Easy peasy ketchup

tisdag 26 januari 2016 - 11:43 | 6 Kommentarer

 

Min tanke är inte att bli någon sådan där odräglig hälsoivrare, för jag tycker att alla får göra som de vill, och det syns ju på mig att jag minsann stoppat och kommer även i fortsättningen att stoppa i mig en hel del ohälsosamma saker. Däremot vill jag för egen del bättra på mig där det går, och i synnerhet om det går utan desto större kraftansträngningar. Som till exempel det här med att laga egen ketchup. Jag har aldrig kommit mig för att göra det tidigare, men efter att jag såg Vegorätt på tv förra veckan, tänkte jag nu eller aldrig. I dag ska vi äta bönburgare (bönbiffarna är leftovers från i söndags) till middag, så då passar det ju med ketchup som tillbehör. Vi äter ketchup supersällan hos oss, förmodligen för att vi äter rätter med köttfärs/malet kött ännu mer sällan än supersällan.


Vi har en halvfull flaska Heinz kethcup i kylen, men den ska jag nog slänga nu. Inte bara för att jag varit och läst inne på dessa sidor: (http://blog.svd.se/ennartshalsa/2014/01/15/hej-varlden/ och
http://livingtraditionally.com/warning-avoid-heinz-ketchup-like-the-plague-heres-3-research-backed-reasons-why/), utan också för att den hemlagade smakar så mycket godare, och inte bara ättika och socker. Hållbarheten är säkerligen inte så lång på den hemlagade, men man behöver ju inte laga så stora satser åt gången.


I min ketchup mixade jag


ca 4 msk soltorkade tomater skurna i bitar (avrunna)
2 färska tomater
lite salt och peppar
2 torkade dadlar


Sedan kan man ju smaksätta den hur man vill, om man vill. Jag kommer nog att röra ner lite Sriracha i den innan vi äter den senare i dag.

EDIT SENARE: Med facit i hand, d.v.s. nu när vi ätit av ketchupen kan jag rekommendera att ni (eller åtminstone vi) kryddar den lite mer. Lite chili är till exempel aldrig fel. 

 

hemlagad ketchup

Taggar:

Kategorier:

Food Lifestyle

6

Kommentarer

 • Kitty

  26.01.2016 20:36 (2 år sen)

  Låter intressant! Den ska jag testa nångång. /Kitty

  • Ingela Åström

   27.01.2016 09:24 (2 år sen)

   Som sagt, krydda gärna lite mer. (eller så är det mina smaklökar som är förstörda av allt chiliätande) :)


 • Nina Ö

  11.02.2016 15:14 (2 år sen)

  Efter att ha läst artiklarna var jag tvungen att gå och kolla innehållsförteckningen på vår ekologiska Heinz-ketchup (med andan i halsen) men den verkar nog vara snällare. Visst innehåller den mycket socker, men det är faktiskt *socker*. Skönt ;) Och iom att det är ekologiskt slipper man allt det där andra också. En produkt där det nu känns som att det faktiskt spelar roll att det är ekologiskt! Fast den här varianten ska jag nog testa nån gång.

  • Ingela

   11.02.2016 15:19 (2 år sen)

   Vad bra om det är så! Jag har inte kollat upp saken. Samtidigt lite hemskt att innehållet varierar beroende på var i världen ketchupen tillverkas.

   • Nina Ö

    11.02.2016 15:55 (2 år sen)

    Jo, jag tänkte samma. Hur kommer det sig att vi får äta hälsosammare mat i Europa än i USA, för det verkar ju lite va så.

    • Ingela

     11.02.2016 18:26 (2 år sen)

     Money talks, förmodligen. :(


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.