söndag 18 februari 2018 - 11:41

Söndagsbonus: Hassulis 15 svar om mig

 


Här kommer en liten söndagsbonus i form av femton svar på frågor om mig egenhändigt skrivna av Hasse denna söndag morgon medan jag stod och bannades över en dokumentförstörare som vägrade förstöra dokument, och i stället förstörde morgonhumöret för oss båda. (Orsak: jag proppade i för många ark första gången, med en påföljden att den stockade upp, men det talar vi tyst om.) Hasse fick ta fram sina fixarfärdigheter och ge sig på skiten. Och som vanligt fixar han allt. Min egen Fixar-Frasse.

 

1. Hur träffades ni? Hos gemensamma bekanta som tyckte att vi skulle vara en ”perfect match”.

2. Hon sitter framför tv:n, vad tittar hon på? Brittiska kriminalserier, inredning och matlagning.

3. Hurdan musik lyssnar hon helst på? Rock, R&B men helst Bruce Springsteen.

4. Vilken är hennes sämsta egenskap? Har alltid rätt... tror hon!

5. Vem är henne bästa vän/vänner? Jag själv, Mia, Wivan, Camilla, Ann-Christine o.s.v.

6. Något du brukar göra som hon inte tycker om? Förlägger saker/verktyg som jag sedan inte hittar, plockar fram ersättande dylika som jag sedan förlägger nånstans. Skjuter undan tallrikar och muggar framför mig på bordet när jag ätit färdigt.

7. Hur går hon klädd hemma? Casual.

8. Beskriv henne med tre ord? Snäll, har mycket bra humor, omtänksam.

9. Berätta något om henne som de flesta inte vet? Hennes köttsliga far kom från Niityymaa, Satakunda.

10. Vad brukar ni oftast gräla om? Gräla - vad är det? Om det händer handlar det om vem som hade rätt i en viss sak.

11. Vad är hon bra på? Matlagning, köra bil, inreda, fotografera.

12. Vad är hon dålig på? Inget. Hon är ”Queen of effing everything”.

13. Nämn några saker som gör henne glad? Sommar och sol, Marimekko och att jag är pensionär och kan vara huskatt här hemma hela tiden.

14. Hurudan är hon som fru? Oersättlig.

15. Hur ser er framtid ut? Ljusare.

 


 

 

 

tulips

 

 

 

 

fredag 16 februari 2018 - 13:33

15 frågor om Hassuli

 

Den här listan med 15 frågor har cirkulerat i olika bloggar, och nu har även jag fyllt i den, men den skillnaden att jag svarade på frågor om min gubbe i stället för det omvända. Ni vet ju så mycket om mig redan, och Hasse är faktiskt värd lite uppmärksamhet.

 

hassuli

 

 

1. Hur träffades ni? Hos gemensamma vänner. Det var arrangerat, och det är vi så tacksamma över.

2. Han sitter framför tv:n, vad tittar han på? Nyheter, frågesporter, brittiska kriminalserier.

3. Hurdan musik lyssnar han helst på? Sextiotalsrock. Allra helst.

4. Vilken är hans sämsta egenskap? Han kan sjunka in i det han sysslar med och stänga ut världen utanför.

5. Vem är hans bästa vän/vänner? Jag. Mest kontakt har han med Lasse i Åby, för de har flera gemensamma intressen.

6. Något du brukar göra som han inte tycker om? Han är inte så nogräknad, och accepterar mig som jag är (!), men det skulle i så fall vara att han tycker att jag är för snäll i min roll som privatföretagare.

7. Hur går han klädd hemma? I jeans och tröja/t-tröja.

8. Beskriv honom med tre ord? Världsbäst, smart och oegennyttig.

9. Berätta något om honom de flesta inte vet? Han har en kronisk sjukdom (ulcerös kolit).

10. Vad brukar ni oftast gräla om? Vi grälar så gott som aldrig numera. Förr om helt onödiga småsaker som jag irriterade mig på.

11. Vad är han bra på? Att reparera saker, att städa och att ta hand om trädgården.

12. Vad är han dålig på? Han är ingen hejare på matlagning, främst för att någon inte ger honom tillfälle att utveckla den färdigheten.

13. Nämn några saker som gör honom glad? Jag, och resten av familjen, att få vistas på Änterskär, god mat och att komma på en lösning till något tekniskt problem han grubblat på länge.

14. Hurudan är han som man? Han kunde inte vara bättre. Han gör allt för mig och talar varje dag om för mig hur mycket han tycker om mig och så stöttar han mig i alla väder.

15. Hur ser er framtid ut? Förhoppningsvis ljus!

 

 

25 arsbild horz

torsdag 15 februari 2018 - 16:35

Matprat och ny favorit

 

Nu har jag ju fått höra att matbloggar inte är så intressanta, men jag fortsätter ändå att dela med mig av mitt matliv (mat är livet). Vi har ju inte bara ätit bakverk hittills i år. Jag försöker faktiskt variera vardagsmaten (helgmaten också för den delen) mer än vad jag varierar de bakverk vi äter, men faktum är att jag bara lagar mat cirka fyra gånger i veckan. De övriga dagarna äter vi rester, och ska sanningen fram, smakar maten oftast bättre dagen efter när alla smaker har fått gotta till sig ordentligt.

Jag har fört matdagbok de senaste åren både, dels i min kalender, dels på Instagram. Jag vet att många tycker det är dötrist att se vad andra äter, men själv finner jag mycket inspiration såväl i mitt eget som andras Instagramflöden, så jag tänker fortsätta som förr. Man ska göra saker man själv gillar, inte tänka på vad andra tycker och tänker om en.

Mina matpreferenser går i perioder. På höstarna äter vi ofta soppor, på sommaren blir det mest kallt hopplock på tallriken och just nu är jag inne i en nudelperiod. Jag hittade äntligen min favorit chilipasta (Gochuyang) här i staden, så nu wokar jag grönsaker med nudlar så det står härliga till (och så har jag börjat använda många av min mormors gamla uttryck).

Och gott folk, efter 55 år har jag äntligen vågat smaka på havregrynsgröt och konstaterat att jag gillar det! Jag har tidigare nästan spytt åt lukten av havregrynsgröt. När våra söner var små fick jag kväljningar varje morgon när jag kokade gröt till dem. Fortfarande tycker jag att lukten är lite obehaglig trots att den smakar så gott i munnen. Så nu äter vi ofta gröt till lunch (ja, för jag kan inte avstå från mina avokadosmörgåsar till frukost). Förut åt vi bara en smörgås eller frukt, och i sällsynta fall matrester till lunch. Jag tror både magen, tarmarna och kolesterolvärdet gillar det nya! Snäll för plånboken är den rätten också. Bara positivt, alltså. För att inte tala om att vi äntligen hittat ett sätt att få våra bär att gå åt!


Och så några grötbilder på det (världens mest onödiga bilder, enligt många, så därför öser jag på):

 

havregrynsgrot 2

 

 

havregrynsgrot 1

 

 

havregrynsgrot 5

 

 

 

tisdag 13 februari 2018 - 16:04

Nytt år, nya trick och Runebergstårtor

 

 

runebergstartor

 

Ni undrar säkert (eller så inte) hur det nya året har kommit i gång här hos oss. Och även om ni inte undrar, kan jag ju säga, tack bra. Jag har haft jobb varje dag hittills, och det är ju positivt om något.


Jag hade en del föresatser inför det nya året, men får ju medge att det inte blev riktigt som jag hade tänkt. Först hade jag tänkt vara riktigt sträng och, förutom att fortsätta med mitt porslinsköpstopp, även köra med inredningsköpstopp detta år. Gubben tyckte det var onödigt att vara så hård mot mig själv, så jag gick med på att tillåta mig att köpa något nytt en gång i månaden – inredning eller porslin. Fortfarande tyckte han det lät tufft, och tydligen känner han mig bättre än jag känner mig själv, för det är bara att konstatera att båda köpstoppen sket sig redan under årets första vecka. Ingen vits att fortsätta då, så nu är jag som vanligt folk, köper vad jag vill och när jag vill.


Iittala Outlet hade en del trevliga erbjudanden, så dit bar jag en del pengar, Marimekko har jag heller inte kunnat motstå, och från Ellos beställde jag nya lampor till köksfönstret. Hej och hå, alltså. Det är konstigt att jag sällan tvekar när jag köper porslin, men ska jag köpa kläder, tänker jag till både en och annan gång. Prioriteringar.


Jag hade också bestämt att jag (vi) kommer att vara mer noggrann med vad jag äter de gånger vi äter ute, cafébesök inräknade. Nu ska vi så långt det går försöka hålla oss till växtbaserad mat också när vi äter ute, och inte enbart när vi äter hemma. När vi blir bortbjudna, är vi inte så kinkiga. Vi vill inte vara till besvär, och tackar och tar emot det vi blir bjudna på.


För en och en halv vecka sedan hade vi bonussonen med familj här, och då firade vi barnbarnets 2-årsdag med kalas (och espressoexplosion med den påföljden att sju personer fick hjälpa till att torka alla ytor i vårt kök. Onödigt att vi städade till jul, då det blev da capo på det så här fort efteråt). För övrigt är det lilla barnet en imponerande duktig flicka, som babblar för fulla muggar på två språk.


Vi har smort kråset med både hembakade Runebergstårtor och fastlagsbullar (veganska givetvis) på sistone, men nu får det vara slut på det roliga. En vän ville ha receptet på Runebergstårtorna, så här kommer det (även om det kanske inte är riktigt aktuellt längre):

 

Veganska Runebergstårtor, 6 st.


100 g mjölkfritt smör
1 dl farinsocker
1 dl pepparkakssmulor (eller ströbröd)
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl mandelpulver
2 tsk No Egg
1 tsk bakpulver
1 dl havreyoghurt
några (typ 2-3) doppar bittermandelolja eller -arom
(0,5 tsk malen kardemumma om du använder ströbröd i stället för pepparkakssmulor)

 

Vispa farinsocker och smör pösigt. Tillsätt bittermandelolja eller -arom samt havreyoghurt och rör till en jämn smet.
Rör ihop övriga ingredienser sinsemellan och tillsätt i smörblandningen.
Klicka ut i cylinderformade eller höga muffinsformar och grädda i 190 grader i ca 20 minuter.
Låt kallna (helst i formarna) och klicka sedan på hallonsylt och spritsa glasyr (florsocker + vatten) runt sylten.

 

runebergstarta

fredag 5 januari 2018 - 16:11

Veganska poffertjes

 

 

poffertjes 1

 

 

Gott nytt år! Hoppas att julen var skön och att det nya året börjat bra, för det är i alla fall läget hos oss. Jag tror inte jag ids gå mer in på julfirandet, det känns så avlägset redan. Nyåret välkomnade vi hos våra goda vänner, där vi fick njuta av gott sällskap, utsökt mat och goda drycker. 

Efter det har det varit full rulle. Häromdagen tog vi oss ändå tid att bränna in min nya poffertjespanna och testa den med ett veganiserat recept på dessa holländska småpannkakor som vi blev så förtjusta i när vi var i Groningen i höstas. De går säkert bra att steka i en vanlig stekpanna då, bara med den skillnaden att de kanske inte blir jämnstora då. Det finns lika många sätt att äta dem som det finns människor. Det enklaste är bara med en klick smör och lite florsocker. Vi åt, som synes, med vindruvor, grädde, florsocker och hagelslag (strössel). Poffertjes äts vanligen till frukost, men frågar du mig, går de att äta när som helst. Vi åt dem till lunch den här gången.

 

Mitt recept ser ut så här:


4 dl havredryck, fingervarm
1/2 bit färsk jäst
350 g mjöl
1/2 tsk salt
2 msk agavesirap

Vispa ihop havredryck och jäst tills jästen smälter, tillsätt därefter övriga ingredienser. Låt jäsa på varm plats i en timme. Stek i smör (margarin). Klicka drygt 1 tesked smet i varje hål i pannan. 

 

 

poffertjespanna

 

 

lördag 23 december 2017 - 15:06

God jul!

 

 

god jul bl

Nu är det inte långt kvar! Jag har en kaka i ugnen, men efter att jag fått ut den ur ugnen har jag prickat av allt på to-do-listan för i dag. I morgon har jag förstås en massa kvar att göra, men i morgon är en ny dag, och förhoppningsvis vaknar jag då med en vrist som inte värker, så jag har energi att färdigställa allt. Just nu vill jag bara lägga mig i soffan med foten i högläge och öppna en ask praliner.

Varje år försöker jag minska på sorterna på julbordet, men ännu har jag inte lyckats med de föresatserna. Om det är en gång i året man ska frossa, är det väl nu, och det är bara att konstatera att ett julbord med färre än femtioelva sorter inte funkar hos oss.

Sonen från utlandet anlände i torsdags, och då passade vi på att fira hans kandidatexamen från i somras med smörgåstårta. Mitt i julruschen (som vi personligen aldrig dras i ni hos oss eftersom våra julförberedelser är välplanerade och -inövade och vi kör med samma välbekanta schema år efter år). Fast det blev en tårta med julgranar på, så den passade ju in så här års.

 

smorgastarta 5


Med dessa ord vill jag önska alla en riktigt fridfull och fröjdefull jul. Hoppas alla är snälla med er!

tisdag 19 december 2017 - 14:32

Jullistan

 

 

julvardagsrum

 

Sevendays jullista kan jag ju inte hoppa över, för jag gillar ju julen lite grann, jag.

 

• I år firar jag jul med: min familj, det vill säga gubben, sönerna och den ene sonens flickvän. I mitt hjärta finns flera andra med.

• Det här finns alltid på julbordet: jag växte upp med en mamma som verkligen satsade fullt ut på julmaten, och den traditionen har jag följt. Sedan gubben och jag gifte oss för drygt 27 år sedan är det jag som stått för julmiddagen. Jag dukar upp en julbuffé som innehåller något för alla smaker. Det brukar variera något från år till år, men grunderna är desamma. Numera blir det övervägande växtbaserad mat, men vi ska nog ha några fiskrätter också, för alla runt bordet är ju inte helt växtbaserade i sin kostföring.

Den viktigaste salladen är italiensk sallad, och den har åtminstone funnits i familjen sedan min mormors tid och innehåller kokt potatis och morot, konserverade ärter, äpple och en dressing gjord på gräddfil/crème fraiche (numera havrefraiche och lite majonnäs), salt och vitpeppar). Numera lagar jag också äppel- och sellerisallad, röd coleslaw och rödbetssallad.

Fiskutbudet ska jag i år krympa ner till fyra sorter från åtta, nio tidigare år. I år blir det alltså gravlax, senaps- och pepparrotsströmming, lökströmming och tomatströmming. Allt hemlagat så klart. Som vegovariant blir det champinjoner med samma såser. Därtill blir det vegagen (vegansk skagen gjord på tångkaviar, så god!) och tonfusksallad gjord på kikärter.

Seitan finns på vårt julbord, och det brukar yngste sonen få i uppdrag att göra. Jag har rullat vegobollar, ska laga en vegansk pastej (typ leverpastej) och sticky tofu (typ revbensspjäll), och i år har jag för första gången gjort egen morotslåda. (Kålrotslådan har jag äntligen bestämt mig för att skippa, för den brukar ha dålig åtgång.) Kokt potatis, julllimpa, polarbröd och ostar hör också till. Det enda köttet på vårt julbord blir kokt tunga. Egentligen är det väl bara jag som gillar den, men den ska jag ha kvar, inget tal om den saken. Till efterrätt äter vi ofta pannacotta. I år blir det en saffransdito toppad med något bär.

• Min julaftonsmorgon ser ut så här: Vi kliver upp relativt tidigt och gubben brygger kaffe, precis som alla andra dagar. Efter frukosten börjar jag med julmaten. Jag kokar gröt som vi äter till lunch och färdigställer de rätter som jag förberett tidigare.

• Tre saker som julen måste innehålla: de självklara elementen familj, mat och julklappar. Jag som ofta håller hårt på traditioner märkte för några år sedan då ena sonen var bortrest över jul att det inte spelar så stor roll vilken dag vi firar jul. Det året firade vi jul redan vid lillajul, och det gick lika bra det.

• Min bästa julsång: det väger mellan Fairytale of New York och All I Want for Christmas. Bonusfråga och -svar: Min sämsta julsång: Sorry nu bara, men jag kan verkligen inte med Kate Bush och hennes December Nights. Isch.

• Det här är jultradition hos oss: Vi börjar det egentliga firandet med vår gemensamma grötlunch. Senast då dyker våra jul”gäster” upp. Efter gröten dukar jag bordet för nästa drabbning. Någon gång under eftermiddagen går vi till begravningsplan för att tända ljus på mammas grav. Vid 15-tiden börjar jag duka fram till vår buffé och vid 16-tiden brukar vi oftast hugga in på maten. Efter maten plockar vi undan, gubben diskar det som ska diskas för hand, och mot 18-tiden blir det julklappsutdelning. Sedan är det fritt program resten av kvällen, med undantag av officiellt julporträtt à la Lödder (såpopera från 70-talet) och kaffe med dopp (ingen brukar orka med några bakverk, så jag undrar fortfarande varför jag bakar så mycket till jul). Vi brukar spela något spel, äta konfekt trots att ingen egentligen orkar äta mer och bara hänga med varandra. Det är ju det bästa.

• Så här klär jag mig på julafton: Brukar ofta ha klänning, men i år blir det svarta byxor, svart blus och en röd poncho. Röd alltså!! Tänk nu – jag i rött!

• Min bästa julfilm: Definitivt Love Actually. Vi brukar också se The Holiday och The Family Stone. I år har vi betat av ganska många på Netflix (eller Finlex som jag envisas med att kalla det). Hög kvalitet på julfilmerna, höhö.

• Vår gran ser ut så här: Jag som är född Grahn kan ju inte tänka mig att ha något annat träd än en gran, men för några år sedan bestämde jag att det får duga med en liten plastgran framöver. Men den är fin! Vi (jag) har pyntat vår plastgran med en ljusslinga och bollar i rött, guld och koppar. Och en stjärna i toppen. Ganska sparsmakat, men så vill jag ha det, och så får den se ut. Går inte att förhandla om.

• Det sämsta med julen: Sämsta... hm, kanske att man har en tendens att proppa i sig mer än vad som är vettigt.

• Det bästa med julen: Att den kommer varje år och lyser upp vintereländet.

 


julrum

 

 

julstuff

fredag 15 december 2017 - 11:55

Vegansk dadelkaka

 

 

dadelkaka

 

Jag hade köpt hem ett paket dadel till årets dadelkaksbak, men jag hittade inget bra vegorecept på nätet i förrgår när andan föll på att ställa till med bak, så jag tog mitt vanliga, det vill säga mammas recept, och veganiserade det. Det var lätt gjort -  det enda jag behövde göra var att byta ut de två äggen mot No egg och fettet mot en växtbaserad variant. 

Det stod visserligen inte i receptet att kakorna (jag bakade två små i stället för en stor) skulle gräddas halvt ihjäl, men ibland är det svårt att komma ihåg allt, till exempel att vrida ned temperaturen från bull- till kakvärme. Jag gräddade alltså mina kakor i 225 grader tills det började osa bränt i huset. Trodde jag skulle bli tvungen att slänga allt, men det slapp jag. Lite bränd kaka kan väl inte skada? 

 

Och receptet, var så vänliga:

 

Dadelkaka, vegovariant

1 paket dadel
1,5 dl socker
1,5 dl vatten
150 g smör
2 tsk Noegg + 2 msk vatten (antingen blandar du dem sinsemellan, eller ökar vattenmängden ovan med 2 msk och blandar Noegg med vetemjöl & co).
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk soda
1 tsk vaniljsocker

Koka dadel, vatten och socker till mos och mixa med stavmixer. Tillsätt smöret och eggersättningen ifall du inte blandar pulvret direkt i mjölet, vilket jag gjorde. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i dadelblandningen. Häll i en smord (och bröad) form och grädda i 175 grader i cirka 50 minuter.

 

torsdag 14 december 2017 - 14:09

Sticky tofu

 

Jag är ständigt på jakt efter nya maträtter att duka fram på vår julbuffé eftersom många av de gamla sorterna (animalier) faller bort. Förra helgen testlagade jag sticky tofu, som jag hittade receptet till på vegomagasinets webbplats här. Maken till god tofu har jag då inte smakat, och inte maken heller, höhö. Synd att ingen annan var här för att dela smakupplevelsen med oss, men det kommmer fler tillfällen. Nästa vecka till exempel, för denna rätt kommer att bli given på julbuffén hos oss.

Min tofu blev inte lika fin som Vegomagasinets, men jag är ju bara en glad amatör, jag. Men som sagt, sjuttons god blev den! 

 

Receptet ser ut så här:

 

Sticky tofu

 

400 g fast tofu

Glaze:
1 dl ketchup
1 dl rårörsocker
2 msk sojasås
rivet skal från 1 apelsin
saft från 0,5 apelsin
2 tsk riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor, pressade
salt
svartpeppar

Skiva tofun i 1 centimeter tjocka skivor.
Blanda ihop ketchup, rårörsocker, sojasås, apelsinskal, apelsinsaft, riven ingefära, vitlöksklyftor, salt och svartpeppar.
Låt tofun ligga och marinera i hälften av glazen i 30 minuter, helst längre. Stek sedan tofun krispig i en stekpanna. 
Eller lägg den på grillen om du har en igång.
Pensla på resterande glaze och servera.

 

Bilden är inte fin, men maten desto bättre:

 

sticky tofu

 

onsdag 6 december 2017 - 15:28

Kärringen mot strömmen

 

 

Jag är ganska, för att inte säga mycket, trött på hajpen kring Finlands 100-årsdag, och jag tycker det är skönt att detta år snart är slut. Så klart uppskattar jag att vi får bo i ett land som har så många fördelar jämfört med många andra, och jada, jada, men jag tycker inte att vi - och med oss menar jag våra beslutsfattare på riksnivå - tar särskilt väl hand om oss och vårt land i dagens läge. Dessutom har sannfinländarnas (och utbrytargruppens) och andra främlingsfientligas och svenskhatares agenda medfört att jag tappat smaken för allt fosterländskt. Mitt Finland är inte längre samma Finland som deras. Så, trevlig självständighetsdag nu bara.

Till programmet denna dag hör alltid att besöka Kvinnornas julmässa med min väninna Mia. Vi köper alltid årets julkrans till ytterdörren därifrån. Så även i år, och så här ser den ut:

 

dorrkrans