Jul om två dagar!

torsdag 26 november 2015 - 17:32 | 4 Kommentarer

 

saffransstjarnor

 

Hej, minns ni mig? Det är lite konstigt med mig, inte som med Lotta på Bråkmagargatan som kan nästan allt, utan för att jag har minst lust att blogga när det händer mest här hemma. Det bakas och pyntas och lagas mat värrigare hos oss just nu, eftersom vår jul infaller om endast två dagar.

Inredningsmässigt blir det en gyllene jul i år, men lite inslag av rött, förutom i köket, där det är rött, vitt och svart som gäller.

Matmässigt kör vi enligt samma mönster som tidigare år, men något färre rätter, för det räcker gott och väl med tjugoåtta sorter på bordet mot uppemot fyrtio förra året. Jag tror nog vi blir mätta ändå.

I dag har jag gravat lax, lagat sju sorters fiskinläggningar (varav tre är vegovarianter) och stekt både vanliga köttbullar och vegodito. Så bakade jag saffransstjärnor, också de vego, och nedan kommer receptet på dem. Receptet är från tidningen Vego och ska enligt receptet bakas i en springform och så ska man sticka in äppelklyftor i smeten innan man skjutsar kakan i ugnen. Själv bakade jag min kaka i en kvadratisk ugnsform och tog ut stjärnformade kakor med ett pepparkaksform.

 

2 dl havre- eller sojagrädde
0,5 g saffran

1,5 dl råsocker

1 dl florsocker

100 g mjölkfritt smör

0,5 dl majsstärkelse

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 krm salt

(2 äpplen, skiva och stick ner i smeten)

 

Koka upp grädde och saffran och låt svalna helt. Vispa under tiden ihop smör, socker och florsocker och därefter den avsvalnade grädden och majsstärkelse.

Blanda bakpulver med vetemjöl, salt och bakpulver och rör ner i smeten.

Häll i en smord och bröad form och grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Kortare tid om du bakar i en vidare form. 

Kategorier:

Food Lifestyle

4

Kommentarer

 • Living with my camera

  26.11.2015 19:28 (2 år sen)

  Underbar bild!! Ser huisit gott ut!

  • Ingela Åström

   26.11.2015 21:58 (2 år sen)

   Tack! Jag har lärt mig att tycka om saffran, men det tog några år. ☺


 • AK

  29.11.2015 19:13 (2 år sen)

  Veganvariant på fiskinläggning?? Fiskinläggning utan fisk?? Undrar bara, för är man vegan är man väl vegan med allt av det innebär och det ska då inte behövas några "låtsas"-rätter.

  • Ingela

   29.11.2015 21:50 (2 år sen)

   Man kanske gillar kryddningen/såsen fisken normalt ligger i och då är det ju bra om man kan få den biten utan att någon levande varelse behövt sätta livet till. Jag lagade varianter med antingen tofu eller champinjoner i. Trevlig adventstid!


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.