Storebror är en liten parvel

Skrivet av Henrik Othman 02.11.2018 | 1 Kommentarer

Det har gått 70 år sedan Orwell skrev 1984; titeln var egentligen ett anagram på året boken skrevs (den utkom dock först därpå) men lästes ju helt korrekt också som en dystopi om en då avlägsen framtid.

Året 1984 har kommit och gått - min äldsta dotter föddes då - och somt som Orwell skrev har inte alls slagit in, annat känns helt verkligt.

Men en allmän slutsats kunde vara "Orwell hade inte en aning". Har några gånger använt frasen i rubriken, "Storebror är en liten parvel" i mina ledare då jag kommenterat övervakningssamhället.

Tankarna gick igen till Storebror då jag läste Aftonbladet i helgen och Peter Kadhammars reportage (foto: Urban Andersson) om hur Kina bygger ett systen för minutiös bevakning av sina medborgare.

"Kameror - överallt övervakningskameror" skriver Kadhammar, och inte nog med att de kinesiska storstäderna är översållade med kameror. De allseende ögonen är kopplade till en databas och ett avancerat program för ansiktsigenkänning.

Det kinesiska företaget Intellifusion har utvecklat programvaran som i skrivande stund hade lagrat 20 miljarder (!) bilder av 20 miljoner individer och kopplat dem till all tillgänglig persondata. Om ett år beräknas man vara upp i 100 miljarder bilder.

"Vi har troligen ansiktet på varje individ som bor i Shenzen i vårt system", säger Ruby Yan på Intellifusions marknadsavelning i reportaget. 

Den kinesiska polisen ska redan  ha löst 5.000 brott med hjälp av tekniken.

Men det ju naivt att inbilla sig att bevakningen stannar vid att hitta cykeltjuvar, kidnappare och våldsmän på nolltid som Ruby Yan stolt berättar om.

Kina har stolta (nå ja) traditioner som kontrollsamhälle och har aldrig släppt greppet om sina medborgare. Ansiktsigenkänning och avancerad AI ger helt nya verktyg i jakten på oliktänkare.

Om kineserna kan, kan garanterat också amerikanerna och ryssarna, och varför inte vi i Europa och Finland. 

De flesta av oss lämnar dagligen djupa spår med att handla med kort, surfa på nätet, skriva på sociala medier och låta mobilen veta exakt var vi befinner oss.

Vi har bara sett början.

Orwells storbror ter sig allt mer som den lilla parvel jag för länge sedan kallt honom.

 

 

 

 

Kommentarer

  • Dennis Rundt 27/11/2018 9:49pm (10 månader sen)

    Välkommen,Otis!

    • Henrik Othman 28/11/2018 3:55pm (10 månader sen)

      Tack, broder!

Skriv en kommentar