Rabarbersaft och -sylt

tisdag 26 maj 2015 - 11:07 | 6 Kommentarer

 

rabarbersaft 1

 

Så här års har många rabarber så det räcker och blir över. Vi dricker sällan sockrade drycker, men till våra konfirmationsfester och studentkalas har jag alltid lagat rabarberdricka, och den har haft strykande åtgång.
I går gjorde jag också en sats som jag tänkte frysa in för fräscha drinkar i vinter. Man kan blanda i spritus fortus eller blanda den med bubbelvatten, hur man vill.


Här är mitt recept:

1 kg rabarber i bitar
1-2 citroner i skivor
0,5 kg socker
vatten


Lägg rabarberbitar och citronskivor i en behållare. Häll på sockret och därefter kokande vatten så det täcker.
Låt stå till följande dag, sila och buteljera. Förvara svalt. Står sig några dagar.

 

rabarbersylt


När jag silat av saften och var i färd med att slänga rabarberbitarna, slog det mig att man säkert kan koka sylt av "avfallet", så i stället för att slänga det i soporna, slängde jag det i en kastrull tillsammans med lite vaniljpulver och vitvinsvinäger och kokade det till sylt. Nu är sommarens ostbrickor räddade - bara så där utan vidare planering. Jag kommer att säga detta om och om igen i sommar, men det finns inget bättre än att kunna ta tillvara det du odlar i trädgården! Love, love, love it!

Taggar:

Kategorier:

Food

6

Kommentarer

  • Ulrika

    26.05.2015 15:27 (2 år sen)

    Nu är det jätte länge sedan jag läste din blogg det blir mestadels insta.. Men det är något extra med Ingela, du är så naturlig, enkel o rak på sak, det är super. Det uppskattar jag verkligen. Fortsätt i samma stil!

    • Ingela

      26.05.2015 16:16 (2 år sen)

      Tack, snälla Ulrika, för din kommentar! Den gjorde mig gladare än jag varit på länge! Varm försommarkram!


  • Monica Martin

    26.05.2015 16:07 (2 år sen)

    Vad fina bilder du tar - jattefina!!! Allt ser extra speciellt gott ut...syn att jag inte kan komma fobi o smaka/Moncan

    • Ingela

      26.05.2015 16:19 (2 år sen)

      Tack så hjärtligt, Moncan! Du får komma nästa gång ni är i trakten! Kramkram!


  • JoLi

    28.05.2015 00:13 (2 år sen)

    Måste riktigt gå in och kolla vem du var för drack exakt det här idag och frågade recept och fick samma beskrivning. Nästan skrämmande. Första gången jag smakade på rabarbersaft och jag blev stormförtjust! Typ det godaste jag druckit, blev helt salig. Hon som hade gjort dagens omgång rabarbersaft sa att hon ibland brukar lägga svartavinbärsblad i. Tyckte jag också lät intressant.

    • Ingela

      28.05.2015 08:34 (2 år sen)

      Vilket sammanträffande. :) Vinbärsblad funkar säkert också bra i! Jag har också ett prima recept på ingefärsdricka. Ska blogga om det någon gång framöver.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.