Jenna Matintupa

Visa alla inlägg skrivna mars 2017

Valkarantän

Skrivet av mamabitesback 08.03.2017

Kategorier:
Imorgon är det exakt en månad till kommunalvalet, vilket betyder att det snart är dags. Så nu är det verkligen dags att börja kolla in kandidater och se vem ni ska rösta på i er kommun. Det betyder också att jag hamnar i valkarantän. Alltså att jag inte kommer blogga här på en månad. Men den 10:e april är jag tillbaka igen. Då ska ni få se bilder från Agnes ett års kalas och annat skoj. Men tills dess kan ni förstås fortsätta följa mig på Jenna.ratata.fi och på @jennalinneav på instagram. Vi ses om en månad! 

Ingen glad kvinnodag

Skrivet av mamabitesback 08.03.2017

Idag tänker jag inte säga grattis på kvinnodagen. Inte ens glad kvinnodag. För hur jäkla glad dag är det egentligen? Här ligger min dotter, hon är än så länge ganska omedveten om världen utanför och vilka förväntningar de ligger på henne eftersom hon föddes med snippa. Men för varje dag som går förstår hon mer och mer, vilket betyder att jag som hennes mamma måste förklara för henne om varför hon förväntas vara och bete sig på ett visst sätt. Förklara att hon är visst lika mycket värd även om hon har snippa, fast samhället gång på gång säger att hon inte är det. Jag måste också förklara åt henne hur priviligierade vi är, hon och jag. Att vi är vita, har tak över huvudet, gratis vård och rättigheter. För hon behöver veta att det finns flickor som inte har det lika bra som vi. Som könsstympats, våldtas och säljs. På grund av deras snippa. Så för varje år, den 8:e mars, tänkte jag inte säga glad eller grattis, jag tänker prata med min dotter om varför kvinnodagen finns och hur världen ser ut för kvinnor just den stunden. Om hur vår ställning är, och hur mindre priviligerade flickors ställning ser ut. Och att även om samhället förväntar sig att hon ska vara på ett visst sätt, så gör inte jag det. För jag vill att hon ska få möjligheten att vara precis som hon vill, välja själv om hon vill bli president, sjukskötare eller konstnär. Och så vill jag att hon ska veta att hon KAN välja själv, men att de också finns många flickor som inte kan det. Ännu. Men om vi fortsätter kämpa, kanske det någon gång kommer den dagen då alla flickor kan välja! ????????????????????????????‍♀️????????‍♀️????????‍⚕️????‍????????????‍????????????‍????????????‍????????????‍????????‍????????????‍????????????‍????????????‍????????????‍????????????‍????????‍????????????‍✈️????????‍????????????‍⚖️????????????????????????

Om familjeledigheter och delade åsikter

Skrivet av mamabitesback 05.03.2017 | 2 kommentar(er)

I veckan kom HBL på besök och jag fick ge mitt betyg på de alla olika familjeledighetsförslagen. Det är ett väldigt känsligt ämne som väldigt lätt trampar någon på tårna, och visst kan jag kanske låta lite hård som säger att stanna hemma tre år är onödigt länge. Men det är bara min åsikt. För andra kanske det inte är så. En åsikt som kom fram i diskussionen om ämnet är att barn under tre år mår bäst av att vara hemma. Visst kan det kanske vara så, jag har ingen utbildning i psykologi så jag vet inte, men jag tror på det att barnet mår bäst när föräldrarna mår bäst. Och vissa kanske inte passar att vara hemma så länge, men det tycker jag inte gör en till en sämre förälder för det. Alla är olika och alla fungerar olika som föräldrar. Det finns inte bara ett sätt att vara förälder på. Nå ja, ni kan läsa artikeln själv. Ja och så en titt på Agnes får ni ju också. Hela 11 månader blir hon idag, vår lilla älskling. Som föll av pottan mitt på dagen och nu har världens fläskläpp vilket resulterade i att hon har har varit ganska deppig hela dagen. Som tur början hon vara sig själv nu igen. Lite oroliga hann vi nog bli när vi inte riktigt visste om hon hade ont eller vad det var som var jobbigt. Nu ska vi försätta med packning och invänta mormor och morfar. Imorgon åker Agnes och jag med dem på resa... Klicka på bilden för att läsa artikeln.