Jenna Matintupa

Visa alla inlägg skrivna februari 2020

Babyprylar: Skönt att ha i förvar tills det behövs

Skrivet av mamabitesback 26.02.2020 | 1 kommentar(er)

Nu ger vi oss in i babyprylvärlden igen. För de som ska få barn för första gången kan den ses som väldigt, extrem för att utrycka det milt. Det finns nämligen triljoner och triljoner olika saker. Och olika modeller av dessa saker. Så det kan kännas lite övermäktigt i början. Men i slutänden tycker jag det bästa inställningen är att hålla det enkelt. Det behöver inte vara så himla komplicerat! Om en grej känns alldeles för avancerad och invecklad, är den antagligen också det. Marknaden för babysaker är enorm och att sälja till smått vettskrämda nybörjare är superenkelt, många köper nämligen vad som helst om det lyfts fram som livsviktigt. Även om det alla gånger inte är så.

Förra veckan skrev jag om sånt som kan vara bra att ha från början, och nu tänkte jag vi skulle gå in på vad som kan vara skönt att ha i förvar tills det behövs. Alltså inte 100 % nödvändigt, men ändå sånt som använts om en har det.

Skönt att ha i förvar tills det behövs

Babysitter. Det är en sån grej som nästan kvalade in på första listan, men eftersom den inte används helt från början fick den hamna här. Att ha en babysitter skulle jag vilja säga är guld värt. Att ha någonstans att sätta ner babyn när en behöver besöka toaletten, laga mat, vika tvätt eller bara få en paus. Våra barn, och framförallt Alfons, tog också många tupplurar i babysittern. Vi satte bara ner honom där, gungade en stund med foten och så somnade han.

Nu med Alfons fick vi låna en Babybjörn babysitter i Mesh och den är kanske den bästa jag testat. Dels har den bra gung, lätt att vika i hop och olika sittlägen. Men absolut bäst är att den är att tyget är i mesh. Det gör den stabil, att den andas jättebra och blir inte alls speciellt varm under sommaren men framförallt så är den superenkel att rengöra. Vi har haft ett par bajsolyckor, både större och mindre, och det har gått bra att torka av den med t.ex. wipes för nödlösning och få bort så gott som allt. Sen när den tvättas i maskin torkar tyget så snabbt att den går att använda typ en timme efter. Så om ni har möjlighet att lägga lite extra på babysitter, köp en sån här!

Nässug. Det här är också en sån grej som är super att ha, men som en nu inte behöva köpa genast. Vi började inte använda den före Alfons var ett par månader. Men när han sen fick sin första förkylning användes den flitigt. Också för att ta bort stora snorkråkor eller liknande. Från början har vi kört med den här klassiska och så i något skede köpte vi en nässfrida. Den har vi dock inte använt med Alfons ännu, men under Agnes fyra år ha den använts massor! Fick också tipsa om Baby-Vac som en kopplar till dammsugaren, jag vet många använder eftersom den är väldigt effektiv. Om ni känner er osäkra, fråga på apoteket, de hjälper alltid till!

Bärsjal. Helt ärligt var jag lite skeptisk till bärsjal med Agnes. Tyckte det verkade svårt och lite väl flummigt. Oklart varför. Men efter att ha hört så mycket bra om dem, och sett sjalar med små bebisar i överallt, köpte jag en när Alfons var några veckor. SÅ värt. Han ville, som de flesta nyfödingar, bara sova nära hela tiden så det underlättade verkligen att kunna ha honom nära men ändå göra saker samtidigt. Tänkt lite på vad ni köper för material beroende på årstid, för det blir lätt svettigt på t.ex. sommaren. De kan kännas lite för små för en bärsele den första tiden, och då är sjal perfekt. Vi har haft denna men de finns miljontals så det är bara att kolla runt vilken ni gillar bäst.

Första användningen. Det tog ett par gången att få till den rätta tekniken för att knyta den. Tacka vet jag youtube!

Bärsele. I något skede upplevde jag att Alfons inte tyckte om sjalen eftersom han gärna ville se sig runt, så då bytte vi till en bärsele. Och där har han även hängt en hel del. På stan när han inte ville vara i vagnen mera, när jag gått ut med skräpet, när jag gått till butiken, städat, lagat mat. Ja i princip så fort han inte varit nöjd på golvet men jag ändå måste göra saker. Vilken bärsele som är bäst är en diskussion i sig, och det finns himla många åsikter om det. Vi har fått låna en Babybjörn som vi varit riktigt nöjda med, så kolla runt vilken som ni tycker verkar bäst och ta inte åt er så mycket av folks åsikter. Det är helt individuellt vad en gillar och inte gillar. Och så gott som alla som produceras idag är gjorda för att vara ergonomiska för bebisen (Babybjörns har varit uppe för debatt en hel del pga detta men vi är som sagt nöjd med den!).

Nappar och nappfalska. Vi har haft ett barn som varken tagit napp eller flaska, och ett som tar båda. Kan säga att livet är mycket enklare med det senare. Att Agnes inte tog någon napp var inte hela världen, visst skulle det varit skönt ibland, men hon klarade sig bra utan. Dock att hon inte tog flaska var lite jobbigare. Så med Alfons hade jag med napp till BB och gav det åt honom så fort jag såg att amningens fungerade, för oss så gott som genast. Sen började vi öva med flaskan nästan genast vi kom hem från BB, så att han skulle lära sig. Det tog sin tid, och krävde att vi var konsekventa med att ge den för annars glömde han. Men han tar nu flaska vilket har underlättat om jag velat åka bort några timmar.

Det finns alla möjliga olika sorters nappar och flaskor. Jag gillar inte riktigt silikon, plus att naturgummi är mjukare och jag hört att den närmare i konsistens till bröstvårtan, så vi har kört på naturgummi både på napparna och flasknapparna. Sen vilken napp er unge gillar är ett mysterium i sig, det är bara att testa sig fram. Vi har Bibs och Ainus MAM. I början gillade Alfons inte alls Bibs, men har plötsligt börjat ta dem så nu varvar vi. Jag ville gärna ha en flaska i glas, så efter lite research landade det på EcoViking. Jag har varit väldigt nöjd med den. Vi hade dock också kvar Ainus flaskor från att Agnes var bebe, så de har också använts. Till båda kan en köpa till naturgumminappar vilket vi då gjort.

Hoppas ni blev lite klokare. Ännu väntar ett inlägg med grejer som går under ”lyx som underlättar”. Och kommentera gärna ifall ni tycker något saknas!


Klimpsoppa, gnäll och bra tv-underhållning

Skrivet av mamabitesback 25.02.2020

Fastlagstisdag, en av de få bra saker med februari. Här hemma har jag gjort klassiska klimpsoppan och så avslutade vi självklart middagen med fastlagsbullar. Frågade Agnes om hon ville ha sylt eller mandelmassa i sin bulle i morse varpå hon svarade: "Jag vet inte. Eller mandelmassa, för jag älskar ju mandelmassa mamma.". Hon är verkligen min unge. I slutänden ville hon dock bara ha en halv och sen skrapade hon bara bort mandelmassan och åt upp det, haha!

Utöver det har det inte hänt så mycket här hemma idag. Jag har flera gånger försökt få något gjort, men minstingen fick sin andra spruta influensavaccin och är extra klängig idag. Vägrar äta, sova själv och ointresserad av att spendera en enda sekund själv på golvet. Så jag får ta någon sekund här och där när han mot förmodan underhåller sig med något. Som nu när han sover i pappas famn. Hoppas på en lite bättre natt och dag imorgon, min hjärna slutar snart fungera.

Nu är jag iallafall nyduschad och redo med duoappen för ett av mina topp bästa program: Akutionssommar! Någon annan som brukar titta och tävla själv genom appen? Det är faktiskt ganska roligt!


Måndagsspan

Skrivet av mamabitesback 24.02.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Måndag förmiddag. Alfons ligger och sover bredvid mig i sängen medan Agnes ser på youtube. Hade en riktigt skitnatt pga en bebi som sov oroligt, och förstås vaknade kidsen tio före åtta just den dagen vi skulle kunna ha lite sovmorgon. Surt. Men solen strålar iallafall så det ger lite energi.

Morgonljus på ungarna i väntan på frukost.

Efter lunch ska vi ge oss ut. Har lovat Agnes att vi ska gå och köpa ett par nya solglasögon åt henne eftersom vi tappade bort ett par förra sommaren, sen så väntar rådgivningsbesök för Alfons och så kanske någon fin blombukett från matbutiken. Men först detta:

Tittat på

Jag tänkte tipsa om lite grejer nya veckan till ära. Början med två serier på Netflix som jag sträcktittade för några veckor sen. Båda väldigt spännande och välgjorda. Ragnarök är lite mer ski-fi men ändå snyggt gjord och fräsch med norsk serie för en gångs skull. The Stranger är spänning hela vägen igenom och kunde inte sluta se före jag fick veta hur det gick. Här har ni något att göra ifall ni mot förmodan ligger hemma sjuk eller något.

Johanna Bradford har en Youtube-kanal där en får följa renoveringen av deras hus Rapphönan. Senast fick vi följa med in i deras badrum. Blev överraskad, positivt, eftersom det var så... oväntat! Alla mina tidigare ideér och tankar om hur ett badrum har nu raserats och jag vill köra copy paste i mitt framtida hem. Visade klippet för min man och försökte förklara geniala med deras badrum och sälja in det hos honom. Gick förstås inte alls hem men har som tur gott med tid att få honom på andra tankar!

Lyssnat på

En väldigt väldigt bra låt som släpptes här i februari. Dessutom har min duktiga vän Ina gjort hår och smink i musikvideon. Kolla in! Låten kan nog kvala sig in som vårens soundtrack.

Och när jag inte lyssnar på poppiga låtar snurrar mordgåtor i örorna. Har en ljudboksperiod just nu och lyssnar flera böcker i veckan. För tillfället plöjer jag de gamla Maria Lang-deckarna. Jag älskar filmatiseringen av dem med Tuva Novotny, Ola Rapace och Linus Wahlgren. Scenografin är magisk. Men bakom ligger förstås en välskriven bok som håller 2020 även om de är skrivna på 50-talet.

Internetet

Om ni missat svenskfinlands nya skvallerblogg ska ni genast gå in och kolla. Vem gillar inte skvaller kombinerat med vettiga granskningar? Extra glad blir en förstås när hen skrev såhär fint om mig i helgen! Känner inte kanske 100% igen mig men kul att någon gillar iallafall, hehe! Och namnbyte har jag faktiskt också själv funderat på lite, eftersom jag inte identifierar mig med den kaxiga blivande mamman jag var då för fyra år sen. Oklart om det går att genomföra, men tåls att fundera på!

Älskar som tidigare nämnt instagramkonton som jag blir inspirerad av och jag har en relativt ny finlandssvensk favorit! Mimmi har så fint, ärligt och härligt konto. Tycker hon är lite ”vår” Elsa Billgren, men mer down to earth. Vilket vi finlandssvenskar tenderar att vara mer än svenskarna. Älskar iallafall henne och önskar hon var min kompisa. Följ!

När vi ändå är inne på internetet och snurrar vill jag gärna prata om Sofia Woods blogg. Hennes blogg tillför lite kontrast bland vardagslivsbloggandet som jag visserligen också gillar men en mix är alltid bra. Hennes inlägg om att kapitalisera på öppenhet är brinnande aktuell och läsvärd. Det är också något jag själv funderar nu som då eftersom jag ändå får för betalt att skriva om mitt liv. Samtidigt som det är lite av dagens melodi. Hur tänker ni kring det?

Nu vaknade en liten kurrande unge bredvid mig så dags att avsluta. Lite rädd att stiga upp och se hur mycket modellera den större har lyckats sprida ut under tiden vi legat här...


Veckoslut i ösregn med ljusglimtar

Skrivet av mamabitesback 23.02.2020

Nu lyser solen i ögonen och det känns lite som om livet återkommer. Hur kan det vara så att psyket påverkas så mycket av vädret? Så fort det regnat och varit grått en längre tid så känner jag hur mitt allmäntillstånd blir lågt och allt känns tyngre. Men så plötsligt söker solen ljusstrålar sig fram och vips så känner jag mig lättare igen. Allt känns roligt och hoppfyllt. Jag hoppas verkligen att allt regn och rusk ska börja minska nu, för det är så utmattande att känna sig, ja, utmattad av vädret heela tiden. Vill vara glad, peppig och pigg! Piggheten kräver dock lite samarbete från babyns håll också, och att ta tag i det ännu finns inte riktigt ork ännu. Men snart!

Så lider veckoslutet mot sitt slut och vi sitter i bilen igen. Det värsta med att bo på ett långt avstånd från familjen är helt klart bilfärderna. Det är så urbota tråkigt att spendera sex timmar i bil. Speciellt när det ska kissas i ett, någon unge blir sur och vi, som nu, inte köpt något att äta. Alltid samma sak. På ditvägen har vi drycker, godis och kanske till och med någon smörgås. Nu på hemvägen har vi enbart Agnes godispåse och eftersom hon inte får äta fler än tre godisar kan vi inte trycka i oss resten... Hon ser nämligen genom sin spegel om vi äter något.

Och som alltid går dagarna extra snabbt när vi är på besök. Vi hann iallafall med middag hos mina föräldrar med min bror och hans sambo och bastubad på fredag. På lördag trotsade vi regnet för att åka och kolla på hur renoveringen som svågern och hans fru gör i barndomshuset. Efteråt körde vi runt och kollade på eventuella tomter medan barnen sov, hälsade på hos min morfar och sen middag och mello hos mina föräldrar igen. Idag åkte vi till svärföräldrarna på frukost och så fick Agnes leka av sig med kusiner en stund innan vi satte oss i bilen. Och nu är vi drygt två timmar hemifrån.


Om fredagspepp och bröllopsfint

Skrivet av mamabitesback 21.02.2020

Hälsningar i regnrusket. Vi sitter i bilen och börjar närma oss Österbotten. Lyssnar på Mando Diaos nya (bra!) och smygäter godis. Smygäter eftersom hör Agnes prasslet vill hon också ha...

Med gullungen på Ikea.

Jag är iallafall peppad på fredag och veckoslut. Ikväll väntas moules marinères och bastu hos mamma och pappa. Och så är det ju på spåret ikväll också. Bästa dagen på veckan helt klart! Någon annan som känner så? Jag längtar alltid till fredagen.

Bilder av Elsa Billgren och Gustav Broström.

Lite helginspiration kommer lastat här. Dessa bilder dök upp i mitt Instagramflöde förra veckoslutet och tycker det är något drömskt och magiskt med dem! Så himla fint. Kanske inspiration till någon som ska gifta sig i år?

Jag kan knappt tro att det i år blir två år sen vi gifte oss. Att planera, och ha, bröllop är topp roligaste jag gjort. Lite avundsjuk på er som är i det nu. Och även om jag förstås är hur nöjd som helst med hur vårt bröllop blev så ändras ju trender och ens egen smak konstant. Till exempel skulle jag gärna ha någon liknande klänning som på bilden om vi skulle gifta oss idag. Eller haft den jag hade på festen under hela dagen. Alltid finns det något en kan ändra på, hehe.

Nu ska jag passa på att sova lite innan vi är framme. Alfons höll mig vaken på morgonnatten, plus att jag alltid blir sömnig i bil, så en tupplur skulle sitta bra! Ska bara sätta på en Maria Lang-deckare i öronen först.


Babyprylar: Bra att ha från början

Skrivet av mamabitesback 20.02.2020 | 1 kommentar(er)

Jag frågade ju er efter de saker som ni anser är de viktigaste/sådana en inte klarar sig utan när det ska komma in en bebis i hushållet. De svar jag fick motsvarade ganska långt hur jag hade tänkt också. Jag diskuterade saken med min man här hemma och han sade på samma sätt som Linnéa också skrev, att egentligen behöver en ingenting från början. En vagn, kläder (vilket en i princip får allt som behövs från babylådan) och blöjor. Bilstol om en har bil.

Det finns alltså faktiskt inte något som verkligen är 100% nödvändigt, så i den bemärkelsen behöver ni inte stressa över allt som ska skaffas inför kommande barn. Utan det finns gott om tid att känna efter och se vad som verkligen behövs i just ert liv. Men sen finns det ju en hel del grejer som underlättar livet med en bebis, och det är väl främst de sakerna som listan innehåller. Absolut inte nödvändiga, men kan vara sköna att ha hemma första tiden. Så att ni nu inte behöver rusa till närmaste babybutik eller tömma nätet första veckan.

Därför tänker jag dela in listan i tre kategorier: Bra att ha från början, skönt att ha i förvar tills det behövs och lyx som underlättar. Jag delar in det i tre inlägg, annars blir det här evighetslångt. Sen får ni gärna komplettera i kommentarerna om ni föräldrar vill tillägga något.

Bra att ha från början

Babynest. Det är en sån sak som vi använt från sekunden vi kom hem från BB. Användningstiden är kanske inte så lång, iallafall inte för oss, men ändå värt att ha det hemma. Det som vi inte haft men som jag önskat var att ett babynest med handtag. Mycket lättare att flytta runt när bebisen sover (ni som bär runt en sovande bebis i ett babynest vet hur otymligt det är). Med ett babynest kan du ha babyn att sova precis var som helst vilket underlättar i början när en ändå gärna har babyn nära hela tiden. Skulle vi få en till bebis skulle jag lätt köpa en sån här (vi har lånat den vi haft), men det finns förstås förmånligare alternativ också!

Barnvagn och babyskydd. Självklart kanske, men får ändå vara med på listan. När vi köpte vår Brio Smile (heter Britax Smile idag) så köpte vi allt i ett. Det vill säga vi fick ett paket med hjul, liggdel, sittdel, babyskydd och isofix som allt passade ihop. Och just det att babyskyddet (babyns första bilstol) går att klicka på hjulen är guld värt. Det har vi använt massor och jag tycker det löns att köpa så att de båda hör ihop, för då behövs det inga adapters utan det är bara att sätta på. Britax har till exempel så. Isofix är också en sån sak som kanske kan ses som lyx men ändå kvalar in på grund av att det dels är mycket säkrare, men också lättare att lägga in babyskyddet då du bara behöver klicka fast skyddet i isofixet i bilen och så är du good to go.

Muslinfiltar. Muslinfiltar är den perfekta multiprodukten. De kan användas just som filt, som spytrasa, som snuttefilt, som skydd över vagnen när babyn sover, att linda in i, när en ammar. Den är mycket mjukare än de traditionella "spytrasorna" och blir inte hårda i tvätten tack vare vävningen. De finns oftast i ekologisk bomull eller bambu och blir mjukare och mjukare ju mer de används. Vi har bland annat dessa från Liewood som fungerade perfekt som filt åt Alfons i somras när det var varmt, och nu använts mest för att torka upp dregel och spyor när han leker. Finns tusen olika modeller och ofta i flerpack.

Hygienartiklar. När ni kommer hem från BB med babyn kan det vara skönt att ha lite hygienartiklar uppladdat hemma. På BB går de igenom hur ni ska tvätta första tiden så de borde ni har på klart vid hemkomsten. De saker som behövs till babyn är främst tops och bomullsrondeller. Sen kan det vara bra att ha små handdukar att tvätta med, wipes att komplettera med om en så vill och salvor. Vi har använt den här och den här eftersom babyolja inte funkat så bra på våra barn. Finns i vilken matbutik som helst. Och en tub bepanthen kan också vara bra att ha. Sedan större bindor åt mamman. Väldigt viktigt!

MAT. Mat kanske låter konstigt, men låt mig förklara. Första tiden är ingen sugen på att varken handla eller stå i köket. Plus att det är så mycket nytt, dygnet är kanske upp och ner och allt lite rörigt. Så då är det skönt att ha frysen fylld med färdig mat att värma. Typ lådor av olika slag, färdig portioner eller likande. Ett tips är att antingen be familj eller släkt som gärna vill hjälpa till att laga något ni kan frysa ner. Eller så lagar ni själva dubbelt av typ soppa eller makaronilåda i förväg som ni sen fryser ner i portioner och kan ta upp när ni är hungriga.

Skötbordunderlägg. Ett skötbordsunderlägg kan se ut på lite olika sätt men tanken är en lite tjockare madrass som en antigen kan ha på ett skötbord, eller på en bänk. Att köpa ett skötbord är inte helt nödvändigt. Med Agnes hade vi till exempel underlägget på tvättmaskinen, men nu med Alfons fick vi rum med ett skötbord i badrummet så då skaffade vi ett. Vi har ett sånt här från Färg & Form, och ett skötbord från Ikea. Båda fyller sin funktion helt bra. Det finns enormt utbud så det är bara att hitta det som känns rimligt för en själv. Vi har också ett underlägg som går att vika ihop, från samma märke, i skötväskan så att en kan byta blöja på språng.

Sovpåsen från babylådan är en favorit!

Bonustips. Har ni möjlighet att få FPAs babylåda, ta den! Där i finns massa saker som är bra att ha i början, sånt som ni då inte behöver skaffa själva. Och där får ni lite kläder att börja med. Vi har dock inte använt så många plagg eftersom våra barn har varit ganska små och späda, vilket gjort att de flesta kläder alltid varit alldeles för stora. Men alla andra saker som kommer med är riktigt användbara!


Välkomnar ny vecka med modetankar och stilinspiration

Skrivet av mamabitesback 18.02.2020

Vår? Så kändes det nästan i luften idag. Efter ett dygn av storm var det skönt med några strålar sol och lite uppehåll, även om det fortfarande blåser en del. Vinden slår mot balkongfönstren men det är ganska mysigt att ligga och lyssna på med ljudbok i andra örat. Dessutom med en liten varm bebiskropp bredvid.

Idag har jag varit hemma med barnen som vanligt. Tvättat, varit till biblioteket, pysslat och gjort som en gör under en dag. Den här veckan är ganska öppen. Imorgon ska jag iväg till skolan ett par timmar och Johan stannar hemma med Alfons. Sen har jag en hel del skola att göra de andra dagarna, och så ska vi kanske få besök på fredag. Eller så åker vi upp. Vem vet. Efter ett par helger där vi varit lätt uttråkade behöver vi något program!

Men veckan var inte det jag tänkte fundera kring. Utan kläder! Ack så ytligt men ändå något som de flesta av oss finner mer eller mindre intressant. Jag har alltid gillat mode och kläder. Enda sedan min faster kom från Stockholm (hon jobbade då på huvudkontoret På H&M och kom alltid med stora sopsäckar med kläder till oss som inte fick säljas). En hel påse med kläder, accessoarer och allt en kan önska sig! Drömmen. Och efter det har intresset suttit i.

Just nu är jag i det tråkiga skedet av post graviditetskropp. Extra degig mage och bröst i slitna amningsbh:ar som inte är speciellt smickrande för kläderna. Längtar tills jag slutar amma och kan gå och shoppa nya bh:ar. Kläderna sitter inte sitt bästa om vi säger så vilket gör att valmöjligheterna inte är många, och sen ska det gå att amma i det dessutom också. Är inte på min stiltopp just nu med andra ord. Men drömmer om bättre tider, det gör jag. Här ovan ser ni lite av min stilinspiration för tillfället.

Jag gillar ganska enkla kläder med en rolig twist. Och jackor, kappor och ytterplagg är ofta där jag känner att en kan ta ut svängarna. En snygg kavaj i något mönster, kanske i en boxigare modell. Långa modeller är dock min favorit, ger ofta en annan siluett som jag gillar. Den gula quiltade är det snyggaste jag sett på länge! Och ja, svart kappa är perfekt till typ allt.

Just nu är jag väldigt kär i tre saker: blusar, kostymbyxor (vilket jag i och för sig alltid älskat) och klänningar med lite mer romantiska detaljer. Klänningen på bilden är en av de finaste jag sett på länge. Tycker en sån blir riktigt snygg tillsammans med lite maskulinare skor som boots eller loafers. Eller varför inte ett par sneakers? Perfekt outfit. Det eller en blus med någon tjusig krage, ett par kostymbyxor eller svarta jeans tillsammans med ett par loafers. Mmmm!

Och extra fint blir allt med snygga skor. Ett par lite spexigare loafers, dr martens (funkar till precis allt) eller sneakers i någon rolig färg. När jag annars kan köra ganska safe med resten, gillar ändå mest neutrala färger, så är skor en annan sak att gå lite crazy med. Och sen en trend som jag annars varit ointresserad av som jag nu fastnat för: Håraccessoarer! Rosetter, tofsar eller band. Perfekt lite detalj som kan lyfta vilken sketen tisdag som helst.

Där har ni nu lite hur jag tänker kring min stil 2020. Ganska samma som alltid, men hela tid med små uppdateringar. Som alltid. Alla fastnar vi för trender. Mer bilder hittas i min Pinterest mapp, där alla dessa bilder kommer ifrån. Här hittar ni den. Uppdateras nästan dagligen med bilder. Har just nu faktiskt närmare 200 000 visningar på min Pinterest i månaden!! Så kan väl säga att den innehåller en hel del bra inspiration, hehe. Iallafall tycker ett par personer det!


Regning söndag från sängen

Skrivet av mamabitesback 16.02.2020

Jag sitter nerbäddad i sängen och har just skrivit undan lite skoluppgifter. Det är århundradets pissigaste väder ute så har inte lämnat hemmet idag. Vi var på båtmässan med kidsen igår så det får räcka som program för den här helgen.

Istället har vi spenderat dagen med att ligga i soffan med sovande bebis i famnen och planera framtida hus. Tittat på ritningar och husmodeller. Finns inget som är mer tillfredsställande samtidigt som det är väldigt frustrerande. Vi har just fått lägenhet klarrenoverad och nu har vi redan gått vidare mentalt till nästa skede och projekt. Kan en aldrig vara nöjd med de en har och leva med det? Nu är vi istället besatta av att bygga hus och kan absolut inte släppa det. Vill helst flytta genast och börja på, även om den realistiska tidsplanen ligger mer om något år. Suck, blir ibland så trött på oss. Nå, fördelen är att vi har en tydlig plan över allt när det väl är dags.

Lägenheten vi bor i nu är det absolut inget fel på. Jag älskar den här lägenheten. Den är ljus, luftig och vi har lyckats få till den riktigt fint. Men som sagt, aldrig är en nöjd. Sen är det väldigt roligt att planera hus och sånt, antar att när en väl är inne i det är det säkert fortfarande kul men också ångestladdat, stressigt och tungt (iallafall känns det så utifrån husdrömmar hehe).

Dock ser det inte riktigt ut såhär som det gjorde igår mera, utan nu har barnen spridit ut alla sina saker över hela lägenheten. Och Agnes rum vill jag inte ens prata om. Omöjligt att få någon ordning på det. Och varje gång vi ber Agnes städa upp så svarar hon antingen "Jag orkar inte", "Ni måst hjälpa till" (vilket resulterar att vi gör det...) eller "Jag har inte tid nu för jag är på dagis/Lisa måste äta/jag ska gå ut med småttorna/Vi är påväg till jobbet". Så att, det städas inte så ofta med andra ord. Som tur går det att bara stänga dörren dit och slippa se det.

Nu ska jag gå och se hur det går med middagen och kanske baka en fransk chokladtårta om det finns ingredienser till det. Hoppas ni har en lugn och mysig söndag, och ni som har barn kommentera gärna på förra inlägget gällande babyprylar! Tänkte sammanställa nästa vecka och har redan fått massa bra tips men det kan ju aldrig bli för många.


Era mest nödvändiga babyprylar

Skrivet av mamabitesback 13.02.2020 | 6 kommentar(er)

Jag har flera vänner som får barn i år (varav den första föddes för någon dag sen!). Så himla roligt. Från att ha varit de första som fick barn i vår kompiskrets börjar det nu ploppa upp fler och fler kiddos. I och för sig börjar vi alla närma oss trettio så det faller väl sig ganska naturligt att det kommer bebisar.

Och med bebisar kommer förstås mycket prat om grejer. Vad ska en köpa, vad är bra att ha och vad en inte klarar sig utan. Det är ju en hel del som ska fixas innan ungen dyker upp. Jag lovande min kompis att göra en lista över det mest nödvändiga, men tänkte kanske ni kan hjälpa till!

Så, vilka är era bästa lifehacks, vad behöver en absolut köpa, när det ska komma en liten bebis in i familjen? Kommentera så ska jag gå igenom och göra en lista på allt som en verkligen behöver!


Spretiga tankar

Skrivet av mamabitesback 11.02.2020

Ligger i sängen bredvid två tunga andetag. Undra om vi någongång ska få Alfons i egen säng? Han kan med god tur sova där någon timme men sen börjar han gnälla. Men så fort han kommer mellan oss somna han igen. Kanske jag får sova hela nätter igen när barnen är tjugofem. Nå nej, innan sommaren ska vi nog lära honom!

Veckoslutet kom och gick. Vi satsade på maten på och åt mest gott och myste hemma. På lördag gick vi all in på sushi och de tre äldsta i familjen var väldigt nöjda. Agnes har äntligen fattat galoppen och gillar nu också. Så där slak ner ett par laxbitar om vi säger så. Sen var vi mätta och nöjda hela kvällen.

Helgen i ett nötskal.

Annars händer det mycket i det lilla livet Alfonso just nu. Maten gillar han vissa dagar, vissa dagar not so much. Däremot rör han på sig en himla massa. Åla har han gjort sen jul och nu är han väldigt snabb. Under veckoslutet har han börjar sitta själv på golvet så nu sitter han heeela tiden. Helst vid dockhuset i Agnes rum, det absolut roligaste som finns.

Den här veckan består av kompisgäng, skolarbete och kanske (äntligen) båtmässan. Lite osäker om jag är pepp på den. Överväger att stanna hemma med Affson och låta de två andra åka pga orkar inte med människor? Märker att jag blivit lite folkskygg under den här förädlaledigheten. Oklart vad det beror på. Något annan som fått samma eller har någon teori? Vill helst bara vara hemma, och även om jag vill hitta på saker vill jag nästan alltid dra mig ur i sista stund och stanna hemma. Även om jag vet att det är nice sen. Varför är det så?

Oj det blev lite spretigt men det var lite spridda tankar från sängmörkret. Återkommer imorgon med kanske lite mer samlad hjärna!