Namnlost 1

Dokumentärer som förändrar

Skrivet av Iisa Smeds 30.09.2016 | 3 Kommentarer

Hej! Något som kanske inte så många vet är att jag älskar att se dokumentärer. Det är ju som att se på film men det känns ändå inte som att du slösar din tid på att se filmen eftersom du alltid lär dig något av dokumentären. Jag har under min livstid hunnit kolla ganska många dokumentärer och idag tänkte jag dela med mig några av mina favoriter. Jag kommer att publisera 4 inlägg om dokumentärer i Oktober-November månad så att det inte blir ett superlångt inlägg med en massa dokumentärer utan 4 skilda med mer struktur till sig. Varje inlägg kommer ha dokumentärer som har lite liknande tema till sig. 

 

 The World Before Her

Dokumentären berättar två kvinnors livshistoria som lever i Indien. Historierna är mycket rörande och man får en upfattning om hur livet för kvinnor är i Indien, vilket jag tyckte var mycket intressant.

 

 

 

WorldBeforeHer DVD F2

Shes Beautiful DVD VOD

She's Beautiful When She's Angry

Jag hade länge denna film på min "movies to watch" lista på telefonen. Förra veckan bestämmde jag mig då att se filmen och blev förvånad över hur starka känslor den väckte hos mig. Dokumentären handlar om kvinnorörelsen under åren 1966 till 1971.

Girl Rising

Denna dokumentär handlar om 9 flickor som lever i fattigdom och deras drömmar om att få gå i skolan och bli utbildad. Dokumentären har ett fint budskap och jag älskar hur de har filmat dokumentären. Man märkte redan under de 2 första minuterna av filmen att det är otroligt vackert filmat. 

GirlRising

 
 

The Hunting Ground 

Denna dokumentär berör våldtäckt på kampus i USA:s universitet. Två unga kvinnor som båda är offer för detta har tagit initsiativet till att göra denna dokumentär. Man får ta del av historier och upplevelser av offren och också se straffen som utdelats till den skyldige. Dokumentären fick mig att förstå hur sjukt vårt samhälle är och hur stort problemet med att kvinnor blir sedda som objekt är. Jag rekommenderar starkt att ni ser denna!

Till dokumentären har Lady Gaga gjort en låt som är rå och känsloväckande. Musikvideon kan ni se här: 

 

 

hunting 691x1024

 

 

Jag ger ännu ett litet extra tips för er som gillar att läsa. Om ni gillar dessa dokumentärer så kommer ni troligtvis också tycka om att läsa boken A thousand Splendid Suns av Khaled Hosseini. Det är absolut en av mina favorit böcker och en av de få böckerna som har fått mig att gråta. Ni kan läsa om vad boken handlar om HÄR. 

 

resizedimage80070 iisasmeds10

Kommentarer

 • Ronja Strömvall 30/09/2016 6:47pm (6 år sen)

  Ååh vilket bra o intressant inlägg Iisa!!<3 tänker absolut kolla flera av dom du rekommenderat!!

  • Iisa Smeds 30/09/2016 7:18pm (6 år sen)

   Tack Ronja! <3 Vad kul att du gillade inlägget :D

 • Josefin Thors 01/10/2016 10:45am (6 år sen)

  tack för tipsen! måste kika på dem jag också!

  • Iisa Smeds 01/10/2016 11:25am (6 år sen)

   Så lite så :D Vad kul!

 • Malin Nyman 02/10/2016 10:42pm (6 år sen)

  Tack för bra dokumentärtips! Tror jag ska skriva ett liknande blogginlägg faktiskt... Dokumentärer är verkligen SÅ bra att kolla på! The Hunting Ground har jag redan sett, men de andra tre är faktiskt nya för mig.

  • Iisa Smeds 03/10/2016 9:27pm (6 år sen)

   Kul att du gillade inläggt! Gör det så kanske jag kan få några tips på nya dokumentärer ^^

Skriv en kommentar