Tomatkörkan

fredag 3 juni 2016 - 14:29 | 16 Kommentarer

 

Göteborg har sin Feskekörka och vi har vår Tomatkörka - vår lilla pärla i vår vilda trädgård. Här sitter vi och äter frukost så ofta vi bara kan. Om vädringsluckorna börjat öppnas när vi kliver upp på morgonen, vet vi att det är tillräckligt varmt där inne, så då tar vi vår tidning och vår frukost och traskar dit över gården, längs Tomatstigen.

I år, precis som alla andra år, har vi tomater, gurka, paprika, chili och lite örter som växer där inne. I många år drömde jag om ett eget växthus, och när vi tömde gubbens hemgård i skärgården för något år sedan, hittade vi alla dessa gamla fönster som bara stod där och väntade på att användas. Vi tycker förstås att det är extra roligt är det att fönstren och dörren kommer just från gubbens barndomshem.

 

frukost i vaxthuset

 

 

tomatkorka 030616

 

 

vaxthuskatt

 

Vår vaktkatt kommer också från samma ställe som fönstren, och det är ju givet att vi inte ska skilja dem åt.

Örterna i krukorna kommer från matavdelningen på Prisma. Det är alltså bluff och bedrägeri att sådana inte kan grävas ner i lite jord och överleva. Däremot tycker jag att myntan, växten till höger i bild, smakar mer basilika än mynta. Det går inte ens att jämföra den med myntan som frodas vilt på vår gård.

I många år förbannade jag den person som gav mig myntan för säkert 15 år sedan och som inte berättade vilket otyg den växten är på att fortplanta sig. Jag har tillbringat timmar varje sommar med att rycka upp myntarötter. Tills förra sommaren då jag blev förälskad i mynta. Nu skulle den gärna få ta över hela gräsmattan. Det finns ju inget godare te än myntate, och torkad mynta i maten är ju så himmelens gott. Speciellt är den där libanesiska kålsalladen jag skrev om tidigare. Den äter vi nästan varje dag, och jag tror inte det går att tröttna på den.

Kommentarer

 • sofia

  03.06.2016 16:11 (2 år sen)

  Wow så fint växthus! Och som du inspirerar mig med dina vacka bilder och härliga recept! :)

  • Ingela

   03.06.2016 16:15 (2 år sen)

   Tack, snälla, för din kommentar! Den kom så lägligt nu när jag funderar på om det överhuvudtaget är någon vits att blogga längre.

   • Sofia

    03.06.2016 17:14 (2 år sen)

    Mig ger det så mycket! Hoppas du fortsätter! :)

    • Ingela

     03.06.2016 17:32 (2 år sen)

     Tack, vad glad jag blir! Jag tycker om att blogga, men blir lite "avtänd" ibland när jag läser andras bloggar som t.ex. påstår att ett städat och välinrett hem inte är ett riktigt hem. Man borde ju inte ta åt sig, men det är inte så lätt att förbli oberörd varje gång.


 • Victoria Horn

  03.06.2016 16:19 (2 år sen)

  Jättefint växthus! ? har själv planer på att göra ett av gamla fönster ihopp om att det ens blir hälften så fint som ert :)

  • Ingela

   03.06.2016 16:30 (2 år sen)

   Tack, Victoria! Min man kommer att bli så glad över din kommentar! Jag också, förstås! ☺ Lycka till med projektet - det är så roligt med växthus!


 • Lovisa

  03.06.2016 23:02 (2 år sen)

  Jättefint!

  • Ingela

   04.06.2016 07:29 (2 år sen)

   Tack så mycket!


 • Nanni

  03.06.2016 23:07 (2 år sen)

  Nej,nej sluta inte blogga! Jag tycker så mycket om att läsa det du skriver och njuter så oerhört av att se alla dina fina bilder och dina fina dukningar med vackert porslin!

  • Ingela

   04.06.2016 07:34 (2 år sen)

   Så roligt att höra! Det är som sagt så mycket tjafs mellan varven om bloggarnas innehåll att jag blir trött på att försvara mitt sätt att blogga. Men det är roligt att höra att det finns någon som uppskattar det också, och ärligt talat har jag bloggat så många år nu att det blivit en livsstil, och det skulle kännas konstigt att sluta helt. Trevlig helg!


 • Milla

  06.06.2016 10:19 (2 år sen)

  Klart du ska fortsätta blogga, du hör ju liksom till i bloggvärlden! Gillar din bloggstil, den är så du! ? Måste fråga om färgen hållits bra på ert växthus, eller har ni målat om det? På vårt började ju färgen flagna redan året efter vi byggt det. Den händigare av oss försökte fixa och måla om men det hjälpte inte utan såg snart likadant ut igen, så sen dess har vi inte orkat göra något åt det och det ser minst sagt shabby chic ut numera! ? K skulle vilja riva och bygga nytt istället, någon gång, men jag skulle ju gärna vilja ha kvar fönstren eftersom de kommer från mitt barndomshem...

  • Ingela

   06.06.2016 10:56 (2 år sen)

   Tack, Milla! Vi har bara duttat lite på vissa fönsterbågar där färgen flagnat lite, och så är dörren ommålad, men allt annat har stått sig hur bra som helst. Ert växthus är så fint, tycker ni ska behålla det, eller åtminstone återanvända fönstren ifall ni bygger nytt!

   • Milla

    07.06.2016 12:03 (2 år sen)

    Blir nog svårt att övertala byggmästaren att behålla fönstren, för det är just på dem som färgen inte hålls. Han tycker växthuset är det sämsta han någonsin byggt, hm... ? Nå, får se hur det blir, med lite fix, nytt golv (gratisteglet som blev över från ett bygge var inget bra golvmaterial) och kanske nytt tak (som ert) så skulle jag nog kunna behålla det. Blir nästan avis när ert växthus hållit sig så där fint och vi bara hade otur med vårt! ?

    • Ingela

     08.06.2016 10:10 (2 år sen)

     Kanske ni kan använda fönstren till något annat i stället, till exempel att täcka odlingslådor med i början av säsongen.


 • Annika

  08.06.2016 00:27 (2 år sen)

  Ja, det är en tomatkyrka det. SÅ fin! Njutbart ställe att sitta på för er. Nej, sluta inte att blogga. Även om jag inte kommenterar på vegan-recept så ofta då är det alltid roligt att titta in hos dig. Se ditt vackra och inspirerande hem + skären!! kramar!

  • Ingela

   08.06.2016 10:08 (2 år sen)

   Njutbart både att sitta och att skörda i. Jag fortsätter säkert att blogga även om jag ibland blir lite trött på allt tjafs om blogginnehåll. Känn inget tvång att kommentera, men jag uppskattar stort att du/någon orkar ta dig/sig tid att göra det! Kramar!


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.