Namnlost 1

Trött på Drama

Skrivet av Iisa Smeds 10.12.2015 | 2 Kommentarer

Taggar:

Hej på er! Idag tänkte jag dela med mig min åsikt om skitprat, elakheter och drama. Jag tycker dessa är viktiga ämnen och att man borde prata mera om hur man ska hantera situationer med dem. Jag delar också med mig mina allmänna åsikter om ämnena.

      I en väldigt ung ålder märker man vem som man trivs med och vem som är ens vänner. Men det kan någon gång vara svårt att skilja på vem som är dina riktiga vänner och vem som bara låtsas. Under din livstid har du säkert någon gång hört att någon sagt något elakt om dig. Det är klart att man blir ledsen och undrar vad man gjort mot denna person för att den ska ha sagt något elakt om dig.

34

Någon har sagt att du sagt något om någon och du vet inte hur du ska hantera detta?

För det första så ska du fråga dig själv om detta stämmer. Om du har sagt det till någon är det bäst att du går rakt till personen du sagt det om och ber om förlåtelse. Att ljuga om saken gör ingen något gott.
Om du inte har sagt detta så tycker jag du ska fråga personen som berättar till dig vem hen har hört detta av. Ifall det är en person du vet pratar skit om alla och allting, så kan det löna sig att helt enkelt vifta bort det. Du behöver inte sätta energi på den personen och konfrontera hen. Ifall det är någon du känner, eller din vän, eller om det någon har sagt om dig är jätteallvarligt lönar det sig att sätta upp en träff på en plats var du kan i lugn och ro prata med denna person.
Väl på platsen låt personen berätta sin sida av historien och tänk på att det alltid finns två sidor till en sak historia. Fråga om det stämmer och vad denna persons motiv och mål var med att sprida något falskt om dig. Närma dig inte personen argt utan var lugn och låt den andra personen berätta sin sida. Sedan kan du bestämma på basen av personen sagt om det är sant och om du vill ha denna person kvar i ditt liv.

Vad ska du göra när du hör ett rykte om någon?

Tro inte blint på allt folk säger till dig. Ofta ändras en historia när den går från person till person och i slutändan kanske det är något helt annat än vad personen gjort/sagt på riktigt. Tänk efter när du hör något om en person. Om det är en person du känner, tänk då: låter det här som personen? Skulle detta vara något hen skulle säga/göra? Du ska alltid förhålla dig lite källkritiskt mot rykten.

Frågor till er som pratar bakom ryggen om andra och sprider rykten:

Vad får du för nytta av att prata skit om någon?
Vart vill du komma med detta, eller beror det helt enkelt på att du bara har brist på samtalsämnen?
Hur skulle du känna dig om någon sade detta om dig?
Hur orkar du gå runt och prata dåligt om andra människor, blir man inte själv en ganska så negativ människa?

 

35

Vad kan du göra för att få slut på skitprat?

Jag har bestämt mig att sluta prata bakom ryggen på folk och börja tänka mer positivt. Jag är så trött på folk som låtsas vara ens vänner och som man sedan får höra sagt det ena och det andra om en. Jag trodde att sådana fasoner skulle ta slut efter högstadiet men de fortsätter tydligen ännu i gymnasiet. Så otroligt barnsligt och onödigt. När ska folk växa upp?

    Jag säger inget om personer som jag inte skulle kunna säga rakt till personen jag sagt något om. Om du inte kan säga det rakt till personen ska du inte säga det. Kom ihåg att i längden vinner du på att du pratar snällt om andra. Man kommer ingenstans med att prata elakt om andra personer. Speciellt inte personer som ska vara dina vänner!

37

      Jag tycker det är jätteviktigt att omringa sig med positiva personer och människor du vet du kan lita på. Sätt inte din energi på personer som inte ger något tillbaka. Det viktigaste är att du vet vem du är och var du står. Såklart kommer det finnas människor som pratar illa om en, men det får man ta. Om de har tagit sig tiden att prata illa om dig så är chansen stor att de är avundsjuka på dig eller att de har någon annan orsak att trycka ner dig.

    Bidra inte till at sprida negativitet och trycka ner folk, försök vara en snäll positiv människa som pratar gott om alla. Då är det också svårare för folk att säga något elakt om dig. Och vad vill du i slutändan att folk ska komma ihåg dig som? Den som alltid pratar skit om alla eller den snälla personen som alltid har något gott att säga om alla? Det är ditt val!

41

Hoppas ni gillade detta lite annorlunda inlägget! Säg till om ni vill ha mera av dessa inlägg i fortsättningen. (:

/Iisa

Kommentarer

 • Ronja 10/12/2015 8:16pm (6 år sen)

  SÅ bra skrivet Iisa! Skulle inte kunna säga det bättre själv. Kram ❤️

  • Iisa Smeds 11/12/2015 3:54pm (6 år sen)

   Tack så mycket finaste Ronja <3

 • Anna 10/12/2015 10:14pm (6 år sen)

  well well. Sååå sant! spread the word. Skrev just färdigt ett utkast om det här ämnet innan jag läste ditt inlägg!
  Det om att man pratar skit eftersom man har slut på andra samtalsämnen kan jag tänka mig att är orsaken i många fall!
  och att hålla på och prata skit om folk som ska vara ens "vänner", det är så fel så fel så fel!
  Det finns så många saker i livet som är mediokra. Vänskap borde inte vara en av dem...!

Skriv en kommentar