Daddy's cake

torsdag 17 november 2016 - 13:49 | 4 Kommentarer

 

 

daddys cake2 

 

De senaste månaderna har det känts rätt meningslöst att ens tänka på att blogga om inredning, porslin eller mat, men jag försöker sparka på mig själv att ta små steg, inte tillbaka till livet som det var, utan till ett nytt liv under helt andra omständigheter, och jag försöker få fatt på mitt intresse för vackra ting och god mat igen, ett intresse som jag delade med mamma även om vi inte hade lika goda förutsättningar för att odla våra intressen under de senaste åren.

Det har varit lite si och så med matlagningsinspirationen hela hösten. Vi har givetvis ätit varje dag, men energin att duka fint har inte funnits, inte heller har vi ätit värst varierat. I stället har jag lagat större satser, och så har vi ätit samma mat i ett par, tre dagar i rad. Tur att varken gubben eller jag är kinkiga med maten.

I söndags hade vi båda sönerna vid middagsbordet, tyvärr dock vid olika tidpunkter, så de hann inte träffas. Far i huset fick en rejäl farsdagsmiddag och det var ju givet att han också skulle få en farsdagstårta. Den blev rätt fotogenisk tillsammans med min fina Marimekkolöpare, så det kände jag att jag ville fota och dela med er. Alltid en början.

Kakan gjorde jag för första gången till fars dag för fyra år sedan, kolla här. Nu veganiserade jag den med riktigt hyfsat resultat. Enda problemet var att jag kanske hade i för mycket kikärtsspad så smeten blev rätt lös, vilket medförde att jag blev tvungen att grädda den längre än vad receptet angav. Men huvudsaken var ju att den blev god.

Här är det veganiserade receptet:


Brownie Fudge Cheesecake 

Använd en ganska liten form med löstagbar botten och kläm fast ett bakpapper i botten.

"Cheesecake"smet:

300 g Oatlys påMackan
1 tsk vaniljsocker
¾ dl strösocker

Rör samman påMackan, vaniljsocker och socker. Ställ åt sidan.

Browniesmet:

kikärtsspad (svårt att ange rätt mängd, men kanske hälften av en burk ärter)
100 g mjölkfritt smör
2 dl strösocker
3 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 dl grovhackade cashew- eller pecannötter

Vispa kikärtsspad och socker ljust och luftigt. Häll smör och kakao i en kastrull och värm på svag värme tills smöret är helt smält och blandat med kakaon. Rör ner smöret i socker- och kikärtsspadsblandningen. Vänd ner mjölet blandat med bakpulvret och de hackade nötterna.
Häll hälften av smeten i formen och släta till ytan. Bred försiktigt på "cheesecake"smeten ända ut i kanterna. Täck med resterande browniesmet.
Grädda i nedre delen av ugnen, 180 C tills kakan är någorlunda torr. Minst 30 minuter, min kaka var i ugnen åtminstone 45 minuter. Låt kallna i formen.

Fudgeglasyr:

40 g mjölkfritt smör
1 msk t.ex. havremjölk
1½ dl florsocker
2 msk kakaopulver

Cashew- eller pecannötter till garnering (jag använde granatäpplekärnor)

Smält smöret med mjölken. Rör ner florsocker och kakao. Låt sjuda upp någon minut. Bred ut glasyren med en slickepott i ett jämnt lager över kakan. Dekorera med nötter. Låt kakan stå kallt tills glasyren stelnat.

Serveras helst kylskåpskall med en klick grädde.

Kommentarer

  • Ellen Strömberg

    17.11.2016 14:04 (1 år sen)

    Shit vad den ser ut och låter läcker! Tror jag ska prova receptet nästa gång jag bakar.

    • Ingela

      17.11.2016 14:33 (1 år sen)

      Tack, Ellen. Den är ungefär så god som den ser ut. Det var korkat av mig att frysa in halva kakan, den kunde ha gjort mycket nytta under den eländiga vecka som gått.


  • Christina

    17.11.2016 21:09 (1 år sen)

    Ingela du har ett öga för att få all mat att se så god ut. Oavsett om det är er "slentrian"mat eller en vegansk kladdkaka. Som jag i något tidigare skede nämnde så är det just dina inlägg om hur ni anpassar rätterna till vegetariska/veganska som har fått mig mer intresserad av just den sidan av matlagning. Dock har jag inte vågat pröva något ännu.

    • Ingela

      17.11.2016 22:06 (1 år sen)

      Tack, Christina, det var snällt sagt! Jag tycker du ska ta mod till dig och pröva, du kanske blir positivt överraskad. :)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.