torsdag 15 februari 2018 - 16:35

Matprat och ny favorit

 

Nu har jag ju fått höra att matbloggar inte är så intressanta, men jag fortsätter ändå att dela med mig av mitt matliv (mat är livet). Vi har ju inte bara ätit bakverk hittills i år. Jag försöker faktiskt variera vardagsmaten (helgmaten också för den delen) mer än vad jag varierar de bakverk vi äter, men faktum är att jag bara lagar mat cirka fyra gånger i veckan. De övriga dagarna äter vi rester, och ska sanningen fram, smakar maten oftast bättre dagen efter när alla smaker har fått gotta till sig ordentligt.

Jag har fört matdagbok de senaste åren både, dels i min kalender, dels på Instagram. Jag vet att många tycker det är dötrist att se vad andra äter, men själv finner jag mycket inspiration såväl i mitt eget som andras Instagramflöden, så jag tänker fortsätta som förr. Man ska göra saker man själv gillar, inte tänka på vad andra tycker och tänker om en.

Mina matpreferenser går i perioder. På höstarna äter vi ofta soppor, på sommaren blir det mest kallt hopplock på tallriken och just nu är jag inne i en nudelperiod. Jag hittade äntligen min favorit chilipasta (Gochuyang) här i staden, så nu wokar jag grönsaker med nudlar så det står härliga till (och så har jag börjat använda många av min mormors gamla uttryck).

Och gott folk, efter 55 år har jag äntligen vågat smaka på havregrynsgröt och konstaterat att jag gillar det! Jag har tidigare nästan spytt åt lukten av havregrynsgröt. När våra söner var små fick jag kväljningar varje morgon när jag kokade gröt till dem. Fortfarande tycker jag att lukten är lite obehaglig trots att den smakar så gott i munnen. Så nu äter vi ofta gröt till lunch (ja, för jag kan inte avstå från mina avokadosmörgåsar till frukost). Förut åt vi bara en smörgås eller frukt, och i sällsynta fall matrester till lunch. Jag tror både magen, tarmarna och kolesterolvärdet gillar det nya! Snäll för plånboken är den rätten också. Bara positivt, alltså. För att inte tala om att vi äntligen hittat ett sätt att få våra bär att gå åt!


Och så några grötbilder på det (världens mest onödiga bilder, enligt många, så därför öser jag på):

 

havregrynsgrot 2

 

 

havregrynsgrot 1

 

 

havregrynsgrot 5

 

 

 

tisdag 13 februari 2018 - 16:04

Nytt år, nya trick och Runebergstårtor

 

 

runebergstartor

 

Ni undrar säkert (eller så inte) hur det nya året har kommit i gång här hos oss. Och även om ni inte undrar, kan jag ju säga, tack bra. Jag har haft jobb varje dag hittills, och det är ju positivt om något.


Jag hade en del föresatser inför det nya året, men får ju medge att det inte blev riktigt som jag hade tänkt. Först hade jag tänkt vara riktigt sträng och, förutom att fortsätta med mitt porslinsköpstopp, även köra med inredningsköpstopp detta år. Gubben tyckte det var onödigt att vara så hård mot mig själv, så jag gick med på att tillåta mig att köpa något nytt en gång i månaden – inredning eller porslin. Fortfarande tyckte han det lät tufft, och tydligen känner han mig bättre än jag känner mig själv, för det är bara att konstatera att båda köpstoppen sket sig redan under årets första vecka. Ingen vits att fortsätta då, så nu är jag som vanligt folk, köper vad jag vill och när jag vill.


Iittala Outlet hade en del trevliga erbjudanden, så dit bar jag en del pengar, Marimekko har jag heller inte kunnat motstå, och från Ellos beställde jag nya lampor till köksfönstret. Hej och hå, alltså. Det är konstigt att jag sällan tvekar när jag köper porslin, men ska jag köpa kläder, tänker jag till både en och annan gång. Prioriteringar.


Jag hade också bestämt att jag (vi) kommer att vara mer noggrann med vad jag äter de gånger vi äter ute, cafébesök inräknade. Nu ska vi så långt det går försöka hålla oss till växtbaserad mat också när vi äter ute, och inte enbart när vi äter hemma. När vi blir bortbjudna, är vi inte så kinkiga. Vi vill inte vara till besvär, och tackar och tar emot det vi blir bjudna på.


För en och en halv vecka sedan hade vi bonussonen med familj här, och då firade vi barnbarnets 2-årsdag med kalas (och espressoexplosion med den påföljden att sju personer fick hjälpa till att torka alla ytor i vårt kök. Onödigt att vi städade till jul, då det blev da capo på det så här fort efteråt). För övrigt är det lilla barnet en imponerande duktig flicka, som babblar för fulla muggar på två språk.


Vi har smort kråset med både hembakade Runebergstårtor och fastlagsbullar (veganska givetvis) på sistone, men nu får det vara slut på det roliga. En vän ville ha receptet på Runebergstårtorna, så här kommer det (även om det kanske inte är riktigt aktuellt längre):

 

Veganska Runebergstårtor, 6 st.


100 g mjölkfritt smör
1 dl farinsocker
1 dl pepparkakssmulor (eller ströbröd)
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl mandelpulver
2 tsk No Egg
1 tsk bakpulver
1 dl havreyoghurt
några (typ 2-3) doppar bittermandelolja eller -arom
(0,5 tsk malen kardemumma om du använder ströbröd i stället för pepparkakssmulor)

 

Vispa farinsocker och smör pösigt. Tillsätt bittermandelolja eller -arom samt havreyoghurt och rör till en jämn smet.
Rör ihop övriga ingredienser sinsemellan och tillsätt i smörblandningen.
Klicka ut i cylinderformade eller höga muffinsformar och grädda i 190 grader i ca 20 minuter.
Låt kallna (helst i formarna) och klicka sedan på hallonsylt och spritsa glasyr (florsocker + vatten) runt sylten.

 

runebergstarta

fredag 5 januari 2018 - 16:11

Veganska poffertjes

 

 

poffertjes 1

 

 

Gott nytt år! Hoppas att julen var skön och att det nya året börjat bra, för det är i alla fall läget hos oss. Jag tror inte jag ids gå mer in på julfirandet, det känns så avlägset redan. Nyåret välkomnade vi hos våra goda vänner, där vi fick njuta av gott sällskap, utsökt mat och goda drycker. 

Efter det har det varit full rulle. Häromdagen tog vi oss ändå tid att bränna in min nya poffertjespanna och testa den med ett veganiserat recept på dessa holländska småpannkakor som vi blev så förtjusta i när vi var i Groningen i höstas. De går säkert bra att steka i en vanlig stekpanna då, bara med den skillnaden att de kanske inte blir jämnstora då. Det finns lika många sätt att äta dem som det finns människor. Det enklaste är bara med en klick smör och lite florsocker. Vi åt, som synes, med vindruvor, grädde, florsocker och hagelslag (strössel). Poffertjes äts vanligen till frukost, men frågar du mig, går de att äta när som helst. Vi åt dem till lunch den här gången.

 

Mitt recept ser ut så här:


4 dl havredryck, fingervarm
1/2 bit färsk jäst
350 g mjöl
1/2 tsk salt
2 msk agavesirap

Vispa ihop havredryck och jäst tills jästen smälter, tillsätt därefter övriga ingredienser. Låt jäsa på varm plats i en timme. Stek i smör (margarin). Klicka drygt 1 tesked smet i varje hål i pannan. 

 

 

poffertjespanna

 

 

fredag 15 december 2017 - 11:55

Vegansk dadelkaka

 

 

dadelkaka

 

Jag hade köpt hem ett paket dadel till årets dadelkaksbak, men jag hittade inget bra vegorecept på nätet i förrgår när andan föll på att ställa till med bak, så jag tog mitt vanliga, det vill säga mammas recept, och veganiserade det. Det var lätt gjort -  det enda jag behövde göra var att byta ut de två äggen mot No egg och fettet mot en växtbaserad variant. 

Det stod visserligen inte i receptet att kakorna (jag bakade två små i stället för en stor) skulle gräddas halvt ihjäl, men ibland är det svårt att komma ihåg allt, till exempel att vrida ned temperaturen från bull- till kakvärme. Jag gräddade alltså mina kakor i 225 grader tills det började osa bränt i huset. Trodde jag skulle bli tvungen att slänga allt, men det slapp jag. Lite bränd kaka kan väl inte skada? 

 

Och receptet, var så vänliga:

 

Dadelkaka, vegovariant

1 paket dadel
1,5 dl socker
1,5 dl vatten
150 g smör
2 tsk Noegg + 2 msk vatten (antingen blandar du dem sinsemellan, eller ökar vattenmängden ovan med 2 msk och blandar Noegg med vetemjöl & co).
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk soda
1 tsk vaniljsocker

Koka dadel, vatten och socker till mos och mixa med stavmixer. Tillsätt smöret och eggersättningen ifall du inte blandar pulvret direkt i mjölet, vilket jag gjorde. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i dadelblandningen. Häll i en smord (och bröad) form och grädda i 175 grader i cirka 50 minuter.

 

torsdag 14 december 2017 - 14:09

Sticky tofu

 

Jag är ständigt på jakt efter nya maträtter att duka fram på vår julbuffé eftersom många av de gamla sorterna (animalier) faller bort. Förra helgen testlagade jag sticky tofu, som jag hittade receptet till på vegomagasinets webbplats här. Maken till god tofu har jag då inte smakat, och inte maken heller, höhö. Synd att ingen annan var här för att dela smakupplevelsen med oss, men det kommmer fler tillfällen. Nästa vecka till exempel, för denna rätt kommer att bli given på julbuffén hos oss.

Min tofu blev inte lika fin som Vegomagasinets, men jag är ju bara en glad amatör, jag. Men som sagt, sjuttons god blev den! 

 

Receptet ser ut så här:

 

Sticky tofu

 

400 g fast tofu

Glaze:
1 dl ketchup
1 dl rårörsocker
2 msk sojasås
rivet skal från 1 apelsin
saft från 0,5 apelsin
2 tsk riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor, pressade
salt
svartpeppar

Skiva tofun i 1 centimeter tjocka skivor.
Blanda ihop ketchup, rårörsocker, sojasås, apelsinskal, apelsinsaft, riven ingefära, vitlöksklyftor, salt och svartpeppar.
Låt tofun ligga och marinera i hälften av glazen i 30 minuter, helst längre. Stek sedan tofun krispig i en stekpanna. 
Eller lägg den på grillen om du har en igång.
Pensla på resterande glaze och servera.

 

Bilden är inte fin, men maten desto bättre:

 

sticky tofu

 

torsdag 9 november 2017 - 13:50

Smörgåstårta på vegovis

 

 

smorgastarta 4

 

Hos oss har alla alltid älskat smörgåstårta, och det är nog något som jag inte tror kommer att växa bort heller. Det finns inget tillfälle där det inte passar att bjuda på smörgåstårta. Våra söner har önskat smörgåstårta till konfirmationer, studentfester, födelsedagar, you name it. Ibland äter vi det till söndagsmiddag och ibland för att fira en namnsdag. Förr gjorde jag oftast en variant med fisk (tonfisk och lax), men numera är det vegovarianter som gäller.

 

smorgastarta 3


Det är faktiskt inte alls svårt att göra smörgåstårta. Lite arbetsdrygt kanske, men det är absolut inte svårt. Vill ni veta hur jag gör?


Jag köper aldrig sådant där specifikt landgångsbröd, utan kör med rostbröd i två olika varianter – ett vitt och ett som är aningen mörkare. Jag skär bort kanterna (skär bort så lite som möjligt) och så placerar jag ut så många skivor av det mörkare brödet som det ryms på det serveringsfat jag ska använda, och dränker dem med avsvalnad grönsaksbuljong. Därefter brer jag på fyllning i ett lämpligt tjockt lager, fortsätter med ett varv av det ljusare brödet, fyllning nummer två, mörkt bröd, fyllning nummer tre och så avslutar jag med ett lager ljust bröd. Alla lager med bröd ska dränkas för att du ska få en saftig och god smörgåstårta.


Så här långt gör jag dagen innan smörgåstårtan ska ätas. Följande dag blandar jag ihop havrefraiche med vegansk ”färskost” (läs påMackan) och eventuellt lite majonnäs om jag råkar ha det hemma. Jag brer blandingen ovanpå tårtan och på sidorna, och så är det dags att garnera enligt tycke och smak.
Jag bifogar några bilder på hur mina smörgåstårtor sett ut de senaste gångerna. Endast din egen fantasi sätter gränser för hur den ska se ut. Jag brukar garnera med olika grönsaker, frukter, blommor och tångkaviar.


Nedan följer flera exempel på fyllningar jag brukar variera mellan. Har tyvärr inga mått och mängder att ge, utan jag kör på känsla varje gång. Det är bara att testa sig fram, det kan knappast gå fel. Senast använde jag fyllning 2 längst ner, därefter fyllning 3 och överst fyllning 1.


Orkar eller ids man inte laga egna fyllningar, kan man köpa t.ex. rödbets- eller annan krämig sallad i butiken och använda dem.

 

Fyllning 1
havrefraiche
riven pepparrot
rivet äpple
salt, peppar

 

Fyllning 2
hummus
hackad purjolök
ev. lite vatten eller majonnäs för att göra den lättare att bre ut

 

Fyllning 3
vita bönor
soltorkade tomater
vitlök
citronsaft
salt, peppar och ev. lite vatten

 

Fyllning 4
vegagen, d.v.s. vegansk skagenröra (recept här)

 

Fyllning 5
tärnat äpple
tärnad gurka
hackad purjolök eller vårlök
vispgrädde (t.ex. havre. Obs! Se till att grädden inte är sötad.)
salt och peppar

 

Fyllning 6
vegansk smörgåspastej (recept här)
tärnad saltgurka

 

Fyllning 7
zucchinismör (recept här)

 

 

smorgastarta 1

 

 

smorgastarta 2

onsdag 4 oktober 2017 - 14:17

Ibland har man tur

 

I augusti blev det stora rubriker runtom i landet om blomkålen och dess dåliga åtgång. Då lanserade Sevendays tillsammans med sin systersajt Foodly en kampanj för att uppmuntra folket att tillreda sin mat på lokalproducerade råvaror. Det där var ju som klippt och skuret för oss eftersom vi själva producerar en stor del av den mat vi äter så här års. Kampanjen, eller utmaningen, gick ut på att tillreda en maträtt på just lokalt producerade huvudingredienser och sedan ladda upp en bild på maten på Instagram och tagga bilden med hashtaggen #levlokalt och samtidigt också tagga bilden med @Foodly.fi.

Som sagt så tillreddes det fler än en rätt med lokala råvaror i det här hushållet under kampanjmånaden, så jag deltog med en hel drös med bilder:

 

kollage levlokalt

 

När datumet för utmaningen gått ut, skulle det lottas ut en korg fylld med lokalproducerade råvaror, och då hade jag den enormt goda turen att vinna lotteriet! I måndags fick jag min korg, och det var som en tidig julafton att packa upp allt det goda! Korgen innehöll bland annat körsbärstomater, gurka och paprika från Närpes, bröd från Kvevlax, yoghurt från Lillkyro, rotsaker från Korsholm, böckling från Sundom och honung från Munsala. Till vardags äter vi ju inte yoghurt på komjölk, böckling eller honung men sådana här gånger gör vi gärna ett undantag!

 

levlokalt 1a


Ett stor och varmt tack till Foodly och Sevendays för vinsten och för initiativet. Hoppas det blir fler liknande kampanjer framöver, för det är en bra ögonöppnare, och alla förtjänar på att äta lokalt producerade råvaror.

torsdag 28 september 2017 - 10:37

Vegan bourguignon

 

Min bloggkollega Uffe bloggar i dag om Boeuf Bourguignon, och då vill jag samtidigt passa på att blogga om en vegansk variant av rätten. Den hade vi på menyn för snart två veckor sedan. Inspirationen till den fick jag av Siri Barje på Nyhetsmorgon på TV4. Receptet finns här. Jag är allergisk mot svamp, så jag bytte ut champinjonerna mot tärnad tofu (som jag tillsatte i ett ganska tidigt skede så den skulle ta smak av anrättningen). Pärllök eller steklök har jag aldrig sett i handeln här hos oss, så jag tog små schalottenlökar i stället, men i övrigt höll jag väl mig någorlunda till receptet. Det är ju inte så noga, ingen har mått dåligt av att freestyla lite.

I mitt potatismos har jag numera inte mjölk överhuvudtaget, i stället använder jag det välsaltade kokvattnet, och smör bara ytterst sällan. Det funkar hur bra som helst utan. Det blir kanske inte lika gott, men när man ändå har en gryta/sås att äta till, tycker jag bra man kan skippa de onödiga kalorierna som smöret tillför.

 

bourguignon

tisdag 30 maj 2017 - 15:15

Kirskålspesto

 

kirskalspesto2

 

I går kväll åkte vi ut till en av mina väninnor för att gräva upp några humleplantor och samtidigt fick jag för första gången i mitt liv stifta bekantskap med kirskål. Faktiskt så nära bekantskap att jag plockade hem en påse med det mycket hatade ogräset, som ju egentligen är en grönsak och inte alls ett ogräs. Vi har redan ett par växter (mynta och hallon) som sprider sig hejvilt i vår trädgård, så även om kirskålen lär vara mycket användbar i matlagning, tänker jag inte ta hem några plantor med rötter och allt. Jag snyltar gärna på andra som kämpar med växten i stället.

Mitt första försök att laga något ätbart av kirskål var en pesto, och den var förstås lika god som alla andra peston jag lagat. Ungefärligt recept nedan.

 

Kirskålspesto


cirka fyra deciliter ansade kirskålsblad
en näve pumpa- och solrosfrö
en vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
matolja av god kvalitet (ex. kallpressad rapsolja) tills du uppnår önskad konsistens
ett par matskedar näringsjäst (eller parmesan för den som inte skyr mjölkprodukter)


Mixa alla ingredienser utom näringsjästen. Tillsätt olja tills du uppnår önskad konsistens. Rör till sist ner näringsjästen/parmesanosten.

måndag 29 maj 2017 - 15:36

Linsburgare och kryddig libanesisk potatis

 

I går hände det sig igen att jag nästan överträffade mig själv vad beträffar söndagsmiddagen. Helt omedveten om att det var internationella hamburgerdagen i går, kombinerade jag ihop en linsburgare som jag fick inspiration till av Tareq Taylor i Trädgårdstider och en kryddig libanesisk potatis, batata harra, som jag hittade receptet till hos zeinaskitchen.com.

Det var en lyckad kombo med en linsbiff som höll bättre ihop än någon annan grönsaksbiff jag lagat tidigare, en riktigt god bönaioli och andra smarriga tillbehör. Och potatisen, jösses amalia, så god den var! Friterade potatistärningar kryddade med vitlök, chili, koriander och citron. Man hör ju att det inte kan vara annat än supersmakligt! Jag tycker verkligen att ni ska testa dessa recept!

Jag har ju tidigare berättat om vår kosthållning – att vi äter växtbaserad mat fem dagar i veckan, och unnar oss blandkost de övriga två dagarna i veckan. Nå, nu stämmer inte det där längre. Jag kan med gott samvete påstå att jag i dagens läge enbart tillreder växtbaserad mat. Jag kan inte ens komma ihåg när jag senast skulle ha avvikit från det. I princip är det enbart när vi äter ute eller hos vänner, och när vi någon gång köper hem godis eller bakverk, som vi äter blandkost. I sommar kan det hända att vi grillar eller steker någon firre direkt ur havet, men det må oss vara förlåtet.

Ännu i höstas åt vi ost ett par dagar i veckan, men den enda gången jag köpt hem vanlig ost detta år var till påsk då Åbosonen var hemma. Vegoost köper jag däremot, men den använder jag bara i matlagning. Jag trodde verkligen inte att det skulle gå att leva utan ost, men det går det, och det konstiga är att jag inte ens saknar det fast jag varit ostoman i hela mitt liv fram tills för ett drygt halvår sedan.

Nu när vi äter växtbaserat, äter vi ännu mer varierat än vi gjorde tidigare. Det finns så mycket god mat man kan laga, och alltför lite tid, i synnerhet som jag ofta lagar så pass stora satser att vi äter rester följande dag. Detta betyder att jag bara lagar mat tre eller fyra gånger i veckan, vilket i och för sig är behändigt, men lite trist då man vill testa på nya saker jämt. Nåja, man kan inte få eller äta allt här i världen.

 

linsburgare och batata harra