Smörgåstårta på vegovis

torsdag 9 november 2017 - 13:50 | 0 Kommentarer

 

 

smorgastarta 4

 

Hos oss har alla alltid älskat smörgåstårta, och det är nog något som jag inte tror kommer att växa bort heller. Det finns inget tillfälle där det inte passar att bjuda på smörgåstårta. Våra söner har önskat smörgåstårta till konfirmationer, studentfester, födelsedagar, you name it. Ibland äter vi det till söndagsmiddag och ibland för att fira en namnsdag. Förr gjorde jag oftast en variant med fisk (tonfisk och lax), men numera är det vegovarianter som gäller.

 

smorgastarta 3


Det är faktiskt inte alls svårt att göra smörgåstårta. Lite arbetsdrygt kanske, men det är absolut inte svårt. Vill ni veta hur jag gör?


Jag köper aldrig sådant där specifikt landgångsbröd, utan kör med rostbröd i två olika varianter – ett vitt och ett som är aningen mörkare. Jag skär bort kanterna (skär bort så lite som möjligt) och så placerar jag ut så många skivor av det mörkare brödet som det ryms på det serveringsfat jag ska använda, och dränker dem med avsvalnad grönsaksbuljong. Därefter brer jag på fyllning i ett lämpligt tjockt lager, fortsätter med ett varv av det ljusare brödet, fyllning nummer två, mörkt bröd, fyllning nummer tre och så avslutar jag med ett lager ljust bröd. Alla lager med bröd ska dränkas för att du ska få en saftig och god smörgåstårta.


Så här långt gör jag dagen innan smörgåstårtan ska ätas. Följande dag blandar jag ihop havrefraiche med vegansk ”färskost” (läs påMackan) och eventuellt lite majonnäs om jag råkar ha det hemma. Jag brer blandingen ovanpå tårtan och på sidorna, och så är det dags att garnera enligt tycke och smak.
Jag bifogar några bilder på hur mina smörgåstårtor sett ut de senaste gångerna. Endast din egen fantasi sätter gränser för hur den ska se ut. Jag brukar garnera med olika grönsaker, frukter, blommor och tångkaviar.


Nedan följer flera exempel på fyllningar jag brukar variera mellan. Har tyvärr inga mått och mängder att ge, utan jag kör på känsla varje gång. Det är bara att testa sig fram, det kan knappast gå fel. Senast använde jag fyllning 2 längst ner, därefter fyllning 3 och överst fyllning 1.


Orkar eller ids man inte laga egna fyllningar, kan man köpa t.ex. rödbets- eller annan krämig sallad i butiken och använda dem.

 

Fyllning 1
havrefraiche
riven pepparrot
rivet äpple
salt, peppar

 

Fyllning 2
hummus
hackad purjolök
ev. lite vatten eller majonnäs för att göra den lättare att bre ut

 

Fyllning 3
vita bönor
soltorkade tomater
vitlök
citronsaft
salt, peppar och ev. lite vatten

 

Fyllning 4
vegagen, d.v.s. vegansk skagenröra (recept här)

 

Fyllning 5
tärnat äpple
tärnad gurka
hackad purjolök eller vårlök
vispgrädde (t.ex. havre. Obs! Se till att grädden inte är sötad.)
salt och peppar

 

Fyllning 6
vegansk smörgåspastej (recept här)
tärnad saltgurka

 

Fyllning 7
zucchinismör (recept här)

 

 

smorgastarta 1

 

 

smorgastarta 2

Taggar:

Kategorier:

Food Lifestyle

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.