torsdag 15 februari 2018 - 16:35

Matprat och ny favorit

 

Nu har jag ju fått höra att matbloggar inte är så intressanta, men jag fortsätter ändå att dela med mig av mitt matliv (mat är livet). Vi har ju inte bara ätit bakverk hittills i år. Jag försöker faktiskt variera vardagsmaten (helgmaten också för den delen) mer än vad jag varierar de bakverk vi äter, men faktum är att jag bara lagar mat cirka fyra gånger i veckan. De övriga dagarna äter vi rester, och ska sanningen fram, smakar maten oftast bättre dagen efter när alla smaker har fått gotta till sig ordentligt.

Jag har fört matdagbok de senaste åren både, dels i min kalender, dels på Instagram. Jag vet att många tycker det är dötrist att se vad andra äter, men själv finner jag mycket inspiration såväl i mitt eget som andras Instagramflöden, så jag tänker fortsätta som förr. Man ska göra saker man själv gillar, inte tänka på vad andra tycker och tänker om en.

Mina matpreferenser går i perioder. På höstarna äter vi ofta soppor, på sommaren blir det mest kallt hopplock på tallriken och just nu är jag inne i en nudelperiod. Jag hittade äntligen min favorit chilipasta (Gochuyang) här i staden, så nu wokar jag grönsaker med nudlar så det står härliga till (och så har jag börjat använda många av min mormors gamla uttryck).

Och gott folk, efter 55 år har jag äntligen vågat smaka på havregrynsgröt och konstaterat att jag gillar det! Jag har tidigare nästan spytt åt lukten av havregrynsgröt. När våra söner var små fick jag kväljningar varje morgon när jag kokade gröt till dem. Fortfarande tycker jag att lukten är lite obehaglig trots att den smakar så gott i munnen. Så nu äter vi ofta gröt till lunch (ja, för jag kan inte avstå från mina avokadosmörgåsar till frukost). Förut åt vi bara en smörgås eller frukt, och i sällsynta fall matrester till lunch. Jag tror både magen, tarmarna och kolesterolvärdet gillar det nya! Snäll för plånboken är den rätten också. Bara positivt, alltså. För att inte tala om att vi äntligen hittat ett sätt att få våra bär att gå åt!


Och så några grötbilder på det (världens mest onödiga bilder, enligt många, så därför öser jag på):

 

havregrynsgrot 2

 

 

havregrynsgrot 1

 

 

havregrynsgrot 5

 

 

 

lördag 23 december 2017 - 15:06

God jul!

 

 

god jul bl

Nu är det inte långt kvar! Jag har en kaka i ugnen, men efter att jag fått ut den ur ugnen har jag prickat av allt på to-do-listan för i dag. I morgon har jag förstås en massa kvar att göra, men i morgon är en ny dag, och förhoppningsvis vaknar jag då med en vrist som inte värker, så jag har energi att färdigställa allt. Just nu vill jag bara lägga mig i soffan med foten i högläge och öppna en ask praliner.

Varje år försöker jag minska på sorterna på julbordet, men ännu har jag inte lyckats med de föresatserna. Om det är en gång i året man ska frossa, är det väl nu, och det är bara att konstatera att ett julbord med färre än femtioelva sorter inte funkar hos oss.

Sonen från utlandet anlände i torsdags, och då passade vi på att fira hans kandidatexamen från i somras med smörgåstårta. Mitt i julruschen (som vi personligen aldrig dras i ni hos oss eftersom våra julförberedelser är välplanerade och -inövade och vi kör med samma välbekanta schema år efter år). Fast det blev en tårta med julgranar på, så den passade ju in så här års.

 

smorgastarta 5


Med dessa ord vill jag önska alla en riktigt fridfull och fröjdefull jul. Hoppas alla är snälla med er!

tisdag 19 december 2017 - 14:32

Jullistan

 

 

julvardagsrum

 

Sevendays jullista kan jag ju inte hoppa över, för jag gillar ju julen lite grann, jag.

 

• I år firar jag jul med: min familj, det vill säga gubben, sönerna och den ene sonens flickvän. I mitt hjärta finns flera andra med.

• Det här finns alltid på julbordet: jag växte upp med en mamma som verkligen satsade fullt ut på julmaten, och den traditionen har jag följt. Sedan gubben och jag gifte oss för drygt 27 år sedan är det jag som stått för julmiddagen. Jag dukar upp en julbuffé som innehåller något för alla smaker. Det brukar variera något från år till år, men grunderna är desamma. Numera blir det övervägande växtbaserad mat, men vi ska nog ha några fiskrätter också, för alla runt bordet är ju inte helt växtbaserade i sin kostföring.

Den viktigaste salladen är italiensk sallad, och den har åtminstone funnits i familjen sedan min mormors tid och innehåller kokt potatis och morot, konserverade ärter, äpple och en dressing gjord på gräddfil/crème fraiche (numera havrefraiche och lite majonnäs), salt och vitpeppar). Numera lagar jag också äppel- och sellerisallad, röd coleslaw och rödbetssallad.

Fiskutbudet ska jag i år krympa ner till fyra sorter från åtta, nio tidigare år. I år blir det alltså gravlax, senaps- och pepparrotsströmming, lökströmming och tomatströmming. Allt hemlagat så klart. Som vegovariant blir det champinjoner med samma såser. Därtill blir det vegagen (vegansk skagen gjord på tångkaviar, så god!) och tonfusksallad gjord på kikärter.

Seitan finns på vårt julbord, och det brukar yngste sonen få i uppdrag att göra. Jag har rullat vegobollar, ska laga en vegansk pastej (typ leverpastej) och sticky tofu (typ revbensspjäll), och i år har jag för första gången gjort egen morotslåda. (Kålrotslådan har jag äntligen bestämt mig för att skippa, för den brukar ha dålig åtgång.) Kokt potatis, julllimpa, polarbröd och ostar hör också till. Det enda köttet på vårt julbord blir kokt tunga. Egentligen är det väl bara jag som gillar den, men den ska jag ha kvar, inget tal om den saken. Till efterrätt äter vi ofta pannacotta. I år blir det en saffransdito toppad med något bär.

• Min julaftonsmorgon ser ut så här: Vi kliver upp relativt tidigt och gubben brygger kaffe, precis som alla andra dagar. Efter frukosten börjar jag med julmaten. Jag kokar gröt som vi äter till lunch och färdigställer de rätter som jag förberett tidigare.

• Tre saker som julen måste innehålla: de självklara elementen familj, mat och julklappar. Jag som ofta håller hårt på traditioner märkte för några år sedan då ena sonen var bortrest över jul att det inte spelar så stor roll vilken dag vi firar jul. Det året firade vi jul redan vid lillajul, och det gick lika bra det.

• Min bästa julsång: det väger mellan Fairytale of New York och All I Want for Christmas. Bonusfråga och -svar: Min sämsta julsång: Sorry nu bara, men jag kan verkligen inte med Kate Bush och hennes December Nights. Isch.

• Det här är jultradition hos oss: Vi börjar det egentliga firandet med vår gemensamma grötlunch. Senast då dyker våra jul”gäster” upp. Efter gröten dukar jag bordet för nästa drabbning. Någon gång under eftermiddagen går vi till begravningsplan för att tända ljus på mammas grav. Vid 15-tiden börjar jag duka fram till vår buffé och vid 16-tiden brukar vi oftast hugga in på maten. Efter maten plockar vi undan, gubben diskar det som ska diskas för hand, och mot 18-tiden blir det julklappsutdelning. Sedan är det fritt program resten av kvällen, med undantag av officiellt julporträtt à la Lödder (såpopera från 70-talet) och kaffe med dopp (ingen brukar orka med några bakverk, så jag undrar fortfarande varför jag bakar så mycket till jul). Vi brukar spela något spel, äta konfekt trots att ingen egentligen orkar äta mer och bara hänga med varandra. Det är ju det bästa.

• Så här klär jag mig på julafton: Brukar ofta ha klänning, men i år blir det svarta byxor, svart blus och en röd poncho. Röd alltså!! Tänk nu – jag i rött!

• Min bästa julfilm: Definitivt Love Actually. Vi brukar också se The Holiday och The Family Stone. I år har vi betat av ganska många på Netflix (eller Finlex som jag envisas med att kalla det). Hög kvalitet på julfilmerna, höhö.

• Vår gran ser ut så här: Jag som är född Grahn kan ju inte tänka mig att ha något annat träd än en gran, men för några år sedan bestämde jag att det får duga med en liten plastgran framöver. Men den är fin! Vi (jag) har pyntat vår plastgran med en ljusslinga och bollar i rött, guld och koppar. Och en stjärna i toppen. Ganska sparsmakat, men så vill jag ha det, och så får den se ut. Går inte att förhandla om.

• Det sämsta med julen: Sämsta... hm, kanske att man har en tendens att proppa i sig mer än vad som är vettigt.

• Det bästa med julen: Att den kommer varje år och lyser upp vintereländet.

 


julrum

 

 

julstuff

torsdag 9 november 2017 - 13:50

Smörgåstårta på vegovis

 

 

smorgastarta 4

 

Hos oss har alla alltid älskat smörgåstårta, och det är nog något som jag inte tror kommer att växa bort heller. Det finns inget tillfälle där det inte passar att bjuda på smörgåstårta. Våra söner har önskat smörgåstårta till konfirmationer, studentfester, födelsedagar, you name it. Ibland äter vi det till söndagsmiddag och ibland för att fira en namnsdag. Förr gjorde jag oftast en variant med fisk (tonfisk och lax), men numera är det vegovarianter som gäller.

 

smorgastarta 3


Det är faktiskt inte alls svårt att göra smörgåstårta. Lite arbetsdrygt kanske, men det är absolut inte svårt. Vill ni veta hur jag gör?


Jag köper aldrig sådant där specifikt landgångsbröd, utan kör med rostbröd i två olika varianter – ett vitt och ett som är aningen mörkare. Jag skär bort kanterna (skär bort så lite som möjligt) och så placerar jag ut så många skivor av det mörkare brödet som det ryms på det serveringsfat jag ska använda, och dränker dem med avsvalnad grönsaksbuljong. Därefter brer jag på fyllning i ett lämpligt tjockt lager, fortsätter med ett varv av det ljusare brödet, fyllning nummer två, mörkt bröd, fyllning nummer tre och så avslutar jag med ett lager ljust bröd. Alla lager med bröd ska dränkas för att du ska få en saftig och god smörgåstårta.


Så här långt gör jag dagen innan smörgåstårtan ska ätas. Följande dag blandar jag ihop havrefraiche med vegansk ”färskost” (läs påMackan) och eventuellt lite majonnäs om jag råkar ha det hemma. Jag brer blandingen ovanpå tårtan och på sidorna, och så är det dags att garnera enligt tycke och smak.
Jag bifogar några bilder på hur mina smörgåstårtor sett ut de senaste gångerna. Endast din egen fantasi sätter gränser för hur den ska se ut. Jag brukar garnera med olika grönsaker, frukter, blommor och tångkaviar.


Nedan följer flera exempel på fyllningar jag brukar variera mellan. Har tyvärr inga mått och mängder att ge, utan jag kör på känsla varje gång. Det är bara att testa sig fram, det kan knappast gå fel. Senast använde jag fyllning 2 längst ner, därefter fyllning 3 och överst fyllning 1.


Orkar eller ids man inte laga egna fyllningar, kan man köpa t.ex. rödbets- eller annan krämig sallad i butiken och använda dem.

 

Fyllning 1
havrefraiche
riven pepparrot
rivet äpple
salt, peppar

 

Fyllning 2
hummus
hackad purjolök
ev. lite vatten eller majonnäs för att göra den lättare att bre ut

 

Fyllning 3
vita bönor
soltorkade tomater
vitlök
citronsaft
salt, peppar och ev. lite vatten

 

Fyllning 4
vegagen, d.v.s. vegansk skagenröra (recept här)

 

Fyllning 5
tärnat äpple
tärnad gurka
hackad purjolök eller vårlök
vispgrädde (t.ex. havre. Obs! Se till att grädden inte är sötad.)
salt och peppar

 

Fyllning 6
vegansk smörgåspastej (recept här)
tärnad saltgurka

 

Fyllning 7
zucchinismör (recept här)

 

 

smorgastarta 1

 

 

smorgastarta 2

fredag 27 oktober 2017 - 15:57

På höstresa med gubben

 

I förra veckan hände det sig att vi åkte till Groningen i Nederländerna för att hälsa på vår son Lukas och hans sambo Katarina som studerar där detta läsår. Vi startade lite före 06 på morgonen och körde till Tammerfors i frost, halka och dimma. Förstås skulle vädret visa sig från sin sämsta sida so far denna höst just denna mörka morgon som vi skulle iväg. Och inte blev det så mycket bättre fast vi kom till sydligare breddgrader. Det var visserligen ca 15 grader varmare där, men nederbörd mest hela tiden. Kanske därför landet heter Nedernågonting. Eller så inte.


Anyways så flög vi till Bremen. Där hade vi några timmar på oss innan vi skulle ta bussen över gränsen och till Groningen. Vi lunchade på stående fot, besökte gamla staden, der Altstadt. Där, liksom vid Hauptbahnhof, fanns en massa stånd med lockelser av många slag eftersom den årliga marknaden Freimarkt pågick i staden just då. Vi köpte bara var sitt glas Prosecco - strax innan vi skulle äntra bussen till grannlandet.

 

hauptbahnhof bremen

 

 

Altstadt Bremen 2

 

 

Altstadt Bremen 3

 

 

Altstadt Bremen 6

 

 

Altstadt Bremen 4

 

 

Altstadt Bremen 5

 

 

blomlokar

 

 

Kaffemuehle Bremen

Kaffeemühle

 

prosecco vid hauptbahnhof

 


På vägen till Groningen åkte vi via Oldenburg och Leer och till Groningen anlände vi vid 18-tiden. Där stod ungdomarna vid Hoofdstation och väntade snällt på oss i regnet. Vi inledde vistelsen med mat på Brasserie Toshka som ligger vid Vismarkt (fiskmarknaden). Stekt sjötunga med tillbehör blev det för hela gänget, och så en lokal ölsort att skölja ner allt med.

 

 

vis op toshka

 

 

groningen by night

 


På hemvägen handlade vi mat och vin (det första höll ungefär samma prisklass som här hemma, det senare var betydligt billigare) och sedan promenerade vi till bussen som tog oss till utkanten av staden och till det flytande huset som ungdomarna bor i. Deras önskan var att bo på vattnet, och de hade den goda turen att hitta just ett sådant boende trots bostadsbristen (i synnerhet för studerande) i staden. 

 

kanalbostader2I det svarta huset som är byggt på en pråm bor ungdomarna

 

utsikt fran fonstret2Utsikten från ungdomarnas vardagsrumsfönster


Vi inledde lördagen med brunch på hemmaplan, och vi fick stifta bekantskap med poffertjes, slagroom, hagelslag en bessen, som tycks vara en grej där borta. Poffertjes är alltså en typ av puffade miniplättar som man äter med vispgrädde, strössel och bär (och florsocker). Strössel är förresten stort där också. Något vi inte testade, men som lär vara grejer är rostat bröd med smör och strössel. Jag kan inte riktigt föreställa mig att det ska vara gott.

 

 

poffertjes

 


Resten av lördagen tillbringade vi sedan med att traska runt i Binnenstad som omges av kanaler på alla kanter. Vi besökte Rijksuniversiteit Groningen där ungdomarna studerar, vi gick i butiker, åt fisk och skaldjur på Vismarkt och fikade på staden. Största delen av Binnenstad är stängd för biltrafik, men i stället finns där cyklar - till förbannelse. Det gäller verkligen att se upp och hålla sig undan, annars blir du påpedad.

 

 

vid humanistiska fakulteten

 

 

fakulteit der letteren

 

 

utanfor rijksuniversiteit groningen

 

 

cyklar utanfor rijksuniversiteit

 

 
 

mamma pappa barn utanfor universitetet

 

 

turistbok

Vid biblioteket pågick en utställning av bl.a. turistböcker. Katzu tog upp en av böckerna och öppnade den och på första bästa uppslag fanns ovanstående bild. Svedjehamn!! Vad är sannolikheten? 

 

 

Binnenstad Groningen 2

 

 

Binnenstad Groningen 3

 

 

fikapaus 2

 

 

fikapaus

 

 

fullt pa cafeet

Fullt på alla caféer.

 


hostens sista picknick

Säsongens sista picknick vid kanalen? Solen skiner!

 

 

vismarkt brood

Vid Vismarkt. Önskar jag hade hunnit smaka på allt det goda!

 

 

Katzu koopt vis en mosselen

Katzu köper fisk och skaldjur. Mums.

 

 

Martinitoren

Martinitoren

 

 

stadhuis van Groningen

Stadshuset

 


På söndag åkte vi in till staden, till Het Concerthuis, för att äta deras Brakke (hangover) Brunch. Den gjorde verkligen skäl för sitt namn (även om vi inte var bakfulla) och vi åt så vi nästan sprack. Elva euro per person kostade den (pris för kaffe tillkom), så det var ju löjligt billigt. Efter måltiden promenerade vi gata upp och gata ner i några timmar igen för att smälta maten. Och så lite shopping på det.

 

 

batar 2

Längs Winschoterkade

 

 

batar 3

 

 

batar

 

 

kanalbat

 

 

brakke brunchOp Het Concerthuis

 

 

Binnenstad

 

 

Waagstraat

Waagstraat

 

 

ah op vismarktVår matbutik vid Vismarkt

 

 

vid kanalen

 

 

Mot sena eftermiddagen återvände vi hem för att vila våra fötter en stund, och när de vilat tillräckligt, promenerade vi till närliggande byn Hoogkerk.

Väl hemkomna från Hoogkerk anlände vår avondeten som vi beställde på nätet från en kinesisk restaurang och som anlände per moped. En massa mat för en billig penning igen. Vi åt så magen stod i fyrkant, och ändå blev det över så mycket mat att ungdomarna säkert kunde äta två gånger till av den.

 

 

fiskare

 Mitt i allt dyker en båt med glada gossar upp i kanalen utanför vårt fönster.

 

 

grannarna2

Närmaste grannen

 

 

Regenbogen over Hoogkerk

Regnbåge över Hoogkerk

 

 

trimmad med nagelsax

Här har de trimmat trädgården med en nagelsax.

 

 

På måndag morgon ösregnade det så vi tröttnade på stället och åkte hem. Nå nej, det var ju inte därför vi åkte därifrån. Roligt var det hursomhelst att få umgås med ungdomarna och att se något nytt och att se var de håller till. Planen är att åka dit igen någon gång under nästa år, och förhoppningsvis är vädret lite bättre då.

 

 

fodelsedagschokladI Holland är det också en grej att köpa bokstavschoklad till den man tycker om kring jul. Jag gick händelsena i förväg och köpte till gubbens födelsedag, som inföll samma dag som vi åkte hem.

 

 

birthday boy

 

 

hoofdstation groningen

Hoofdstation, Groningen

onsdag 4 oktober 2017 - 14:17

Ibland har man tur

 

I augusti blev det stora rubriker runtom i landet om blomkålen och dess dåliga åtgång. Då lanserade Sevendays tillsammans med sin systersajt Foodly en kampanj för att uppmuntra folket att tillreda sin mat på lokalproducerade råvaror. Det där var ju som klippt och skuret för oss eftersom vi själva producerar en stor del av den mat vi äter så här års. Kampanjen, eller utmaningen, gick ut på att tillreda en maträtt på just lokalt producerade huvudingredienser och sedan ladda upp en bild på maten på Instagram och tagga bilden med hashtaggen #levlokalt och samtidigt också tagga bilden med @Foodly.fi.

Som sagt så tillreddes det fler än en rätt med lokala råvaror i det här hushållet under kampanjmånaden, så jag deltog med en hel drös med bilder:

 

kollage levlokalt

 

När datumet för utmaningen gått ut, skulle det lottas ut en korg fylld med lokalproducerade råvaror, och då hade jag den enormt goda turen att vinna lotteriet! I måndags fick jag min korg, och det var som en tidig julafton att packa upp allt det goda! Korgen innehöll bland annat körsbärstomater, gurka och paprika från Närpes, bröd från Kvevlax, yoghurt från Lillkyro, rotsaker från Korsholm, böckling från Sundom och honung från Munsala. Till vardags äter vi ju inte yoghurt på komjölk, böckling eller honung men sådana här gånger gör vi gärna ett undantag!

 

levlokalt 1a


Ett stor och varmt tack till Foodly och Sevendays för vinsten och för initiativet. Hoppas det blir fler liknande kampanjer framöver, för det är en bra ögonöppnare, och alla förtjänar på att äta lokalt producerade råvaror.

torsdag 28 september 2017 - 10:37

Vegan bourguignon

 

Min bloggkollega Uffe bloggar i dag om Boeuf Bourguignon, och då vill jag samtidigt passa på att blogga om en vegansk variant av rätten. Den hade vi på menyn för snart två veckor sedan. Inspirationen till den fick jag av Siri Barje på Nyhetsmorgon på TV4. Receptet finns här. Jag är allergisk mot svamp, så jag bytte ut champinjonerna mot tärnad tofu (som jag tillsatte i ett ganska tidigt skede så den skulle ta smak av anrättningen). Pärllök eller steklök har jag aldrig sett i handeln här hos oss, så jag tog små schalottenlökar i stället, men i övrigt höll jag väl mig någorlunda till receptet. Det är ju inte så noga, ingen har mått dåligt av att freestyla lite.

I mitt potatismos har jag numera inte mjölk överhuvudtaget, i stället använder jag det välsaltade kokvattnet, och smör bara ytterst sällan. Det funkar hur bra som helst utan. Det blir kanske inte lika gott, men när man ändå har en gryta/sås att äta till, tycker jag bra man kan skippa de onödiga kalorierna som smöret tillför.

 

bourguignon

tisdag 26 september 2017 - 17:09

Vår köksträdgård 2017

 

Som jag skrev (har jag för mig) i mitt förra inlägg så har vår trädgård verkligen blommat upp denna sommar. Den brukar visserligen vara grön och lummig varje år, och ge god skörd, men i år har den verkligen sprängt alla gränser. Kanske det är ett resultat av den ”fuktiga” sommar vi just genomlevt.
Våra svarta och röda vinbär var enorma, jordgubbs- och smultronlandet fortsatte att leverera långt ner i augusti, och ampeljordgubben vi har, har fortfarande blommor och något enstaka bär. Hallonen var stora och många till antalet. Äppel- och körsbärsträden är de enda som inte riktigt mäktade med denna sommar, men det må vara dem förlåtet.

Våra morötter slår alla tidigare rekord! Man skulle tro att det är träiga så som de växt i omfång, men icke, det är hur söta och goda som helst. Och persiljan, jösses, persiljelandet svämmar nästan över fortfarande, och då har jag ändå frusit in x antal påsar och delat ut av den till höger och vänster. För att inte tala om zucchinierna. De växer ju ofta bra, men vi har också upplevt nödår när det kommer till dem, så vi tackar och tar emot. I år har jag lagt in zucchini och lök (också den hemodlad, faktiskt första gången vi lyckats med dem) i ättikslag, kokat zucchinipickels, bakat zucchinibröd, stekt och grillat zucchini, kokat zucchinisoppa, ätit zucchini rå, lagat zucchini- och gräddsås and what not.

Ärtstjälkarna har klättrat högt ovanför de två meter höga stöden och har tippat neråt, men ger ändå rikligt med skörd. Gröna bönorna blev lite för tätt sådda, men vi har ändå flera påsar av dem i frysen för kommande behov. Rödbetorna glömde vi att gallra, så de är rätt små men många (betyder att det går rätt fort att rosta dem i ugn). Salladen växte också över alla bräddar, dillen likaså. Vi åt massor med sallad i början av sommaren. Av alla de sorter. Så här mot slutet av september är det inte så mycket kvar, förutom mangold och relativt nyligen sådd rucola, pepprig och god.

Och så har vi ju växthuset! Tomaterna är söta som godis, speciellt de gula körsbärstomaterna. Paprikorna är lite små i växten, men de stora tomaterna balanserar upp det hela. I förra veckan köpte jag sommarens första gurkor – vi har hittills varit självförsörjande när det kommer till dem. Vi hade tre plantor och de gav alla långt över 10 gurkor var. Grannen Sofia försåg oss med tre chiliplantor i början av sommaren, så vi kommer inte att lida brist på hetta i vinter.

Vi har torkat både mynta och älggräsblommor som vi ska använda som te i vinter. Som bäst håller vi på att torka rönnbär för samma ändamål.

Det är lite vemodigt att inse att trädgårdssäsongen lider mot sitt slut för den här gången. Vi är båda så barnsligt förtjusta i vår köksträdgård och i att kunna äta hemodlad mat. Vi får bara hoppas att tiden går fort så att vi snart får börja bläddra i fröpåsar igen. Tills dess ska vi försöka tömma frysarna. Det är ett företag, det också.

 

vaxthus sensommaren

 

Vi har ätit frukost i växthuset alla dagar då det varit tillräckligt varmt för att sitta där inne. Det blev rekordmånga sådana morgnar i år. 

 

dill och persilja 

 

delskord

 

 

morotter

 

 

oas

 

 

rosa marguerite

 

 

skordar alggras

 

 

tomater 2017

 

 

tradgard

 

 

vid ladan

 

 

arter

måndag 25 september 2017 - 15:23

Sommaren som gick

 

Det är många som klagar över att sommaren aldrig ens anlände. Jag kan inte riktigt hålla med. Kollar man på vår trädgård kan man konstatera att den varit grönare och lummigare än någonsin, och den har gett en så fin skörd i år. Och kollar man på gubbens och min ansiktsfärg på bilder för ungefär en månad sedan skulle man kunna tro att det varit sol dagarna i ända, och delvis också om nätterna. Fast nu börjar solbrännan faktiskt blekna lite.


Vi har den lyckan att jag kan ta mitt kontor med mig och dra till sommarstugan i princip när som helst. Det har vi gjort när vädret varit fint. Vi har slagit rekord i antal bryggfrukostar i sommar, och det säger ju redan en hel del. Och då äter vi faktiskt på bryggan bara när det är full eller närapå full sol och lugnt på sjön (havet). Vid svalare väder äter vi uppe på terrassen, och inomhus endast om det är regn, men det har vi skonats från där ute denna sommar, med undantag av midsommarsöndagen.


Vi har inte rört på oss särdeles mycket i sommar. I juli blev det en tur ut till Iniö skärgård och Åbo för att hälsa på goda vänner samt son med sambo och ett par endagsturer till gamla hemstaden, en tur till Bergö och en till Närpes. Annars har vi mest bara rört oss inom Vasa och Korsholm. Ändå har vi träffat en massa folk. De flesta hemma hos oss, eller på stugan, och det har blivit många trevliga möten att minnas sedan i vinter då vår asociala årstid tar vid.


Sommarmaten då? Den har som vanligt varit enkel, och har mestadels bestått av sådant som vi skördat i vår egen trädgård, i synnerhet nu under sensommaren. Om man ska plocka ut några enskilda saker som representerar den Åströmska sommarmaten anno 2017 så är det falafel och vattenmelon. Vi har fömodligen ätit det 75 procent av dagarna ute på stugan. Och så har vi (dessvärre) ätit (bulla)grisar. De passar in i vår växtbaserade kost, och det är enda orsaken till att vi ätit dem. INTE. Främsta orsaken är ju att man måste köpa något att ha i reserv ifall det skulle dyka upp oväntade gäster (vilket det aldrig gör = vi måste äta upp allt själva). Men nu ska vi försöka leva grisfattigt så gott det går – fram tills nästa sommar.

 

bryggfrukostar 2017

 

 

tisdag 30 maj 2017 - 15:15

Kirskålspesto

 

kirskalspesto2

 

I går kväll åkte vi ut till en av mina väninnor för att gräva upp några humleplantor och samtidigt fick jag för första gången i mitt liv stifta bekantskap med kirskål. Faktiskt så nära bekantskap att jag plockade hem en påse med det mycket hatade ogräset, som ju egentligen är en grönsak och inte alls ett ogräs. Vi har redan ett par växter (mynta och hallon) som sprider sig hejvilt i vår trädgård, så även om kirskålen lär vara mycket användbar i matlagning, tänker jag inte ta hem några plantor med rötter och allt. Jag snyltar gärna på andra som kämpar med växten i stället.

Mitt första försök att laga något ätbart av kirskål var en pesto, och den var förstås lika god som alla andra peston jag lagat. Ungefärligt recept nedan.

 

Kirskålspesto


cirka fyra deciliter ansade kirskålsblad
en näve pumpa- och solrosfrö
en vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
matolja av god kvalitet (ex. kallpressad rapsolja) tills du uppnår önskad konsistens
ett par matskedar näringsjäst (eller parmesan för den som inte skyr mjölkprodukter)


Mixa alla ingredienser utom näringsjästen. Tillsätt olja tills du uppnår önskad konsistens. Rör till sist ner näringsjästen/parmesanosten.