fredag 5 januari 2018 - 16:11

Veganska poffertjes

 

 

poffertjes 1

 

 

Gott nytt år! Hoppas att julen var skön och att det nya året börjat bra, för det är i alla fall läget hos oss. Jag tror inte jag ids gå mer in på julfirandet, det känns så avlägset redan. Nyåret välkomnade vi hos våra goda vänner, där vi fick njuta av gott sällskap, utsökt mat och goda drycker. 

Efter det har det varit full rulle. Häromdagen tog vi oss ändå tid att bränna in min nya poffertjespanna och testa den med ett veganiserat recept på dessa holländska småpannkakor som vi blev så förtjusta i när vi var i Groningen i höstas. De går säkert bra att steka i en vanlig stekpanna då, bara med den skillnaden att de kanske inte blir jämnstora då. Det finns lika många sätt att äta dem som det finns människor. Det enklaste är bara med en klick smör och lite florsocker. Vi åt, som synes, med vindruvor, grädde, florsocker och hagelslag (strössel). Poffertjes äts vanligen till frukost, men frågar du mig, går de att äta när som helst. Vi åt dem till lunch den här gången.

 

Mitt recept ser ut så här:


4 dl havredryck, fingervarm
1/2 bit färsk jäst
350 g mjöl
1/2 tsk salt
2 msk agavesirap

Vispa ihop havredryck och jäst tills jästen smälter, tillsätt därefter övriga ingredienser. Låt jäsa på varm plats i en timme. Stek i smör (margarin). Klicka drygt 1 tesked smet i varje hål i pannan. 

 

 

poffertjespanna

 

 

lördag 23 december 2017 - 15:06

God jul!

 

 

god jul bl

Nu är det inte långt kvar! Jag har en kaka i ugnen, men efter att jag fått ut den ur ugnen har jag prickat av allt på to-do-listan för i dag. I morgon har jag förstås en massa kvar att göra, men i morgon är en ny dag, och förhoppningsvis vaknar jag då med en vrist som inte värker, så jag har energi att färdigställa allt. Just nu vill jag bara lägga mig i soffan med foten i högläge och öppna en ask praliner.

Varje år försöker jag minska på sorterna på julbordet, men ännu har jag inte lyckats med de föresatserna. Om det är en gång i året man ska frossa, är det väl nu, och det är bara att konstatera att ett julbord med färre än femtioelva sorter inte funkar hos oss.

Sonen från utlandet anlände i torsdags, och då passade vi på att fira hans kandidatexamen från i somras med smörgåstårta. Mitt i julruschen (som vi personligen aldrig dras i ni hos oss eftersom våra julförberedelser är välplanerade och -inövade och vi kör med samma välbekanta schema år efter år). Fast det blev en tårta med julgranar på, så den passade ju in så här års.

 

smorgastarta 5


Med dessa ord vill jag önska alla en riktigt fridfull och fröjdefull jul. Hoppas alla är snälla med er!

tisdag 19 december 2017 - 14:32

Jullistan

 

 

julvardagsrum

 

Sevendays jullista kan jag ju inte hoppa över, för jag gillar ju julen lite grann, jag.

 

• I år firar jag jul med: min familj, det vill säga gubben, sönerna och den ene sonens flickvän. I mitt hjärta finns flera andra med.

• Det här finns alltid på julbordet: jag växte upp med en mamma som verkligen satsade fullt ut på julmaten, och den traditionen har jag följt. Sedan gubben och jag gifte oss för drygt 27 år sedan är det jag som stått för julmiddagen. Jag dukar upp en julbuffé som innehåller något för alla smaker. Det brukar variera något från år till år, men grunderna är desamma. Numera blir det övervägande växtbaserad mat, men vi ska nog ha några fiskrätter också, för alla runt bordet är ju inte helt växtbaserade i sin kostföring.

Den viktigaste salladen är italiensk sallad, och den har åtminstone funnits i familjen sedan min mormors tid och innehåller kokt potatis och morot, konserverade ärter, äpple och en dressing gjord på gräddfil/crème fraiche (numera havrefraiche och lite majonnäs), salt och vitpeppar). Numera lagar jag också äppel- och sellerisallad, röd coleslaw och rödbetssallad.

Fiskutbudet ska jag i år krympa ner till fyra sorter från åtta, nio tidigare år. I år blir det alltså gravlax, senaps- och pepparrotsströmming, lökströmming och tomatströmming. Allt hemlagat så klart. Som vegovariant blir det champinjoner med samma såser. Därtill blir det vegagen (vegansk skagen gjord på tångkaviar, så god!) och tonfusksallad gjord på kikärter.

Seitan finns på vårt julbord, och det brukar yngste sonen få i uppdrag att göra. Jag har rullat vegobollar, ska laga en vegansk pastej (typ leverpastej) och sticky tofu (typ revbensspjäll), och i år har jag för första gången gjort egen morotslåda. (Kålrotslådan har jag äntligen bestämt mig för att skippa, för den brukar ha dålig åtgång.) Kokt potatis, julllimpa, polarbröd och ostar hör också till. Det enda köttet på vårt julbord blir kokt tunga. Egentligen är det väl bara jag som gillar den, men den ska jag ha kvar, inget tal om den saken. Till efterrätt äter vi ofta pannacotta. I år blir det en saffransdito toppad med något bär.

• Min julaftonsmorgon ser ut så här: Vi kliver upp relativt tidigt och gubben brygger kaffe, precis som alla andra dagar. Efter frukosten börjar jag med julmaten. Jag kokar gröt som vi äter till lunch och färdigställer de rätter som jag förberett tidigare.

• Tre saker som julen måste innehålla: de självklara elementen familj, mat och julklappar. Jag som ofta håller hårt på traditioner märkte för några år sedan då ena sonen var bortrest över jul att det inte spelar så stor roll vilken dag vi firar jul. Det året firade vi jul redan vid lillajul, och det gick lika bra det.

• Min bästa julsång: det väger mellan Fairytale of New York och All I Want for Christmas. Bonusfråga och -svar: Min sämsta julsång: Sorry nu bara, men jag kan verkligen inte med Kate Bush och hennes December Nights. Isch.

• Det här är jultradition hos oss: Vi börjar det egentliga firandet med vår gemensamma grötlunch. Senast då dyker våra jul”gäster” upp. Efter gröten dukar jag bordet för nästa drabbning. Någon gång under eftermiddagen går vi till begravningsplan för att tända ljus på mammas grav. Vid 15-tiden börjar jag duka fram till vår buffé och vid 16-tiden brukar vi oftast hugga in på maten. Efter maten plockar vi undan, gubben diskar det som ska diskas för hand, och mot 18-tiden blir det julklappsutdelning. Sedan är det fritt program resten av kvällen, med undantag av officiellt julporträtt à la Lödder (såpopera från 70-talet) och kaffe med dopp (ingen brukar orka med några bakverk, så jag undrar fortfarande varför jag bakar så mycket till jul). Vi brukar spela något spel, äta konfekt trots att ingen egentligen orkar äta mer och bara hänga med varandra. Det är ju det bästa.

• Så här klär jag mig på julafton: Brukar ofta ha klänning, men i år blir det svarta byxor, svart blus och en röd poncho. Röd alltså!! Tänk nu – jag i rött!

• Min bästa julfilm: Definitivt Love Actually. Vi brukar också se The Holiday och The Family Stone. I år har vi betat av ganska många på Netflix (eller Finlex som jag envisas med att kalla det). Hög kvalitet på julfilmerna, höhö.

• Vår gran ser ut så här: Jag som är född Grahn kan ju inte tänka mig att ha något annat träd än en gran, men för några år sedan bestämde jag att det får duga med en liten plastgran framöver. Men den är fin! Vi (jag) har pyntat vår plastgran med en ljusslinga och bollar i rött, guld och koppar. Och en stjärna i toppen. Ganska sparsmakat, men så vill jag ha det, och så får den se ut. Går inte att förhandla om.

• Det sämsta med julen: Sämsta... hm, kanske att man har en tendens att proppa i sig mer än vad som är vettigt.

• Det bästa med julen: Att den kommer varje år och lyser upp vintereländet.

 


julrum

 

 

julstuff

fredag 15 december 2017 - 11:55

Vegansk dadelkaka

 

 

dadelkaka

 

Jag hade köpt hem ett paket dadel till årets dadelkaksbak, men jag hittade inget bra vegorecept på nätet i förrgår när andan föll på att ställa till med bak, så jag tog mitt vanliga, det vill säga mammas recept, och veganiserade det. Det var lätt gjort -  det enda jag behövde göra var att byta ut de två äggen mot No egg och fettet mot en växtbaserad variant. 

Det stod visserligen inte i receptet att kakorna (jag bakade två små i stället för en stor) skulle gräddas halvt ihjäl, men ibland är det svårt att komma ihåg allt, till exempel att vrida ned temperaturen från bull- till kakvärme. Jag gräddade alltså mina kakor i 225 grader tills det började osa bränt i huset. Trodde jag skulle bli tvungen att slänga allt, men det slapp jag. Lite bränd kaka kan väl inte skada? 

 

Och receptet, var så vänliga:

 

Dadelkaka, vegovariant

1 paket dadel
1,5 dl socker
1,5 dl vatten
150 g smör
2 tsk Noegg + 2 msk vatten (antingen blandar du dem sinsemellan, eller ökar vattenmängden ovan med 2 msk och blandar Noegg med vetemjöl & co).
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk soda
1 tsk vaniljsocker

Koka dadel, vatten och socker till mos och mixa med stavmixer. Tillsätt smöret och eggersättningen ifall du inte blandar pulvret direkt i mjölet, vilket jag gjorde. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i dadelblandningen. Häll i en smord (och bröad) form och grädda i 175 grader i cirka 50 minuter.

 

torsdag 14 december 2017 - 14:09

Sticky tofu

 

Jag är ständigt på jakt efter nya maträtter att duka fram på vår julbuffé eftersom många av de gamla sorterna (animalier) faller bort. Förra helgen testlagade jag sticky tofu, som jag hittade receptet till på vegomagasinets webbplats här. Maken till god tofu har jag då inte smakat, och inte maken heller, höhö. Synd att ingen annan var här för att dela smakupplevelsen med oss, men det kommmer fler tillfällen. Nästa vecka till exempel, för denna rätt kommer att bli given på julbuffén hos oss.

Min tofu blev inte lika fin som Vegomagasinets, men jag är ju bara en glad amatör, jag. Men som sagt, sjuttons god blev den! 

 

Receptet ser ut så här:

 

Sticky tofu

 

400 g fast tofu

Glaze:
1 dl ketchup
1 dl rårörsocker
2 msk sojasås
rivet skal från 1 apelsin
saft från 0,5 apelsin
2 tsk riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor, pressade
salt
svartpeppar

Skiva tofun i 1 centimeter tjocka skivor.
Blanda ihop ketchup, rårörsocker, sojasås, apelsinskal, apelsinsaft, riven ingefära, vitlöksklyftor, salt och svartpeppar.
Låt tofun ligga och marinera i hälften av glazen i 30 minuter, helst längre. Stek sedan tofun krispig i en stekpanna. 
Eller lägg den på grillen om du har en igång.
Pensla på resterande glaze och servera.

 

Bilden är inte fin, men maten desto bättre:

 

sticky tofu

 

onsdag 6 december 2017 - 15:28

Kärringen mot strömmen

 

 

Jag är ganska, för att inte säga mycket, trött på hajpen kring Finlands 100-årsdag, och jag tycker det är skönt att detta år snart är slut. Så klart uppskattar jag att vi får bo i ett land som har så många fördelar jämfört med många andra, och jada, jada, men jag tycker inte att vi - och med oss menar jag våra beslutsfattare på riksnivå - tar särskilt väl hand om oss och vårt land i dagens läge. Dessutom har sannfinländarnas (och utbrytargruppens) och andra främlingsfientligas och svenskhatares agenda medfört att jag tappat smaken för allt fosterländskt. Mitt Finland är inte längre samma Finland som deras. Så, trevlig självständighetsdag nu bara.

Till programmet denna dag hör alltid att besöka Kvinnornas julmässa med min väninna Mia. Vi köper alltid årets julkrans till ytterdörren därifrån. Så även i år, och så här ser den ut:

 

dorrkrans

 

 

måndag 27 november 2017 - 15:58

Vinterlistan

 

 

vintern 2014


Senaste Sevendayslistan jag fyllde i var väl vårlistan, så nu när en vinterlista dök upp är det väl äntligen dags ta sig i kragen igen. Så här tycker en sann vinterälskare om vintern:

 

Man vet att det är vinter när: jag bara går ut om och när jag måste.

Här hittar ni mig i vinter: nersjunken i soffan med a) min gubbe i soffan bredvid, b) min smarttelefon i handen, c) tv:n påslagen, d) någon bra musik strömmandes ur stereon i gubbens man cave eller e) mina studier i holländska.

Tre saker jag vill göra under vintern: sova tills det blir vår, men om det inte är möjligt, tillbringa tid med nära och kära och andra trevliga personer samt äta och dricka gott.

Det bästa med vintern är: att den tar slut.

Det sämsta med vintern är: att den är alltför lång.

Den perfekta maten under vintesäsongen är: regnbågspanna, d.v.s. blandade ugnsrostade rotfrukter och grönsaker. Och någon god dressing till, typ aioli.

Så här vill jag klä mig i vinter: i innekläder, för jag hatar att gå ut när det är kallt, halt och eländigt.

En vinteraktivitet alla borde pröva på: snöskottning. Det här är det stora undantaget och faktiskt det enda jag gillar att göra utomhus på vintern. Förutsatt att snön inte är slaskvåt och väger multum.

En ultimat vinterdag: finns inte. Däremot finns det många ultimata vår-, sommar- och höstdagar.

 

Jag blev tvungen att gräva djupt ner i mina album för att hitta en vinterbild att bifoga till inlägget. Bilden ovan är från vintern 2014 och fotad med mobilen, så ni förstår att jag verkligen inte vistas ute annat än i nödfall. Oj, så jag längtar till april! 

torsdag 9 november 2017 - 13:50

Smörgåstårta på vegovis

 

 

smorgastarta 4

 

Hos oss har alla alltid älskat smörgåstårta, och det är nog något som jag inte tror kommer att växa bort heller. Det finns inget tillfälle där det inte passar att bjuda på smörgåstårta. Våra söner har önskat smörgåstårta till konfirmationer, studentfester, födelsedagar, you name it. Ibland äter vi det till söndagsmiddag och ibland för att fira en namnsdag. Förr gjorde jag oftast en variant med fisk (tonfisk och lax), men numera är det vegovarianter som gäller.

 

smorgastarta 3


Det är faktiskt inte alls svårt att göra smörgåstårta. Lite arbetsdrygt kanske, men det är absolut inte svårt. Vill ni veta hur jag gör?


Jag köper aldrig sådant där specifikt landgångsbröd, utan kör med rostbröd i två olika varianter – ett vitt och ett som är aningen mörkare. Jag skär bort kanterna (skär bort så lite som möjligt) och så placerar jag ut så många skivor av det mörkare brödet som det ryms på det serveringsfat jag ska använda, och dränker dem med avsvalnad grönsaksbuljong. Därefter brer jag på fyllning i ett lämpligt tjockt lager, fortsätter med ett varv av det ljusare brödet, fyllning nummer två, mörkt bröd, fyllning nummer tre och så avslutar jag med ett lager ljust bröd. Alla lager med bröd ska dränkas för att du ska få en saftig och god smörgåstårta.


Så här långt gör jag dagen innan smörgåstårtan ska ätas. Följande dag blandar jag ihop havrefraiche med vegansk ”färskost” (läs påMackan) och eventuellt lite majonnäs om jag råkar ha det hemma. Jag brer blandingen ovanpå tårtan och på sidorna, och så är det dags att garnera enligt tycke och smak.
Jag bifogar några bilder på hur mina smörgåstårtor sett ut de senaste gångerna. Endast din egen fantasi sätter gränser för hur den ska se ut. Jag brukar garnera med olika grönsaker, frukter, blommor och tångkaviar.


Nedan följer flera exempel på fyllningar jag brukar variera mellan. Har tyvärr inga mått och mängder att ge, utan jag kör på känsla varje gång. Det är bara att testa sig fram, det kan knappast gå fel. Senast använde jag fyllning 2 längst ner, därefter fyllning 3 och överst fyllning 1.


Orkar eller ids man inte laga egna fyllningar, kan man köpa t.ex. rödbets- eller annan krämig sallad i butiken och använda dem.

 

Fyllning 1
havrefraiche
riven pepparrot
rivet äpple
salt, peppar

 

Fyllning 2
hummus
hackad purjolök
ev. lite vatten eller majonnäs för att göra den lättare att bre ut

 

Fyllning 3
vita bönor
soltorkade tomater
vitlök
citronsaft
salt, peppar och ev. lite vatten

 

Fyllning 4
vegagen, d.v.s. vegansk skagenröra (recept här)

 

Fyllning 5
tärnat äpple
tärnad gurka
hackad purjolök eller vårlök
vispgrädde (t.ex. havre. Obs! Se till att grädden inte är sötad.)
salt och peppar

 

Fyllning 6
vegansk smörgåspastej (recept här)
tärnad saltgurka

 

Fyllning 7
zucchinismör (recept här)

 

 

smorgastarta 1

 

 

smorgastarta 2

torsdag 2 november 2017 - 15:55

Kalla mig barnslig

 

Ni får gärna kalla mig barnslig, men jag roas av att missförstå skyltar och namn där jag far fram. I synnerhet när jag så ofta (not, alltså) befinner mig i utlandet. Tänkte jag skulle visa några som jag hittade bland mina foton vid en snabb genomgång.

 

 

aktervark

 

När man har ont i rumpan i Groningen.

 

analsidans bar

 

I Camden finns en sådan bar.

 

gbk

 

Gamlakarleby bollklubb har ett eget kök i Richmond.

 

general store

 

General Store från Kokkola har en egen butik i East Finchley i London.

 

klantservice

 

Här på Hema (jag tror det var i den butiken) i Groningen finns service också för dem som är lite klumpiga.

 

pili

 

pili igen2

 

Vad ovanstående två affärer saluför torde vara ganska klart åtminstone för oss finlandssvenskar.

 

seisoen

 

Om man kan finska sätter man sig inte ner här. 

 

smutsiga ykw

 

Trevligt att kunna gå in här och tvätta den om den är smutsig.

 

stripmuseum

 

Detta museum besökte vi inte.

 

ta inte ut den

Tar man ut den kan den bli smutsig (fast då kan man ju gå in på puben ovan för att tvätta den).

 

fredag 27 oktober 2017 - 15:57

På höstresa med gubben

 

I förra veckan hände det sig att vi åkte till Groningen i Nederländerna för att hälsa på vår son Lukas och hans sambo Katarina som studerar där detta läsår. Vi startade lite före 06 på morgonen och körde till Tammerfors i frost, halka och dimma. Förstås skulle vädret visa sig från sin sämsta sida so far denna höst just denna mörka morgon som vi skulle iväg. Och inte blev det så mycket bättre fast vi kom till sydligare breddgrader. Det var visserligen ca 15 grader varmare där, men nederbörd mest hela tiden. Kanske därför landet heter Nedernågonting. Eller så inte.


Anyways så flög vi till Bremen. Där hade vi några timmar på oss innan vi skulle ta bussen över gränsen och till Groningen. Vi lunchade på stående fot, besökte gamla staden, der Altstadt. Där, liksom vid Hauptbahnhof, fanns en massa stånd med lockelser av många slag eftersom den årliga marknaden Freimarkt pågick i staden just då. Vi köpte bara var sitt glas Prosecco - strax innan vi skulle äntra bussen till grannlandet.

 

hauptbahnhof bremen

 

 

Altstadt Bremen 2

 

 

Altstadt Bremen 3

 

 

Altstadt Bremen 6

 

 

Altstadt Bremen 4

 

 

Altstadt Bremen 5

 

 

blomlokar

 

 

Kaffemuehle Bremen

Kaffeemühle

 

prosecco vid hauptbahnhof

 


På vägen till Groningen åkte vi via Oldenburg och Leer och till Groningen anlände vi vid 18-tiden. Där stod ungdomarna vid Hoofdstation och väntade snällt på oss i regnet. Vi inledde vistelsen med mat på Brasserie Toshka som ligger vid Vismarkt (fiskmarknaden). Stekt sjötunga med tillbehör blev det för hela gänget, och så en lokal ölsort att skölja ner allt med.

 

 

vis op toshka

 

 

groningen by night

 


På hemvägen handlade vi mat och vin (det första höll ungefär samma prisklass som här hemma, det senare var betydligt billigare) och sedan promenerade vi till bussen som tog oss till utkanten av staden och till det flytande huset som ungdomarna bor i. Deras önskan var att bo på vattnet, och de hade den goda turen att hitta just ett sådant boende trots bostadsbristen (i synnerhet för studerande) i staden. 

 

kanalbostader2I det svarta huset som är byggt på en pråm bor ungdomarna

 

utsikt fran fonstret2Utsikten från ungdomarnas vardagsrumsfönster


Vi inledde lördagen med brunch på hemmaplan, och vi fick stifta bekantskap med poffertjes, slagroom, hagelslag en bessen, som tycks vara en grej där borta. Poffertjes är alltså en typ av puffade miniplättar som man äter med vispgrädde, strössel och bär (och florsocker). Strössel är förresten stort där också. Något vi inte testade, men som lär vara grejer är rostat bröd med smör och strössel. Jag kan inte riktigt föreställa mig att det ska vara gott.

 

 

poffertjes

 


Resten av lördagen tillbringade vi sedan med att traska runt i Binnenstad som omges av kanaler på alla kanter. Vi besökte Rijksuniversiteit Groningen där ungdomarna studerar, vi gick i butiker, åt fisk och skaldjur på Vismarkt och fikade på staden. Största delen av Binnenstad är stängd för biltrafik, men i stället finns där cyklar - till förbannelse. Det gäller verkligen att se upp och hålla sig undan, annars blir du påpedad.

 

 

vid humanistiska fakulteten

 

 

fakulteit der letteren

 

 

utanfor rijksuniversiteit groningen

 

 

cyklar utanfor rijksuniversiteit

 

 
 

mamma pappa barn utanfor universitetet

 

 

turistbok

Vid biblioteket pågick en utställning av bl.a. turistböcker. Katzu tog upp en av böckerna och öppnade den och på första bästa uppslag fanns ovanstående bild. Svedjehamn!! Vad är sannolikheten? 

 

 

Binnenstad Groningen 2

 

 

Binnenstad Groningen 3

 

 

fikapaus 2

 

 

fikapaus

 

 

fullt pa cafeet

Fullt på alla caféer.

 


hostens sista picknick

Säsongens sista picknick vid kanalen? Solen skiner!

 

 

vismarkt brood

Vid Vismarkt. Önskar jag hade hunnit smaka på allt det goda!

 

 

Katzu koopt vis en mosselen

Katzu köper fisk och skaldjur. Mums.

 

 

Martinitoren

Martinitoren

 

 

stadhuis van Groningen

Stadshuset

 


På söndag åkte vi in till staden, till Het Concerthuis, för att äta deras Brakke (hangover) Brunch. Den gjorde verkligen skäl för sitt namn (även om vi inte var bakfulla) och vi åt så vi nästan sprack. Elva euro per person kostade den (pris för kaffe tillkom), så det var ju löjligt billigt. Efter måltiden promenerade vi gata upp och gata ner i några timmar igen för att smälta maten. Och så lite shopping på det.

 

 

batar 2

Längs Winschoterkade

 

 

batar 3

 

 

batar

 

 

kanalbat

 

 

brakke brunchOp Het Concerthuis

 

 

Binnenstad

 

 

Waagstraat

Waagstraat

 

 

ah op vismarktVår matbutik vid Vismarkt

 

 

vid kanalen

 

 

Mot sena eftermiddagen återvände vi hem för att vila våra fötter en stund, och när de vilat tillräckligt, promenerade vi till närliggande byn Hoogkerk.

Väl hemkomna från Hoogkerk anlände vår avondeten som vi beställde på nätet från en kinesisk restaurang och som anlände per moped. En massa mat för en billig penning igen. Vi åt så magen stod i fyrkant, och ändå blev det över så mycket mat att ungdomarna säkert kunde äta två gånger till av den.

 

 

fiskare

 Mitt i allt dyker en båt med glada gossar upp i kanalen utanför vårt fönster.

 

 

grannarna2

Närmaste grannen

 

 

Regenbogen over Hoogkerk

Regnbåge över Hoogkerk

 

 

trimmad med nagelsax

Här har de trimmat trädgården med en nagelsax.

 

 

På måndag morgon ösregnade det så vi tröttnade på stället och åkte hem. Nå nej, det var ju inte därför vi åkte därifrån. Roligt var det hursomhelst att få umgås med ungdomarna och att se något nytt och att se var de håller till. Planen är att åka dit igen någon gång under nästa år, och förhoppningsvis är vädret lite bättre då.

 

 

fodelsedagschokladI Holland är det också en grej att köpa bokstavschoklad till den man tycker om kring jul. Jag gick händelsena i förväg och köpte till gubbens födelsedag, som inföll samma dag som vi åkte hem.

 

 

birthday boy

 

 

hoofdstation groningen

Hoofdstation, Groningen