IMG 8538

HUR VIKTIGT ÄR DET EGENTLIGEN MED MUNSKYDD?

Skrivet av Isabel Bjon 27.08.2020 | 3 Kommentarer

Tjena på er! Som vanligt får jag ju som mest blogg inspiration då jag sitter på tåget från eller till Helsingfors och detta är inte ett undantag! Just nu sitter jag på tåget från Vasa till Helsingfors med 2 stora väskor fyllda med nödvändigheter och en jäääkligt tung handväska hah. Jag fick som inte ens med mig hälften att vad jag skulle ha med. Lyckligtvis så kommer Jonathan ner till Helsingfors nästa vecka med bilen, så då får han ta med resten. ;)

Jag ska vara ärlig och säga att jag har varit nervös HELA dagen idag. Sist jag åkte ner till Helsingfors (för 3 månader sedan) hade jag en sådan otrolig dödsångest på tåget och ville hoppa av vid varje station. Det var verkligen en känsla som jag inte hade varit med om förut. Jag tror det hade ganska mycket med separationsångest att göra. Jag hade ju då bott hos mamma och pappa i några månader redan under början av Corona, så det blev väl en väldigt stor ändring mitt i allt. Eller vetefan är ju ingen psykolog hahah xD Men i alla fall jag var jääävlig nervös över att jag skulle ha samma känsla under denna tågresa. Men som tur är så har det gått superbra hittills! 

Orsaken till att jag åker ner till Helsingfors igen är på grund av att studierna börjar nästa vecka. Jag skulle egentligen inte behöva vara på plats då de flesta studier är på distans. Men när det gäller litteratur till kurserna så finns ju de flesta böcker som används i denna utbildning i Helsingfors Universitets bibliotek. Jag kommer ju flytta rum i vår lägenhet, vilket jag skrivit om i tidigare blogginlägg och jag är verkligen super excited! :D Meanwhile har jag och Mari har under några veckors tid dessutom försökt hitta en ny rumskompis som kommer flytta in i mitt tidigare rum. Vi kom sedan fram till Elina och hon flyttar in på tisdag! Jag håller just nu på att filma en vlogg, så förhoppningsvis kommer ni få se det nya rummet och då jag flyttar/inreder i vloggen. ;)

På tal om tågresan så köpte jag ett återanvändbart ansiktsskydd i tisdags. Jag tänkte specifikt att jag skulle använda den denna resa och för när jag går omkring i centrum. Jag har fått uppfattningen om att munskydd endast skyddar andra ifall man själv skulle ha corona, men inte tvärt om. Dock är jag väldigt outbildad kring detta, men jag anser att det är väldigt nödvändigt att använda munskydd vid platser där det är tätbefolkat och där smittorisken är stor. Men när är det okej att inte använda sig av munskydd på sådana platser? Om vi tar till exempel tåget som exempel, jag sitter för tillfället i en mindre del utav tåget, där endast jag sitter. Jag lägger på mig munskyddet när nya passagerare stiger ombord och försöker sätta på den så fort jag ser en människa på kommande i gången. Är det okej att jag inte använder munskydd när inga människor är omkring mig? Berätta gärna hur ni resonerar kring att använda sig av hjälpmedel såsom munskydd för att minska smittan av Corona. Använder ni munskydd och har ni bra handhygien eller inte?IMG 1725IMG 1726IMG 1729IMG 1730

Kommentarer

 • Wilma 28/08/2020 9:24am (5 månader sen)

  Munskyddet hjälper inte ett dugg om du håller på och tar av och på det hela tiden. Enda gången du ska röra det är när du byter skydd, aka tar ett nytt! Ingen skillnad fast det är ett återanvändbart munskydd, det betyder ju bara att du kan köra det i tvättmaskinen efter att du använt det. Blir galen då jag ser folk som inte tar nytt munskydd efter att de haft bort det och ätit eller nåt.

  • Isabel Bjon 03/09/2020 2:53pm (5 månader sen)

   Jag var noga med att endast röra snörena och inte själva munskyddet då jag tog bort munskyddet. Är i alla fall tacksam att alla (typ 5 pers) människor jag mötte på tåget använde sig utav ansiktsmask. :) Får jag fråga, varför får man inte använda samma skydd om man måste dricka eller äta?

   Mvh,
   Isabel

 • Nina 28/08/2020 5:40pm (5 månader sen)

  Poängen med munskydd är att förminska förekomsten av luftburna partiklar som kan smitta. Om du inte har ett munskydd på finns de partiklarna i luften oavsett om du tar på ditt munskydd då någon går förbi. Så snälla ha på munskyddet hela tiden. :)

  • Isabel Bjon 03/09/2020 2:56pm (5 månader sen)

   Okej, tack så mycket för det konstruktiva svaret Ska verkligen tänka mig för ordentligt nästa gång. :) Kommentaren före dig anser att man måste byta munskydd om man tagit av den för att dricka/äta, är du av samma åsikt? Under en 4,5h tågresa är det svårt att inte göra varkendera, så under tågresan drack jag eller åt jag säkert 10 ggr...

   Mvh,
   Isabel

 • Emma Geisor 30/08/2020 11:45am (5 månader sen)

  Då det kommer till att ta av munskyddet på tåget, då det inte är folk nära, bidrar ju också till en smittorisk. Viruspartiklar hamnar på ytor runt omkring dig i större utsträckning om du inte har munsskydd. Dessutom kan tåg i.o.m. tygsäten m.m. vara väldigt svårt att hålla rent. Därför om alla använder munskydd hela resan -> mindre viruspartiklar på ytorna -> mindre smittorisk.

  Hihi hoppas det inte blev för invecklat förklarat! :D
  Ha en bra dag! :)

  • Isabel Bjon 03/09/2020 2:57pm (5 månader sen)

   Tack så mycket för det konstruktiva svaret! Ska verkligen tänka mig för nästa gång. :)

   Mvh,
   Isabel

Skriv en kommentar