IMG 8538

ARGA FEMINISTEN PÅ PMS PRATAR UT OM SEXISM I DAGENS SAMHÄLLE!

Skrivet av Isabel Bjon 16.11.2019 | 7 Kommentarer

Kategorier:

 Detta inlägg skrev jag i Söndags då jag satt på tåget. Jag hade 95% av tiden inget internet, så jag började reflektera över vad som hände dagen innan, på teatern. Jag var ARG och hade pms - det bara brann i mig!!! Jag var bara tvungen att skriva och skriva ännu mer. Ända tills jag kände att jag hade fått ut varenda jävla åsikt som jag tänkte på. 

Detta inlägg är inte menad att såra någon viss person eller företag. Utan är endast åsikter om vad jag tänker om sexism och hur jag ännu idag får uppleva det.

SÖNDAGEN DEN 10.11

Här har det verkligen varit full rulle nästan hela veckan. Just och just att jag fått sätta mig ner och bara reflektera över vad som just hänt. Hann liksom inte med. Och nu då jag skriver det här och sitter på tåget, så kändes det som att det gick alldeles för fort. Ja, alla händelser var jättetrevliga. Men jag skulle gärna bara ha umgås med föräldrarna någon dag. Kollat en film, ätit lite skräpmat och druckit vin – riktigt mysigt. Men jag hann knappt träffa mina föräldrar. Kändes som jag var ut och in ur lägenheten hela tiden, även fast det kanske inte var så. Men jag tror att jag bokade in lite för mycket. Förr älskade jag ju att umgås med personer, men nu för tiden då jag har panikångest så blir jag så uttömd av sociala sammanhang. Det tar all energi ifrån mig. Var många gånger nära på att gråta, för att jag bara inte orkade. Jag hade tent att läsa på, inlägg att skriva, bilder att redigera och publicera, åka på event. Orsaken varför jag ville gråta var väl troligen inte av utmattning, även om det var en bidragande faktor. Utan jag kollade på min p-piller karta, eftersom jag kände att jag var onormalt emotionellt – jag ska ha mens om några dagar.

Är det bara jag som har PMS före jag ska ha mens? Tycker att de flesta i min omgivning har humörsvängningar under mensen. Men när jag sedan får mens är jag värsta gosedjuret. Bir så snäll och glad. Men dagarna före mens är en annan story... Man ska verkligen kolla efter vad man säger och gör, för jag kan bita tillbaka 100 ggr värre. Varför måsta vi kvinnor gå igenom det här? OMG nu blir jag arg. Förlåt det kommer vara PMSen som pratar här. Dessutom är jag instäng på ett tåg utan internet, så nu ska jag skriva av mig!

I lördags så var jag ju på pjäsen Spelman på taket på Wasa teater. Och även fast jag tyckte om pjäsen, så blev jag väldigt överraskad på publikens beteende. Jag blev rent utsagd ARG! Så här gick det ungefär till under pjäsens gång:

Karaktär 1: ”Jag tycker att flickor ska ha rätt till en utbildning!”

Karaktär 2: ”Vad är du för radikal?!”

*Publiken skrattar*

PUBLIKEN F*CKING SKRATTAR?! Förlåt mamma för mina svärord, men jag är så förjävligt arg... Publiken skrattar, inte för att dom tyckte att det var roligt (för det var det ju faktiskt inte) – utan för att dom faktiskt tyckte det var skrattretande och radikalt att kvinnor ska ha rätt till en utbildning. Ingen skulle skratta om det har varit tvärtom. Även kvinnor som satt i min närhet skrattade, varför – jag fattade inte. Det var inte något humoristiskt i vad dom sa. Ingenting som skulle låta som ett skämt, utan det här var ändå en relativt seriös pjäs som visade hur det var för judar, kvinnor och fattiga i samhället på den tiden. Så jag fattade bara inte...

Jag berättade till en man och han fattade inte varför jag blev offended, han skrattade över situationen och tyckte jag överreagerade. KLART DU INTE FATTAR VARFÄR JAG TAR ILLA UPP FÖR ATT DU ÄR EN VIT KAR SOM ALDRIG HAR BLIVIT BEHANDLAD ANNORLUNDA PÅ GRUND AV DIN HUDFÄRG, KÖN, RELIGION, SEXUELLA LÄGGNING and so on... Klart du inte fattar det. JAG som är en kvinna tycker det är förskräckt att folk SKRATTAR till sexism. Inte blev chockade, oroade eller var medlidande – utan SKRATTADE. Inte bara män utan också kvinnor, inte bara pensionärer utan också ungdomar. Överreagerar jag verkligen? För det tycker verkligen inte jag. Jag har rätten att bli arg och uttrycka min åsikt om sexism utan att bli nedtryckt.

Detta bevisar ju endast att sexismen inte endast lever i pjäsen utan också just nu, i vårt samhälle. Denna pjäs skuulle ju dessutom berätta om problem i dagens samhälle och det tyckte jag verkligen att dom gjorde bra, genom publiken.

Detta är inte endast PMSen som talar, utan det är den arga feministen inom mig som pratar. Om någon säger åt mig att jag överreagerar för att jag står upp för kvinnor och vill att jämställdhet ska uppstå, inte bara i en dröm eller i ett ytligt samhälle utan PÅRIKTIGT – I DET RIKTIGA LIVET, kommer jag att flippa! Tycker det är så roligt att män förväntar sig att jag ska vara en liten söt flicka som säger snälla saker, inte pratar om politik och sitter i ett hörn, tyst och knappt existerar. Bitch, du kommer att ångra den dagen du öppnar din käft och säger något sexistiskt till mig. För jag tar inte mera skit, från någon.

Ni som har varit på denna pjäs, ansåg ni denna händelse underhållande eller rolig? Skrattade du eller publiken? Eller vad tycker du från ett objektivt perspektiv om detta?

 PS. Det här är är MIN blogg, MINA åsikter och MINA ord. Om du inte tycker om dom – LOGGA UT. För jag håller mig fast för allt jag har skrivit och jag kommer inte be om förlåtelse om mina ord påverkar någon negativt. De antal gånger för att jag har blivit kränkt för att vara flicka eller kvinna går nog inte att jämföra till det jag skriver här. Jag nämner heller inte något namn och försöker inte kränka någon personligen – vilket är mera än vad jag någon gång har fått.

TACK OCH ADJÖ H. ARGRA FEMINISTEN
BeFunky collage

* jag då jag tänker på hur mycket sexism det finns i samhället och skäms för mänskligheten*

Kommentarer

 • Hanna 18/11/2019 9:23pm (5 månader sen)

  Jag har sett spelman på taket och är väl insatt i hur judarnas situation såg ut den tid då pjäsen utspelar sig, jag är också feminist. Jag såg inte kvinnor+utbildning som sexism i pjäsen. Utan det var ett historiskt korrekt påstående, på den tiden var det inte vanligt att kvinnor fick utbildning. Tror heller inte att publiken såg det som sexistiskt utan det var mer igenkännande just pga "den radikala kommentaren". Det kom ju fram tydligt i pjäsen att det var ett brytningsskede inom många områden, Tevje började ju sakta men säkert ändra sig han också.
  Man kan inte applicera dagens samhälle (tex kvinnors rättigheter) på en pjäs som visar på hur samhället såg ut förut. Man kan heller inte applicera publikens reaktioner på en gammal pjäs på hur dagens sanhälle ser ut. Jag har själv varit med och satt upp många historiska pjäser, det äe mycket man märker att var annorlunda men man kan inget göra åt det. Och publiken vet detsamma.

  • Isabel Bjon 21/11/2019 1:18pm (5 månader sen)

   Tack för kommentaren!
   Jag pratade inte om själva handlingen i pjäsen, utan hur publiken reagerade under vissa händelser i pjäsen. Jag tyckte att spelman på taket var en riktigt bra pjäs och såklart ska de ju få visa en "verklig" bild på hur det faktiskt såg ut i samhället under den tiden. På wasa teaters hemsida står det en beskrivning om pjäsen som lyder: "Men den handlar också om idag – hur våld och ekonomiska kriser leder till förföljelse, driver folk i exil; då som nu, alltså.". Därav menade jag att pjäsen via publiken visade hur sexism ser ut i dagens samhälle.
   Alltså, skrev inget om pjäsen i sig och kritiserar inte kring sexismen i den.

   Mvh.
   Isabel Bjon

 • Nina 20/11/2019 4:20pm (5 månader sen)

  Hmm kanske folk skrattade för att det var så absurt att tycka att kvinnors rätt till utbildning är radikalt?

  • Isabel Bjon 21/11/2019 1:20pm (5 månader sen)

   Tack för kommentaren!
   Det kan ju också vara, men det verkade nog inte som det. Dessutom tror jag inte man skulle skratta om man tycker att något är absurt, kanske fnysa till lite eller något. Men alla kanske uppfattade det här olika. :)

   Mvh.
   Isabel Bjon

 • Tettan 20/11/2019 4:50pm (5 månader sen)

  Jag tror att du missuppfattade lite varför publiken reagerade som de gjorde. Jag tolkar det inte som att folk skrattade för att de tycker att det är skrattretande och radikalt att flickor ska få utbilda sig, utan att det är en absurd tanke att det har funnits/finns åsikter som att det skulle vara något radikalt att kvinnor utbildar sig. Jag misstänker att de du pratade hade en liknande tolkning som min och därför ingav ett svalt intresse för frågan. Just för att ni hade helt olika tolkningar av situationen. :)

  • Isabel Bjon 21/11/2019 1:25pm (5 månader sen)

   Tack för kommentaren!

   Såklart kan det ju också vara det. Men personligen tror jag inte att man reagerar med ett skratt om man tycker något är absurt, mera som ett fniss eller något. Men alla har säkert olika åsikter kring detta och alla får ha det också. Det här var bara hur jag analyserade skrattat kring händelsen i pjäsen. :)

   Mvh.
   Isabel Bjon

 • Ksenia 20/11/2019 9:24pm (5 månader sen)

  men kära vän, skämtet är ju att nån ens kan tycka att utbildning för kvinnor är radikalt.
  manuset driver med sexism. driver MED sexism =/= sexistiskt skämt.
  man skrattar alltså ÅT sexismen.
  dvs att det är skrattretande att nån tycker att kvinnor inte ska ha utbildning, inte att kvinnor ska ha utbildning.

  mvh

  • Isabel Bjon 21/11/2019 1:30pm (5 månader sen)

   För det första - försök inte att nervärdera mig med att skriva "kära vän".
   För det andra, så uppfattade jag inte som händelsen i pjäsen som ett sexistiskt skämt, eftersom det ändå var en relativt seriös pjäs och händelse i den (som jag skrev i blogginlägget).
   Det är dessutom MIN åsikt om vad jag tyckte om då publiken skrattade under denna händelse i pjäsen. Alla uppfattade och analyserade detta olika.

   Mvh.
   Isabel Bjon

 • Fia 21/11/2019 4:58pm (5 månader sen)

  Håller med de andra som kommenterat. Tror nog snarare att publiken skrattade just för att det var en sån absurd tanke att det skulle vara radikalt att låta flickor gå i skolan. Jag själv skulle mycket väl ha kunnat reagera på samma sätt - inte för att det faktiskt är roligt i sig, utan för att en reaktion på absurditeter är att exempelvis skratta. Så långt har vi väl ändå kommit i strävan efter jämlikhet att det är en icke-fråga om alla ska få gå i skola eller ej. Ingen kritik mot dig eller din tolkning.

  • Isabel Bjon 21/11/2019 5:26pm (5 månader sen)

   Tack för din kommentar! :)

   Som jag sa till dom andra, kan det mycket väl vara så. Men jag uppfattade det inte så direkt. Ja, det var några generationer sedan flickor inte fick gå i skolan. Men nog lever tankesättet kvar hos män (och kvinnor), eftersom dom lärt sig från sin far, och han från sin far osv. att kvinnor inte ska vara jämlika till männen. Många konservativa tycker att kvinnor inte ska ha rätt till skolgång, även fast vi har det idag. Men vi håller ännu tummarna för ännu ett jämlikare samhälle! :)

   Mvh.
   Isabel Bjon

 • Anonym 22/11/2019 8:13am (5 månader sen)

  Håller med de ovanstående kommentarerna, och här är vi åtm. sex stycken som skulle ha tolkat reaktionen på annatvis.
  Lite flummig text, svårt att greppa exakt var din frustration var. Publiken som skrattade, pms, mannen som skrattade åt dej.
  Bra att du står upp för kvinnor och vågar ta fram feministen, men man behöver kanske ''vända på stenen ibland''.

  • Isabel Bjon 20/01/2020 1:55pm (3 månader sen)

   Tack för din kommentar!
   Jag förespråkar inte för att någon har rätt/fel åsikt om denna händelse. Öppnade bara upp mig om mina känslor och synpunkter angående den, sedan får alla andra uppfatta det som dom vill. Det här är alltså MIN åsikt, betyder inte att den är rätt eller fel - Alla tänker olika. Men man behöver inte försöka trycka ned någon annans åsikt genom att säga "åtm. sex stycken som skulle ha tolkat reaktionen på annatvis". Jovisst är det flera som inte tolkade det på samma sätt som jag - men det betyder väl inte att jag måste ändra min åsikt kring det, eller vad tycker du?

   Mvh.
   Isabel Bjon

 • Anonym 22/01/2020 9:14pm (3 månader sen)

  Jag säger inte att någon skall ändra sin åsikt. Att ha åsikt är bra. Men du frågade i ditt inlägg eftet en åsikt. Så alla har väl rätt att uttrycka sin åsikt även om den skiljer sig från din!?

  Jag menar på inget sätt ''trycka ner din åsikt'' genom mitt uttryck, ända jag menade var att det kanske kan få dej att öppna upp och fundera på din reaktion om det provocerade dig på nåt sätt. Iom. att många andra upplever situationen ''mindre provocerande''

  Och står fortfarande för att det är bra att du står upp för kvinnor. Stå på dej själv!
  Kom ihåg att godta även en annan åsikt utan att känna dej påhoppad. Det kommer alltid att komma mot- och medhåll. <3

  • Isabel Bjon 22/01/2020 9:47pm (3 månader sen)

   Tack för kommentaren!

   Jo, såklart får du uttrycka din åsikt som du vill. Men har de 6 andra personerna med DIN åsikt att göra? Varför känner du att du måste övertyga mig med att säga att 6 andra personer delar din åsikt?
   Förstår du hur jag tänker då jag läste kommentaren?

   Tack så mycket!

   Mvh.
   Isabel Bjon

Skriv en kommentar