Visa alla inlägg skrivna november 2017

måndag 27 november 2017 - 15:58

Vinterlistan

 

 

vintern 2014


Senaste Sevendayslistan jag fyllde i var väl vårlistan, så nu när en vinterlista dök upp är det väl äntligen dags ta sig i kragen igen. Så här tycker en sann vinterälskare om vintern:

 

Man vet att det är vinter när: jag bara går ut om och när jag måste.

Här hittar ni mig i vinter: nersjunken i soffan med a) min gubbe i soffan bredvid, b) min smarttelefon i handen, c) tv:n påslagen, d) någon bra musik strömmandes ur stereon i gubbens man cave eller e) mina studier i holländska.

Tre saker jag vill göra under vintern: sova tills det blir vår, men om det inte är möjligt, tillbringa tid med nära och kära och andra trevliga personer samt äta och dricka gott.

Det bästa med vintern är: att den tar slut.

Det sämsta med vintern är: att den är alltför lång.

Den perfekta maten under vintesäsongen är: regnbågspanna, d.v.s. blandade ugnsrostade rotfrukter och grönsaker. Och någon god dressing till, typ aioli.

Så här vill jag klä mig i vinter: i innekläder, för jag hatar att gå ut när det är kallt, halt och eländigt.

En vinteraktivitet alla borde pröva på: snöskottning. Det här är det stora undantaget och faktiskt det enda jag gillar att göra utomhus på vintern. Förutsatt att snön inte är slaskvåt och väger multum.

En ultimat vinterdag: finns inte. Däremot finns det många ultimata vår-, sommar- och höstdagar.

 

Jag blev tvungen att gräva djupt ner i mina album för att hitta en vinterbild att bifoga till inlägget. Bilden ovan är från vintern 2014 och fotad med mobilen, så ni förstår att jag verkligen inte vistas ute annat än i nödfall. Oj, så jag längtar till april! 

torsdag 9 november 2017 - 13:50

Smörgåstårta på vegovis

 

 

smorgastarta 4

 

Hos oss har alla alltid älskat smörgåstårta, och det är nog något som jag inte tror kommer att växa bort heller. Det finns inget tillfälle där det inte passar att bjuda på smörgåstårta. Våra söner har önskat smörgåstårta till konfirmationer, studentfester, födelsedagar, you name it. Ibland äter vi det till söndagsmiddag och ibland för att fira en namnsdag. Förr gjorde jag oftast en variant med fisk (tonfisk och lax), men numera är det vegovarianter som gäller.

 

smorgastarta 3


Det är faktiskt inte alls svårt att göra smörgåstårta. Lite arbetsdrygt kanske, men det är absolut inte svårt. Vill ni veta hur jag gör?


Jag köper aldrig sådant där specifikt landgångsbröd, utan kör med rostbröd i två olika varianter – ett vitt och ett som är aningen mörkare. Jag skär bort kanterna (skär bort så lite som möjligt) och så placerar jag ut så många skivor av det mörkare brödet som det ryms på det serveringsfat jag ska använda, och dränker dem med avsvalnad grönsaksbuljong. Därefter brer jag på fyllning i ett lämpligt tjockt lager, fortsätter med ett varv av det ljusare brödet, fyllning nummer två, mörkt bröd, fyllning nummer tre och så avslutar jag med ett lager ljust bröd. Alla lager med bröd ska dränkas för att du ska få en saftig och god smörgåstårta.


Så här långt gör jag dagen innan smörgåstårtan ska ätas. Följande dag blandar jag ihop havrefraiche med vegansk ”färskost” (läs påMackan) och eventuellt lite majonnäs om jag råkar ha det hemma. Jag brer blandingen ovanpå tårtan och på sidorna, och så är det dags att garnera enligt tycke och smak.
Jag bifogar några bilder på hur mina smörgåstårtor sett ut de senaste gångerna. Endast din egen fantasi sätter gränser för hur den ska se ut. Jag brukar garnera med olika grönsaker, frukter, blommor och tångkaviar.


Nedan följer flera exempel på fyllningar jag brukar variera mellan. Har tyvärr inga mått och mängder att ge, utan jag kör på känsla varje gång. Det är bara att testa sig fram, det kan knappast gå fel. Senast använde jag fyllning 2 längst ner, därefter fyllning 3 och överst fyllning 1.


Orkar eller ids man inte laga egna fyllningar, kan man köpa t.ex. rödbets- eller annan krämig sallad i butiken och använda dem.

 

Fyllning 1
havrefraiche
riven pepparrot
rivet äpple
salt, peppar

 

Fyllning 2
hummus
hackad purjolök
ev. lite vatten eller majonnäs för att göra den lättare att bre ut

 

Fyllning 3
vita bönor
soltorkade tomater
vitlök
citronsaft
salt, peppar och ev. lite vatten

 

Fyllning 4
vegagen, d.v.s. vegansk skagenröra (recept här)

 

Fyllning 5
tärnat äpple
tärnad gurka
hackad purjolök eller vårlök
vispgrädde (t.ex. havre. Obs! Se till att grädden inte är sötad.)
salt och peppar

 

Fyllning 6
vegansk smörgåspastej (recept här)
tärnad saltgurka

 

Fyllning 7
zucchinismör (recept här)

 

 

smorgastarta 1

 

 

smorgastarta 2

torsdag 2 november 2017 - 15:55

Kalla mig barnslig

 

Ni får gärna kalla mig barnslig, men jag roas av att missförstå skyltar och namn där jag far fram. I synnerhet när jag så ofta (not, alltså) befinner mig i utlandet. Tänkte jag skulle visa några som jag hittade bland mina foton vid en snabb genomgång.

 

 

aktervark

 

När man har ont i rumpan i Groningen.

 

analsidans bar

 

I Camden finns en sådan bar.

 

gbk

 

Gamlakarleby bollklubb har ett eget kök i Richmond.

 

general store

 

General Store från Kokkola har en egen butik i East Finchley i London.

 

klantservice

 

Här på Hema (jag tror det var i den butiken) i Groningen finns service också för dem som är lite klumpiga.

 

pili

 

pili igen2

 

Vad ovanstående två affärer saluför torde vara ganska klart åtminstone för oss finlandssvenskar.

 

seisoen

 

Om man kan finska sätter man sig inte ner här. 

 

smutsiga ykw

 

Trevligt att kunna gå in här och tvätta den om den är smutsig.

 

stripmuseum

 

Detta museum besökte vi inte.

 

ta inte ut den

Tar man ut den kan den bli smutsig (fast då kan man ju gå in på puben ovan för att tvätta den).