Visa alla inlägg skrivna juni 2016

måndag 27 juni 2016 - 10:04

Trädgårdsonsdag

 

I onsdags om kvällen tog jag ut kameran på en liten tur i trädgården för att visa den all grönska omkring oss. Och nog är det grönt alltid! För varje år som går börjar jag uppskatta allt det gröna lite mer än året innan. Det slutar väl med att jag bygger mig/oss en lövhydda och bosätter mig i den, gömd från allt elände i världen. Just nu är jag ganska upprörd över Brexit, men vi ska inte gå djupare in på det här, här ska vi bara tala om trevliga saker.

Det var ju grönskan och växtkraften jag skulle visa:

 

tradgardsonsdag 1

 

 

tradgardsonsdag 2

 

 

tradgardsonsdag 3

 

 

tradgardsonsdag 4

 

 

tradgardsonsdag 5

 

 

tradgardsonsdag 6

söndag 26 juni 2016 - 11:35

Midsommarminnen

 

 

midsommarmorgon

 

Så var den midsommaren ett minne blott. Ett gott sådant, dock. Vi har aldrig upplevt så här fantastiskt midsommarväder där ute i Kvarken tidigare. Åtminstone inte under de 27 år som jag varit med i leken. Halv fyra på morgonen gick jag ut för att föreviga den vackra morgonen och alla tusentals spindelnät i omgivningen. Spindlarnas hantverk imponerar stort på mig!

 

midsommarspindelnat

 

 

midsommarbukett

 

På förmiddagen plockade jag årets midsommarbukett, som blev ungefär lika vild som naturen på vår holme.

 

midsommarterrass

 

Det är här som firandet till största delen ska ske. 

 

midsommarsallskapet anlander

 

På eftermiddagen anländer vännerna medelst fartyg.

 

midsommarfika

 

Och vi inleder firandet med kaffi och kaka.

 

midsommarmat

 

Efter midsommarbastun blir det så småningom mat.

 

midsommargaster

 

Senare på kvällen anländer fler midsommarkaffegäster.

 

anigif4


Och vid midnatt anlände den här fyrfotingen, som vi dock skrämde iväg till grannen ganska fort.

Efter älgbesöket fortsatte vi firandet inomhus med några partier pidro, och vi kan väl säga så att vi lät bäste man (de bästa männen) vinna - det är lugnast så, höhö. Och därmed var en av den finaste midsomrarna någonsin till ända.

fredag 24 juni 2016 - 11:08

Kikärter är bra till mycket

 

 

hummus

 

Alltid när jag använder kikärter tar jag vara på kikärtsspadet och sparar det i kylen. Det går nämligen att använda som äggersättning i olika saker. I pajbottnen jag bloggade om senast hade jag i lite spad, och resten av spadet från den förpackning som jag gjorde hummus på använde jag till kikärtsmaränger. Utöver kikärtsspad (aquafaba) och socker hade jag 1 tsk citron och saften av cirka 1 dl blåbär i marängerna, därav den fina färgen. Min mommo skulle vara stolt över mig, för hon tyckte inte om när man slängde fullt användbar mat!

 

blabarsmaranger

 

 

kikartshummus och maranger

 

Förresten, i dag är det ju midsommar! Hoppas ni har det bra där ni befinner er!

Taggar:

Kategorier:

Food

Skriv en kommentar 5

torsdag 23 juni 2016 - 12:35

Gott till midsommar

 


kolapaj


Det blev lite olyckligt med blogginläggen nu, för ni kommer att tro att jag inte gör annat än bakar och äter kakor, men det är ju faktiskt många dagars paus mellan förtärandet av förra veckans bakverk och denna. Kolapajen ska nämligen inte ätas förrän på midsommardagen. Det är i alla fall tanken.

Det var på tebjudningen i förra veckan som jag för första gången fick sätta tänderna i en sådan här. Dajm- och kolapaj heter det egentliga receptet, men jag har veganiserat det och då förstås skippat Dajmen och haft i mörk choklad och hackade mandlar i stället. På tepartyt dekorerade Ann-Christine pajen med jordgubbar, och det passade så himla bra med syrliga bär på allt det söta.

Här ska ni få receptet - ni hinner ännu baka en tills i morgon:

 

(DAJM- OCH) KOLAPAJ

 

Botten:
3 dl vetemjöl
100 g smör (el. mjölkfritt smör)
0,5 dl florsocker
1 äggula (jag hade i 0,25 dl kikärtsvatten)

Fyllning:
75 gram smör (el. mjölkfritt smör), smält
1,5 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
0,75 dl grädde (el. 3 msk sojamjölk)

Garnering:
2 pkt dubbel Dajm (eller mandel och mörk choklad), hackade


Nyp ihop ingredienserna till pajdegen. Kavla ut och lägg i en pajform eller tryck ut med fingrarna direkt i en form (22-23 cm i diameter).

Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda i 175 grader mitt i ugnen i 20-25 minuter eller tills bottnen är genomgräddad.

Smält smöret till fyllningen och rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt puttra i ca 1 minut. Tillsätt grädde/sojamjölk och låt puttra i några minuter till. (Jag kokade kolan lite längre) Häll kolafyllingen på pajskalet.

Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 10 minuter. 

Låt pajen svalna. Grovhacka chokladen (och nötterna) och strö över kakan medan den ännu är ljummen. Ställ in i kylen när den kallnat i 1-2 timmar före servering. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar. 
Servera med vispgrädde, glass och/eller bär.

lördag 18 juni 2016 - 12:52

Villakaka

 

 

kardemummakaka

 


När man åker ut till stugan/villan måste man ju alltid ha med sig någon form av fikabröd/kaffegutta a) för att det är tillåtet att unna sig där ute, b) det kan dyka upp oväntade gäster eller c) man har vänner med sig och då måste man bjuda på något gott. Det här är vår standardkaka, den ser inte mycket ut för världen, men den smakar så mycket mer än den ser ut, och än har jag inte träffat på någon som inte gillat den. Det är liksom bulle och kaka i ett eftersom den innehåller kardemumma.

Den på bilden är en veganvariant och saknar ägg, men väljer man att ha i ägg blir den eventuellt lite högre.

 

Kardemummakaka


150 g smör (vanligt eller mjölkfritt)
1,5 dl socker
(2 ägg, vispas i ett i sänder. Skippa om du gör veganvarianten.)
3,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
1,5 dl mjölk (lite extra om du gör veganvarianten och använder sojamjölk)

Vispa smör och socker pösigt. (Tillsätt äggen ett i sänder). Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och rör ner i äggsmeten turvis med mjölken.
Häll i en smord form ca 20 cm i diameter.
Grädda i 30-40 minuter i 180-200 grader.

fredag 17 juni 2016 - 12:31

Helg mitt i veckan

 

i aftonsolen

 

Oavsett när vi är på stugan känns det som helg, så den här veckan har vi haft helg både tisdag till torsdag och så de dagar som nu ligger framför oss. Det har varit knapert med jobbuppdragen de senaste månaderna, så jag har inte ens dåligt samvete för att jag mellan varven flyttar ut mitt kontor hit till en nästan öde ö i Kvarken. Och så går det ju lika bra att jobba härifrån ifall uppdrag mot förmodan skulle droppa in (vilket det faktiskt gjorde den här gången) eftersom kontoret är mobilt. Och ett kontor med utsikten här ovanför är inte fy skam. Fast den här bilden är tagen på tisdag kväll när aftonsolen lyser upp stenarna så de ser ut som guld.

 

uteliv 2

 

Här tillbringade jag nästan hela onsdagen förutom när jag ibland fick förflytta mig ner till bryggan eller strandterrassen för att svalka mig något. Det blev 10,5 timmar utomhus den dagen. Man skulle kanske kunna tro att sömnen skulle smaka efter den friskluftsdosen, men icke sa nicke. Det är den där inre termometern som stör nattsömnen ganska redigt igen. Jag försöker ignorera den, men det låter sig inte riktigt göras. Dock är det förminskad kraft på värmeattackerna jämfört med förra året, och det är verkligen tacksamt, för då var situationen ganska så ohållbar. Man (och kvinna) hoppas att eländet tar paus eller försvinner snart igen.

 

 

uteliv

 

På torsdag morgon började molnen hopa sig, men det var fortfarande varmt i luften, så vi knallade ner till bryggan för frukost. Efter att vi inmundigat den och insupit en dos frisk Kvarkenluft blev det till att plocka ihop och dra därifrån medan vädret ännu uppförde sig. Det var med nöd och näppe vi hann i land innan regnet kom. Och nu har det i princip regnat sedan dess. Det får gärna sluta nu.

 

bryggfrukost nr 2

 

 

torsdag 16 juni 2016 - 18:48

Romantik på vår nivå

 

 

forlovningsskal

 

I förrgår firade vi vår 26:e förlovningsdag. Eller firade och firade, vi skålade i lite roséskumpa ute på stugan. Ni är säkert (eller så inte) nyfikna på hur det gick till när vi förlovade oss? På morgonen lämnade jag ett urinprov på företagshälsovården innan jag åkte till jobbet. På eftermiddagen kom det efterlängtade samtalet som bekräftade det vi hade misstänkt - att det växte ett litet gryn inne i mig. Jag ringde genast upp den blivande barnafadern för att berätta den glada nyheten, men han var upptagen just då, och lovade ringa upp så fort han kunde. Förstår ni vilka vassa nålar jag satt på medan jag väntade på det samtalet eftersom jag satt inne med världens bästa nyhet? När han äntligen ringde, blev han lika överväldigad av nyheten som jag, och föreslog att vi skulle förlova oss samma dag, och gifta oss på min födelsedag två och en halv månad senare, den dagen vi ursprungligen hade talat om att förlova oss. Ja, vad skulle jag svara annat än JA, det här var ju mannen jag ville dela mitt liv med och som jag ville ha som far till mina barn, trots det faktum att han "friade" i telefon.

Vi slutade jobbet lite tidigare än vanligt och åkte till en guldsmed. Medan ringarna graverades gick vi på stan och fnissade som tonåringar åt vår lilla hemlighet. Efter att vi hämtat ringarna skulle vit åka ut till Svedjehamn i Björköby där vi under mer eller mindre högtidliga former skulle förlova oss. Men vid det här laget var vi hungriga, så vi vek av till Dallas Pizza Palazzo för att stilla hungern.

Och där, medan vi väntade på maten, tog tålamodet slut, så vi plockade fram ringarna och trädde dem på varandras fingrar. Kan ni tänka er en mer romantisk plats för en förlovning? Jag kan, men det blev ju en rolig grej att vi gjorde det just där, och många år efteråt åkte vi till pizzerian just det här speciella datumet.

Vi är båda ganska praktiskt lagda, så det här med storslagen romantik, traditionella ceremonier och överdådiga fester är inte riktigt vår grej (vi deltar gärna när andra är huvudpersoner, tro inte annat). Intimt och privat ska det vara. Efteråt (obviously, jag bloggar ju!) har jag inget emot att låta världen veta vad som hänt. Men när det händer ska det helst bara vara vi två, eller en publik med endast våra allra närmaste och käraste. Och bevisligen funkar det även så, man kan bli lycklig ändå.

onsdag 15 juni 2016 - 11:00

Afternoon tea

 

 

afternoon tea 1

 

I flera års tid har vi talat om att dricka afternoon tea i vår trädgård, mina vänner och jag, och i går fick vi äntligen till det. Dock inte i trädgården, utan i vårt uterum eftersom det - surprise, surprise - fortfarande blåser friska svala vindar i vår del av världen.

Men hörni, gott var det, och det tror jag lyser igenom av bilderna. Vi hade knytkalas, så alla hade gjort någonting - och vi åt så magen stod i fyrkant, men det var det värt. Sådant här borde man unna sig oftare. Både att frossa lite i goda bakverk, men också att träffa sina vänner. Eller... jag borde kanske äta färre bakverk, men träffa vänner oftare. 

 

afternoon tea 2

 

 

tegaster2

 

måndag 13 juni 2016 - 14:17

Nytt uterum

 

 

Det är konstigt hur fort ögat vänjer sig vid nya saker. När jag nu ser på denna två år gamla bild från vår bakgård, ser vår gamla uterumstrappa och köksterrass fnuttiga ut jämfört med hur de ser ut sedan snart en månad tillbaka. Trappan hade sett sina bästa dagar, så i höstas sa gubben att han skulle bygga en ny, lite större i vår. Sedan började jag smida planer och fick honom övertalad att bygga ihop trappan med det som vi brukar kalla köksterrassen, d.v.s. det lilla däck där vårt utekök och vår grill står.

 

 

tradgard 14

 

 

Uteköket har blivit minimalt använt, så det kunde vi gott avvara (det visade sig att vi var för lata för att släpa ut maten, tillreda den där, och sedan bära in den igen i uterummet, där vi oftast äter sommartid). Odlingslådorna som gubben byggde för några år sedan släpade vi med mycket möda och stort besvär till en annan plats i trädgården.

 

 

utekok 13

 

 

Nu har vi ett nytt utevardagsrum, som vi hittills åtminstone är är supernöjda över. Där har vi lä från tre olika håll och sol hela eftermiddagen och halva kvällen. Vår fula grill gömmer vi bakom ett nybyggt grillskydd.

 


utevardagsrum

 

 

Det är besvärligt att fota just här, för det är hårda skuggor i soligt väder och ojämnt ljus i och med våra tre stora björkar, men så är ju stället inte byggt för att fotas, utan för att användas. Och det tänker vi nog göra med besked.

Möblemanget är också nytt, testat och godkänt av testpanelen. Vi invigde det med vår nya granne Sofia i förra veckan, och i går fick det godkännande av mamma, som tog en liten eftermiddagslur i soffan. All good, med andra ord. Låt nu sommaren hållas så vi får fortsätta att njuta, tack!

 

 

utevardagsrum 5

 

 

utevardagsrum 2

lördag 11 juni 2016 - 10:15

Före stormen

 

I dag tänkte jag visa några pre-storm-pictures från vår trädgård. Varje vår när trädgårdsnerven vaknar till liv brukar jag tycka att jag har alltför få trädgårdsbilder på bloggen, så i år ska jag försöka bättra mig. 

 

fagelbad

 

Det är ingen ordning alls på eller i vår trädgård Ingen planering har vi gjort överhuvudtaget, utan det tillkommer olika saker på (oftast) till följd av mina mer elle rmindre spontana infall, och så gör vi som min mommo sa: "sätter passan på" och så får allt passa ihop om det så vill eller inte. Vi brukar bannas över alla buskar och planteringar och odlingslådor och terrasser och sittplatser och byggen och what not varje gång gräset ska klippas, men sedan när det äntligen är klippt, ser allt ganska trevligt ut ändå, och då glömmer vi bort det jobbiga tills det är dags att släpa fram gräsklipparen nästa gång.

 

hortensia pa pumpen

 

 

liljekonvaljtappa

 

 

ormbunke

 

 

stjarnoga million bells murgrona

 

I år har vi försökt minimera mängden sommarblommor för att underlätta vattnandet, men helt utan kan man ju heller inte vara.

 

blomland2

 

appel och korsbarsblom

 

Det är synd att bär- och fruktträden har så kort blomning, för mycket finare än träd som blommar finns ju inte. I synnerhet inte så rikligt som de blommat de senaste åren. Hoppas, hoppas att det var tillräckligt med pollinerare i farten innan stormen tog alla blommor.

 

appelblom