Jenna Matintupa

Både nya ord och nya studier

Skrivet av Jenna Matintupa 20.10.2021 | 1 Kommentarer

Regnet har piskat utanför fönstret hela förmiddagen. Barnen och jag har höstlov, Agnes har sovit över hos farmor och farfar med sin kusin och Johan jobbar. Så jag och lillkillen är på tumis. Han har börjat prata massor och det kommer nya ord hela tiden. Det är så himla gulligt. "tack mamma" (så fort man hjälper honom med i princip vad som helst) "mamma buuus" (när han gör något busigt) "titta dä hunna aahaa" (titta där en hund, ge kram). Agnes började prata så tidigt så det har känts som en evighet innan Alfons börjat säga något, men nu när det lossnat kommer det hela tiden. Och jag upplever att Alfons använder mycket mer finska ord än vad Agnes gjorde i början. Han pratar om kakkua, kenkä, housut, puuro och så vidare. Något som jag inte minns Agnes skulle ha gjort. Kan ju också vara för att Alfons hör Johan och Agnes prata finska, plus att vi träffar farfar oftare än vad vi gjorde när Agnes var i samma ålder, vilket gör att finskan är mer närvarande i vår vardag. Gulligt hur som helst!

I morse när jag vaknade hade jag fått ett mail från Novia att jag skulle ta i bruk mitt användarkonto. Jag loggade in och möttes sen av "studierätt i företagsekonomi". Jag har ju förstås vetat att jag anmält mig till en kurshelhet på Novia som ska börja i höst, men det var ändå lite konstigt att se det så svart på vitt. Jag ska alltså läsa en kurshelhet som heter "digital kommunikatör". Efter att jag fick klar mina studier på Arcada i somras sade jag att nu ska jag inte studera på läääänge men sen dök den här kursen upp. Eftersom jag jobbat med kommunikation de senaste åren men inte har någon direkt utbildning i det så tänkte jag att det här blir ett bra komplement till min tidigare examen. Plus att det lät riktigt intressant! Jag är faktiskt riktigt peppad och det ska bli så spännande att se hur kurserna kommer vara. 

Nu öser det mer än någonsin ute och vi ska just ge oss iväg till farmor och farfar för att äta lunch. Sen väntar kafébesök med vasakusinerna och ikväll har jag bjudit över farmor och farfar på middag. Vi har så gott som inga program för höstlovet i år men det känns ganska skönt. Att bara få vara ledig ett par dagar, läsa böcker tillsammans och träffa kusiner. Hur ska ni fira höstlov?

61FF6678 008A 4FFC 8584 08E209B38D2ANi vet väl att höstlov är läslov? Jag tänkte tipsa om lite böcker senare i veckan men alltid kan jag tipsa om den här boken, Hjärtat av Malin Kivelä. Tillsammans med min bokklubb gav vi den svenska yles litteraturpris 2019. Tänkt att det är så länge sen redan!

IMG 1305En bild från vårt gamla kök. Tror jag ska laga risotto idag också! Den mest höstiga mat som finns!

1FCBBD7C AB1E 45CE B2FA 916E4C43D2CFAgnes hösten 2018. Då var hon två år, lika gammal som Alfons är nu. Känns nästan mindblowing ibland! 

478E554A 8885 4487 A178 301D37920124 1BAD5801 1825 4093 BAC2 7FAC34BC09EAFörra hösten bodde vi ännu i Esbo och jag jobbade bredvid det här fina huset. Vädret var det samma som nu, helt klart. Fast då låg det inte snö på marken som det gjorde här igår!

Kommentarer

  • beegsexxx 21/10/2021 5:42am (9 månader sen)

    Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for?
    you make blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, let alone the content!

Skriv en kommentar