Jenna Matintupa

Visa alla inlägg skrivna juni 2017

Semester i Österbotten

Skrivet av mamabitesback 22.06.2017

I skrivande stund ligger jag i soffan på svärföräldrarnas landställe och lyssnar på ljudbok medan Agnes sover dagssömn. Vi körde upp i går kväll och vaknade till fågelkvitter i vår sommarsäng. Eller egentligen vaknade vi till Agnes skrik då hon inte kände igen sig, men då gick killen och Agnes upp och jag fortsatte sova. Och sedan vaknade jag av fågelkvitter några timmar senare.

Bara kiddo vaknar åker vi till Malax för att åka ut till skären med mina föräldrar. I två dygn ska vi vara där, och sedan åker vi tillbaka hit för att fira midsommar med hela kollektivet. Det lovas inte speciellt varmt så det blir väl mer ylletröj- och brasmidsommar än baraben- och badmidsommar. Men kanske lika bra, för det är ändå så förbannat myggit. Så från och med idag är semestern igång. Efter midsommar lämnar Agnes och jag här och så om en vecka kommer killen och då har vi tre veckor av landet, skären och barnvakt (när det önskas!). I och för sig åker jag ner till helsingfors själv några dagar, men det är ju också mest semester hehe. Förutom lite jobb ska jag njuta av lite skön egentid och fix inför bröllopet i juli. Så låt sommaren börja!

Kan vi börja på dagis direkt?

Skrivet av mamabitesback 15.06.2017 | 1 kommentar(er)

Vet ni, jag vet inte om jag har berättat en sak. Eller det kanske jag har, men om inte så kommer det nu igen. Agnes har fått dagisplats. Hon ska börja dagis i slutet av augusti och från och med då är vårt tid på tumis slut. Ärligt så har jag inte speciellt mycket ångest över att skiljas från henne. Ännu. Gissar att det kommer komma ju närmare det blir. Mest ångest har jag väl kanske över vad jag ska jobba med i höst och så, men det löser sig säkert. Jag är inte speciellt orolig över att hon ska börja dagis, hon är väldigt social och intresserad av andra människor, så tänker att hon kommer trivs bra där. Vi har ju i och för sig inte varit ifrån varandra så mycket ännu i hennes liv, så hur hon kommer reagera på den grejen återstår att se. I tisdags så var vi faktist hela familjen på besök till dagiset. Agnes var det enda barnet i hennes nya grupp som var där på besök, så hon var förstås extremt nöjd över att ha alla leksaker OCH alla fröknar för sig själv. Under besöket trivdes hon som fisken i vattnet och vi fick släpa henne vidare från varje rum för hela tiden fanns det något nytt roligt att titta på och leka med. Hem ville hon inte gå, utan skulle säkert gärna lämnat kvar och börjat med det samma. Så ja, till hösten blir det stora förändringar i lilla ungens liv. Vi får väl helt enkelt återkomma med rapport sedan när rumban kikat igång. För att illustrera inlägget får ni dock inte en bild från dagis, utan istället en från dagens strandbesök. Sandigt, kladdigt och härjit, men ändå ganska mysigt.  Oj tänkte nästa glömma frågan jag skulle ställa! Dagisstarten, hur gick det för er? Och har ni några tips för att underlätta den?

Att åka tåg med Agnes

Skrivet av mamabitesback 09.06.2017

Dagarna går så himla fort just nu. Som jag skrev på andra bloggen så finns det inte så mycket extra tid just nu. Agnes är väldigt krävande, som nu ett-åringar är, och jag kämpar för att hinna med allt jag måste (och vill). Men det var ju förra helgen jag skulle blogga om. Vi åkte som sagt upp till Vasa med tåget på tumis Agnes och jag. På dit vägen tog vi halv åtta tåget, vilket betydde att jag måste väcka ungen. Gick ändå förvånansvärt bra och hon var nöjd så gott som hela vägen till tåget. När tåget startade åt vi frukost och så började härjandet. Vi var framme kvar över elva och från att vi startade tills det var det fullt ös. Agnes var på riktigt inte stilla en sekund. Lite mat pillade hon i sig nu som då och sedan skulle vi iväg igen. Vi hade plats vid lekhörnan vilket var både var bra och dåligt. Bra för att det fanns något för henne att göra, dåligt för att hon ville göra något konstant. För en mamma som vaknat alldeles för tidigt var det lite tungt. På kvällen var jag väldigt väldigt trött... Hemresan var tidsmässigt bättre för Agnes. Vi åkte tjugo före ett och hon somnade i bilen, fortsatte sova när jag flyttande henne till vagnen och sov ännu en timme i min famn i vagnen. Så började hon vakna i samband med att folkmängden började öka. Ganska snabbt blev det fler och fler kiddos vid lekavdelningen och jag skojar inte när jag säger att det var kring trettio (!) ungar i något skede. Ni kan ju gissa ljudnivån alltså. Men Agnes trivdes åtminstone så det är ju huvudsaken. Så att vad för åka tåg med Agnes för betyg? Helt okej ändå! Det gick förvånansvärt enkelt även om jag ganska många gånger såg på klockan och önskade att vi skulle vara framme snart. Så flyg är ju nog att föredra tidsmässigt, om man råkar få bra erbjudande, men tåg går om man råkar ha en bra dag hehe.

Ett veckoslut i Vasa

Skrivet av mamabitesback 01.06.2017

Har gått an här i kväll. Fixat med present, tvättat och torkat kläder, packat väskor och försökt få en överenergisk unge att sova. Imorgon åker jag och ungen på bilden till Vasa med tåg över helgen. Första gången vi reser själva, och dessutom första gången på tåg (för ungen då, inte jag förstås). Ska bli spännande att se hur det ska gå på tåget, tåget åker så tidigt att jag måste väcka Agnes nästan två timmar tidigare än vad hon brukar vakna... I Vasa ska vi fira min kusin som blir student, så det blir en fullsmockad helg. På söndag kring tolv går tåget tillbaka till Helsingfors. Så återkommer när vi är tillbaka i stan igen. Kommer säkert vara lite mera aktiv på instagram så ni kan följa mig där på @jennavierinen!