Jenna Matintupa

Visa alla inlägg skrivna januari 2020

Min studiehistoria

Skrivet av mamabitesback 30.01.2020 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Jag fick en fråga om vad jag pluggar för något och tänkte skriva lite om det eftersom det kanske inte alla vet.

Efter studenten 2012 kom jag in på Litteraturvetenskap på Åbo Akademi i Åbo. Visste jag ville göra något med kultur och litteratur och detta kändes som ett bra alternativ just då. Dock vara akademiska studier inte riktigt min grej och redan efter jul kändes det lite motigt. Så under våren började jag fundera på andra banor.

Jag bestämde mig för att avbryta studierna i Åbo och sökte in till kulturproducent på Arcada i Helsingfors. I juli fick vi en tvåa i Arabia och en veckan innan skolan skulle börja fick jag veta att jag sluppit in. Jag hade redan fixat jobb för året, men skippade det och satsade på studierna istället.

Kulturproducentstudierna var, eller är, så mycket mer min grej. Mer praktisk, jätte mycket branschinsyn och kontakt, kunniga lärare och roliga kurser. Dessutom perfekt att anpassa efter vad en vill jobba med. Evenemangsproduktion, 3)teater, musik, konst, producentskap och så vidare. Bara att skräddarsy.

Men ja, det är ju ett par år från 2013 till 2020. Det har varit en del pauser sen dess. 2015 fick jag jobb på Studentbladet för ett år, så då var det ganska låg fart på studierna under den tiden. Och så på sommaren 2015 blev jag gravid med Agnes, så hösten gick mest åt att försöka jobba heltid samtidigt som jag mådde fruktansvärt. I januari 2016 gick jag några kurser innan Agnes föddes men höggravid som jag var blev det inte så mycket gjort.

Sen var jag ledig med Agnes fram till sommaren 2017. I augusti fick jag jobb på Svensk Ungdom så då blev det jobb igen istället för studier. Jag slutade där i januari 2018 och gjorde lite studier till och från samtidigt som jag frilansade med olika skrivprojekt och evenemang. I oktober fick jag jobb på Helsingfors svenska Marthaförening och bara två veckor efter det var jag gravid igen. Tanken var att jag skulle hinna med lite studier men ja, det gick som det gick. Mådde igen väldigt dåligt, plus mycket jobb och en unge hemma.

Så här är vi nu, min studierätt tar slut till sommaren och innan dess ska jag skriva slutarbete och göra undan ett gäng kurser. Blir intensivt och jobbigt men har siktet inställt på att det ska gå!

Så det är min story. Något ni undrar?


Samtidsanalyser, bubbel och babyvardag

Skrivet av mamabitesback 29.01.2020

Igår vad det tisdag och då lyckades jag dokumentera dagen genom telefonen ganska långt, så det tänkte jag vi kunde titta på!

Godmorgon! Började morgonen med att väcka barn och göra få iväg Agnes till dagis. Alltid spännande om det blir gråtfest och tjat eller om det rullar på smidigt och vi kommer iväg i tid. Idag var blev det de första, skönt. Dock inte årtiondets mysigaste väder när vi kom ut precis.

En av de bästa sakerna med tisdag är att det kommer nytt avsnitt av Billgren Wood. De pratade om inredning och trender och tog fasta ganska mycket på det jag tog upp för någon vecka sen. Bra avsnitt, värt att lyssna på!

Med podden i örorna promenade jag till matbutiken. Vi brukar alltid ta en promenad efter att vi lämnat av Agnes på dagis, dock var det mindre gemytligt idag. Men men, bra med frisk luft och så vidare. Även om jag nu inte understöd motionstvång om en inte gillar det.

När vi handlat och kommit hem var det dags för frukost. Först ut var den här gullungen som än så länge förhållit sig högst skeptisk till allt som inte kommer ur mitt bröst. Men se, så här glad var han efter en portion gröt med äpple. Kanske han börjar gilla att äta snart? Hoppas iallafall det för att mata honom har hittills varit en plåga. Tur at han är charmig.

Vid 11 var det min tur. Eller om det nu kan kallas frukost då mera, mer lunch kanske. Är det bara jag som tycker det är svårt att hinna äta något själv innan dess? Så mycket som ska bli gjort och andra som ska äta innan. Nå, mannagrynsgröt med mandelsmör blandat med mandelmassa (lite inspirerade av semlegröten och smör till. Gott!

Sen hängde vi hemma resten av eftermiddagen. Jag fixade lite skolgrejer, Alfons hängde efter mig och sov i soffan. Fixade middag tills resten av familjen kom hem.

På med min favoritblus och lite smink. Sade hejdå åt alla hemma och åkte iväg ensam första gången i år tror jag. Vääääääldigt välbehövligt. Herregud att få ha sin egen kropp i fred är något som jag längtar efter ganska ofta. Och att få vara ifred.

Speciellt nu när Alfons dissar alla andra utom mig. Det är verkligen utmattande att när ingen annan duger. Efter veckoslutet när jag hängde med barnen mest själv eftersom Johan hjälpte till att flytta och bära, och vi var runt och träffade folk, så gick jag och bar på Alfons konstant. Hade VÄRK i armarna på kvällarna. Han började böla genast jag lade honom i någon annans famn. Och om han var (eller är, still going on) trött/hungrig/gnällig och ser mig även om han är i pappas famn så börjar han böla. Så ja, det var skönt att få åka iväg en stund!

Kvällens program var att träffa dessa! Vi har inte hängt ordentligt på evigheters evighet och jag har saknat det så mycket. Men nu ska vi komma tillbaka till bokklubbandet ordentlig igen. Har till och med reserverat nästa bok på biblioteket och är väldigt pepp.

Vi hade som alltid ett bra snacksbord till hands. Ingen häng utan bubbel och nice snacks.

Faten tömdes ganska snabbt, och bubblet lika så (som var jättegott även om jag inte fick en bra bild på flaskan). Vi hade mycket att avhandla och pratade mest om böcker vi läst, vill läsa och funderat på. Men självklart om annat också. Som om yoga verkligen är så *härligt* som alla tycker, och om vi att folk börjar bli lite ointresserade av att dela med sig av allt i sociala medier hela tiden. Att uppdatera färre i stället för varje dag.

Några timmar senare var det dags för mig att säga hejdå och åka hem till le bebe igen. Märkte efter att Alfons föddes att jag hade ganska svårt att fokusera och hänga med människor. Eller liksom en är såå inne i babybubblan att allt annat är väldigt onåbart. Så också kompisrelationer. En försöker, men det kan vara svårt att vara hundra procent där när en liten typ kräver hundratusen procent av en. Men nu, sju månader senare, börjar jag känna att jag är tillbaka igen. Tog sin goda tid.

Jag började lyssna på den här ljudboken igår. Den går på Wasa Teater just nu (med min bästis i huvudrollen!!) och ville läsa den efteråt, men den var förstås slut överallt. Men så kom jag på att söka på den i ljudboksappen och där var den ju. Funkar hittills riktigt bra som ljudbok och för alla som har någon koppling till Österbotten/Vasa (och andra också men tror den känns extra intressant då) är den här ett hett tips.

Hemma väntade som tur en nöjd unge som inte saknat mig märkvärt. Så brukar det vara, när jag inte syns så går det bra. Så där var den tisdagen. Nu ligger en unge och klättrar på min fot pga inte sugen på att vara ensam, så nu måste jag väl försöka underhålla honom en stund.


Om de senaste och de kommande dagarna

Skrivet av mamabitesback 27.01.2020

Hohooo? Hör ni hur det ekar? Här har varit väldigt tomt i nån vecka. Efter vabb med barnen tog det all energi och fokus att komma igång med vardagen igen, så att skriva blev aldrig riktigt av. Sen åkte vi upp till Österbotten över veckoslutet för att hjälpa svärföräldrarna att flytta och då for fyra dagar till det.
Känns lite som om vi inte riktigt kommit igång med vardagen ännu i år, även om det snart är februari. Har inte riktigt kommit in i någon rutin. Men kanske det sker den här veckan.

Nu har jag också äntligen rivit bort slutarbete-plåstret. Förra veckan var jag till skolan och träffade min handledare. Vi diskuterade mitt ämne och gjorde upp en liten plan så nu vet jag var jag ska börja. Och så får jag börja beta av lite kurser som ligger och släpar. Så nu är bollen i rullning iallafall. Kanske jag får min examen någon gång.

Några telefonbilder från de senaste två veckorna. Lite mat och bakning, lite vinter och mycket kids. Vardagen i ett nötskal. Fascinerade hur småbarnsliv kretsar så mycket kring mat och väder. Fast i och för sig livet överlag är ju mest mat och väder, med eller utan barn i bilden.

Vecka 5

Den här veckan ska jag dra igång skolarbetet på riktigt. Börja med skoluppgifter, boka intervjuer och försöka göra någon sorts struktur kring allt. Sen ska jag också träffa bokklubben för första gången i år, vi ska förhoppningsvis få åka och simma efter förkylningar och så ska jag ta tag i bloggen igen. Har massa inlägg som ligger och väntar på att komma upp/bli skrivna så nu ska der ske! Hoppas bara Alfons håller sig nöjd själv under dagarna så jag får något gjort också... Störst av allt är ändå väntan på min kompis bebe som ska komma när som helst! Herregud väntan på bebisar är nog den mest olidliga.


Spår trender för året

Skrivet av mamabitesback 16.01.2020

Januari börjar starkt med sjuka barn. Alfons har haft feber sen fredagsnatten, hostar och snorar. Och Agnes vaknade med feber igår. Så nu väntar jag bara på min tur. Sover fyra-fem timmar per natt och har gjord det i flera veckor nu. Men med tanke på vädret idag och de senaste dagarna så gör de inte så mycket att vi hänger hemma. Även om jag inte ens kommer ihåg när jag senast var ute från lägenheten utöver att gå till butiken.

Så händer inte så mycket i livet just nu. Att vara hemma med sjuka barn är ganska händelselöst. Ser på Netflix, äter glass, kanske städar lite om en orkar (vilket en oftast inte gör). Men tid för surf, det finns det!

Spararfingret på instagram har gått varmt. Naturligt, grönt, ljust, vackert. Mmmm. Det finns så mycket fint där ute. För mig är detta 2020. Kläder med vackra detaljer som kan varieras och känns tidlösa. Inredningen forsätter innehålla naturmaterial, mjukhet och växter. Det ska spegla utomhus fast det är inomhus. Förstår ni vad jag menar? Växter och blommor forsätter vi (jag) älska och får gärna vara vilda. Eller åtminstone se ut som om det skulle vara plockade på en äng.

Tror 2020 handlar mer om medvetenhet kring material och ursprung i allt. Kläder, inredning, blommor, mat. Det finns inte längre ursäkter kring omedvetet konsumerande och slentrianshopping. Men ändå mindre slammande än tidigare. Det har liksom blivit mer sjävklart att vi ska tänka så nu, det faller sig mer naturlig nu. Eller vad tror ni? Kommer vi tröttna på att vara klimatsmarta och medvetna, och falla tillbaka i gamla mönster igen?

Nåja, bilderna som jag fastnade extra för. Först ut är den här från Justwannahavefun.se på Kajsa Baekmark. Kan vara den vackraste blus någonsin! Detaljerna, kragen, broderiet. Och just en sån blus är perfekt som den är, under en klänning, med byxor eller kjol. Funkar till allt alltså. Tror den är från Ganni.

Elsa Billgren har blivit med årets trendmatta från Cappelen Dimyr. Får se i hur många hem deras mattor kommer synas innan året är slut. Fin iallafall, lite för bohemisk för min smak, men den ger en varm känsla. Stämningen i bilen är vad som tilltalar mig. Mattan tillsammans med den blommiga soffan som skymtar i nedre kanten, den mjuka klänningen, trägolvet och bara fötter.

Rent, enkelt och snyggt. Både köket och outfiten. Det syns att Elin Wallin är stylist. Jag gillar byxorna tillsammans med skjortan, cleant men ändå snyggt. Och köket lika så även om mörka skåpdörrar inte riktigt är min grej. Det som jag dock gillar är inga övreskåp. Ger en mycket mer luftig känslan.

Svenska ELLE Decoration delade den här bilden i årets början. Härligt med stort och ljus sovrum. Och med många växter. Tänker att en sover bättre med växter i sovrummet. Bättre luft kanske?

Sofia Wood, mästare av typ allt? Nä men buketten är så perfekt det blir. De finare blommorna jag vet: ranunkel, franska tulpaner och vallmo. Och så utfylld med grönt fluff i olika former.

Visade den här bilden åt min man och sa att precis en sån här bokhylla vill jag ha i vårt framtida hus. Mer bilder finns i nyaste numret av Rum Hemma.

Har blivit besatt av Cecilie Bahnsen. Hennes skapelser är helt magiska och skulle helst ha alla, men är tyvärr inte gjord av pengar. Gillar också hur kläderna stylas. Gullig klänning tillsammans med tuffa skor. Minimalt med smink och enkelt hår.

Rachel har renoverat köket och det blev grönt. Kan väl inte vara mer trendigt än så. Och fint! De släta dörrarna utan handtag tilltalar mig. Det blir en fin kombination med det enkla detaljerna då färgen ändå tar så mycket plats.

Sist ut, min målbild för livet. Nä men älskar allt med den här bilden. Stämningen, stylingen, färgerna, modellen, ja allt. När jag blir äldre ska jag också glida runt i just en sån morgonrock och vårda mina växter. Självklart från Marimekko.


Direktrapport från en januaritorsdag

Skrivet av mamabitesback 09.01.2020 | 1 kommentar(er)

Försöker skriva med Alfons i famnen som just vaknat från sin tupplur, få se hur det ska gå... Han är en klåfingrig sidekick. Och just nu väldigt snorig och dreglig unge. Allt han rör i blir vått och lite äckligt. Så mycket med småbebisar som är äckligt ändå, intressant hur avtrubbad en blir av det dock. Allt som andra skulle se som äckligt så förhåller en sig väldigt mjä till. Jaha, det var väl inte så farligt liksom. Antar att det är gulligheten som väger upp det.

Vi är väl ganska över vintern nu va? Vill bara ha vår och sol. Om snön nu inte behagade dyka upp vid jul kan den väl lika bra hålla sig borta nu, så hoppar vi till april istället. Nå, idag fick vi iallafall solen, denna frånvarande skatt. Våren får representeras av årets första tulpaner. Och så när solen ändå var framme och svängde var det läge att fota denna vackra bok jag fick i julklapp. Ska börja läsa den så fort jag är klar med min andra julklappsbok. Någons som har läst den? Älskar hur som helst när böcker är lite som konstverk, vackra, och den här kvalar in på det.

Alfons blev sex månader i veckan och vi går för någon vecka sen börjat introducera mat. Ungen har inte varit något fan alltså, tills idag! Då gapade han, tuggade och svalde hela denna portion i ett huij. Vinst! För en vecka sen, eller så sent som i förrgår, gick det rent utsagt skit men nu har det svängt. Tack gud för att mata någon som dels inte kan men heller inte vill äta är pest. Så nu ska vi börja öka mängden måltider och råvaror, så äter han väl snart sushi och pizza med oss (obs skämt, ÅR tills det händer på riktigt).

Annars vill jag tipsa om den här haklappen som är geni. Den kommer från Liewood och knäpps i ryggen med två knappar som gör att den verkligen hålls på plats. Ärmar är verkligen praktiskt när de oftast smetas med händer och armar i ansiktet just som en satt in en sked...

Här har jag suttit idag och läst gamla examensarbeten, funderat kring mitt ämne och mailat lärare medan Alfons sov. Dock vaknade han ganska snabbt så sen fick han sitta med i sin stol. Fick en snabbgenomgång av de jag har kvar och hoho, det kommer inte bli en skoj vår. Det Om jag kommer ur detta levande ska jag banne mig köpa något riktigt fint till examensfesten! Någon snygg Marimekkoklänning mmm.

Nu ligger jag och matar Alfons i sängen, Agnes ser på ipaden i soffan och Johan är iväg. Gick alltså inte så bra att skriva med Alfons i famnen, hehe. Och så behövde jag göra middag, och äta, och umgås med man och barn en stund. Nu ska jag titta lite på nya realityserien Äkta Billgrens som kom upp på SVT play idag. Verkar riktigt lovande...


Livskris 2020

Skrivet av mamabitesback 07.01.2020

Alla är väl trötta på tjatandet om den nya decenniet, 2020, nystart och så vidare men jag är inte riktigt där ännu. Måste få gräva lite i känslorna kring starten av det här året. 

Jag ville egentligen inte att julledigheten skulle ta slut. Nöjt av limbot mellan allt där inget förväntades av mig. Kunde bara vara. Träffa folk, laga mat, läsa och sova. Men allt måste ju ta slut, även om det den här gången kändes lite extra motigt. Ovanligt ångestfyllt. 

Egentligen har ångestkänslan byggts upp hela hösten. Ju närmare januari vi kommit desto oroligare har jag blivit. Stressat över att jag slösat dagarna med Alfons på att sova, att vi gjort för lite eller för mycket. Räknat varje dag. En dag mindre tills han blir sex månader, oj nej så lite kvar. Ibland lyckades jag stänga av tankarna lite och njuta av tiden, men så var jag ner och svängde i ångesten igen. 

Det hela grundar sig i en enda sak. I juli tar min studierätt slut. Vilket betyder att hela våren ska jag fokusera på att bli färdig. Avsluta kurser, skriva slutarbete och ta examen. Vetskapen om att det kommer kräva väldigt mycket av mig gör att jag vill krypa in under en sten och gömma mig. Men samtidigt vill jag ju bli klar med skolan. Jag har bara så fruktansvärt dålig självdisciplin just nu, och den här våren kommer jag behöva den mer än någonsin tidigare. 

Nu sover iallafall Alfons och det är dags! Nu gör jag det. River av plåstret. Fast måste nog koka en kopp te först, hehe. Och vilken tur att jag har kvar choklad från julen. Får se hur detta ska gå. Kanske de slutar med att jag äter mig mätt på choklad och mår illa. Ses på andra sidan...

Fin konst på fönstret hos min bästis. Känner igen mig i figuren.

Början av decenniet

Skrivet av mamabitesback 03.01.2020

Gott nytt decennium. Vi är fortfarande i Österbotten några dagar till. Senast på måndag ska vi vara tillbaka hemma, men vi har lite svårt att slita oss härifrån. Vi har börjat året... sömnlöst. Alfons är den sötaste och gladaste lilla bebis som börjat åla sig fram längs golvet och ler varje gång någon ser på honom. Tills natten kommer och han skriker hysteriskt om han inte suttar på bröstet. Han vägrar slappna av och somna själv, vilket resulterar i att antigen så går Johan med honom i famnen eller så ligger han vid bröstet. Det är väl någon fas han går igenom.
Vi har börjat introducera mat nu så kanske det hjälper. Ovanpå sömnprövningarna som vi kan kalla dem har jag åkt på en redig förkylning. Så 2020 började ganska i botten om vi säger. Fast på dagarna har vi det ändå ganska bra som tur.

Mellandagarna har spenderas med att träffa vänner, familj, göra ingenting och äta. Nyåret spenderades genom först ett besök till Tropiclandia med kusinerna. Vilken succé! För Agnes som älskar att simma var detta ett strålande dagsprogram. Efter simningen åkte vi hem för lunch, gick till graven och tände ljus på mormors grav och sen gjorde oss i ordning. Barnen lämnade med farmor och farfar tillsammans med kusinerna och vi åkte in till stan för sju rätters på Gustav Wasa. Bra sätt att avsluta året på! Sen skålade vi in 2020 hos Johans bror och fru i deras nya lägenhet i Vasa.

Och sedan nyåret har förkylningen härjat i min kropp och jag varit mest trött. Men ikväll blir det paus för något skoj då ska jag på teater med svärmor och mina svägerskor på teater!