IMG 1423

Att vara flicka/kvinna

Skrivet av iisa.smeds@netikka.fi 03.05.2015 | 1 Kommentarer

Taggar:
 
 Emellanåt stannar jag upp och tänker på vad media egentligen har gjort till kvinnans ställning i samhället och hur hon ses av sina medmänniskor. Kvinnan ska vara vacker och uppskattas på basen av utseendet. Bilden av kvinnan i median är en med "perfekt" kroppp, hår, hy, ansikte och befinner sig ofta vid 20 års åldern. Kvinnan ses ofta lättklädd och hon ses som ett sexuellt objekt. I filmer är det ofta mannen som har den starka positionen. När jag var yngre såg jag detta på tv och jag undrar hur man blivit påverkad av detta. Det sätts en enorm press på unga flickor att se ut som dessa perfekta kvinnorna man ser överallt. Detta har en stor påverkan på ungas självbild och identitet. Vid 17 års åldern är majoriteten av flickorna missnöjda med sin kropp. Ätstörningar och depression blir allt vanligare för unga som utsätts för budskapet media sänder. Då kan man ju tänka vem det är som bestämmer vad som sänds på tv, syns i reklam och tidningar. 
 
       Det som jag tycker är otroligt synd är att flickor börjar betee sig som kvinnorna i filmerna och tar till sig kunskap om hur man ska vara av dem. Såklart finns det program som kvinnan är i en stark ställning också, men det är bara en bråkdel av tvprogram. En kvinna blir först bedömd av hur hon ser ut, vad hon har på sig, sin hårstil osv. När jag var på lågstadiet fick jag höra att man inte ska lite på okända människor. Akta sig för män eftersom man kunde bli våldtagen. Jag gick runt och var konstant rädd för att någon följde efter mig. Ja, pojkar kan ju också bli våldtagna/ kidnappade men det händer inte alls lika ofta. Detta tror jag också har ökat pga. mediabilden av kvinnan som ett sexuellt objekt. Egentligen kan man inte skylla på unga män och pojkar eftersom de blir uppväxta med detta utan det är de vuxna männen som borde ändra sitt beteende eftersom deras söner ser upp till dem och tar till sig deras beteende till en viss grad. 
 
Idag, år 2015 får kvinnor fortfarande mindre lön än män för samma jobb.
 
Bra ställt har man ändå det om man tänker på länder var männen har absolut all makt i samhället, 
och har rätt att slå kvinnor och våldta dem på allmänna platser.
 
 
Ja, jag är feminist. Att säga detta uppfattas ofta som att man är mot män och vill dra ner på deras ställning. och flera flickor vill inte heller kalla sig för feminister.
Feminism = rörelse för kvinnornas jämnställdhet med män.
 
Median påverkar såklart inte bara kvinnor. Jag tycker det också är synd att män/pojkar måste vara super "maskulina" och får inte visa sina känslor lika öppet som kvinnor och måste hantera dem på andra sätt. Och om de beter sig kvinnligt anses de "gay". Otroligt att det fortfarande används som ett skällsord. Männen måste också gå igenom värnplikten. Som är både fysiskt och psykiskt tungt.
 
Här är lite av mina åsikter som jag ville dela med er.
 
♥ Iisa
 
 

Kommentarer

  • Jenni 03/05/2015 2:47pm (5 år sen)

    aaahhh iiisaa!!!! ☝☝☝ ♥ ♡ ♥ ♡ ♥ ♡ ♥ ♡

    • 04/05/2015 8:21pm (5 år sen)

      ^^ thnx jennii :D<3

Skriv en kommentar