Vegansk dadelkaka

fredag 15 december 2017 - 11:55 | 0 Kommentarer

 

 

dadelkaka

 

Jag hade köpt hem ett paket dadel till årets dadelkaksbak, men jag hittade inget bra vegorecept på nätet i förrgår när andan föll på att ställa till med bak, så jag tog mitt vanliga, det vill säga mammas recept, och veganiserade det. Det var lätt gjort -  det enda jag behövde göra var att byta ut de två äggen mot No egg och fettet mot en växtbaserad variant. 

Det stod visserligen inte i receptet att kakorna (jag bakade två små i stället för en stor) skulle gräddas halvt ihjäl, men ibland är det svårt att komma ihåg allt, till exempel att vrida ned temperaturen från bull- till kakvärme. Jag gräddade alltså mina kakor i 225 grader tills det började osa bränt i huset. Trodde jag skulle bli tvungen att slänga allt, men det slapp jag. Lite bränd kaka kan väl inte skada? 

 

Och receptet, var så vänliga:

 

Dadelkaka, vegovariant

1 paket dadel
1,5 dl socker
1,5 dl vatten
150 g smör
2 tsk Noegg + 2 msk vatten (antingen blandar du dem sinsemellan, eller ökar vattenmängden ovan med 2 msk och blandar Noegg med vetemjöl & co).
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk soda
1 tsk vaniljsocker

Koka dadel, vatten och socker till mos och mixa med stavmixer. Tillsätt smöret och eggersättningen ifall du inte blandar pulvret direkt i mjölet, vilket jag gjorde. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i dadelblandningen. Häll i en smord (och bröad) form och grädda i 175 grader i cirka 50 minuter.

 

Taggar:

Kategorier:

Food

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.