Visa alla inlägg skrivna december 2014

onsdag 31 december 2014 - 00:00

Nyårslöfte

 

murakami

Jag har funderat på det här med nyårslöften. Jag brukar inte avge några, men det känns som om tiden vore inne att ändra på det nu. Jag har läst skamligt litet de senaste åren, bara några få böcker varje år, och oftast bara på sommaren. Jag fick en tjock bok (delarna 1 och 2 av 1Q84) av jultomten, och den försvann jag in i hela julhelgen, tills jag hade läst ut den. Nu väntar jag på att den tredje och sista delen av verket ska dimpa ner i postlådan så att jag kan lägga år 1Q84 bakom mig för gott.

Problemet med mig och böcker är det samma som med allt annat. Tålamodet. Jag kan inte läsa en bok som normala människor gör. Antingen sträckläser jag eller så läser jag inte alls. Familjen, arbetet och allt annat lider när jag ger min in i bokens värld. Det är det jag ska jobba på under 2015. Att kunna lägga boken åt sidan, och bara läsa någon sida då och då. Texten försvinner ändå inte någonstans även om boken får ligga på soff- eller nattduksbordet ett tag. Ojoj, vilken utmaning jag antar nu.

Ja förresten, gott nytt år till er alla som ännu hinner kika in här under detta år!

 

lördag 27 december 2014 - 00:00

Nu är glada julen slut

julafton 3

 

Som vanligt började frossarhelgen med julgröt till lunch på julaftonen. Efter den var det äntligen, äntligen dags att plocka fram favoritduken ur gömmorna och duka för följande måltid.

 

julafton vert

 

Jag tror att mitt sällskap äntligen lärt sig att äta med förstånd de många rätterna till trots, för ingen verkade ha överätit sig på julmaten i år, även om vi fick skjuta upp efterrätten till kvällskaffet efter julklappsutdelningen. Efter att bara ha varit fem vid matbordet de senaste två åren, var alla sittplatser åter upptagna. Det är roligt. Fast fler ryms runt bordet, det går ju att dra ut, så en till son och ett par flickvänner/sambon till är alltid välkomna.

 

julafton 2

 

Mängden julklappar minskar tydligen inte, men det beror ju på att alla är så snälla under året. Och på att vi blivit fler. Dessutom är det ju roligt att ge (ja, ja, också att få).

 

jul 1a horz

 

Efter julaftonen har vi inte gjort mycket vettigt. Gubben och jag har mest suttit med näsan i varsin julklappsbok, plockat fram mat och diskat undan. Och jag har försökt kurera min förkylning. Tids nog blir det stressigt igen.

tisdag 23 december 2014 - 15:00

Nästan redo för tomten

 

god jul 2

 

Nu är nästan all mat färdigt förberedd, alla julklappar inslagna (så när som på ett paketkort som ännu ska fixas), nästan alla golv städade och torkade. Allt damm får ligga kvar till efter jul, det är ändå så mörkt nu så ingen ser det. Förkylningen får gärna tacka för sig senast i morgon bitti och sedan får julfriden infinna sig.

Tack till Nina för all hjälp inför denna jul, tack till Köpi, Camilla, Daniela, Özgür, Gabriella och Adam för era överraskningsbesök i går och i dag, Och tack Hasse, Lukas, Ian och mamma för att ni är ni! Tack också alla släktingar och vänner för era julhälsningar. Vi skänker er kärlek och varma tankar även om vi inte lägre skickar några kort till er. Julefrid och julefröjd till er alla!

lördag 20 december 2014 - 19:28

Julförberedelser

 

Jag har varit nästan oförlåtligt usel på att blogga om mina julförberedelser i år. Jag brukar ha som mål att dokumentera vad jag lagar för mat, vad jag bakar och hur jag pyntar till jul, men i år har jag inte riktigt fått till det.
Här är i alla fall två instagramkollage så att jag har något att se tillbaka på när jag nästa år börjar leta efter julinspiration. I år har jag fått hjälp av yngre sonens flickvän med julgodis och -och kakor, och som vanligt är det min egen hustomte som sköter städningen hos oss.

 

PhotoGrid 1419083632048

 

PhotoGrid 1418910493774

 

onsdag 17 december 2014 - 00:00

Matlagningsdemo & flytt

 

vegana

 

I går var jag med om något trevligt i anknytning till mitt nya matintresse - vegansk mat. Den veganska lunchrestaurangen i stan, Vegana, ordnade en matlagningsdemonstration med temat julmat, och eftersom jag nu i veckor sökt recept att förnya vår julmeny med, passade det tillfället som hand i handske. Det roligaste var nästan att min son följde med mig på demonstrationen. Det är inte alla dagar vi gör saker tillsammans, men eftersom det är han som inspirerat oss till vår nya livsstil, var det ju nästan givet att han skulle följa med. Vår nya livsstil innebär att vi i princip (stenhårda är vi inte, utan vi är flexibla ifall vi t.ex. blir bortbjudna) äter enligt modellen 2:3:2. Vi har alltså totalt fem veganska dagar i veckan, varav två är fastedagar enligt 5:2-modellen, tre dagar äter vi normala mängder mat, men skippar animalier, och två dagar i veckan äter vi vad vi vill. På det sättet behöver vi inte känna att vi måste försaka något.

Vi fick ett kompendium med recept, och hon som föreläste, gjorde de flesta rätterna ur kompendiet där och då, och efteråt fick vi smaka på allt. Och allt var gott. Senapssillen med aubergine i stället för sill var min favorit, medan sonen gillade brysselkålsgratängen bäst.

Hörni, detta inlägg är det sista jag skriver på den här bloggportalen. Från och med nästa inlägg är jag tillbaka på min gamla adress alegniinoffice.blogspot.fi. Vi ses väl där?
Jag vill tacka Jannike och Michelle för denna tid, och önskar er all lycka framöver både med studier, Autre och era privata liv.

lördag 13 december 2014 - 15:18

Santa Lucia


lucia 2

Och så blev det lucia. Av någon konstig anledning väntar jag alltid på den dagen. Jag kanske väntar på att lucia ska ringa på och sjunga en trudelutt, men hittills har jag fått vänta förgäves, förutom att gubben lussade för mig förra året. Men nu har jag åtminstone skaffat mig ett litet luciatåg som åtminstone sprider lite ljus i tillvaron även om vi får klara oss utan sången.
För en gångs skull har vi tänkt åka in till centrum för att se Brages lucia rida genom stan, men det blir väl som förr, latmasken slår till och vi stannar hemma i alla fall.

I går var yngre sonen med flickvän här och vi klädde julgranen. Vi lagade också lite julgodis och flickvännen bakade småbröd. I dag har jag stekt köttbullar och veggobullar (aubergine) så det räcker till ett halvt kompani. Det är roligt att ställa till jul!

torsdag 11 december 2014 - 10:20

Slow Food


limpor


Om någon kan kallas slow food, är det detta bröd som min gubbe bakade i går. Han startade upp sin degrot i förra veckan, och efter att roten fått gosa till sig och blivit klar, tog det ännu tre dagar innan själva bröddegen var klar och limporna kunde skyfflas in i ugnen. Receptet till detta sötsura bröd kommer från hans mamma i skärgårdsbyn. Detta bröd bakade de året om där ute, medan vi bara haft det till jul och påsk sedan gubben pensionerat sig och fått tid att syssla med sådana här roligheter.

måndag 8 december 2014 - 16:02

Baka Dumlegrottor!


helgpyssel


Här ser ni några Instagrambilder på mitt helgpyssel. Förutom att bjuda mamma på en trerätters självständigheten till ära, har jag pysslat med tomteverkstad och julbakat lite grann Det är några som frågat efter receptet på
Dumlegrottorna, och jag delar ju gärna med mig, så här kommer det:

200 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

ca 22 st. Dumlekolor och lika många bitar Noblesse

Kör smör, socker, mjöl och bakpulver i matberedare till en deg. Låt stå kallt en liten stund.
Rulla till en stång och dela den i ca 22 delar som rullas till bollar.
Tryck ner bollarna i aluminiumformar och stick ner en Dumle i varje
Grädda i 200 grader 10-15 minuter.
Lägg en Noblesse på varje grotta så fort du tagit dem ur ugnen.

 

Saffransstjärnorna har jag gjort på vanlig saffranssmet, men i stället för att grädda smeten i kakform eller muffinsformar, gräddade jag den i en avlång form och tog sedan ut kakor med ett pepparkaksmått. Receptet hittar du här (klick). Stjärnorna tänkte jag sedan dekorera litet innan jag serverar dem.

 

lördag 6 december 2014 - 12:06

Senaste nytt

 

saffransglogg


I dag firar vi Finlands självständighet. Till traditionen hör att jag besöker hantverksmässan Kvinnornas julmässa med min väninna Mia innan "firandet" tar vid. Det var om möjligt ännu mer folk än vanligt i farten redan innan mässan officiellt öppnade, så någon direkt fröjd var det inte att trängas där med alla andra. Ändå kan vi inte låta bli att åka varje år, för vi måste ju få hem våra julkransar. Annars blir det ingen jul. Att pilla ihop en själv finns inte på kartan. Längre. För många år sedan orkade och iddes jag, men nu betalar jag hellre för att få det gjort. Människan (åtminstone den här) blir bekväm med åren, och har äntligen börjat inse sina egna begränsningar. Guldburken som skymtar i vänstra kanten är made by Seralias stuga, inköpt på mässan och mycket fin!

Saffransglöggen här ovanför köpte jag inte på mässan, utan i på AH Design i Saluhallen i går. Jag fick provsmaka den i den lilla butiken, och jag blev genast förtjust! Saffranssmaken är inte stark, men den finns där, och den är helt perfekt. Litet sprit till bara, och Bob's your uncle, som Jamie Oliver brukar säga. 

 

dorrkrans 1

fredag 5 december 2014 - 11:03

Och så kom december


all around


Man kunde ju tycka att det finns mycket att blogga om så här inför årets höjdpunkt, och det finns det visserligen, men ibland får man bara acceptera att man saknar inspiration, tid eller dagsljus eller någon annan viktig ingrediens. Jag låter det vara osagt vad min orsak är. Men nu är jag här, och jag ska bjuda på ett collage från den senaste veckans tilldragelser, som omfattar en lutfiskmiddag, en grötmiddag, firande av inledningen till vårt 25.e gemensamma år, testning av juldessert, julbak och ett överraskningspaket från Yves Rocher till alla oss som bloggar på Autre (de som deltog i träffen i Jakobstad fick sina produkter på träffen). Mycket trevligheter inom en vecka för att kompensera alla mindre trevliga händelser. Nu är det strax helg igen, och i morgon firar vi Finlands självständighet. Det är en massa firande hela tiden, men det GILLAR jag ju!
 

samsung dec