren tillredde jag en del soppor och lärde mig knepet med att göra soppa till en hit även under sommaren. Knepet är att få in mycket syra. När det är varmt i luften ogillar kanske en stor del att äta soppa, tillsätter man syra i soppan ger det den en somrigare smak och fräschar upp den annars kanske lite tunga soppan. Soppa är ju dessutom ett snabbt och billigt alternativ att äta under sommaren! Ofta grillas det mycket och det blir väldigt dyrt i längden. För att inte bara balansera upp ekonomin med en soppa så kan även kroppen må bra av att äta något annat emellanåt.

Denna vecka ägnas bloggen till potatisen. Usch vad jag kan bli led potatis, speciellt nypotatis, någon annan som känner samma sak? Den ska kokas vaaaarje dag, ätas med smör och sedan steks resterna med lite färsk lök. Inget fel med det, det ÄR gott men efter femtielfte gången känner jag "kom igen, finns det inget annat att göra av nypotatisen?!". Jag ser alltid till så det finns "gammal" potatis hemma under sommaren, köper några kilogram i början, så jag ska få äta gammal potatis någon gång istället för nypotatis. Speciellt i soppor hör den gamla potatisen hem. Så denna vecka ska potatisen få sig ett lyft och användas på andra sätt än att bara koka den. Här får den "tråkiga" potatisen sällskap av sparris, smältost och timjan och skapar en otroligt krämig och god soppa att avnjuta under sommaren. 

Sparrissoppa med koskenlaskija 1

Potatissoppa med sparris och koskenlaskija

4 portioner

1 knippe sparris

6 gamla potatisar

1 buljongtärning (kyckling- eller grönsaks-) + vatten 

2 msk färsk hackad timjan eller ½ tsk torkad

1 dl grädde

100 g koskenlaskija smältost, naturell

2-4 msk citronsaft

Smaka av med salt och nymalen svartpeppar

1. Skala potatisen, bryt av den skarpa delen av sparrisen, skala den och skär både potatis och sparris i bitar och sätt dem i en kastrull.

2. Finhacka timjan och tillsätt med potatisen och sparrisen. Tillsätt en buljongtärning och vatten så att det täcker grönsakerna. Låt koka mjuk under lock, ca 15 minuter.

3. Häll bort lite av kokvattnet med spara det. Mixa soppan slät med en stavmixer, tillsätt grädde, smältost och citronsaft och koka upp soppan. Börja med att tillsätta lite citronsaft och smaka sedan av med salt. Tillsätt därefter mera citronsaft tills du får rätt syra i soppan. Jag gjorde min ganska syrlig för jag gillar syra men här får du själv bestämma.

4. Servera soppan med lite färsk timjan på toppen och varför inte en nygräddad baguette!

5. Ät och njut!

Sparrissoppa med koskenlaskija 2

 


Snabbmarinerad zucchini

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.06.2018 | 2 kommentar(er)

Tänk att det redan är juni, vart tar tiden vägen?! Nu börjar det verkligen synas att det är sommar även i matväg. Det börjar finnas finska jordgubbar, nypotatis, zucchini, rabarber, knippen av färsk lök och rädisor, sparris, ärter och örter i matbutikerna. Eftersom råvaror i säsong ofta är billiga tänkte jag köra lite tema-veckor med olika råvaror. Först ut är zucchinin, oj så underskattad den är.

Zucchinin består till största del av vatten. Hela 95 % faktiskt, så den är ganska näringsfattig. Den innehåller ändå en del c-vitamin, kalium och folat, dessutom har den ett lågt kolhydratvärde så den lämpar sig bra för de som äter lchf eller keto. Zucchinin hör till pumpasläkten och det finns även gul zucchini som egentligen smakar på samma sätt bara att den är gul, kanske trevligt att blanda dessa två? Visste du förresten att blommorna från zucchiniplantan går att äta? Den doppas ofta i frityrsmet och friteras krispig. Så om ni får tag i blommorna testa gärna att göra detta! 

Sedan till en helt annan sak, har ni märkt att bloggen fått ett nytt utseende? Hädanefter finns alla mina bloggkategorier och mina populära inlägg på höger sidan så du enkelt kan söka recept i en viss kategori. Dessutom finns det dela-knappar till Twitter och till Facebook, bilderna kan pinnas direkt till Pinterest och det finns äntligen ett gilla-♥. Så tryck gärna gilla varje gång du gillar ett inlägg så vet jag om det och kan forma bloggen så den blir mera anpassad för dig som läser :)

Men nu tillbaka till receptet, snabbmarinerad zucchini. Ett super tillbehör till grillat kött, kyckling och fisk samt i sallader. Den påminner lite om mormors gurka (skakgurka) men får lite mer syra och smak + att den inte innehåller något socker. Tummen upp!

Snabbmarinerad zuccini 2

Snabbmarinerad zucchini

1 st zucchini, ca 300 gram

Skalet och saften av en halv citron

2 msk oliv- eller rapsolja

¼ dl hackad dill

¼ dl hackad basilika

½ tsk salt

Svartpeppar

1. Tvätta zucchinin. Skär den i strimlor med hjälp av en osthyvel eller en skalare.

2. Hacka dillen och basilikan, tvätta citronen och riv skalet av halva, pressa sedan saften ur halva citronen.

3. Blanda ihop alla ingredienser i en skål och låt dra i ca 30 minuter så vattnet hinner dras ut ur zucchinin och du får en inläggningslag.

4. Servera zucchinin som tillbehör till grillat eller i en sallad.

5. Ät och njut!

Snabbmarinerad zuccini 3

Den snabbmarinerade zucchinin står sig i kylskåp ungefär tre dagar!