Vitlöksmajonnäs med citrontimjan
Det är något speciellt med färska örter. Hela köket fylls av en ljuvlig arom och de smakar så mycket bättre än de torkade. Nu börjar det bli dags att plantera ut örterna i trädgården. Jag halv-fuskade och köpte små plantor som jag ska plantera ut och det fungerar alldeles utmärkt ifall du, som jag, inte har kommit ihåg att så frön. Jag hittade en citrontimjan som jag aldrig testat förut så jag blev tvungen att köpa den. Dessutom var den så himla söt att ha i köket! Det blev även en basilika- och en rosmarinplanta som snart ska planteras ut i trädgårdslandet eller i krukor, har inte riktigt bestämt mig. Timjan borde klara av att övervintra men jag vet inte om jag vågar ta risken med våra vintrar. Basilika och rosmarin är lite mera ömtåliga så jag kommer att ta sticklingar av dem som jag sedan planterar inomhus.
Jag började fundera på vad jag ska använda citrontimjan till och kom på några idéer. Här får ni ta del av första idén, en vitlöksmajonnäs med citrontimjan som vi hade till batatpommes, sååå gott! Jag vispade min för hand men det går säkert att vispa med en elvisp eller en stavmixer. Om du vill kan du dessutom använda både äggulan och äggvitan och mixa ihop allt med en stavmixer. Sätt då stavmixern i botten av skålen och lyft den sakta uppåt. Det kommer ca 1½ dl majonnäs av detta recept.
Vitlöksmajonnäs med citrontimjan
1 äggula
1 tsk dijonsenap
½ msk vitvins vinäger
1 krm socker
En nypa salt
Vitpeppar
ca 1 dl olja
1-2 klyftor vitlök
1 msk hackad citrontimjan
1. Sätt äggulan, senapen, vinäger, socker, salt och peppar i en beredningsskål. Vispa ihop.
Använd gärna en vid skål så är det enklare att vispa.
2. Tillsätt oljan lite i taget och vispa samtidigt så majonnäsen inte skär sig.
3. Då majonnäsen är den önskade konsistensen pressar du i vitlök och tillsätter hackad citrontimjan.
4. Servera med exempelvis batat-, potatis- eller rotfruktspommes eller varför inte med grillad kyckling!
5. Ät och njut!
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar