Jenna Matintupa

Visa alla inlägg skrivna december 2016

Dan före dopparedan

Skrivet av mamabitesback 23.12.2016

Kategorier:

Här har det varit tyst ett tag. Sedan sitt har vi hunnit ha spysjuka alla tre, fixat det sista före jul och förflyttas upp några hundra kilometer. Nu har vi packat upp och bosatt oss i Malax för en vecka. Här skall det firas jul i dagarna många.

Så passligt till nyår återvänder vi till södra Finland igen. Men före det ska vi  hinna träffa vänner och familj, föräta oss på julmat och godis och förstås ha då mysigt som möjligt! Vi hörs i mellandagarna och så ska ni alla ha en riktigt ljuvlig och trygg jul! <3

Om att inte få vård på sitt modersmål

Skrivet av mamabitesback 14.12.2016

Tidigare idag var jag gäst i Myteriet och pratade om att inte få vård på sitt modersmål och lite hur vårdreformen påverkar. Det som hänt idag är verkligen upprörande och jag kan för inte något i världen förstå att det blev så här. Att alla ska få vård på sitt modersmål borde vara en självklarhet, men det tycker tydligen inte vår regering. Så sorgligt. Jag hoppas verkligen att det inte är slut här och att vi kan fortsätta kämpa för att det här inte ska bli verklighet.

Vi hade verkligen tur när Agnes föddes och vi fick svenskspråkig vård både under förlossning och på avdelningen. Men också så många gånger som jag i vårdsammanhang behövt ta till min knaggliga finska eller till och med engelska för att göra mig förstådd. Att inte få prata sitt känslospråk i vårsammanhang (och väldigt många andra sammanhang också för den delen!) påverkar i största grad trygghetskänslan. Och att inte känna sig trygg i utsatta situationer som till exempel när man behöver vård är något som ingen skulle behöva uppleva tycker jag. Men Sipilä och hans regering är tydligen av en annan åsikt...

Skärmavbild 2016-12-14 kl. 00.09.39

Här kan ni iallafall läsa hela artikeln.


Frukostdukningen

Skrivet av mamabitesback 11.12.2016

Agnes börjar bli riktigt stor nu. Och äntligen har hon börjat äta bättre. Frukt är det absolut godaste. När vi tar fram Ellas påsarna börjar hon vifta av iver. Sötpotatis däremot, det gillar hon inte alls. Att dricka vatten är också jätte roligt, även om det ofta rinner ut tillbaka. Nu äter hon ur det som råkar vara rent, men visst har hon lite egna muggar och tallrikar också. Just nu är de kanske inte så intressanta, men tänker att när hon blir äldre så kommer hon gilla när de har figurer och så.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC Muggen kommer från Design Letters by Arne Jacobsen (köpt på Stockmann), tallriken från Done by Deer fick Agnes av mormor (köpt på Babystyle) och tutthållaren kommer från Cam Cam Copenhagen (köpt på Bebes i Kampen). 

Mamman har ju inget emot heller att hennes matattiraljer är stilrena och snygga. Så när jag såg att Design Letters hade kommit ut med muggar för kiddos på Stockmann var jag snabb att haffa piplocket. Dock passande den inte till Agnes A-mugg som hon hade hemma, så måste kila iväg och köpa rätt mugg också. Tallriken fick Agnes när hon blev sex månader av mormor, och passligt nog matchade den muggen perfekt. Det är ju väldigt viktigt att allt på frukostbordet matchar, ju...

Och ett tips på tutthållare som passar till gummituttarna. På Bebes i Kampen hittade jag äntligen tutthållare med tarra istället för ring. Har letat hur länge som helst efter det och jag var nära att ge upp. Men nu så! Livet stora problem alltså. Fast ibland ska man väl njuta av att de största problemen man har är att hitta en passande tutthållare. Det betyder väl att resten av livet är ganska bra för tillfället.


Agnes första självständighetsdag

Skrivet av mamabitesback 06.12.2016

Nu sitter vi nerbäddade i soffan framför slottsbalen och Agnes sitter på golvet och plockar våra dvd:er ur tv-tason. Finlands 99-åriga födelsedag har vi inte firat speciellt mycket. Jag fick sovmorgon på morgonen och sov gott till 11 medan de andra två i hushållet skötte sitt. Skönt att få sova i fred för en gångskull. Händer inte så ofta när eftersom den lilla damen nu för tiden sover alla nätter med oss.  Nå hur som helst, på eftermiddag åkte vi in till stan och promenerade i det iskalla vädret.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Nu är planen att se på balen och sedan fortsätta på vårt Harry Potter-maraton som vi har på gång. Traditionen att baka pepparkakor idag skippade vi (jag). Förra året när jag skulle baka pepparkakor var jag jättegravid och som killen sa tidigare idag: "Det var säkert årets sorgligaste dag". Hade dålig deg, lite tålamod och överlag otur med bakningen så suget efter att baka i år var inte så stort. Plus att Agnes inte är speciellt brydd. Nästa år kanske hon tycker det är roligare. Just nu sitter hon mycket hellre och drar i julgransbollar eller sliter ut alla dvd:er som jag tidigare nämnde.

Men nu är det någon som börjat gnälla och klockan visar också kvällsgröt så plikten kallar. Inte många lugna stunder med en åtta månaders bebe.


Känslomässigt oförberedd

Skrivet av mamabitesback 04.12.2016 | 1 kommentar(er)

Oavsett vilket skede i livet och oavsett om ett barn är planerat eller ej så har man absolut ingen aning vad man ska förvänta sig. Du kan köpa vagn, säng, blöjor och små små klädesplagg. Du kan skaffa försäkringar, ladda ner appar som följer utvecklingen och skriva namnlistor. Du kan förbereda dig på alla tänkbara sätt. Utom känslomässigt. Det är omöjligt att förbereda sig känslomässigt. 

Vid första ögonblicket, sekunden jag såg henne var det som om hjärtat gick i tusen bitar och hennes små andetag lappade ihop det igen bit för bit. Ingenting har tidigare varit så perfekt. Så orört och vackert. Hon tog fram en ny känsla, en ny sorts kärlek.

Och för varje dag, varje månad och varje utveckling blir den starkare. Jag älskar varje liten ögonfrans, varje litet finger. När hon är den gnälligaste, mest irriterande ungen i världen och man så trött så på henne att man vill spy. Och så somnar hon och då går hjärtat sönder igen för hon är den mest perfekta skapelse jag någonsin vilat ögonen på. Allt som hänt innan det finns inte mer och det enda man vill göra är att ha henne nära så man kan känna de mjuka kinderna och de små små andetagen.

fullsizeoutput_5316

Att förbereda sig inför ett barns ankomst är egentligen helt onödigt. Det blir ändå inte som du tänkt. Det känns inte som du tänkt. Det känns som om hjärtat går sönder för det är helt omöjligt att de rymmer all dem kärlek man känner för den lilla människa man skapat. Den lilla människa man kommer älska för alltid och alltid och alltid. Gränslöst och förkrossande. Som gör en till en pöl på marken varje gång hon ligger där och andas sina små andetag. 


Samhällets superhjältar

Skrivet av mamabitesback 02.12.2016

Kategorier:

Fredagsfeelisen håller på att infinna sig och här har vi just ätit kotipizza (firat att mitt magflunssa börjar vara över!) och väntar nu på att våra vänner ska komma för premiär av På Spåret. Så fredagen till ära tänkte jag tipsa om det kanske roligaste jag sett på tv på länge.

S01-EZTsBy5

Mammor är en humorserie på TV3 (i Finland kan man se det via viafree) som i olika sketcher lyfter fram samhällets stora superhjältar, mammorna. På ett roligt sätt lyfter de fram föräldraskapet ur olika vinklar. En av hjärnorna bakom hela serien är Anitha Schulman och med är också hennes ljuuvliga dotter Penny.

Så om ni inte har något bättre för er rekommenderar jag att ni klickar in er, bädda ner er i soffan och gottar er i de senaste sex avsnitten. Glad fredag på er!