torsdag 9 november 2017 - 13:50

Smörgåstårta på vegovis

 

 

smorgastarta 4

 

Hos oss har alla alltid älskat smörgåstårta, och det är nog något som jag inte tror kommer att växa bort heller. Det finns inget tillfälle där det inte passar att bjuda på smörgåstårta. Våra söner har önskat smörgåstårta till konfirmationer, studentfester, födelsedagar, you name it. Ibland äter vi det till söndagsmiddag och ibland för att fira en namnsdag. Förr gjorde jag oftast en variant med fisk (tonfisk och lax), men numera är det vegovarianter som gäller.

 

smorgastarta 3


Det är faktiskt inte alls svårt att göra smörgåstårta. Lite arbetsdrygt kanske, men det är absolut inte svårt. Vill ni veta hur jag gör?


Jag köper aldrig sådant där specifikt landgångsbröd, utan kör med rostbröd i två olika varianter – ett vitt och ett som är aningen mörkare. Jag skär bort kanterna (skär bort så lite som möjligt) och så placerar jag ut så många skivor av det mörkare brödet som det ryms på det serveringsfat jag ska använda, och dränker dem med avsvalnad grönsaksbuljong. Därefter brer jag på fyllning i ett lämpligt tjockt lager, fortsätter med ett varv av det ljusare brödet, fyllning nummer två, mörkt bröd, fyllning nummer tre och så avslutar jag med ett lager ljust bröd. Alla lager med bröd ska dränkas för att du ska få en saftig och god smörgåstårta.


Så här långt gör jag dagen innan smörgåstårtan ska ätas. Följande dag blandar jag ihop havrefraiche med vegansk ”färskost” (läs påMackan) och eventuellt lite majonnäs om jag råkar ha det hemma. Jag brer blandingen ovanpå tårtan och på sidorna, och så är det dags att garnera enligt tycke och smak.
Jag bifogar några bilder på hur mina smörgåstårtor sett ut de senaste gångerna. Endast din egen fantasi sätter gränser för hur den ska se ut. Jag brukar garnera med olika grönsaker, frukter, blommor och tångkaviar.


Nedan följer flera exempel på fyllningar jag brukar variera mellan. Har tyvärr inga mått och mängder att ge, utan jag kör på känsla varje gång. Det är bara att testa sig fram, det kan knappast gå fel. Senast använde jag fyllning 2 längst ner, därefter fyllning 3 och överst fyllning 1.


Orkar eller ids man inte laga egna fyllningar, kan man köpa t.ex. rödbets- eller annan krämig sallad i butiken och använda dem.

 

Fyllning 1
havrefraiche
riven pepparrot
rivet äpple
salt, peppar

 

Fyllning 2
hummus
hackad purjolök
ev. lite vatten eller majonnäs för att göra den lättare att bre ut

 

Fyllning 3
vita bönor
soltorkade tomater
vitlök
citronsaft
salt, peppar och ev. lite vatten

 

Fyllning 4
vegagen, d.v.s. vegansk skagenröra (recept här)

 

Fyllning 5
tärnat äpple
tärnad gurka
hackad purjolök eller vårlök
vispgrädde (t.ex. havre. Obs! Se till att grädden inte är sötad.)
salt och peppar

 

Fyllning 6
vegansk smörgåspastej (recept här)
tärnad saltgurka

 

Fyllning 7
zucchinismör (recept här)

 

 

smorgastarta 1

 

 

smorgastarta 2

fredag 27 oktober 2017 - 15:57

På höstresa med gubben

 

I förra veckan hände det sig att vi åkte till Groningen i Nederländerna för att hälsa på vår son Lukas och hans sambo Katarina som studerar där detta läsår. Vi startade lite före 06 på morgonen och körde till Tammerfors i frost, halka och dimma. Förstås skulle vädret visa sig från sin sämsta sida so far denna höst just denna mörka morgon som vi skulle iväg. Och inte blev det så mycket bättre fast vi kom till sydligare breddgrader. Det var visserligen ca 15 grader varmare där, men nederbörd mest hela tiden. Kanske därför landet heter Nedernågonting. Eller så inte.


Anyways så flög vi till Bremen. Där hade vi några timmar på oss innan vi skulle ta bussen över gränsen och till Groningen. Vi lunchade på stående fot, besökte gamla staden, der Altstadt. Där, liksom vid Hauptbahnhof, fanns en massa stånd med lockelser av många slag eftersom den årliga marknaden Freimarkt pågick i staden just då. Vi köpte bara var sitt glas Prosecco - strax innan vi skulle äntra bussen till grannlandet.

 

hauptbahnhof bremen

 

 

Altstadt Bremen 2

 

 

Altstadt Bremen 3

 

 

Altstadt Bremen 6

 

 

Altstadt Bremen 4

 

 

Altstadt Bremen 5

 

 

blomlokar

 

 

Kaffemuehle Bremen

Kaffeemühle

 

prosecco vid hauptbahnhof

 


På vägen till Groningen åkte vi via Oldenburg och Leer och till Groningen anlände vi vid 18-tiden. Där stod ungdomarna vid Hoofdstation och väntade snällt på oss i regnet. Vi inledde vistelsen med mat på Brasserie Toshka som ligger vid Vismarkt (fiskmarknaden). Stekt sjötunga med tillbehör blev det för hela gänget, och så en lokal ölsort att skölja ner allt med.

 

 

vis op toshka

 

 

groningen by night

 


På hemvägen handlade vi mat och vin (det första höll ungefär samma prisklass som här hemma, det senare var betydligt billigare) och sedan promenerade vi till bussen som tog oss till utkanten av staden och till det flytande huset som ungdomarna bor i. Deras önskan var att bo på vattnet, och de hade den goda turen att hitta just ett sådant boende trots bostadsbristen (i synnerhet för studerande) i staden. 

 

kanalbostader2I det svarta huset som är byggt på en pråm bor ungdomarna

 

utsikt fran fonstret2Utsikten från ungdomarnas vardagsrumsfönster


Vi inledde lördagen med brunch på hemmaplan, och vi fick stifta bekantskap med poffertjes, slagroom, hagelslag en bessen, som tycks vara en grej där borta. Poffertjes är alltså en typ av puffade miniplättar som man äter med vispgrädde, strössel och bär (och florsocker). Strössel är förresten stort där också. Något vi inte testade, men som lär vara grejer är rostat bröd med smör och strössel. Jag kan inte riktigt föreställa mig att det ska vara gott.

 

 

poffertjes

 


Resten av lördagen tillbringade vi sedan med att traska runt i Binnenstad som omges av kanaler på alla kanter. Vi besökte Rijksuniversiteit Groningen där ungdomarna studerar, vi gick i butiker, åt fisk och skaldjur på Vismarkt och fikade på staden. Största delen av Binnenstad är stängd för biltrafik, men i stället finns där cyklar - till förbannelse. Det gäller verkligen att se upp och hålla sig undan, annars blir du påpedad.

 

 

vid humanistiska fakulteten

 

 

fakulteit der letteren

 

 

utanfor rijksuniversiteit groningen

 

 

cyklar utanfor rijksuniversiteit

 

 
 

mamma pappa barn utanfor universitetet

 

 

turistbok

Vid biblioteket pågick en utställning av bl.a. turistböcker. Katzu tog upp en av böckerna och öppnade den och på första bästa uppslag fanns ovanstående bild. Svedjehamn!! Vad är sannolikheten? 

 

 

Binnenstad Groningen 2

 

 

Binnenstad Groningen 3

 

 

fikapaus 2

 

 

fikapaus

 

 

fullt pa cafeet

Fullt på alla caféer.

 


hostens sista picknick

Säsongens sista picknick vid kanalen? Solen skiner!

 

 

vismarkt brood

Vid Vismarkt. Önskar jag hade hunnit smaka på allt det goda!

 

 

Katzu koopt vis en mosselen

Katzu köper fisk och skaldjur. Mums.

 

 

Martinitoren

Martinitoren

 

 

stadhuis van Groningen

Stadshuset

 


På söndag åkte vi in till staden, till Het Concerthuis, för att äta deras Brakke (hangover) Brunch. Den gjorde verkligen skäl för sitt namn (även om vi inte var bakfulla) och vi åt så vi nästan sprack. Elva euro per person kostade den (pris för kaffe tillkom), så det var ju löjligt billigt. Efter måltiden promenerade vi gata upp och gata ner i några timmar igen för att smälta maten. Och så lite shopping på det.

 

 

batar 2

Längs Winschoterkade

 

 

batar 3

 

 

batar

 

 

kanalbat

 

 

brakke brunchOp Het Concerthuis

 

 

Binnenstad

 

 

Waagstraat

Waagstraat

 

 

ah op vismarktVår matbutik vid Vismarkt

 

 

vid kanalen

 

 

Mot sena eftermiddagen återvände vi hem för att vila våra fötter en stund, och när de vilat tillräckligt, promenerade vi till närliggande byn Hoogkerk.

Väl hemkomna från Hoogkerk anlände vår avondeten som vi beställde på nätet från en kinesisk restaurang och som anlände per moped. En massa mat för en billig penning igen. Vi åt så magen stod i fyrkant, och ändå blev det över så mycket mat att ungdomarna säkert kunde äta två gånger till av den.

 

 

fiskare

 Mitt i allt dyker en båt med glada gossar upp i kanalen utanför vårt fönster.

 

 

grannarna2

Närmaste grannen

 

 

Regenbogen over Hoogkerk

Regnbåge över Hoogkerk

 

 

trimmad med nagelsax

Här har de trimmat trädgården med en nagelsax.

 

 

På måndag morgon ösregnade det så vi tröttnade på stället och åkte hem. Nå nej, det var ju inte därför vi åkte därifrån. Roligt var det hursomhelst att få umgås med ungdomarna och att se något nytt och att se var de håller till. Planen är att åka dit igen någon gång under nästa år, och förhoppningsvis är vädret lite bättre då.

 

 

fodelsedagschokladI Holland är det också en grej att köpa bokstavschoklad till den man tycker om kring jul. Jag gick händelsena i förväg och köpte till gubbens födelsedag, som inföll samma dag som vi åkte hem.

 

 

birthday boy

 

 

hoofdstation groningen

Hoofdstation, Groningen

onsdag 4 oktober 2017 - 14:17

Ibland har man tur

 

I augusti blev det stora rubriker runtom i landet om blomkålen och dess dåliga åtgång. Då lanserade Sevendays tillsammans med sin systersajt Foodly en kampanj för att uppmuntra folket att tillreda sin mat på lokalproducerade råvaror. Det där var ju som klippt och skuret för oss eftersom vi själva producerar en stor del av den mat vi äter så här års. Kampanjen, eller utmaningen, gick ut på att tillreda en maträtt på just lokalt producerade huvudingredienser och sedan ladda upp en bild på maten på Instagram och tagga bilden med hashtaggen #levlokalt och samtidigt också tagga bilden med @Foodly.fi.

Som sagt så tillreddes det fler än en rätt med lokala råvaror i det här hushållet under kampanjmånaden, så jag deltog med en hel drös med bilder:

 

kollage levlokalt

 

När datumet för utmaningen gått ut, skulle det lottas ut en korg fylld med lokalproducerade råvaror, och då hade jag den enormt goda turen att vinna lotteriet! I måndags fick jag min korg, och det var som en tidig julafton att packa upp allt det goda! Korgen innehöll bland annat körsbärstomater, gurka och paprika från Närpes, bröd från Kvevlax, yoghurt från Lillkyro, rotsaker från Korsholm, böckling från Sundom och honung från Munsala. Till vardags äter vi ju inte yoghurt på komjölk, böckling eller honung men sådana här gånger gör vi gärna ett undantag!

 

levlokalt 1a


Ett stor och varmt tack till Foodly och Sevendays för vinsten och för initiativet. Hoppas det blir fler liknande kampanjer framöver, för det är en bra ögonöppnare, och alla förtjänar på att äta lokalt producerade råvaror.

torsdag 28 september 2017 - 10:37

Vegan bourguignon

 

Min bloggkollega Uffe bloggar i dag om Boeuf Bourguignon, och då vill jag samtidigt passa på att blogga om en vegansk variant av rätten. Den hade vi på menyn för snart två veckor sedan. Inspirationen till den fick jag av Siri Barje på Nyhetsmorgon på TV4. Receptet finns här. Jag är allergisk mot svamp, så jag bytte ut champinjonerna mot tärnad tofu (som jag tillsatte i ett ganska tidigt skede så den skulle ta smak av anrättningen). Pärllök eller steklök har jag aldrig sett i handeln här hos oss, så jag tog små schalottenlökar i stället, men i övrigt höll jag väl mig någorlunda till receptet. Det är ju inte så noga, ingen har mått dåligt av att freestyla lite.

I mitt potatismos har jag numera inte mjölk överhuvudtaget, i stället använder jag det välsaltade kokvattnet, och smör bara ytterst sällan. Det funkar hur bra som helst utan. Det blir kanske inte lika gott, men när man ändå har en gryta/sås att äta till, tycker jag bra man kan skippa de onödiga kalorierna som smöret tillför.

 

bourguignon

tisdag 26 september 2017 - 17:09

Vår köksträdgård 2017

 

Som jag skrev (har jag för mig) i mitt förra inlägg så har vår trädgård verkligen blommat upp denna sommar. Den brukar visserligen vara grön och lummig varje år, och ge god skörd, men i år har den verkligen sprängt alla gränser. Kanske det är ett resultat av den ”fuktiga” sommar vi just genomlevt.
Våra svarta och röda vinbär var enorma, jordgubbs- och smultronlandet fortsatte att leverera långt ner i augusti, och ampeljordgubben vi har, har fortfarande blommor och något enstaka bär. Hallonen var stora och många till antalet. Äppel- och körsbärsträden är de enda som inte riktigt mäktade med denna sommar, men det må vara dem förlåtet.

Våra morötter slår alla tidigare rekord! Man skulle tro att det är träiga så som de växt i omfång, men icke, det är hur söta och goda som helst. Och persiljan, jösses, persiljelandet svämmar nästan över fortfarande, och då har jag ändå frusit in x antal påsar och delat ut av den till höger och vänster. För att inte tala om zucchinierna. De växer ju ofta bra, men vi har också upplevt nödår när det kommer till dem, så vi tackar och tar emot. I år har jag lagt in zucchini och lök (också den hemodlad, faktiskt första gången vi lyckats med dem) i ättikslag, kokat zucchinipickels, bakat zucchinibröd, stekt och grillat zucchini, kokat zucchinisoppa, ätit zucchini rå, lagat zucchini- och gräddsås and what not.

Ärtstjälkarna har klättrat högt ovanför de två meter höga stöden och har tippat neråt, men ger ändå rikligt med skörd. Gröna bönorna blev lite för tätt sådda, men vi har ändå flera påsar av dem i frysen för kommande behov. Rödbetorna glömde vi att gallra, så de är rätt små men många (betyder att det går rätt fort att rosta dem i ugn). Salladen växte också över alla bräddar, dillen likaså. Vi åt massor med sallad i början av sommaren. Av alla de sorter. Så här mot slutet av september är det inte så mycket kvar, förutom mangold och relativt nyligen sådd rucola, pepprig och god.

Och så har vi ju växthuset! Tomaterna är söta som godis, speciellt de gula körsbärstomaterna. Paprikorna är lite små i växten, men de stora tomaterna balanserar upp det hela. I förra veckan köpte jag sommarens första gurkor – vi har hittills varit självförsörjande när det kommer till dem. Vi hade tre plantor och de gav alla långt över 10 gurkor var. Grannen Sofia försåg oss med tre chiliplantor i början av sommaren, så vi kommer inte att lida brist på hetta i vinter.

Vi har torkat både mynta och älggräsblommor som vi ska använda som te i vinter. Som bäst håller vi på att torka rönnbär för samma ändamål.

Det är lite vemodigt att inse att trädgårdssäsongen lider mot sitt slut för den här gången. Vi är båda så barnsligt förtjusta i vår köksträdgård och i att kunna äta hemodlad mat. Vi får bara hoppas att tiden går fort så att vi snart får börja bläddra i fröpåsar igen. Tills dess ska vi försöka tömma frysarna. Det är ett företag, det också.

 

vaxthus sensommaren

 

Vi har ätit frukost i växthuset alla dagar då det varit tillräckligt varmt för att sitta där inne. Det blev rekordmånga sådana morgnar i år. 

 

dill och persilja 

 

delskord

 

 

morotter

 

 

oas

 

 

rosa marguerite

 

 

skordar alggras

 

 

tomater 2017

 

 

tradgard

 

 

vid ladan

 

 

arter

måndag 25 september 2017 - 15:23

Sommaren som gick

 

Det är många som klagar över att sommaren aldrig ens anlände. Jag kan inte riktigt hålla med. Kollar man på vår trädgård kan man konstatera att den varit grönare och lummigare än någonsin, och den har gett en så fin skörd i år. Och kollar man på gubbens och min ansiktsfärg på bilder för ungefär en månad sedan skulle man kunna tro att det varit sol dagarna i ända, och delvis också om nätterna. Fast nu börjar solbrännan faktiskt blekna lite.


Vi har den lyckan att jag kan ta mitt kontor med mig och dra till sommarstugan i princip när som helst. Det har vi gjort när vädret varit fint. Vi har slagit rekord i antal bryggfrukostar i sommar, och det säger ju redan en hel del. Och då äter vi faktiskt på bryggan bara när det är full eller närapå full sol och lugnt på sjön (havet). Vid svalare väder äter vi uppe på terrassen, och inomhus endast om det är regn, men det har vi skonats från där ute denna sommar, med undantag av midsommarsöndagen.


Vi har inte rört på oss särdeles mycket i sommar. I juli blev det en tur ut till Iniö skärgård och Åbo för att hälsa på goda vänner samt son med sambo och ett par endagsturer till gamla hemstaden, en tur till Bergö och en till Närpes. Annars har vi mest bara rört oss inom Vasa och Korsholm. Ändå har vi träffat en massa folk. De flesta hemma hos oss, eller på stugan, och det har blivit många trevliga möten att minnas sedan i vinter då vår asociala årstid tar vid.


Sommarmaten då? Den har som vanligt varit enkel, och har mestadels bestått av sådant som vi skördat i vår egen trädgård, i synnerhet nu under sensommaren. Om man ska plocka ut några enskilda saker som representerar den Åströmska sommarmaten anno 2017 så är det falafel och vattenmelon. Vi har fömodligen ätit det 75 procent av dagarna ute på stugan. Och så har vi (dessvärre) ätit (bulla)grisar. De passar in i vår växtbaserade kost, och det är enda orsaken till att vi ätit dem. INTE. Främsta orsaken är ju att man måste köpa något att ha i reserv ifall det skulle dyka upp oväntade gäster (vilket det aldrig gör = vi måste äta upp allt själva). Men nu ska vi försöka leva grisfattigt så gott det går – fram tills nästa sommar.

 

bryggfrukostar 2017

 

 

tisdag 30 maj 2017 - 15:15

Kirskålspesto

 

kirskalspesto2

 

I går kväll åkte vi ut till en av mina väninnor för att gräva upp några humleplantor och samtidigt fick jag för första gången i mitt liv stifta bekantskap med kirskål. Faktiskt så nära bekantskap att jag plockade hem en påse med det mycket hatade ogräset, som ju egentligen är en grönsak och inte alls ett ogräs. Vi har redan ett par växter (mynta och hallon) som sprider sig hejvilt i vår trädgård, så även om kirskålen lär vara mycket användbar i matlagning, tänker jag inte ta hem några plantor med rötter och allt. Jag snyltar gärna på andra som kämpar med växten i stället.

Mitt första försök att laga något ätbart av kirskål var en pesto, och den var förstås lika god som alla andra peston jag lagat. Ungefärligt recept nedan.

 

Kirskålspesto


cirka fyra deciliter ansade kirskålsblad
en näve pumpa- och solrosfrö
en vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
matolja av god kvalitet (ex. kallpressad rapsolja) tills du uppnår önskad konsistens
ett par matskedar näringsjäst (eller parmesan för den som inte skyr mjölkprodukter)


Mixa alla ingredienser utom näringsjästen. Tillsätt olja tills du uppnår önskad konsistens. Rör till sist ner näringsjästen/parmesanosten.

måndag 29 maj 2017 - 15:36

Linsburgare och kryddig libanesisk potatis

 

I går hände det sig igen att jag nästan överträffade mig själv vad beträffar söndagsmiddagen. Helt omedveten om att det var internationella hamburgerdagen i går, kombinerade jag ihop en linsburgare som jag fick inspiration till av Tareq Taylor i Trädgårdstider och en kryddig libanesisk potatis, batata harra, som jag hittade receptet till hos zeinaskitchen.com.

Det var en lyckad kombo med en linsbiff som höll bättre ihop än någon annan grönsaksbiff jag lagat tidigare, en riktigt god bönaioli och andra smarriga tillbehör. Och potatisen, jösses amalia, så god den var! Friterade potatistärningar kryddade med vitlök, chili, koriander och citron. Man hör ju att det inte kan vara annat än supersmakligt! Jag tycker verkligen att ni ska testa dessa recept!

Jag har ju tidigare berättat om vår kosthållning – att vi äter växtbaserad mat fem dagar i veckan, och unnar oss blandkost de övriga två dagarna i veckan. Nå, nu stämmer inte det där längre. Jag kan med gott samvete påstå att jag i dagens läge enbart tillreder växtbaserad mat. Jag kan inte ens komma ihåg när jag senast skulle ha avvikit från det. I princip är det enbart när vi äter ute eller hos vänner, och när vi någon gång köper hem godis eller bakverk, som vi äter blandkost. I sommar kan det hända att vi grillar eller steker någon firre direkt ur havet, men det må oss vara förlåtet.

Ännu i höstas åt vi ost ett par dagar i veckan, men den enda gången jag köpt hem vanlig ost detta år var till påsk då Åbosonen var hemma. Vegoost köper jag däremot, men den använder jag bara i matlagning. Jag trodde verkligen inte att det skulle gå att leva utan ost, men det går det, och det konstiga är att jag inte ens saknar det fast jag varit ostoman i hela mitt liv fram tills för ett drygt halvår sedan.

Nu när vi äter växtbaserat, äter vi ännu mer varierat än vi gjorde tidigare. Det finns så mycket god mat man kan laga, och alltför lite tid, i synnerhet som jag ofta lagar så pass stora satser att vi äter rester följande dag. Detta betyder att jag bara lagar mat tre eller fyra gånger i veckan, vilket i och för sig är behändigt, men lite trist då man vill testa på nya saker jämt. Nåja, man kan inte få eller äta allt här i världen.

 

linsburgare och batata harra

lördag 27 maj 2017 - 12:19

Grönärtspesto

artpesto 1

 

Vi äter ofta olika röror. Man kan ju i princip mixa vilka grönsaker som helst, krydda väl och det blir en härlig gegga att äta på bröd, bakad potatis, röra ihop med pasta, dippa andra grönsaker i o.s.v. Vår latmansmiddag består ofta av ett gott färskt bröd, någon röra och lite grönsaker till.


Vår favoritröra är vegagen, vegansk skagenröra. Receptet hittar ni i min receptbank, klicka på recept i den orangefärgade balken här ovanför. Hummus (på kikärter) går alltid hem, liksom baba ganoush (på aubergine). I vår har jag testat flera nya sorter, bl.a. en grönärtspesto, och den får ni receptet på nedan. Vill man riktigt bjuda till en fredagkväll, lagar man två eller flera röror.

 

Grönärtspesto


3 dl gröna ärtor
½ dl pumpakärnor (eller solrosfrö eller både och)
lite rivet citronskal
½-1 tsk citronsaft
1 vitlöksklyfta
1-2 msk färsk basilika
ca 2 msk rapsolja
ca 2 krm havssalt
½ krm svartpeppar

Rosta pumpakärnorna (eller solrosfröna eller båda) gyllene i torr stekpanna. Mixa ihop alla ingredienser utom pumpakärnorna till en slät röra t.ex. med stavmixer. Blanda sist ner fröna och mixa dem grovt. Smaka av med salt.

 

artpesto 2

fredag 26 maj 2017 - 12:11

Inför Summer of '17

 

Precis som Linda skriver, är det lite svårt att komma igen efter ännu en lång bloggpaus, men försöka duger. Påsksalladerna räckte förstås inte ända tills nu, vi har ätit en massa annat gott sedan dess. Vi har också kommit i gång med trädgården, ja, faktiskt så har vi sått och planterat allt utom våra försådda zucchiniplantor. Dem har vi inte vågat peta ner i jorden än eftersom det hotats med frostnätter nu till helgen, och de är ju så himla frostkänsliga, de där stackarna. Tomat-, gurk-, chili- och paprikaplantor har flyttat in i Tomatkörkan, så allt är med andra ord i ordning. Nu gäller det bara att få ut båten i sjön, så är vi redo för Summer of ’17.


Den här veckan har grönskan äntligen anlänt – och inte en dag för tidigt. Den här tidiga, skira vårgrönskan är ju den allra vackraste och mest efterlängtade. Det känns lite lättare i sinnet nu när vi sluppit vintermörkret, även om sorgen i hjärtat inte lättat det minsta.


Inom kort ska jag också greppa tag i min riktiga kamera. Hittills i år har jag bara fotat med mobilen, och jag vet att jag ångrar mig framöver om jag inte snart börjar ta foton av lite bättre kvalitet. Tanken är i alla fall god, återstår att se om jag orkar genomföra planerna.

Och så några bilder på vår vår:

 

 

porslinshyacinter

 

 

sommarrum

 

 

tomatplantor