Jenna Matintupa

Visa alla inlägg skrivna november 2018

Älskade irriterande två-åringar

Skrivet av mamabitesback 29.11.2018 | 2 kommentar(er)

Har skrivit väldigt lite om Agnes och vad som hänt i hennes utveckling sen hon blev lite större. Dels för att, eh, hinner inte. Men också som säkert andra föräldrar kan relatera till så ju äldre de blir desto mer egna personer blir de, och en vill respektera deras integritet. Agnes är en helt egen tydlig person med egenskaper, både bra och mindre bra, och det har verkligen blivit SÅ tydligt nu i höst. När hon började på dagis igen efter sommarpaus så märktes det tydligt hur mycket hon växt till sig. Inte så mycket fysiskt, än är hon en liten en, men på alla andra sätt. I somras slutade hon med blöjan, och nu den senaste veckan har hon varit torr varje morgon. Så snart kanske det börjar vara dags att testa ta bort på natten också. Dock osäker om jag är redo för det ännu, att vakna på natten och börja hålla på med nedkissade lakan låter JÄTTE jobbigt (mvh lat). Men vi får se, om det fortsätter på samma sätt nu resten av veckan får vi börja fundera. Att ha ett barn som själv går på wc:n (eller pottan) gör så mycket, herregud vad jag inte saknar blöjorna. Och sen som hon pratar. Munnen går i ett. Det har hon antagligen ärvt från mig... Hon låter så lillgammal och gullig när hon frågar om alla olika saker, förklarar och rättar en. "Men mamma, du har lämnat gröttallriken på bordet!!". Eller "vad är det här för mat?” Svamp och ris svarar jag, ”men mamma de åt vi ju helt just”. Tack bara! Sedan att en tvååring har en enorm egen vilja, det är mindre roligt. Att vissa dagar ska vi slåss om allt. Första grötskeden, vilka kläder hon ska ha, var hon ska sova, vem som ska göra vad och så vidare. Listan kan göras lång. I början på hösten kändes det som om vi inte gjorde annat än bråkade, men nu tycker jag det blivit lite bättre. Iallafall så är hon mer harmonisk igen. Visst exploderar hon, speciellt när hon är trött/hungrig/irri (som nu alla ungar!) men till och med inte ens varje dag!! Så all in all. Tvååringar är nice. Lite irri ibland, men mest urgulliga och jättefiffiga. Åtminstone vår unge. Glömde det bästa! Jag pussar och säger ”mamma älskar dig” kanske 300 gånger per dag, och nu har hon plötsligt börjar säga ”jag älskar dig också” tillbaka!!! Vi börja böla varje gång pga det gulligaste och finaste någonsin. Och så berättar hon ofta när en varit borta hur hon haft ledsamt efter en. Hjärtat går sönder lite varje gång. <3

December skymtar runt hörnet

Skrivet av mamabitesback 26.11.2018

Hej från en Metro som i princip stått stilla sedan vi startade. Finns inte så mycket att göra än att vänta så tänkte titta in här! November försvinner förbi i en virvelvind och på fredag är månaden äntligen slut. Ska belöna mig själv att jag överlevt månaden med en maffig skönhetsjulkalender (om de finns några kvar då vill säga...). I helgen inledde vi julsäsongen på riktigt med julskinka, lilla juls middag, klä julgranen och baka julgodis. Och julmust! Imorse var de frostigt överallt, eller snö som Agnes trodde, och de känns faktist som om julen kommer närmare nu. källa. Den här veckan har jag massa massa jobb som vanligt (känns det som). Och med massa jobb betyder de alltså som oftast kvällsjobb. Idag har vi lunchevenemang (om jag kommer fram tills dess vill säga...) och sen ska jag bara hem och mysa med Agnes. Lovande att hon skulle få kolla igenom jullådan och alla mina gamla jultomtar så de är väl ungefär det vår kväll kommer bestå av. Imorgon jobbar jag som vanligt på dagen och efter det så har vi ett kvällsevenemang på på jobbet som jag ska vara på. Onsdagen är jag ännu lite öppen men på kvällen har jag en bloggträff med bloggarna från KSF vilket ska bli superintressant! Och roligt att se ansikten bakom bloggarna jag läser igenom varje vecka. På torsdag har jag noll planer så då ska jag sova och göra lite skolarbete. Bara vara hemma och ta de lugnt. På fredag ordnar vi julfest på jobbet för våra äldsta medlemmar så då ska jag jobba hela dagen. Ska bli så mysigt med julmusik, julmat och full on julstämning! På lördag är det lilla jul och då har vi egentligen inga större planer. Mannen ska bort på kvällen så ska fira lite lilla jul under dagen och sen är A och jag på tumis. Och så  första advent! Kanske gå på någon marknad eller något? Skulle vara mysigt. Hoppas också på lite snö till helgen.

Julstjärnor i novembermörkret

Skrivet av mamabitesback 19.11.2018

I natt sov jag över 12 timmar, vem gör ens sånt? Tydligen trötta människor! Men efter en lång vecka med jobb och dessutom promenad på söndag i det kalla (och sköna!) luften tog tröttheten över. Så för en gångs skull var det inte så farligt att stiga upp klockan sju. Fredagen spenderades med att hämta och lägga in vårt nya tv-bord, eller skänk egentligen, som vi beställt för tusen veckor sedan. Passade perfekt och var precis så fint som vi kom ihåg. Sen hängde vi upp julstjärnor (någon julgran hann jag aldrig med), bakade dadelkaka och myste.  På lördag pyste jag iväg på jobb och efter det hängde vi hemma resten av kvällen. Kollade på Så Mycket Bättre, ääälskar årets säsong! Igår hängde vi i stan i några timmar. Promenerade runt, lekte i park och sånt. Ungar nöjda, föräldrar nöjda. Den här veckan består av jobb, möten och lilla jul. Vi ska ju nämligen fira lilla jul med familjen det här veckoslutet, så ska fixa julskinka, hitta en julgran och ställa i ordning. Vår första jul i lägenheten ändå! Men innan dess är de fullt ös på jobbet, skolarbete och ja, tidiga kvällar i säng så en orkar med allt. Längtar tills vi lite snö, sol och ljus så de inte känns så himla himla mörkt och dystert. När en som jags humör påverkas extremt mycket av vädret kan jag säga att flera veckor av grått = inte bra för psyket. Men redan julstjärnorna i fönstret som lyser hjälper lite, så tips till någon annan vars humör styrs av väder! Och läs mysiga julböcker också. T.ex. Tove Janssons Granen. Bästa julberättelsen jag vet.

Nu får julen komma

Skrivet av mamabitesback 16.11.2018 | 2 kommentar(er)

Veckorna går både rekordsnabbt och superlångsamt. För tillfället ligger fullt fokus på jobbet, och all övrig lilla energi jag har går till att hänga med Agnes. Jag tänker att de får vara såhär just nu. Att jag får acceptera att jag är trött och att det blir bättre. November är årets deppigaste månad och det går över. Som tur. Jobbet är jätteroligt. Jag lär mig massa nytt och får himla mycket inspiration därifrån. Märker hur påverkad av ens omgivning en blir, att mitt tankesätt kring många saker ändras. Smarta val i vardagen, miljötänk och hållbarhet är något som kännetecknar Martha, och det kan vara nya jobbet. Eller klimatkrisen som blivit mer närvarande, men plötsligt märker jag mig själv hela tiden tänka i de banorna. Mer än jag någonsin gjort tidigare. Tänker igenom mina val, konsumerar mindre och tänker steget längre. Källa. Den här veckan har jag jobbat, varit krasslig och har ännu lite jobb kvar i helgen. Men framförallt har jag börjat längta efter julen. Har 100% julfeelis just nu. Tanken var ju att vi skulle fira jul här hemma i år, men nu blir det Österbotten iallafall. Mysigt det också, det betyder att jag får börja ta ut julen lite tidigare här hemma istället. Vi kommer fira lilla jul hos oss redan nästa helg, och innan dess behövs det julpynta. Kanske redan i helgen!! Orkar inte göra något på kvällarna efter jobbet, så söndag känns som en passande dag att fixa det. Mannen tycker det är lite tidigt, men som jag sade igår: "Jag gråter ALLTID när jag klär julgranen (fråga mig inte varför. Frustration + perfektionshets osv) och hur tror du det kommer sluta om jag gör det när jag dessutom är trött efter jobbet?". Fick inget svar så antar att han insåg själv hur det skulle bli. Men innan dess måste vi hitta julstjärnor till köket och vardagsrummet. Vi har två som får gå i sovrummet och Agnes rum, tidigare har vi haft ljusstakar men nu har vi inget ställe att lägga dem så. Granit har jättefina gjorda av handgjort papper som framställts av återvunnen textil. Det används inte några kemikalier vid tillverkningen av våra stjärnor och de anställda vid fabriken har schyssta löner och bra arbetsförhållanden. Känns som ett helt bra alternativ ur ett hållbarhetsperspektiv! Ska gå och kolla på dem i dag tror jag. Och så tror jag att jag ska baka en dadelkaka idag! Så alltså, julfeelis är här. Det plus mjölk. Mmmm. Jag har massa tankar kring inredning, paket och sånt. Men det får bli ett annat inlägg tror jag, det här är redan tillräckligt långt... Har ni börjat med jul ännu?

Det enda orken räcker till

Skrivet av mamabitesback 09.11.2018

Ursäkta att bloggen ekar tom, men jag har noll tid eller ork om kvällarna just nu. Och på dagarna är det så fullt med jobb. Hjärnan håller på och svämmar över av allt möjligt som är på gång, och jag jobbar på att hålla huvudet ovanför vattenytan. Räknar dagarna till jul, då hoppas jag att allt är lite bättre. Tills det är det bara fokus på att överleva, och lägga den lilla energi jag har på att vara närvarande med Agge. Som sagt, december är mitt mål. Bara jag överlever november blir allt bättre. Kämpa kämpa eller vad är det folk brukar säga. Jag tar så gott som noll bilder just nu. Novembermörker plus att jag nästan aldrig är hemma kring dagsljus gör det lite skralt med möjligheter till bloggmaterial. Så en tager vad en haver, och just nu är det det jag sparat instagram. Märks till och med där att jag är lite off focus just nu, för tror jag aldrig sparat så lite bilder på senaste tiden. Men nio stycken fick jag hopskrapat iallafall! PS. Imorgon kommer bokklubben ha en öppen bokcirkel på Bokkalaset i Ekenäs klockan 10. Vi kommer prata om Ida Kronholms "Fruktbarhetens förtyck" från Astras antologi. Läs mer på bokklubbsbloggen och kom med vetja! Som sagt har jag varit lite slö på sparandet den här månaden, men nio bilder fick jag ihop. Forsätter på det varma som varit tema för mig hela hösten. Värme är väl det som en behöver mest nu när vi är inne i årets mörkaste och gråaste period. Så gottar mig i sånt som glänser, är mjukt och fint för ögat. Härligt bild av Emilia de Poret. Hennes solglasögon är to die for. Har sökt ett par i liknande modell så länge, men ofta måste en punga ut med en mindre förmögenhet. Kanske någon dag? Emilias fina är från Rodebjer. Plaza Interiör är enligt mig den absolut bästa svenska inredningstidningen, och såg först den här bilden i tidningen. Blev så sugen på att lägga upp en träfärgad hylla i vårt kök. Vi har en stor vit vägg som jag först gillade, men nu har jag börjat fundera om det kanske skulle funka iallafall. Plus får bort saker från själva bänken som mannen ändå stör sig på. Rosa fluffjacka från & other stories. Harmar så att jag valt en ljus och inte en rosa. Varför går jag alltid safe? Rosa är ju så mycket roligare. Nå, kanske jag lärt mig nu? Fint pussel från Ferm Living. Tänker att de kanske får bli en julklapp till ett åringen i familjen i år. Eller till den nya bebben att ha när han blir lite större, så inte han behöver dela alla storebrors leksaker. Ferm living har en himla massa fint just nu, både i leksaksväg och inredningsväg. Tips! Som jag nämnt så älskar jag Leif GW Persson. Han är SÅ underhållande. Älskar hans brutala ärlighet. Det här klippet är kanske det roligaste jag sett på evigheter. Vrider mig av skratt! Den här tapeten är en av de finaste jag sett. Älskar kombinationen av grått (?), grönt och rosaorange. När vi har det där stora huset någongång, då ska någon sån här tapet få flytta in i ett rum. Den här bilden från Annacate. Inredningen är verkligen on point. Betón studios säljer handgjorda babykorgar från Ghana som är hur fina som helst. Om vi någongång får en till bebbe vill jag så ha en lite korg till den. Dessutom hur fint är det inte med kvistarna runt kanten? Miilo har gjort en egen version kan en väl säga, där hennes nya lilla kiddo får hänga i farmors gamla mangelkorg. Nästan ännu finare! Har älskar Josephines illustrationer ända sedan hennes blogg på ratata för hundra år sen. Den här som hon lade upp på sin instagram är inget undantag. Hur många trender hittar ni på en och samma bild? Marimekkos senaste kollektion innehåller en himla massa fint, även om jag nu inte är en guldperson. Skorna och tröjorna är moderna men ändå klassiskt Marimekko. Synd bara att en måste punga ut med flera hundra (!).

Tillbaka till vardagskaoset

Skrivet av mamabitesback 05.11.2018

Tillbaka i november. Det hände medan vi var borta. Det är så skönt att vara tillbaka hemma, även om det var roligt med resa. Dock blev vi förstås sjuka under resan så den blev kanske lite annorlunda än vi tänkt. Mycket vila istället. Men behövligt det också! Dessutom råkade sig att det var ungefär lika varmt i Madrid som här i norden, så värmen vi föreställt oss fick vi glömma. Men en dag med 15 grader fick vi iallafall. Det mest intressanta med resan var kanske min saknad av Agnes. Jag som tidigare tyckt det varit skönt med lite pauser nu som då, och sällan tyckt det varit ledsamt att vara bort från henne några dagar hade SÅ ledsamt. Alltså verkligen så jag tänkte på henne jätteofta. Vet inte varför? När vi för engångsskull ska få vara på tumis och ensamma, så är det enda jag tänker på att jag saknar henne. Sjukt hur det funkar. Nå, det var mysigt att komma hem till henne iallfall. Och än så länge har hon inte varit speciellt sur på oss, men vi får väl sen när jag ska jobba i helgen... I helgen fick vi som tur lite tid tillsammans alla tre och hängde hemma så gott som enbart. Trötta efter resan, vecka med hosta och dålig sömn så det var verkligen skönt att bara vara. Är ärligt lite sur över att jag missade första snön, men hoppas de kommer snart igen för min julfeelis steg till max när vi kom hem. Köpte amaryllis i helgen, och tog fram alla Agnes julböcker. Så det har sjungits många omgångar av karusellen och hej tomtegubbar. Agnes är till och med redan peppad på att ha en julgran. Så nöjd över att jag fört över julkärleken till henne (okej okej osäkert om hon ens förstås att koppla ihop jul och julgran. Hon förstår fortfarande inte varför vi pratar om julklappar och frågar alltid i samband med det om hon fyller år snart...). Men! Snart är det jul ju! källa. Är ännu så trött, men det är bara att bita ihop för den här veckan är det fullt fokus på jobb. Och egentligen hela november. Men det här veckan är extra intensiv. Har massa massa jobb, både i veckan och på veckoslutet. Dessutom ska jag börja med en skoluppgift så jag hinner få den klar till nästa träff, och ja orka vara mamma där emellan också. Är lite orolig hur det ska gå pga den extra novembertröttheten men en får kämpa på! Idag har det varit mycket att greppa efter en vecka borta. Många saker att fixa, komma ihåg och så vidare. Nu är jag påväg för att träffa bokklubben eftersom vi ska ha ett program på Bokkalaset i Ekenäs i helgen. Men mer om det sen. Tisdag och onsdag jobbar jag som vanligt på marthaföreningen. På onsdagen ska vi på en grej till min skola, annars är det vanliga kontorstimmar. På torsdag jobbar jag hemifrån med att förbereda inför helgens bokkalas. Jag kommer att köra someuppdatering därifrån så det är en hel del att fixa innan dess. På fredag är det öppet hus på Agnes dagis så då ska jag dit och hänga på förmiddagen, och sen styr jag kosan mot Ekenäs för bokkalaset. Och så hem igen till kvällen. Hela lördagen spenderas i Ekenäs på Bokkalaset. Och på söndag bär det kanske även av till Ekenäs. Eller så jobbar jag hemifrån. Vi får se. Men som sagt, en intensiv vecka helt klart. Ja och sen är det ju farsdag! Herregud det tänkte jag ju glömma.