IMG 1423

Ångest och Depression

Skrivet av Iisa Smeds 13.12.2016 | 1 Kommentarer

Taggar:

49

Hej! Idag kommer jag ta upp ett allvarligare ämne här på bloggen. Oftast är mina inlägg positiva och jag brukar inte skriva de mest personliga inläggen men det här ämnet är så viktigt, att jag inte kunde låta bli. 

 Att må dåligt, ha ångest och vara i en depression. Känslor som oftast återvänder i vintertid och som flera kan känna igen. Det blir lätt en period när man mår sämre under vinter eftersom det är så otroligt mörkt ute. Man vaknar och somnar till en svart himmel och under de ljusa timmarna på dagen sitter man i skolan i ett klassrum. Att vara trött och förlora intresse för hobbyn och att inte orka med vardagen är väl de vanligaste känslorna som dyker upp. Förra vintern mådde jag inte alls bra under flera månader och hade svårt med skolan och kände att jag inte orkade umgås med mina vänner. Nån dag for jag till och med hem från skolan för jag helt enkelt inte orkade. Och ångest är väl ett av de värsta känslorna jag vet. Att gå runt med ett hjärta som känns som om det brinner. Utan någon speciell orsak kan man plötsligt känna ångesten. 

51

 Hur ska man då slippa ur depression och få bort ångesten?

När man mår dåligt är det viktigaste att tala med någon om vad det är som orsakar ångesten och nedstämdheten och inte hålla allt inom sig. Nån gång kan det vara svårt att ta steget och prata med någon om saken, men lättnaden efter är totalt värt det. Det finns vänner, familj, kuratorer och psykologer som man kan tala med. Om man inte känner för att prata med någon finns det en massa hjälpsidor på nätet var man kan chatta med utbildade psykologer. Man ska komma ihåg att tänka på allt det positiva och fina man har i sitt liv, istället för att övertänka och drunkna i de negativa sakerna. En sak som jag tycker är bra är att varje kväll skriva ner 3 positiva saker som hänt under dagen. Att skriva av sig är också en bra copingmekanism så att man får utlopp för sina känslor. 

 Här nedan har ni en kortvideo som beskriver känslor och symptom vid depression och ångest: 

Något ja vill betona i detta inlägg är att komma ihåg att alla har sina egna problem och svårigheter, men de kanske inte alltid syns på utsidan. Att bemöta alla vänligt och inte göra förhastade slutsatser om hurudan någon är på grund av förhandsuppfattningar är jätteviktigt. 

 

 

resizedimage80070 iisasmeds8

Kommentarer

 • Josefin Thors 14/12/2016 10:29am (4 år sen)

  Håller med! bra att du delade med dig! <3 Man borde alltid bara som att ge en komplimang tex till folk gör människor så glada!

  Kram och HA en fin dag! ;)

  • Iisa Smeds 14/12/2016 3:02pm (4 år sen)

   Tack <3 Jaa eller hur?
   Desamma! :)

Skriv en kommentar