Jenna Matintupa

Visa alla inlägg skrivna juni 2019

Gravid vecka 41 - kommer hen någonsin komma?

Skrivet av mamabitesback 28.06.2019

Jag tror alla som passerat beräknade datum känner igen sig i känslan av att babyn aldrig kommer komma ut. En accepterar liksom att jaha, den här ungen blir kvar där inne. Just nu skämtar vi här om att det här kommer antagligen bli första babyn i världshistorien som blev kvar i magen och aldrig kom ut. Den bara är där för alltid. Nå, jag har hittills bara gått två dagar över tiden så än är det ju inget konstigt. Frustrerande kanske, men annars ganska normalt. För någon dag sedan trodde jag nästan att de skulle komma igång men sedan dess har det hänt nada. Så nu har jag lite gett upp stressen och lever mest efter att de händer när det händer. Stundvis är det svårt att tänka så men det blir lättare för var dag som går. Istället försöker jag få ut babyn genom att gå på stan och i butiker, basta och promenera. Magen är iallafall stor nu men ännu ändå ganska hanterbar. Obekvämt javisst, men det går.

GRAVIDVECKA 41  (40+2)

100% avklarat och två dagar över.

MIN KROPP:

Magen är stor och jag går inte speciellt snabbt men annars inget speciellt. Sammandragningar mest hela tiden men inte så många som gör ont hittills bara någon enstaka som känts ”mer”. Så i den bemärkelsen känns förlossningen vääääldigt långt borta.

SÅ HAR JAG TAGIT HAND OM MIG SJÄLV:

Ligger mest på soffan och vilar om jag kan. Läser böcker, surfar och tar tupplur mitt på dagen om det behövs. Passar på att njuta av göra saker som jag kanske inte kommer hinna/orka/kunna när babyn kommit. Så som måla naglar, ha ansiktsmasker, duscha och smörja osv. I den här farten kommer jag vara århundradets fräschaste människa när jag väl får komma till BB...

MITT MÅENDE:

Bättre denna vecka än förra. Förra veckan gick jag och väntade och väntade och väntade. Var helt säker på att det skulle hända när som helst. Skulle ha satsat allt på att babyn skulle komma i förtid. Och nu. Ja. Så blev det ju då inte. Nu har jag lite lagt ner den stressen och tänker mesta att nå någon gång måste det ju hända så lika bra att chilla. Fram till för någon vecka sen var jag kolugn inför förlossningen. Förra gången gick så bra att jag bara tänkt att det här är inga problem, jag kommer klara det igen. Men så plötsligt till kvällarna började en sån ångest krya på och jat kände mest att ”aldrig i livet att jag föder något barn, fixar INTE det”. Vet inte varifrån det kom men nu som då känner jag mig livrädd inför förlossningen och allt vad det innebär.

VECKANS CRAVING:

Inget speciellt. Cravings har dött ut lite tycker jag.

BEBISEN:

I magen är det fest på kvällarna. En kan riktigt se hur babyns rumpa putar ut mitt på magen. Hen liksom ligger med armar och ben och trycker med sån kraft att den antagligen tror att det är så en kommer ut ur magen. Och så får jag nu som då så fruktansvärt ont i snippan när hen trycker och rör sig. Tycker babyn bra kunde härja såhär på utsidan istället för insidan... Andra gravidrelaterade inlägg hittar ni här.

Överraskningsbabyshower

Skrivet av mamabitesback 25.06.2019

Tanken på babyshower har seglat förbi under våren men ju närmare beräknat har jag liksom glömt bort det. Så igår när mannens brors fru frågade om jag skulle med till butiken och jag var sådär äh orkar inte visste jag inte alls vad som var på gång. Jag låg och halvsov i sängen och kände mig inte alls sugen på butikutflykt. Hade ändå varit på utfärd till Kristinestad så kände inget behov av att göra något mer. Det hade hon dock inte räknat med eftersom jag annars gärna åker med till butiken, så efter en stund kom hon och petade i mig igen och sa att tyvärr måste jag ändå upp för hon tänker kidnappa mig. Så det var bara att stiga upp, snabbt smeta på lite smink eftersom jag inte visste vad som stod på agendan och försöka hitta något rent att ha på mig. Som tur hade svärmor tvättat min marimekko klänning eftersom hon visste vi skulle iväg. Så när jag var klar vinkade vi hejdå åt barnen och styrde kosan mot vad som visade sig vara Vasa. Framme i Vasa gick vi till ett bekant hus och där möttes vi av de resterande bröders fruar med skumpa och chokladdoppade jordgubbar i högsta hugg. Vi beställde pizza, lekte lekar, åt, pratade en massa och åt världens maffigaste chokladtårta. En perfekt kväll och precis vad jag behövde då typ det enda jag gör just nu är att ligga på soffan och vänta. Plus alltid tacksamt att få paus från nattande och sånt, hehe.

Vecka 40: midsommar och väntan

Skrivet av mamabitesback 23.06.2019

Sitter i soffan på landet och vilar mig från mygg och sol. Bekvämast just nu är att vila här, så de gör jag mest. I väntan på bebis. Tycker nog det kan börja vara dags nu. Midsommaren gick lugnt förbi även om vi var 13 personer. Åtta vuxna, en fyraåring, två treåringar, en snart tvååring och en åtta månaders. Och en hund. Lite kontrast från början av veckan då vi ännu trodde vi skulle vara fyra vuxna och ett barn. Men mysigt på sitt sätt! Och barnen älskar att få vara med sina kusiner, vilket gör att de vuxna ganska långt kan pyssla med sitt. Vi hade tänkt åka härifrån idag men nu har terassbygget inletts igen så vem vet hur länge vi stannar. Eller det hänger väl mest på när babyn tänker komma ut. Då avbryts det, iallafall för min mans del. Till dopet är det tänkt att vi ska ha en terass så vi är lite delade om babyn ska komma nu eller först om nån vecka. Jag håller mig nog fortfarande gärna till nu... Nu till något annat, missade graviduppdateringen i veckan så här kommer en kortare version! Vecka – 40 (39+4). Craving – Inget speciellt för tillfället. Kalla saker är gott. Som is, kall cokis och glass. Äter inte – Äter det mesta men borde hålla mig borta från godis för börjar alltid må illa av det. Dock kommer jag alltid ihåg det först när jag ätit för många godisar... Krämpor – Har väldigt lågt hb så det har gjort mig väldigt trött och lite svag. Äter massa vitaminer och tabletter nu för att få det höjt så mycket som möjligt innan förlossningen. Vilket gör att magen är lite upp och ner. Namn – Har alla ganska långt bestämt. Nu gäller det bara att se om det passar när hen kommer ut. Oavsett kan de bli svårt att övertala Agnes om något annat namn ifall vi inte tycker det passar. Hon har nämligen haft det på klart ungefär sen hon fick veta att det skulle bli en baby. Favorit outfit – Just nu använder jag mest en blommigt trikåkjol från H&M med valfri överdel, min unikkolångklänning och blus med leggings. Humör – Förvånansvärt bra. Så länge inte Agnes trotsar jättemycket... Nervös över – Har de senaste dagarna blivit vettskrämd av tanken på förlossningen. På dagarna känner jag mig kolugn över förlossningen och tänker att det kommer gå hur bra som helst. Men när natten smyger sig på blur jag livrädd och så ångestfylld över tanken på smärtan och själva förloppet. Sover – Varierar. Så länge inte Agnes eller mannen stör mig med ljud eller liknande går det bra, då vaknar jag endast när jag måste kissa ungefär två gånger. Mot morgonen är jag ofta så kissnödig att jag sover ytligt och oroligt, men vill inte gå upp och kissa ifall jag väcker Agnes. Så då sover jag lite dåligt. Vill hinna innan – Vi borde ännu tvätta babynestet och bygga ihop babysängen... Sagt hos barnmorskan – Var till rådgivningen förra måndagen och då var det mest fokus på lågt hb. Utöver det så verkade babyn må bra, låg med huvuden riktigt långt nere och eventuellt fixerad. Bara en tidsfråga med andra ord!

Drömmen om midsommar

Skrivet av mamabitesback 18.06.2019

Ska vi drömma lite om hur min midsommar kunde se ut? I och för sig kan det väl vara vilken sommarhelg som helst men vi kör midsommar nu eftersom det ligger närmast. Och kanske är den finaste tiden på året när allt ännu blommar. Den kommer ju knappast att se ut såhär eftersom jag fortfarande är höggravid och i bästa fall spenderar midsommaren på BB, i värsta fall vankar om kring i väntan på att något händer. Myggen är värre än någonsin och vem vet så regnar det. Men en kan ju alltid drömma! Vi åker ut till landet hela familjen men en liten ny bebis. Det är varmt men ändå drägligt och solen ger ett sådär varmt mjukt ljus. Det blåser just tillräckligt för att hålla myggen borta men vinden är ändå varm. Agnes leker runt i trädgården. Plockar blommor, plaskar med vatten och skuffar runt sina dockor i vagnen. Babyn har på sig tunna linneplagg när hen inte ligger inrullad i bomullsfröt i skuggan och sover. Vi lagar klassisk sommarmat i form av nypotatissallad med brynt smör. Äter färsk fisk med fruktiga sallader. Och så förstås en klassisk sommartårta med jordgubbar. Kanske lite fräschare variant som en cheesecake. Jag skrotar runt i långklänningar, broderade amningsvänliga blusar och håret i slarvig knut och flätor för att hålla håret bort från ansiktet. Kanske blommor instuckna i håret. Eller den klassiska blomkransen med prästkragar, de sista förgätmigej och några kvistar hundkex. Mellan matlagning och amningspauser hänger jag ute i trädgården. Plockar blommor och läser. Tryggt i skuggan med solglasögon på näsan och babyn bredvid. Resten av gänget håller på med sitt. Bygger något, leker, lagar mat eller bara vilar i något hörn. Vi dukar upp middagen nere i trädgården och äter ute. På kvällen kommer filtarna och tjocktröjorna fram när det dricks kaffe och vin efter att barnen somnat. Alternativt så mullar det och regnar ute, och vi sitter inne uppkrupna i soffan med levande ljus. Också det ganska mysigt. Alla bilder från min Pinterest. 

I denna ljuva sommartid

Skrivet av mamabitesback 17.06.2019

Tiden går snabbt här uppe. Så snabbt att jag börjat känna lite panik över att jag snart ska föda barn. När vi fick nyheten om att våra vänner fått barn i helgen fick jag en stark känsla av att ”herregud jag fixar inte att föda barn”. Känns smått panikartat att jag ska pressa ut en unge och att det ska KOMMA en unge. Hur ska det gå?! Och så att vänta och inte veta när det ska ske. Ovissheten och väntan är påfrestande. Så under denna ljuva sommartid (tralala) är det bara att vänta. Även om en lite önskar att veta när det ska hända. Och framförallt veta att de inte kommer hända något innan J kommer upp på onsdag eller torsdag. Så fort han är här kan jag äntligen slappna av lite. Om än för en stund. Sen kanske paniken kommer krypande igen... Konstigt för jag är egentligen inte orolig över själva förlossningen, det tror jag går bra och litar på att barnmorskorna vet vad de sysslar med. I helgen var det äntligen dags för bröllop. Blommor var den röda tråden genom hela dagen. Vi fixade en hel massa små och stora buketter som festplatsen dekorerades med, jag band kastbuketten, blomkransar till barnen och matchade förstås med den blommigaste klänning jag har. Tänkt ändå att den passade även om den inte alls är en gravidklänning (dock blev det lite obekvämt under middagen så bytte om till en annan blommig i pausen). Bröllopet var så ljuvligt, härligt och kärleksfullt. Och nu har vi alla samma efternamn! Väldigt fint ändå. Och tänk, jag var en av de sista på plats. Och dansade en himla massa! Vem kunde tro att jag skulle orka det. Gick faktiskt hur bra som helst, även om jag lite trott att jag skulle kapitulera ganska snabbt. Men men, visst kan en dansa i vecka 39! Det resulterade i lite svullna fötter (första gången under graviditeten!) och en dödströtthet idag. Men ändå så värt, inte varje dag en går på bröllop ju! Och förresten, imorgon kommer en rolig nyhet. Håll utkik på svenska yle...

Första veckan i Österbotten

Skrivet av mamabitesback 13.06.2019

Jag har inte fött barn eller något. Bara inte hunnit med. Det är skönt att vara här i Österbotten. Agnes älskar att vara här. Allt är uppackat och klart, babykläderna är tvättade. Dock har det inte börjat på lugnaste sätt utan vi har haft program från morgon till kväll så gott som varje dag. Ibland är jag så trött så trött, men med många små pauser går det bra. Dessutom har vi sovit till 9-10 så gott som varje dag så det tackar jag Agnes för.

Just nu har är det fullt upp med bröllopsfix. På lördag vankas det bröllop så det är några saker att fixa ännu. Imorgon blir det fullspäckat från morgon till kväll. Och lördag blir minst lika maxad. Och söndag. Får se om jag föder av ren utmattning på måndag haha. Men ändå värt för är helt säker på att de kommer bli ett strålande fint bröllop! Och sen väntar ju midsommar och kanske eventuellt lite lugnare tempo innan babyn kommer. Mindre än två veckor kvar ju. Sjukt. Nu ska jag sova så jag hinner få ett par timmars sömn innan det blir toalettspringande för både mig och kiddot. 


Tre bilder från veckan

Skrivet av mamabitesback 07.06.2019

Plötsligt är det fredag och jag har absolut ingen aning hur det hände. Igår var det ju måndag, ungefär. Veckan har försvunnit i en svettpöl känns det som. Ni som var gravida förra sommaren, fattar inte hur ni fixade det. Jag ber till moder jord och alla världens gudar att dagarna ska bli lite svalare än så här. Jag är annars inget stort fan av värme och som preggo ännu mindre. Men ungefär nitton dagar tills babyn! Just nu har jag lite packningspaus. I och för sig har idag antagligen bestått av mer pauser än packning, men fortsätter att försöka att inte ge mig själv dålig samvete över det. Dessutom är min hjärna så splittrad att så fort jag packar håller jag på med ungefär tre saker samtidigt. Kan gå från ett rum till ett annat och påbörja något nytt mitt i det jag gör. Blir spännande att packa upp allting i september, vem vet vad som finns i vilken låda... haha! Lite läsning för att ha något att göra medan Agnes lekte/tittade på tv/gjorde saker. Egentligen läser jag allt från appen readly, men tyvärr finns inte Styleby där så passade på under veckoslutet när jag såg den i butik. Annars ett finfint nagellack som jag tror blir sommarens färg! Agnes i onsdags när vi var ut i parken en stund under dagen. Så sjukt vad mycket de lär sig på dagis som en missar. Hon skulle visa hur en går med de små styltorna och gick helt felfritt. Jag var helt förbluffad. Visste inte att hon kunde det! Hon blir stor så himla snabbt. Och gissar det kommer kännas ännu mer påtagligt när babyn kommer. Åh saknar henne nu, men imorgon får jag som tur pussa på henne igen! Jag är ju ingen lekparksmamma precis. Det är det 100 % tråkigaste med att vara förälder, att måste sitta vid sandlådskanten. Men what to do när barnet älskar sandlådan. Är inte speciellt bra på att anpassa mig för den miljön heller. Ljus klänning och sandaler är inte speciellt idealt, hehe. Men men, en kan ju inte vara perfekt. Här är dessutom en bild på den fina nagellacket. Ser väldigt rött ut på bild men i verkligheten är det mer rödceriserosa. Bra beskrivning. Verkligen. Nu ska jag fortsätta fixa här hemma. Det finns fortfarande en hel del att göra och vill gärna komma iväg så fort som möjligt imorgon så mitt mål är att det mesta ska vara klart idag. Önska mig lycka till!

Gravid vecka 38 - värmebölja och läckande bröst

Skrivet av mamabitesback 05.06.2019

I typ tre dagar har det varit varmt ute, och redan nu är vår lägenhet som en bastu. Jag som annars inte svettas speciellt mycket torkar svett ur pannan. Tur att det bara är tre dagar kvar i hettan. Jag tänker att jag skulle vilja gå och ta till vara på veckorna som är kvar innan babyn kommer. Klä mig i något fint, göra saker och *njuuuta* av sista tiden som gravid. Men istället ligger jag hemma och angstar över hur jobbigt allt är. Jag är mästare på att tycka synd om mig själv och det ÄR faktiskt väldigt tungt just nu, vilket gör det ännu svåraste att ”snap out of it”.  Känner att jag är världens mest otacksamma och gnälliga person, men vet inte hur jag ska komma ur den onda cirkeln. Och ja, det skulle ju vara att bara skärpa sig men då det är så förbannat svårt. Nå, idag har jag iallafall försökt. Klädde på mig något jag känner mig fin i, tvättade ansiktet med mitt superskrubb, lade en mask och åt frukost. Kände mig faktiskt fräsch för en stund! Sen kom värmen och jag har varit mest svettigt. Men försökt att ta många pauser, packa lite, vara ute med Agnes en stund och inte känna så mycket ångest över allt jag inte ännu gjort. Ångesten över allt som ska ännu packas är svår att mota bort. Men är ju faktiskt höggravid i en lägenhet som just nu har innetemp på 26 och en treåring som sällskap. Så en kan inte klara allt! Imorgon åker hon iväg med farfar så då får jag två dagar för mig själv att vila och packa! Idag går jag in i vecka 38 vilket betyder att nu är jag ”fullgången” enligt alla appar. Efter nästan nio månader av att varje vecka läst och följt med i apparna vad som händer i magen känns plötsligt allt som antigen ett hån eller bara irriterande. ”95% av alla födslar sker mellan vecka 37 och 42”. Och jag känner mest när jag läser att eeeh ja, det är självklart?!?! Och sen står det ”nu kan det vara dags när som helst, MEN de kan också vara fem veckor kvar”. Bara jee tack för ”peppen”, känner mig verkligen lugnare och gladare nu. Det som provocerar mig mest just nu är dock ”nu kan dina bröst börjat läcka råmjölk som är babyns första mjölk”. Börjat... Det har läckts i flera månader och jag är redan i det skedet att jag vaknar på nätterna av att jag har våta fläckar på täcket. Och går jag utan bh får jag stora våta fläckar på mina kläder. Så att de nu börjar känns som ett hån mot mina konstant läckande bröst. Att det skulle börja först nu vore drömmen!  Utöver måndagens lilla sjukhusbesök rullar dagarna på som vanligt. Känner mig ganska trött och otymplig. För att jag ska göra något krävs en minst lika lång paus som själva ansträngningen jag tagit, om det så gäller tömma diskmaskinen eller åka iväg och handla. Så är inte speciellt snabb just nu. Men babyn rör sig kanske lite mindre än tidigare men ändå regelbundet och så inget jag oroar mig för. På fredag ska jag till rådgivningen för sista gången här i Esbo. Efter det blir det Malax rådgivning under sommaren. Måste bara komma ihåg att ringa och boka tid...

När en inte längre kan, eller orkar, vara 100 %

Skrivet av mamabitesback 04.06.2019

Vet ni känslan av att vara psykiskt utmattad? Det kanske i och för sig jag inte helt vet heller, men jag var ganska nära det igår vill jag påstå. Jag har redan förra veckan stressat över att jag ska vara ensam med Agnes hela veckan nu när hon fått sommarlov. Jag är trött mest hela tiden, och en treåring kan vara väldigt krävande. Morgonen började ändå helt okej igår, men så började jag må konstigt. Spyfärdig, brännande känsla i magen, dålig mage och kallsvettningar. Till sist blev det så att vi ställde in dagens program och åkte iväg till sjukhuset. Spenderade så gott som hela eftermiddagen där. Tog blodprov och lyssnade på babyn. Som tur var allt bra och mina prover visade inget. Måendet gick över efter några timmar så jag fick åka hem igen. Men den känslomässiga påfrestningen alltså. Slocknade som ett ljus på sängen när vi kom hem. Och när jag nattat Agnes och J kom hem från fotbollen kunde jag inte sluta gråta. Alla dagens känslor bara vällde ut. Usch alltså, rädslan att någonting ska vara fel och sen lättnaden över att det inte var det. Samtidigt som allt annat händer just nu och jag ska klara av att hålla ihop det tills vi flyttat, bröllopet är över, mannen får semester och allt är i sin ordning. Igår kändes precis allting övermäktigt. Idag mår jag bättre, men känner mig fortfarande lite utmattad. Jag är väldigt trött och orkar inte så mycket. Som tur har Agnes varit en kämpe de senaste två dagarna och visst har vi bråkat lite men för det mesta märker hon att jag inte fixar bråk och slutar. Jag har så svårt att kontrollera min känslor just nu så börjar gråta väldigt lätt, vilket resulterat i att varje gång jag säger att hon nu måste sluta bråka så frågar hon om jag är ledsen nu. Stackarn som måste stå ut med ett känslomässigt vrak som jag just nu. Det blir väldigt mycket tv och klippa sönder papper för hennes del. Men känner att jag inte tänker stressa över sånt just nu, utan vi fokuserar på att klara de dagar vi har kvar här hemma. Som tur ser det nu ut som att hon får åka upp några dagar tidigare. Så får jag möjlighet att vila, och packa i lugn och ro. Och så behöver jag inte ha dåligt samvete över att jag inte kan vara där så mycket för henne just nu. Försöker åtminstone förklara och bekräfta henne så mycket jag kan, men utöver det fixar jag inte så mycket mer. Hög gravid ensam med en treåring 12 timmar per dag, de som gör det här hela livet alltså. All styrka till er! Snart är vi iallafall här och då känns förhoppningsvis allt lite lättare! 

Lista om den kommande sommaren

Skrivet av mamabitesback 01.06.2019

Hur ser dina planer ut för sommaren? Planen för den här sommaren är egentligen ganska frånvarande. Har egentligen inte planerat något. Vi flyttar upp till Österbotten om en vecka. Ska gå på bröllop och sen föda barn. Och där tar planerna slut. Tanken är väl att mest hänga med lilla familjen och lära känna vår nya typ, ligga i skuggan vid havet, ta det lugnt och ta dagen som den kommer. Så alltså planen är att inte ha någon plan. Vad dricker och äter du i sommar? Rödvin och bubbel. Som jag saknar det just nu! Och sen grillat förstås. Någon nötbiff, färsk fisk, kräftor, sillar, nypotatis. Klassisk sommarmat med andra ord. Och förstås allt som jag inte kunnat äta de senaste nio månaderna. Vad ska du läsa i sommar? Oj om ni bara visste hur mycket jag ska läsa i sommar. En himla himla massa. Mer än någonsin tidigare skulle jag säga. Jag ska återkomma till det här snart... Vilket är ditt favoritplagg för sommaren? Klänning. Alla andra klädesplagg är egentligen överskattade. Gärna så flowiga och svala som möjligt.  Vilken är din bästa sommarfrukost?  Färska jordgubbar med yoghurt och lite rörsocker på. Alltid lite socker på. Det med någon god limpa, prästost och rädisor på. Och en kopp te till. Detta sittandes i fönstret på landet med utsikt över trädgården och med sommarprat på radion. Hur kommer du minnas din sommar sen i september? Jag tror på något sätt att jag kommer minnas den som ganska tung och kämpig på grund av alla omställningar. Men hoppas förstås att jag kommer minnas den som mysig och idyllisk. Vill inte riktigt lägga för höga förhoppningar på sommaren för att jag vet jag kommer bli så besviken då. Och med alla hormoner som kommer rusa i kroppen finns det risk för att om jag föreställer mig att det ska vara på ett visst sätt kan det blir ett ganska hårt slag när det inte blir så. I sommar är mitt mål att vara så ödmjuk som möjligt. Mot andra förstås men främst mot mig själv.