Namnlost 1

Hur tar du sticklingar?

Skrivet av Iisa Smeds 24.09.2019 | 2 Kommentarer

Taggar:

Hej, 

Idag har jag efter skolan hade jag städdag hemma och bestämde på samma gång för att ta några sticklingar av växterna som blivit lite för vilda eller inte mådde så bra.  Nu är sticklingarna nöjda och glada vid mitt fönsterbräde och för min del är det bara och vänta på att rötterna ska börja växa. 

Du kan läsa nedan hur du själv kan ta sticklingar från monsteran, gullranka och svärmorstunga. för att kunna utöka din växtsamling. 

IMG 2228

MONSTERA:

Klipp av vid växten under luftroten och sätt i vatten, byt vattnet med två dagars mellanrum och vänta på att rötterna börjar växa, plantera sedan i kruka med vanligt mull för grönväxter. 

På bilden ser du var man kan klippa av växten, klipp av där var mina fingrar är. 

IMG 2224

IMG 2219

 

GULLRANKA: 

Klipp av växten på samma sätt som med monsteran, lite under luftroten. Sätt i vatten och byt vattnet med 2 dagars mellanrum,. Vänta på att rötterna växer och omplantera. 

På bilden ser du hur rötterna redan börjat växa.

IMG 2227

IMG 2222

 

SVÄRMORSTUNGA: 

Min svärmorstunga mådde inte så bra eftersom jag övervattnat den förra veckan, två av bladen hade fallit bort och de satte jag nu i vatten för att växa egna rötter.  

Svärmorstungan kan du klippa av bladen på och sätta i vatten. Samma sak gäller som med de tidigare växterna, byt vatten med två dagars mellanrum, vänta på rötter och plantera i en kruka. 

IMG 2231

IMG 2230

 

- iisa smeds -

Kommentarer

  • Corinne Grönholm 24/09/2019 4:42pm (4 år sen)

    Oj vad bra! Det här ska jag göra. Finns det någon extra bra period att ta sticklingar eller kan man göra det året runt? :)

  • Iisa Smeds 29/10/2019 4:38pm (4 år sen)

    Vad kul, det är bra att ta under våren, sommaren eller hösten. På vintern kan de ta längre för rötterna att växa pga. ljuset de får men det går nog då också. :)

Skriv en kommentar