Vår köksträdgård 2017

tisdag 26 september 2017 - 17:09 | 2 Kommentarer

 

Som jag skrev (har jag för mig) i mitt förra inlägg så har vår trädgård verkligen blommat upp denna sommar. Den brukar visserligen vara grön och lummig varje år, och ge god skörd, men i år har den verkligen sprängt alla gränser. Kanske det är ett resultat av den ”fuktiga” sommar vi just genomlevt.
Våra svarta och röda vinbär var enorma, jordgubbs- och smultronlandet fortsatte att leverera långt ner i augusti, och ampeljordgubben vi har, har fortfarande blommor och något enstaka bär. Hallonen var stora och många till antalet. Äppel- och körsbärsträden är de enda som inte riktigt mäktade med denna sommar, men det må vara dem förlåtet.

Våra morötter slår alla tidigare rekord! Man skulle tro att det är träiga så som de växt i omfång, men icke, det är hur söta och goda som helst. Och persiljan, jösses, persiljelandet svämmar nästan över fortfarande, och då har jag ändå frusit in x antal påsar och delat ut av den till höger och vänster. För att inte tala om zucchinierna. De växer ju ofta bra, men vi har också upplevt nödår när det kommer till dem, så vi tackar och tar emot. I år har jag lagt in zucchini och lök (också den hemodlad, faktiskt första gången vi lyckats med dem) i ättikslag, kokat zucchinipickels, bakat zucchinibröd, stekt och grillat zucchini, kokat zucchinisoppa, ätit zucchini rå, lagat zucchini- och gräddsås and what not.

Ärtstjälkarna har klättrat högt ovanför de två meter höga stöden och har tippat neråt, men ger ändå rikligt med skörd. Gröna bönorna blev lite för tätt sådda, men vi har ändå flera påsar av dem i frysen för kommande behov. Rödbetorna glömde vi att gallra, så de är rätt små men många (betyder att det går rätt fort att rosta dem i ugn). Salladen växte också över alla bräddar, dillen likaså. Vi åt massor med sallad i början av sommaren. Av alla de sorter. Så här mot slutet av september är det inte så mycket kvar, förutom mangold och relativt nyligen sådd rucola, pepprig och god.

Och så har vi ju växthuset! Tomaterna är söta som godis, speciellt de gula körsbärstomaterna. Paprikorna är lite små i växten, men de stora tomaterna balanserar upp det hela. I förra veckan köpte jag sommarens första gurkor – vi har hittills varit självförsörjande när det kommer till dem. Vi hade tre plantor och de gav alla långt över 10 gurkor var. Grannen Sofia försåg oss med tre chiliplantor i början av sommaren, så vi kommer inte att lida brist på hetta i vinter.

Vi har torkat både mynta och älggräsblommor som vi ska använda som te i vinter. Som bäst håller vi på att torka rönnbär för samma ändamål.

Det är lite vemodigt att inse att trädgårdssäsongen lider mot sitt slut för den här gången. Vi är båda så barnsligt förtjusta i vår köksträdgård och i att kunna äta hemodlad mat. Vi får bara hoppas att tiden går fort så att vi snart får börja bläddra i fröpåsar igen. Tills dess ska vi försöka tömma frysarna. Det är ett företag, det också.

 

vaxthus sensommaren

 

Vi har ätit frukost i växthuset alla dagar då det varit tillräckligt varmt för att sitta där inne. Det blev rekordmånga sådana morgnar i år. 

 

dill och persilja 

 

delskord

 

 

morotter

 

 

oas

 

 

rosa marguerite

 

 

skordar alggras

 

 

tomater 2017

 

 

tradgard

 

 

vid ladan

 

 

arter

Kategorier:

Lifestyle

2

Kommentarer

  • Nina

    27.09.2017 09:55 (2 månader sen)

    Vilken härlig rapport - nu blir jag så odingssugen! Tack för den!

    • Ingela

      27.09.2017 10:46 (2 månader sen)

      Tack, Nina! Alltid roligt att kunna inspirera, i synnerhet ett proffs som du!


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.