Nytt år, nya trick och Runebergstårtor

tisdag 13 februari 2018 - 16:04 | 2 Kommentarer

 

 

runebergstartor

 

Ni undrar säkert (eller så inte) hur det nya året har kommit i gång här hos oss. Och även om ni inte undrar, kan jag ju säga, tack bra. Jag har haft jobb varje dag hittills, och det är ju positivt om något.


Jag hade en del föresatser inför det nya året, men får ju medge att det inte blev riktigt som jag hade tänkt. Först hade jag tänkt vara riktigt sträng och, förutom att fortsätta med mitt porslinsköpstopp, även köra med inredningsköpstopp detta år. Gubben tyckte det var onödigt att vara så hård mot mig själv, så jag gick med på att tillåta mig att köpa något nytt en gång i månaden – inredning eller porslin. Fortfarande tyckte han det lät tufft, och tydligen känner han mig bättre än jag känner mig själv, för det är bara att konstatera att båda köpstoppen sket sig redan under årets första vecka. Ingen vits att fortsätta då, så nu är jag som vanligt folk, köper vad jag vill och när jag vill.


Iittala Outlet hade en del trevliga erbjudanden, så dit bar jag en del pengar, Marimekko har jag heller inte kunnat motstå, och från Ellos beställde jag nya lampor till köksfönstret. Hej och hå, alltså. Det är konstigt att jag sällan tvekar när jag köper porslin, men ska jag köpa kläder, tänker jag till både en och annan gång. Prioriteringar.


Jag hade också bestämt att jag (vi) kommer att vara mer noggrann med vad jag äter de gånger vi äter ute, cafébesök inräknade. Nu ska vi så långt det går försöka hålla oss till växtbaserad mat också när vi äter ute, och inte enbart när vi äter hemma. När vi blir bortbjudna, är vi inte så kinkiga. Vi vill inte vara till besvär, och tackar och tar emot det vi blir bjudna på.


För en och en halv vecka sedan hade vi bonussonen med familj här, och då firade vi barnbarnets 2-årsdag med kalas (och espressoexplosion med den påföljden att sju personer fick hjälpa till att torka alla ytor i vårt kök. Onödigt att vi städade till jul, då det blev da capo på det så här fort efteråt). För övrigt är det lilla barnet en imponerande duktig flicka, som babblar för fulla muggar på två språk.


Vi har smort kråset med både hembakade Runebergstårtor och fastlagsbullar (veganska givetvis) på sistone, men nu får det vara slut på det roliga. En vän ville ha receptet på Runebergstårtorna, så här kommer det (även om det kanske inte är riktigt aktuellt längre):

 

Veganska Runebergstårtor, 6 st.


100 g mjölkfritt smör
1 dl farinsocker
1 dl pepparkakssmulor (eller ströbröd)
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl mandelpulver
2 tsk No Egg
1 tsk bakpulver
1 dl havreyoghurt
några (typ 2-3) doppar bittermandelolja eller -arom
(0,5 tsk malen kardemumma om du använder ströbröd i stället för pepparkakssmulor)

 

Vispa farinsocker och smör pösigt. Tillsätt bittermandelolja eller -arom samt havreyoghurt och rör till en jämn smet.
Rör ihop övriga ingredienser sinsemellan och tillsätt i smörblandningen.
Klicka ut i cylinderformade eller höga muffinsformar och grädda i 190 grader i ca 20 minuter.
Låt kallna (helst i formarna) och klicka sedan på hallonsylt och spritsa glasyr (florsocker + vatten) runt sylten.

 

runebergstarta

Taggar:

Kategorier:

Family Food

2

Kommentarer

  • Sandra Neuman

    13.02.2018 22:00 (8 dagar sen)

    Jippii, Ingela är tillbaka! Din blogg inspireras jag mycket av i mitt eget skrivande :)

    • Ingela

      14.02.2018 08:31 (8 dagar sen)

      Tack så jättemycket, Sandra, vilken bra start på dagen du gav!


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.