Visa alla inlägg skrivna september 2014

tisdag 30 september 2014 - 16:05

Ställ fram, plocka undan


hemma tile


Hos oss lever inredningen jämnt och ständigt, och vissa har svårt att hänga med i svängarna. Speciellt när det möbleras om i kökshyllor, -lådor och -skåp. Den där "vissa" brukar säga att jag borde rita en karta så att hen skulle veta var alla prylar hör hemma. men det kan jag ju inte börja med, för då skulle jag ju inte hinna göra annat än sitta och rita kartor dagarna i ända. Det som får ligga längst kvar utan att bli omplacerat är dammet. Här ser ni några färska bilder från oss. Ja, ja, jag vet att man ska ha ojämnt antal föremål i sina stilleben, men detta får vi leva med nu.

Förresten firas internationella översättardagen i dag - den har ni väl noterat?

måndag 29 september 2014 - 15:57

Dagens tips


mariskooli 1


Jag måste bara passa på att meddela alla er Marimekkovänner om att denna röda skålfärg utgår ur sortimentet. I dess ställe finns en ny färg som heter Karpalo, alltså tranbär, så om du som jag vill komplettera din samling med den gamla färgen, ska du skynda dig till affären. Den här lilla köpte jag i dag till halva priset av ovan nämdna orsak. (Jag har inte börjat julpynta än, skålen ska nog härbärgeras i något skåp några veckor framöver.)

mariskooli 2

 

söndag 28 september 2014 - 11:30

Ett litet äktenskapsråd (för materialister)


new in 2


Ni tycker säkert att jag tjatar om och skryter på min gubbe, Hasse heter han förresten, för jämnan, men han är faktiskt one of a kind. Inte nog med att han är snäll och hjälpsam, kunnig på det mesta, flitig som en myra och generös, han förstår sig dessutom på något så komplicerat som en kvinnlig varelse. Jag ska ge ett exempel: vi går in till en affär där jag ska köpa en i förväg bestämd sak, men när jag väl är i affären, vet jag inte vilken av de befintliga modellerna/mönstren jag ska välja. Då uppmanar han mig att köpa båda, eller alla. DESSUTOM erbjuder han sig att betala för hela kalaset! (Fast baktanken är ju att vi inte senare ska behöva gå tillbaka för att köpa den som blev kvar på butikshyllan.) Men ja, jag tycker fler män kunde följa hans exempel, för, som det står på en skylt vi har här hemma - If Momma ain't happy, ain't nobody happy - och då måste det ju också gälla att alla är glada om mamma är glad. 

lördag 27 september 2014 - 15:17

Djävulssylt


djavulssylt tile


Vi har alltid varit bra på att använda det som växer i vår köksträdgård, men i år är vi flitigare än någonsin tidigare. Förutom alla grönsaker och örter och bär jag frusit in, har jag kokat vinbärssaft och tre olika sylter/marmelader, jag har lagt in zucchini, och precis när jag skriver detta, håller min gubbe på att pressa äppelmust med vår råsaftcentrifug. Han höll på i flera timmar i går, och kör alltså skift nummer två i dag.

I dag tänkte jag dela med mig av receptet på djävulssylt. Jag fick det av min väninna Soffi, och nu harmas jag verkligen över att jag aldrig kokat den tidigare. Den är så vansinnigt god. Vi äter den bland annat med getost, men den går ju att kombinera hur som helst, bara att känna efter vad man själv tycker att den passar med. 

Djävulssylt

2 förpackningar/burkar krossade tomater (à 500 g)
400 g röd paprika
4-6 röda chilifrukter
8 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 tsk oregano
1/2 dl ättika
1 pkt syltsocker (jag använde lite mer än halva mängden och vi tycker det räcker gott och väl till)

 

Lägg tomater, hackad paprika och chili, krossade eller hackade vitlöksklyftor, kryddorna och ättikan i en kastrull
och koka ca 20 minuter.
Tillsätt sockret och koka ytterligare 5 minuter. Häll på rena burkar, förvara svalt.

 

fredag 26 september 2014 - 10:37

Hösttur till Sverige


a lasse o kerstin tile


Tjugo minuter efter att vi landat hemma efter våra fyra dagar i Sverige fick jag sätta mig vid datorn, och här har jag i princip suttit sedan dess. Det straffar sig att vara borta ett par arbetsdagar, men vet ni, det var det värt. Vi hade en så härlig resa. Vi flög till Stockholm, åkte hyrbil (en läcker sådan) till Åby utanför Norrköping och där installerade vi oss hos gubbens barndomsvän Lasse och dennes fru Kerstin. De skämde verkligen bort oss under tiden vi var hos dem. Det blev bland annat en massa god mat, gott prat och trevliga utflykter. Efter att vi anlänt, installerat oss och fått i oss lunch åkte vi till Linköping. Där överraskade jag bloggvännen Stjärnor och Champagne med ett kort besök. Jag undrar om hon hämtat sig än. Sedan blev det shopping i stan för Kerstin och mig medan gubbarna snabbt rusade igenom Flygvapenmuseet. Nästa gång vi besöker Linköping ska vi ha litet mer tid på oss. Vi åkte sedan hem via Löfstad slott. Väl hemma igen blev vi bland annat bjudna på världens godaste kräftsoppa. (Bilderna i detta inlägg är tagna både med kamera och mobil, därav varierande kvalitet på dem.)


a anne o ingela

  

a kerstin i link2

  

a lovstad 1 tile

  

a lovstad 2

  

a lordag

 

På lördag stod shopping i Norrköping på programmet, och vilken lyckad shopping det blev! Vi lunchade på stan, och när vi shoppat klart blev det släktbesök för gubben och mig. Jag tror att mammas kusin Boris och hans Anna-Lisa blev rätt glada åt besöket. Vi återvände så småningom till Åby där vi välkomnades av drinkar, och Lasse som stod i färd med att slänga kött på grillen. Godaste tänkbara svampsåsen som serverades till köttet blev jag tvungen att hoppa över, men gulliga Kerstin hade slagit en bea till mig i stället. Så där på tal om att bli bortskämda.

 

a norrk 1

 

a norrk 2

 

a al o boris

 

a middag aby

 

Vädret i Norrköpingstrakten visade sig från sin allra bästa sida, och det var sommarvärme hela tiden vi var där. När vi sedan vaknade på söndag morgon, kändes det annorlunda i luften, inte minst på grund av den täta dimman, som inte lättade förrän vi var framme i Stockholm strax före lunchdags. Vi lämnade tillbaka hyrbilen och mötte upp med min väninna Carina som guidade oss till världens sötaste café intill Birger Jarlsgatan - Sturekatten. Carina bjöd på lunch, och Hasse på dessert. Jag bara tackade och tog emot tills magen stod i fyrkant igen. Klockan två skulle vi bli hämtade av systerdotter Minna, hennes sambo Dusan och deras en månad gamla dotter Aurora vid vårt hotell, så där tog vi avsked av Carina. Vi tillbringade resten av söndagen hos den nyblivna familjen, och på kvällen bjöd de oss på indisk restaurang. På måndag förmiddag blev det shopping i centrala Stockholm, och klockan ett hade vi stämt lunchträff med Fredrik, en annan av gubbens gamla kompisar från hembyn. Efter lunchen blev vi skjutsade till Minna & co och där stannade vi tills det blev kväll och hela familjen skjutsade oss till hotellet i Arlandastad. En hotellnatt, en hotellfrukost och en flygresa senare var vi tillbaka på hemsoporna, och där slutar denna historia.

 

a sturek 2

  

a sturek 3

 

a sturekatten

 

a hos minna2

  

a b j 1

 

a b j 2

 

a dramaten

 

a mandag

 

a aurora o ingela 1 tile

 

a familjen 1 1

 

a minna o ingela

 

En stor varm kram till alla er för allt! Ni fick oss att känna oss som kungligheter, och vi kände oss verkligen hemma hos och med er, och i Sverige. Vi hoppas få se er alla snart igen!

måndag 22 september 2014 - 23:00

Höstdag i Svedjehamn


svhamn 1 horz

 

Så här års händer dig sig alltid att jag får tid att se mig omkring i Svedjehamn i Björkö. I vanliga fall är det ju bara bråttom, bråttom när vi kommer till båthamnen. Antingen har vi bråttom att komma ut till paradiset, eller så har vi bråttom hem efter stugvistelsen. Den här dagen, den stora båtuppdragningsdagen, brukar jag följa med gubben. Dels för att vara till hjälp med mina starka armar när "båtfan", som flytetyget får heta de gånger saker och ting inte går enligt planerna, ska in i båthuset, dels för att rasta kameran även om bilderna jag fotar ser nästan lika ut år efter år. Den här dagen brukar jag också klättra upp Saltkaret, och den här dagen var inget undantag. Utsikten därifrån är hänförande, även under dagar då sikten inte är den bästa. 

 

svhamn 2

 

svhamn 3

 

svhamn 4

 

svhamn 5

 

svhamn 6

 

svhamn 8

 

svhamn 9

 

Den här gången hade vi också ett annat uppdrag - att lasta hela bilsläpet fullt med ved. Det där med att veden värmer flera gånger, det skriver jag under med stora svarta bokstäver. Först har vi huggit ner träden under vintern, släpat hem de fällda träden med traktor på sommaren, fått låna en vedkap och kapat veden på hösten. Därefter har veden fått torka i flera år, och nu ska den bäras ut till släpet, släpet ska transporteras 40 km hem till oss, sedan ska veden bäras in i vårt vedlider, och så småningon inomhus när den ska eldas upp. Det är inte lätt det här med att försöka spara in på uppvärmningskostnaderna, men det är ju roligt. Eller är det?

 

svhamn 10

lördag 20 september 2014 - 15:59

Gästrummet


gastrum 14 2


Det är lite synd om våra söner. De är så hjärtans välkomna hem när helst de vill komma, men de har dessvärre inte sina rum kvar i det skick dessa var när de tog sitt pick och pack och flyttade hemifrån. Äldre sonens rum fick snabbt ny kostym och blev vårt gästrum/pysselrum. Ärligt talat är de gånger jag suttit där vid svärmors gamla bord och pysslat inte många, Men de kanske blir fler, man vet ju aldrig. Yngre sonens rum var vi lika snabba med att måla och fixa om. Det blev ett hobbyrum för gubben och hans intresse för elektronik- och amatörradiobygge. Bilderna i detta inlägg kommer från gästrummet.

 
gastrum 14 3

 

gastrum 14 5 tile

fredag 19 september 2014 - 10:19

Soffhörnet


vardrum 14 1a4


 
I dag tänkte jag visa soffhörnet i vårt vardagsrum. Det är på gång, men not quite there yet för att jag ska vara helt nöjd. Lampan där i hörnet ska BORT, ramen ska få någon annan bild (den har stått där sedan i våras utan att något hänt), jag vill ha en eller ett par kuddar i en färg (inte i svart, grått eller vitt, alltså) och jag ska byta ut bilderna i ramarna på tavellisten. Bara jag får lust. Ja, och så ska jag i något skede klättra upp på vinden och ta ner en gammal matta. Eventuellt blir det närmare jul, men vi får se.

Här ser ni också våra "gamla" kopparlampor (eller en av dem). Gamla såtillvida att de härstammar redan från förra hösten. Hemlagade av min händiga gubbe. Å:et där på tavellisten var tidigare zinkfärgat, men också det har hamnat i vägen för en sprejflaska. Den som har god syn ser att det inte är ett a, utan ett å, där å-pricken ramlat en bit ner. 

 

vardrum 14 2a2

onsdag 17 september 2014 - 18:42

Flitig som en myra


appelgrejs 1

 

Vissa dagar får man faktiskt till det. Det är sådana där dagar då man förutom att jobba för bröfödan har energi i överskott så man både orkar och ids sylta och safta och ha sig. Nu har vi förutom djävulssylten och zucchinimarmeladen jag lagat tidigare inlagd zucchini med lök och vitlök samt äppel- och calvadossylt i kylen. Man känner sig nästan rik, hörni. Och som om det inte var nog, vände jag ännu ihop en äppelpaj och lagade mat. OCH jag diskade undan själv. I vanliga fall brukar det vara min bättre hälft som städar undan när jag stökat i köket. Han har själ varit upptagen utomhus denna dag med att bära in ved och klippa gräsmattan, så jag tänkte smöra litet. Han var dessutom gullig och åkte in till Clas Ohlson på mitt uppdrag i dag, eftersom jag själv hade en bad hair day. Man måste se till att både ge och ta.     

 

appelgrejs2

tisdag 16 september 2014 - 11:37

Busy days


applen 1

 

Hoppsan, plötsligt har det gått flera dagar utan ett ljud här på bloggen. Ibland kommer verkligheten emot, och då måste man satsa litet tid på den också. Något som vi också borde satsa tid på är att ta hand om årets äppelskörd. Vi har ett träd, och det ger massssssor med frukt. Stora, fina exemplar. Några äppelpajer och -kakor har jag bakat hittills, men det är allt. Äppelmos har ingen åtgång hos oss, men jag tänkte försöka mig på en äppelsylt med Calvados. Det låter väl gott? Lär passa bra med brie, och en bit brie är väl aldrig fel? Eller jo, fem dagar i veckan är det fel, men de resterande två dagarna (när vi tillåter oss att äta animalier) ska jag börja frossa i mögelostar och sylter/marmelader jag kokat. Det är åtminstone tanken. Och på tal om tanken, (båttanken) ska vi dra upp båten i dag, så nu är det definitivt slut med stugfärderna för i år. I lördags var vi ut en sista gång, för att dra upp bryggan en bit upp på land. Dagen var vacker som en... dag. Sol och värme, knappt någon vind alls. Man hade gärna stannat där ute, men vi hade andra planer för resten av dagen, och de planerna tog oss en sväng till min hemstad. En hamburgermåltid och litet sightseeing senare var vi åter på väg hem. Man kunde säga att det blev en effektivt använd lördag.

 

applen 2 horz

 

Laanggrannsvattne

 

Faboda 4