Och över jorden frid ...

Skrivet av Henrik Othman 12.12.2018 | 2 Kommentarer

I Jakobstad varar dagen i dag, den 12 december, fyra timmar och 35 minuter, och mörkret tätnar ytterligare i mer än en vecka.

Blickar man ut i världen är det svårt att se några ljuspunkter. 

Nattens nyheter om skottdådet i Strasbourg är bara ett inslag i det dystra nyhetsflödet.

 

Förhandlingarna mellan parterna i Jemenkonflikten i Rimbo (av alla ställen; har i min späda ungdom 1967 bytt tåg där en natt på väg från Uppsala till Gävle) inger inga större förhoppningar, i Syrien är utsikterna fortfarande dystra och klimatkongerensen i Katowice verkar bli en total flopp.

 

• Ukraina säger upp VSB-pakten med Ryssland, Ryssland hotar kontra med att säga upp avtalen som reglerar trafiken genom Kertjsundet och i Ryssland cementeras all makt hos Putin.

 

• Det hotande handelskriget mellan USA och Kina är ett tungt svart moln över världsekonomin och den lynnige Trump fortsätter ge mardrömmar.

 

 

Samtidigt känns det som om Europa skakar i sina grundvalar.

• När detta skrivs råder totalt kaos i Storbritannien där Theresa May fegar ut inför den parlamentsomröstning om brexit som skulle ha hållits i går, allt fler yrkar på en ny folkomröstning och polariseringen mellan brexitanhängare och -motståndare  verkar bli allt större.

 

"Men julhandeln väntas igen slå rekord och jakobstadsborna grälar om i vilken ordning man ska hänga tro, hopp och kärlek."

• Frankrike drivs mot undantagstillstånd med kravaller som för tankarna till 1968 och där protesterna - men inte nödvändigtvis våldet och förstörelsen - har betydligt större folkligt stöd än studentrevolten för 50 år sedan. Gårkvällens terrordåd (?) ökar spänningen ytterligare.

 

• I Italien struntar regeringen blankt i EU:s budgetdirektiv och skärper samtidigt ytterligare attityden i flyktingfrågor.

 

• Både Ungern och Polen bryter mot folkrättsprincipen, går åt yttrandefriherten och vägrar rätta sig i ledet om EU:s flyktingpolitik men tackar glatt ja till miljardsubcidierna från unionen.

 

• Nationalistiska rörelser lyfter på huvudet på bred front och antisemitismen förenar högerextremister och islamister.

 

Men julhandeln väntas igen slå rekord och jakobstadsborna grälar om i vilken ordning man ska hänga tro, hopp och kärlek.

 

Kommentarer

  • Alexandra Grahn 12/12/2018 8:47am (9 månader sen)

    Det är tur, att man åtminstone kan lit på jeppisboa å julhandeln :)

  • sprattis 12/12/2018 11:13am (9 månader sen)

    Vad kul att du fortsätter skriva..... fast inte så kul grejer i dag ????

Skriv en kommentar