Jenna Matintupa

Visa alla inlägg skrivna februari 2016

Med våren kommer vecka trettiosex

Skrivet av mamabitesback 29.02.2016 | 1 kommentar(er)

Mars är här (okej nästan) och det betyder också vecka 36 (35+1). Det här kan till och med bli månaden då bebben kommer. Nu är det nästan så att vid varje ny konstig känsla tänker jag "är det dags nu?!" men ännu har jag inte haft en enda liten känning av att hen är påväg. Som tur! Bebben får nog stanna där inne ännu några veckor.

Här hemma är allt så gott som färdigt för ankomsten, i helgen ska vi hämta vagnen och sedan borde vi ha det viktigaste fixat. Så nu återstår bara att vila upp mig inför förlossningen.

IMG_1213IMG_1217

Magen & kroppen? Magen har blivit lite mer spetsig och det märks tydligt att det börjar bli trångt där inne för sparkarna har övergått till mer buffar och jag känner hur bebben liksom rör sig från ena sidan till andra. Väldigt obehagligt egentligen. Kroppen börjar verkligen vara trött. På nätterna värker benen himla mycket, vilket är sjukt jobbigt för det gör att min redan dåliga sömn blir ännu sämre. Dessutom har jag börjar få skärande smärtor i blygbenet vilket gör att svänga sig i sängen, gå och sitta kan vara riktigt jobbigt. Så för att summera: Kroppen börjar bli trött!

Bebisen? Mycket rörelser från bebben just nu. Och som jag skrev hårda och obehagliga! Men annars är allt som vanligt. Huvudet har varit neråt ganska länge nu så det har knappast ändrats. Ska till läkaren på torsdag och på ultraljud om en vecka så får väl veta lite mer hur det är med bebben då.

Jobbet och skolan? Gick officiellt på mammaledig i fredags, men har ännu skola tre veckor till så not so much ledig ännu. Fast märker att det börjar bli ganska jobbigt med skola och jobb. Har inte riktigt ork mera, men ska försöka kämpa in i det sista. Har två jobbevenemang kvar den här månaden men sedan tar jag mammaledigt från Ratata i några månader. Skolan är ju ändå bara tre dagar i veckan så förhoppningsvis ska jag orka det. Annars måste jag väl försöka lösa det på något sätt.

Tankar? När kommer bebin? Vart ska vi flytta? Hur ska jag inreda vårt kommande hem? Tankarna snurrar nu just mest kring det faktum att vi sagt upp lägenheten och om vi kommer flytta före eller efter bebbens ankomst, vart vi ska flytta och så vidare. Önskar lite att man skulle kunna veta exakt när hen tänker titta ut så det skulle vara lättare att planera, men men!

Gå föresten gärna in kommentera er gissning på när bebben kommer i "när kommer bebben" inlägget! Det är så roligt att läsa era gissningar.

v. 29 // v. 32 // v.33 // v.34 // v.35


När kommer bebben?

Skrivet av mamabitesback 25.02.2016 | 9 kommentar(er)

Kategorier:

Idag om en vecka är det endast en månad kvar tills bebben kommer. Eller rättare sagt, till det är beräknat att bebben ska komma. Det kan ju hända att det är bara två veckor kvar, eller till och med sex veckor. Oavsett så är det inte länge kvar. Varje kväll spelar vi mobilen med hush little baby för hen, sängen är bäddad och om en vecka hämtar vi hem vagnen. Så nu är det bara att vänta. Vänta på att något ska hända. Och medan vi (och kanske ni också!) väntar så tänkte jag vi skulle gissa på när hen tänker titta ut!

SAMSUNG CSC

Ni får gissa på datum, kön (ni som redan vet det kan ju skippa det eller skriva det ni gissade före ni fick veta), längd och vikt. Sammanställer en listan sedan så får vi se om någon gissar rätt! Här är lite information som kan vara till hjälp:

  • Bebben är beräknad till 3:e april
  • Jag föddes en dag (eller okej två timmar) efter beräknat datum, var 45,5 cm och vägde 2760 g
  • Killens föddes exakt två veckor för tidigt, var 52,5 cm och vägde 3405 g

Min gissning är att bebben kommer komma 30.3, vara 47 cm och väga 2900 g. Gissar inte på kön eftersom jag redan vet, men kan säga att det jag gissade på från början visade sig stämma. Vad gissar ni på? 


En vecka senare är babyhörnet klart

Skrivet av mamabitesback 23.02.2016 | 4 kommentar(er)

För en vecka sedan skrev jag om att vi hittat en säng till bebben och att jag börjat planera babyhörnet. De som känner mig vet att jag inte har världens längsta tålamod och när jag har bestämt mig för något så vill jag göra det asap. Så blev det också med det här. Sängen vi beställt kom i fredags och som bouns insåg jag att vi hade föreläsningsfri vecka denna vecka = massa tid att fixa. I går kom dessutom det sista paketet med grejer till babyhörnet så otålig som jag är började jag fixa direkt.

Och idag blev det färdigt! Det var i och för sig inte så mycket att göra så det tog inte så lång tid men i alla fall. Väldigt nöjd är jag hur som helst och nu ska ni få se hur det blev!

SAM_6592_Fotor_Collage Så här såg det ut innan. Ett litet mellanrum mellan mitt sängbord och byrån. En roskis, böcker och tidningar på hög som så gott som svämmade över mitt sängbord. Inte något superfint direkt. SAM_6602_Fotor_Collage

Och nu ser det ut så här! Flyttade både byrån och sängen några centimeter, städade bort tidningarna och böckerna och tog bort roskisen. Dessutom flyttade jag om lite på byrån och lade fram bebbens bilar som vi köpt i London i höstas. Sängen kommer från Hoppekids och är köpt från Jollyroom. Eller inte säng, utan vagga. När bebin växt ur den kan man dessutom ta bort ena sidan och göra om den till en bänk att ha i barnrummet.

SAMSUNG CSC

Mobilen är från Done by Deer. Hade egentligen velat ha den som går i blått, men den hade en orange figur och den gillade jag inte så det fick bli ljusrosa istället. Tänkte dessutom att den passade med de ljusrosa nallar som bebben har från förut. Den passar hur som helst perfekt och jag tycker väldigt mycket om den. Som bonus spelar den "hush little baby" och det är en av killens favoriter så han var väldigt nöjd han med.

SAMSUNG CSC

På byråns sida har jag klistrat upp några fina kort att titta på. En illustration av Tove Jansson, en mus som jag hittade på Papershop och ett jätte fint kort med texten till blinka lilla stjärna som jag fick på babyshowern. Det här ska kanske fyllas ut om jag hittar något/några fina kort som passar.

SAMSUNG CSC

I sängen ligger det här. I och med att vi köpte Nassen sen tidigare och mobilen blev den ljusrosa så måste jag givetvis matcha resten av kuddarna och nallarna med dem. Månkudden kommer från Roommate, Dino kommer från Teddykompaniets Diinglisar och hör till en limited edition-kollektion, den vita kaninen eller vad det nu föreställer är från H&M Home och Nasse (som vi döpt honom till) kommer från Ikea. Fliten som skymtas längst ner är från Fine Little Day. I sängen kommer bebben få ligga i babynestet den första tiden, men det har vi inte fått hem ännu så ingen bild på det.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Under sängen har jag en filtkorg från H&M Home. I den bor just nu böckerna som tidigare låg på och under mitt sängbord och förstås bebbens grejer. Nallar och skallror som sedan ska få flytta till andra ställen när hen väl är här, men just nu får de bo där under. Där skymtas en tiger Diinglis som jag tänkt ska få vara hens dag-gose, kaninen och grisen bebben fick på babyshowern, Diinglisar skallra i form av en kossa, rådjursskallra från Sebra och sedan ligger det ett mumietroll där under någonstans också.

SAMSUNG CSC

Måste säga att jag är väldigt väldigt nöjd med det hela. Dessutom är sängen lätt att flytta så den går att lägga närmare vår säng när bebben väl är här. Nu i efterhand är jag också väldigt nöjd med färgtemat. Är helt hooked på ljusrosa i inredning just nu och det syns nog i hela vår lägenhet. Tidigare har vårt sovrum gått i svart och vitt så det är trevligt med lite färg som piggar upp nu.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

I byråklådan bredvid sängen bor bebbens kläder. Där finns allt från nya kläder till loppisfynd och min och killens gamla plagg. Just nu bor det bara plagg i storlekarna 44-56 där. Det eftersom vi dels inte har rum att ha några andra storlekar just nu och dels för att vi kommer flytta innan hen hinner börja använda kläder i större storlekar så det är onödigt att packa upp dem.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

När jag nu ändå var i gång och tog bilder så knäppte jag några i wc:n också. I samma paket som sakerna till sängen kom också en skötbädd från Färg & Form som vi ska ha på tvättmaskinen. I går var vi också och hämtade en hylla för att få lite mer förvaring i wc:n, så där vek jag på samma gång in bebbens handdukar och trasor. Blöjorna som vi fick på babyshowern finns i en vagn under bänken bredvid tvättmaskinen och kommer troligtvis få vara där när blöjbytandet börjar också. Eventuellt tänker jag mig en liten korg att ha på bänken med grejer man använder konstant men vet inte om det är nödvändigt. Vad säger ni erfarna?

Så that's about it när det kommer till bebbens saker i det här hushållet. Det är nu inte mycket som saknas (vad jag vet om). Nästa vecka får vi hämta vagnen och bilstolen, några saker som vi ska få av killens bror är ännu hos dem och ja, något mer som saknas kommer jag inte på. Jag är lite sugen på ett babygym från Ikea men det behövs kanske inte innan flytten. Annars så känns det som om vi har det mesta.  Har ni några grejer som ni tycker är absolut nödvändiga som vi borde skaffa? 


Fem veckor kvar

Skrivet av mamabitesback 22.02.2016 | 6 kommentar(er)

Ännu en ny vecka är här. Tycker de börjar flyta ihop lite samtidigt som det känns som om tiden går jätte fort. När jag fick veta att jag var gravid så tyckte jag nio månader var en evighet och nu känns det som om nio månader är inget. Det har gått SÅ fort! Snart är bebben här ju! Nåja, till sammanfattningen.

Processed with VSCOcam with hb1 presetProcessed with VSCOcam with hb1 presetimage

Hur jag mår? Där någonstans mellan bra och irriterad. Har bra med energi, mår inte illa, är inte så farligt trött och har ett helt okej humör. Samtidigt märks det på kroppen att det börjar närma sig bebi, för kan inte göra någonting (känns det som) utan att den säger emot. Måste sitta ner och vila konstant och det är väldigt frustrerande. Var helt slut efter att ha gått till butiken och handlat typ tre saker idag. Och då har vi ungefär 400 meter till butiken, så det är liksom ingen stor grej att gå dit. Så det gör mig lite sur, för har feeling att göra massor men kroppen säger att jag ska göra inget. Det går inte riktigt ihop.

Bebisen? Hen håller på som vanligt. Sparkar hårt, trycker på revbenen och så. Dessutom kände jag hur hen hickade för första gången igår! Tog en stund innan jag förstod att det var hicka som bebben gjorde men till sist fattade jag.

Kroppen? Den är verkligen trött nu känner jag. Ryggen har faktiskt varit lite bättre nu, men har däremot ganska ont i blygbenet när jag går. Och jag kissar säkert tre gånger i timmen. Blir spännande att se hur mycket många gånger per dag jag kommer upp i om en månad. Om hen inte kommit ut redan då vill säga. Tycker också att magen har ändrat form lite, sjunkit ner en bit. Något annat är väl inte annorlunda än tidigare. Har nästan börjat räkna dagarna tills det här är över och vi äntligen ska få träffa bebin!

Det skulle vara roligt att veta lite mer om ni som läser. Är ni gravida, hur långt är ni gångna och hur mår ni? Eller har barn redan? Eller är ni varken gravid eller har barn? Berätta gärna lite om er! 

v. 29 // v. 32 // v.33 // v.34


Om nappar, tygblöjor och att ge vidare en hälsosam livssyn

Skrivet av mamabitesback 19.02.2016 | 2 kommentar(er)

Fredag och ledig dag för min del. Har gjort absolut ingenting hittills. Eller jo var till butiken men annars har jag inte flyttat mig från soffan. Igår var jag på första vattengympan för gravida och det var så härligt, bra nivå på träningen och avslappnande.  Önskar att jag skulle ha börjar med det tidigare, men nu har jag åtminstone något att se fram emot de kommande veckorna. Men det var inte det jag skulle skriva om idag, utan tänkte svara på resten av frågorna från frågestunden.

Fast först tänkte jag tipsa om mitt Instagram-konto. Där kan man följa med min vardag ur en lite annan vinkel än här och på den andra bloggen. Om ni vill följa mig heter jag @jennalinneav. Här nere ser ni mina fyra senaste bilder!

IMG_0977_Fotor_Collage 

Nu vidare till frågorna:

Dop eller namngivningsfest?

– Dop. För mig har det egentligen ingen skillnad, men i och med att vi nu båda hör till kyrkan (även om jag inte skulle klassa mig som troende) så känns det naturligast. Har nog föreslagit att skippa dopet men killen vill gärna ha ett så då får det bli så.

Tygblöjor eller ”vanliga”?

– För miljön (och ekonomins) skull borde vi väl satsa på att försöka med tygblöjor, men helt ärligt så vet jag att det inte skulle bli till något. Dels är jag lite för lat och det skulle krävas för mycket av mig för att jag skulle orka med det och dels för att det känns enklare med vanliga blöjor. Men vi får se hur det slutar, man ska aldrig säga aldrig!

Napp åt bebisen?

– Tidigare tänkte jag att napp (eller tutt som jag säger) var nu som vilken vardaglig sak som helst, men i något skede började jag förstå att det är en helt värld kring denna lilla sak. Tydligen är det skillnad på olika märken och modeller, tydligen får man (enligt vissa) inte ge tutt före efter några veckor och så vidare. Så är lite förvirrad när det kommer till tuttar, men tänker att det är som med allt annat att man får testa sig fram. Ger tutt när vi känner att den behövs, och om bebben inte vill ha den så då är det så. Det är inte hela världen.

Hur har ni tänkt att barnet ska äta hälsosamt och röra på sig?

– Nå i och med att vi just och just har insett att vi kommer få ett barn, så är det här nog något som vi inte tänkt på överhuvudtaget. Det är något vi får ta när barnet är lite större och det känns mer nödvändigt. Vi börjar med att fundera på hur man byter blöjor, badar en bebis och tröstar och så får allt annat komma senare.

Har ni någon plan på hur ni visar gott exempel på hälsosam livssyn och att vara positiv?

– Inte en så länge nej. Som jag skrev på förra så är det här inte något som känns relevant just nu, i och med att allt med att få ett barn är så nytt. Men visst är det något som är värt att funderas på. Jag är till exempel väldigt påverkad av väder och dåligt väder kan förstöra hela min dag plus att jag kan vara väldigt dramatisk. Om något skiter sig så kan jag ibland känna att precis allt är förstört, så det här är kanske något jag borde fundera på hur jag ska göra för att inte barnet börjar ta efter. Men överlag så tycker jag att vi har en hälsosam livssyn. Killen är mer av en realist medan jag är lagd åt de andra hållet så tror hen får en bra mix av dem båda, att det går att både vara en drömmare och en realist. Och största delen av tiden är jag en väldigt positiv person (förutom vissa dagar med PMS och dåligt väder) så tror inte det blir något problem med det heller.

Tänker ni bo kvar i Helsingfors när barnet växer upp?

– Just nu trivs vi väldigt bra här och har inte planer på att flytta (förutom till en större lägenhet) på ett bra tag. Men hur det ser ut om 5 eller 10 år har jag ingen aning om, det får vi ta då!


Babyshower presenterna

Skrivet av mamabitesback 16.02.2016 | 1 kommentar(er)

Nu börjar vi nästan vara helt fit for fight inför bebulis ankomst. Bara några små saker kvar som saknas men det hinner vi fixa i mars. Men nu ska vi titta på alla de fina presenterna som bebben (och jag) fick på babyshowern i helgen.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Här är paket ett. Det innehöll en underbar body från Kappahls Newbie kollektion, en mössa som matchar bebbens filt, små små strumpor och ett Childhood armband.

SAMSUNG CSC

Dessutom hade Annika fixat ihop det här som jag fick efter en tävling (om jag inte kommer ihåg fel). Babyprodukter och en Marimekko tuttflaska.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

I paket nummer två fanns en plåtburk med Mumin på som det ska få bo babyprodukter i, en ljuvlig muminmugg  och en body med ugglor på.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC Paket nummer tre som var blöjtårtan innehöll det här: En hel massa blöjor förstås, en liten gullig gris och massa nödvändigheter. En tuttflaska, tuttar, bröstvårtskräm, baby wash, zinksalva, baby olja och wipes. SAMSUNG CSC

Tintin som inte kunde vara på plats hade postat detta. En anteckningsbok där hon skrivit ner massa vaggvisor för hand och sedan lämnat rum för oss att fylla på med favoriter. Så fint!

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC Nästa paket innehöll världens ljuvligaste skor och en super super mjuk kanin. Skorna är av äkta fårskinn och så gosiga. SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Sista paketet var indelat i tre. Första var set med kopp, mugg och fat från Marimekko, det andra Tove Janssons Den farliga resan och det sista små stickade vantar.

Så tacksam för de fina presenterna och det märks verkligen att mina vänner känner mig väl och vet vad jag gillar! 


Att inreda ett babyhörn

Skrivet av mamabitesback 16.02.2016 | 2 kommentar(er)

 

Som jag nämnde igår så har vi nu hittat en säng till bebben, vilket är passligt eftersom jag börjar vara sjukt inne i det här med nesting. Eller "boa" som det tydligen heter på svenska. Blev så inne i det igår kväll att jag inte kunde släppa hur man bäddar säng åt en nyfödd, om den ska sova med täcke, filt eller inget och så vidare. Dessutom är planen att ha ett babynest åt hen den första tiden, så då måste jag börja googla hur man bäddar i en vagga/spjälsäng med ett babynest. Och till sist måste jag googla när det är okej att börja ställa i ordning barnrum.

Blev lite besatt av allt som ni hör. 

Sparade bilder10källa.

Och varje idé behöver självklart ett moodboard. Sängen vi hittat så är ungefär 80 x 40 x 60, så inte speciellt stor, och i och med att vårt sovrum är så litet så kommer sängen att få stå mellan vår säng och en byrå. Det finns alltså inte så mycket utrymme för att inreda något babyhörn. Men det tänker jag inte låta stoppa mig. Sängen kan man ju bädda fint med filtar, kuddar och någon snygg mobil. Och eftersom det står en byrå bredvid kan man kanske ställa något på den också. Har inte kolla med killen ännu men gissar (okej hoppas) han är med på allt.

Vårt sovrum går i svart, vitt och grått så det känns självklart att försätta på den linjen med babyns saker. Hittade, som alltid, en massa inspiration på Pinterest. Jag går på mammaledig först om en månad och har ganska mycket jobb och skola fram tills det, så kommer knappast hinna börja fixa med det här före då. Men som den kulturproducent jag är så vet jag ju att man ska börja planera i god tid!

Om ni har tips på var man kan hitta kuddar, nallar, bäddset och liknande saker i samma stil som på bilderna får ni gärna tipsa. Har inte riktigt hitta något jag gillar ännu så om ni ligger inne på någon bra butik/webshop: tveka inte att kommentera!


Gravid vecka trettiofyra

Skrivet av mamabitesback 15.02.2016 | 2 kommentar(er)

Nu är vecka 34 (33+0) här och det har faktiskt inte hänt så mycket från förra veckan tycker jag. Har börjat märka av det här med nesting. Förra veckan fick bebben en egen byrålåda, jag tvättade alla de minsta bebiskläderna och så vek jag in dem. Och nu under helgen fick vi ännu mera bebisgrejer så nu längtar jag efter att få packa upp det och hitta en plats åt allt det.

Dessutom har vi hittat en liten säng som bebben ska få av mina föräldrar, så nu funderar jag bara på hur jag ska bädda, mobil som kan passa till den och hur vi ska inreda det som blir hens lilla hörn i vår nuvarande lägenhet. Det känns verkligen nu att det inte är länge kvar!

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Hur jag mår? Förra veckan sov jag dåligt och hade himla ont i ryggen konstant. Nu känns det som om det svängt lite. Visst har jag ont i ryggen och så, men har lärt mig att leva med det lite. Sömnen har faktiskt också blivit lite bättre de senaste nätterna så de känns skönt. Bära matkassar har blivit lite svårare, orkar just och just få hem dem. Men det är nu sånt man får ta. Får börja skicka killen när vi ska ha lite mera grejer. Annars så rullar det på!

Kroppen? Magen är inte så överdrivet stor, men jag känner mig jätte stor! Får sammandragningar jätte lätt. Så fort jag går en lite längre stund är min mage hård som sten. Ja och så börjar ryggen värka. Men utöver det kommer jag inte på något nytt. Kanske att fötterna och händerna kan vara lite svällda nu som då. Borde väl köpa stödstrumpor men har ingen aning var man kan köpa det?

Känslorna? Blir ganska lätt grinig nu. Om jag till exempel ber om något och killen ifrågasätter/inte gör det direkt är det väldigt nära tårarna och jag blir grinig. Och temperamentet kan gå från noll till hundra på några sekunder. Men tycker ändå inte det är värre än vanligt. Enligt mig själv är det inte så farligt men om killen håller med vet jag inte...

Bebisen? Med bebben är det bra. Märker SÅ stor skillnad nu när jag äter mer regelbundet. Det är så mycket mer liv i magen nu. Hen ligger som sagt med huvudet nere så det är en hel del sparkande mot revbenen vilket är lite obehagligt. När jag sitter mycket trycker hen väldigt mycket på, ja allt känns det som. Så gissar det börjar bli lite trångt där inne.

v. 29 // v. 32 // v.33

Att föda på finska, smärtlindring och föräldraledighet

Skrivet av mamabitesback 14.02.2016

Nu sitter jag på tåget ner till Helsingfors igen. Har haft en himla fin helg hemma. Tydligen hade det planerats en hel del bakom min rygg, för på lördagen överraskades jag med babyshower av mina fina vänner. Gissa om jag blev förvånad! Bilder från det kommer på andra bloggen imorgon, men tänkte jag skulle visa gåvorna här i veckan.

Förutom det har jag också hunnit hänga en del med familjerna, träffa släkten och hänga med både hundar och bebisar. Men nu tänkte jag svara på första delen av frågorna när jag ändå inte har något bättre för mig. Delar in frågorna i två inlägg så det inte blir så långa. Här kommer det ett:

DSC_9797Glad preggo i lördags på babyshowern.

Har ni tagit reda på könet? Varför/varför inte?

– Ja det har vi. Vi var båda överens från början att vi ville veta. Inte för att det har någon skillnad vilket kön det är, men mest för att vi var alldeles för nyfikna för att vänta. Det här är heller inget som vi hållit hemligt för familj och vänner, men på bloggen bestämde vi att det får vara hemligt tills hen kommer.

Funderat på smärtlindring under förlossningen?

– Jo det är klart. Har den uppfattningen att jag har ganska låg smärtgräns, så är lite nervig över hur jag kommer reagera på smärtan. Så jag har (just nu) den inställningen att jag vill ha all smärtlindring jag kan få. Tror jag kommer kunna uppskatta hela förlossningen lite mer om jag får någon sorts smärtlindring, men det är förstås svårt att veta så här i förhand.

Hur känner du inför att föda i Helsingfors och med stor sannolikhet inte få vård på svenska? 

– Det går i vågor. Visst är jag nervös över att behöva föda på finska, men ungen måste ju liksom ut (även om jag ibland önskar att den bara skulle uppenbara sig på utsidan och jag skulle slippa hela förlossningen). Vi har ännu inte pratat om förlossningen på rådgivningen, så vet inte vad de rekommenderar för oss svenskspråkiga när det gäller språket i Helsingfors. Har hört att många som gärna velat föda på svenska har fött i Borgå, men känner lite att det är så långt dit och vet inte om jag vill sitta i bilen i typ 45 minuter när det börjar bli dags. Från där vi bor är det inte speciellt långt till Barnmorskeinstitutet så skulle vara ganska praktiskt, men då finns risken att jag inte får föda på mitt modersmål. Som tur så är min kille tvåspråkig så han kommer väl få fungera som tolk. Så ja, jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till det. Får väl ta det lite som det kommer, hålla fast vid min svenska och hoppas att någon förstår/kan prata. Annars får killen sköta pratet.

Hur har det varit i samband med rådgivningen, får ni tala svenska där?

– När vi fick veta att vi skulle få barn så ringde jag då som man bör och beställde tid för första besöket till rådgivningen. Då frågade de om jag vill gå till vår närmaste (som inte har någon svenskspråkig hälsovårdare) eller om jag vill välja någon av de hälsovårdsstationer där det finns svenskspråkiga. Och det ville jag förstås så då valde vi femkantens hälsovårdsstation och där har vi fått svenskspråkig service hela tiden. Vår hälsovårdare är svenskspråkig och så gott som allt material vi fått är på svenska. När jag gick på första läkarundersökningen så pratade inte läkaren så jätte bra svenska, men hon pratade ändå svenska genom hela besöket.

Men under ultraljudsundersökningarna på Kvinnokliniken så har vi inte fått prata svenska. Så där har det gått både på finska och engelska. Med mig har de pratat engelska i och med att min finska inte är sååå bra och med killen då finska. När jag var på Barnmorskeinstitutet förra veckan så varierade svenskakunskaperna lite. De som tog emot mig när jag kom måste jag prata engelska med och samma sak med hon som satte EKG:n. Läkaren som gjorde ultraljuden pratade lite svenska så då fick jag prata svenska, och likaså med barnmorskan som satte andra EKG:n. Så summa summarum så på rådgivningen får vi prata svenska men på de övriga ställena not so much.

Har ni tänkt dela på föräldraledigheten eller hur har ni tänkt kring den?

– Vi kommer göra så att jag är hemma de nio månader som man får. Killen är hemma de första tre veckorna men utöver det kommer han inte vara hemma. Det här på grund av att jag i första hand studerar och han är fast anställd så ekonomiskt är det bäst för oss. Jag kommer (troligtvis) inte heller ta ut någon vårdledighet utan gå tillbaka till skolan och börja jobba mera från och med januari 2017 så jag kan göra färdigt skolan. Under mammaledigheten kommer jag försätta jobba med Ratata och förstås skriva blogg. Så kommer inte vara helt ledig under de nio månader jag är hemma utan jobba lite vid sidan om.


Fråga vad ni vill!

Skrivet av mamabitesback 11.02.2016 | 6 kommentar(er)

Kategorier:

Dags för frågestund! Sitter på tåget upp till Vasa för att hänga med familj och vänner i några dagar. Har så mycket program de kommande veckorna och att sitta i bilen/tåget/flyga inte kanske känns så lockande som höggravid så tänkte jag passar på nu medan jag fortfarande kan och orkar.

Processed with VSCOcam with c2 preset Processed with VSCOcam with f3 preset

Så medan jag försöker ta igen fem nätters sömn här på tåget, pussar på hundarna, äter mammas mat och spelar spel hemma hos killens föräldrar så får ni fråga precis vad ni vill! Om bebisen, hur vi tänker med boende, jobb, föräldraledighet, livet överlag eller något annat som ni kanske undrar över. Jag svarar på söndag så ni har några dagar på er. Passa på att fråga nu!

Ha en fin helg!