Visa alla inlägg skrivna februari 2018

söndag 18 februari 2018 - 11:41

Söndagsbonus: Hassulis 15 svar om mig

 


Här kommer en liten söndagsbonus i form av femton svar på frågor om mig egenhändigt skrivna av Hasse denna söndag morgon medan jag stod och bannades över en dokumentförstörare som vägrade förstöra dokument, och i stället förstörde morgonhumöret för oss båda. (Orsak: jag proppade i för många ark första gången, med en påföljden att den stockade upp, men det talar vi tyst om.) Hasse fick ta fram sina fixarfärdigheter och ge sig på skiten. Och som vanligt fixar han allt. Min egen Fixar-Frasse.

 

1. Hur träffades ni? Hos gemensamma bekanta som tyckte att vi skulle vara en ”perfect match”.

2. Hon sitter framför tv:n, vad tittar hon på? Brittiska kriminalserier, inredning och matlagning.

3. Hurdan musik lyssnar hon helst på? Rock, R&B men helst Bruce Springsteen.

4. Vilken är hennes sämsta egenskap? Har alltid rätt... tror hon!

5. Vem är henne bästa vän/vänner? Jag själv, Mia, Wivan, Camilla, Ann-Christine o.s.v.

6. Något du brukar göra som hon inte tycker om? Förlägger saker/verktyg som jag sedan inte hittar, plockar fram ersättande dylika som jag sedan förlägger nånstans. Skjuter undan tallrikar och muggar framför mig på bordet när jag ätit färdigt.

7. Hur går hon klädd hemma? Casual.

8. Beskriv henne med tre ord? Snäll, har mycket bra humor, omtänksam.

9. Berätta något om henne som de flesta inte vet? Hennes köttsliga far kom från Niityymaa, Satakunda.

10. Vad brukar ni oftast gräla om? Gräla - vad är det? Om det händer handlar det om vem som hade rätt i en viss sak.

11. Vad är hon bra på? Matlagning, köra bil, inreda, fotografera.

12. Vad är hon dålig på? Inget. Hon är ”Queen of effing everything”.

13. Nämn några saker som gör henne glad? Sommar och sol, Marimekko och att jag är pensionär och kan vara huskatt här hemma hela tiden.

14. Hurudan är hon som fru? Oersättlig.

15. Hur ser er framtid ut? Ljusare.

 


 

 

 

tulips

 

 

 

 

fredag 16 februari 2018 - 13:33

15 frågor om Hassuli

 

Den här listan med 15 frågor har cirkulerat i olika bloggar, och nu har även jag fyllt i den, men den skillnaden att jag svarade på frågor om min gubbe i stället för det omvända. Ni vet ju så mycket om mig redan, och Hasse är faktiskt värd lite uppmärksamhet.

 

hassuli

 

 

1. Hur träffades ni? Hos gemensamma vänner. Det var arrangerat, och det är vi så tacksamma över.

2. Han sitter framför tv:n, vad tittar han på? Nyheter, frågesporter, brittiska kriminalserier.

3. Hurdan musik lyssnar han helst på? Sextiotalsrock. Allra helst.

4. Vilken är hans sämsta egenskap? Han kan sjunka in i det han sysslar med och stänga ut världen utanför.

5. Vem är hans bästa vän/vänner? Jag. Mest kontakt har han med Lasse i Åby, för de har flera gemensamma intressen.

6. Något du brukar göra som han inte tycker om? Han är inte så nogräknad, och accepterar mig som jag är (!), men det skulle i så fall vara att han tycker att jag är för snäll i min roll som privatföretagare.

7. Hur går han klädd hemma? I jeans och tröja/t-tröja.

8. Beskriv honom med tre ord? Världsbäst, smart och oegennyttig.

9. Berätta något om honom de flesta inte vet? Han har en kronisk sjukdom (ulcerös kolit).

10. Vad brukar ni oftast gräla om? Vi grälar så gott som aldrig numera. Förr om helt onödiga småsaker som jag irriterade mig på.

11. Vad är han bra på? Att reparera saker, att städa och att ta hand om trädgården.

12. Vad är han dålig på? Han är ingen hejare på matlagning, främst för att någon inte ger honom tillfälle att utveckla den färdigheten.

13. Nämn några saker som gör honom glad? Jag, och resten av familjen, att få vistas på Änterskär, god mat och att komma på en lösning till något tekniskt problem han grubblat på länge.

14. Hurudan är han som man? Han kunde inte vara bättre. Han gör allt för mig och talar varje dag om för mig hur mycket han tycker om mig och så stöttar han mig i alla väder.

15. Hur ser er framtid ut? Förhoppningsvis ljus!

 

 

25 arsbild horz

torsdag 15 februari 2018 - 16:35

Matprat och ny favorit

 

Nu har jag ju fått höra att matbloggar inte är så intressanta, men jag fortsätter ändå att dela med mig av mitt matliv (mat är livet). Vi har ju inte bara ätit bakverk hittills i år. Jag försöker faktiskt variera vardagsmaten (helgmaten också för den delen) mer än vad jag varierar de bakverk vi äter, men faktum är att jag bara lagar mat cirka fyra gånger i veckan. De övriga dagarna äter vi rester, och ska sanningen fram, smakar maten oftast bättre dagen efter när alla smaker har fått gotta till sig ordentligt.

Jag har fört matdagbok de senaste åren både, dels i min kalender, dels på Instagram. Jag vet att många tycker det är dötrist att se vad andra äter, men själv finner jag mycket inspiration såväl i mitt eget som andras Instagramflöden, så jag tänker fortsätta som förr. Man ska göra saker man själv gillar, inte tänka på vad andra tycker och tänker om en.

Mina matpreferenser går i perioder. På höstarna äter vi ofta soppor, på sommaren blir det mest kallt hopplock på tallriken och just nu är jag inne i en nudelperiod. Jag hittade äntligen min favorit chilipasta (Gochuyang) här i staden, så nu wokar jag grönsaker med nudlar så det står härliga till (och så har jag börjat använda många av min mormors gamla uttryck).

Och gott folk, efter 55 år har jag äntligen vågat smaka på havregrynsgröt och konstaterat att jag gillar det! Jag har tidigare nästan spytt åt lukten av havregrynsgröt. När våra söner var små fick jag kväljningar varje morgon när jag kokade gröt till dem. Fortfarande tycker jag att lukten är lite obehaglig trots att den smakar så gott i munnen. Så nu äter vi ofta gröt till lunch (ja, för jag kan inte avstå från mina avokadosmörgåsar till frukost). Förut åt vi bara en smörgås eller frukt, och i sällsynta fall matrester till lunch. Jag tror både magen, tarmarna och kolesterolvärdet gillar det nya! Snäll för plånboken är den rätten också. Bara positivt, alltså. För att inte tala om att vi äntligen hittat ett sätt att få våra bär att gå åt!


Och så några grötbilder på det (världens mest onödiga bilder, enligt många, så därför öser jag på):

 

havregrynsgrot 2

 

 

havregrynsgrot 1

 

 

havregrynsgrot 5

 

 

 

tisdag 13 februari 2018 - 16:04

Nytt år, nya trick och Runebergstårtor

 

 

runebergstartor

 

Ni undrar säkert (eller så inte) hur det nya året har kommit i gång här hos oss. Och även om ni inte undrar, kan jag ju säga, tack bra. Jag har haft jobb varje dag hittills, och det är ju positivt om något.


Jag hade en del föresatser inför det nya året, men får ju medge att det inte blev riktigt som jag hade tänkt. Först hade jag tänkt vara riktigt sträng och, förutom att fortsätta med mitt porslinsköpstopp, även köra med inredningsköpstopp detta år. Gubben tyckte det var onödigt att vara så hård mot mig själv, så jag gick med på att tillåta mig att köpa något nytt en gång i månaden – inredning eller porslin. Fortfarande tyckte han det lät tufft, och tydligen känner han mig bättre än jag känner mig själv, för det är bara att konstatera att båda köpstoppen sket sig redan under årets första vecka. Ingen vits att fortsätta då, så nu är jag som vanligt folk, köper vad jag vill och när jag vill.


Iittala Outlet hade en del trevliga erbjudanden, så dit bar jag en del pengar, Marimekko har jag heller inte kunnat motstå, och från Ellos beställde jag nya lampor till köksfönstret. Hej och hå, alltså. Det är konstigt att jag sällan tvekar när jag köper porslin, men ska jag köpa kläder, tänker jag till både en och annan gång. Prioriteringar.


Jag hade också bestämt att jag (vi) kommer att vara mer noggrann med vad jag äter de gånger vi äter ute, cafébesök inräknade. Nu ska vi så långt det går försöka hålla oss till växtbaserad mat också när vi äter ute, och inte enbart när vi äter hemma. När vi blir bortbjudna, är vi inte så kinkiga. Vi vill inte vara till besvär, och tackar och tar emot det vi blir bjudna på.


För en och en halv vecka sedan hade vi bonussonen med familj här, och då firade vi barnbarnets 2-årsdag med kalas (och espressoexplosion med den påföljden att sju personer fick hjälpa till att torka alla ytor i vårt kök. Onödigt att vi städade till jul, då det blev da capo på det så här fort efteråt). För övrigt är det lilla barnet en imponerande duktig flicka, som babblar för fulla muggar på två språk.


Vi har smort kråset med både hembakade Runebergstårtor och fastlagsbullar (veganska givetvis) på sistone, men nu får det vara slut på det roliga. En vän ville ha receptet på Runebergstårtorna, så här kommer det (även om det kanske inte är riktigt aktuellt längre):

 

Veganska Runebergstårtor, 6 st.


100 g mjölkfritt smör
1 dl farinsocker
1 dl pepparkakssmulor (eller ströbröd)
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl mandelpulver
2 tsk No Egg
1 tsk bakpulver
1 dl havreyoghurt
några (typ 2-3) doppar bittermandelolja eller -arom
(0,5 tsk malen kardemumma om du använder ströbröd i stället för pepparkakssmulor)

 

Vispa farinsocker och smör pösigt. Tillsätt bittermandelolja eller -arom samt havreyoghurt och rör till en jämn smet.
Rör ihop övriga ingredienser sinsemellan och tillsätt i smörblandningen.
Klicka ut i cylinderformade eller höga muffinsformar och grädda i 190 grader i ca 20 minuter.
Låt kallna (helst i formarna) och klicka sedan på hallonsylt och spritsa glasyr (florsocker + vatten) runt sylten.

 

runebergstarta