Jenna Matintupa

Visa alla inlägg skrivna mars 2020

En finlandssvensk succébok

Skrivet av mamabitesback 30.03.2020

Kategorier:

Böcker! Det ska vi prata om nu. Jag skrev om att jag ska försöka läsa en timme per dag. Funkar sådär. Hinner inte riktigt en timme men en stund varje dag går att få till. Jag har iallafall fått hem ett gäng finlandssvenska böcker som kommit ut nu i vår. Jag måste säga, om än lite partisk, att jag tycker finlandssvenska utgivningarna levererar konstant. Läser absolut mest finlandssvenskt och tycker det håller riktigt hög nivå. Visst har det delvis att göra med att jag får hem en hel del recensionsex men det får jag också av svenska böcker nu som då och ändå dras jag främst till ”våra egna”.

Nu till våren är de böcker jag varit mest sugen på Ann-Luise Bertells Heiman och Axel Åhmans Klein (av de jag fått hem). De andra känns som dock väldigt lovande. Jag har spenderat min beskärda del av studietiden på en nation så Kugges Nationen ska bli väldigt intressant. Och Ångestgudinnan känns rätt i tiden med allt som händer nu. Mitt kapital är en bubblare som jag vet väldigt lite om. Starten på bokåret känns åtminstone minst sagt lovande.

Men den bok jag helst vill prata om är Klein, som jag sträckläste förra veckan. Det är alltid spänt att läsa en bok skriven av någon en känner. Tänk om den inte är bra? Med Axels bok var jag dock inte speciellt orolig eftersom jag vet vilken strålande skribent han är, allt han (och Kevin och Jakob) gjort med KAJ säger redan mycket. Och precis som jag trodde älskade jag varje berättelse i boken.

Klein är en novellsamling om hur en man ska vara, om att inte vara klen eller mesig på något sätt. Den utspelar sig ganska långt i Österbotten och för mig som är uppvuxen där kände jag igen mig i precis allt. Samtidigt behöver en inte ha rötter i Österbotten för att känna igen sig. Den är ärlig, hjärtskärande och humoristisk på samma gång. Klein beskriver hur det är att försöka passa in, vara rätt på alla sätt, även om det inte känns bra. Till skillnad från andra finlandssvenska män som skrivit om manlighet de senaste åren vars analyser mest känts överlägsna och travande lyckas Axel tar sig an manlighet på ett ödmjukt sätt vilket gör att det blir mycket mer trovärdig än något jag tidigare läst. Det här är precis en sån bok som behövs just nu. Och Axel lyckas träffa rätt i tiden på alla plan, även om utgångsläget i boken inte på något sätt speglar någon viss tidsperiod.

Om ni bara får läsa en bok i år. Läs denna! Ni kommer inte bli besvikna.

(Åsikterna är det här inlägget är 100% mina egna och även om jag fått böckerna som recensionsex är detta inget köpt inlägg utan helt på mitt eget initiativ. Jag är stolt över att de finlandssvenska förlagen ger ut så mycket bra böcker och lyfter mer än gärna fram det när tillfället ges!)


Dags att börja göra annorlunda

Skrivet av mamabitesback 27.03.2020

Sitter med ett gäng artiklar uppe som jag ska läsa till en kurs. Men innan dess kan det vara bra att rensa hjärnan. Vecka två av hemmakarantän är snart över. Den här veckan har vi pusslat en hel del med att få mannens jobbmöten och mina föreläsningar att gå ihop. Vilken tur att jag inte jobbar heltid också, för vet inte hur alla andra löser det med två barn hemma. Det är inte lätt! Men också lite mysigt i all misär. Vi blir alla mer sammansvetsade på något sätt. Alltid något i allt som händer.

Och idag är inte vilken fredag som helst. Idag blir vi inlåsta i tre veckor framöver. Idag stängs gränserna till Nyland. Alltså hur sjukt låter det egentligen? Jag har haft lite svårt att smälta hela grejen kring isolering. I början av veckan kändes det okej, sen lite klaustrofobisk känsla där i mitten men sen när beslutet väl kom kändes det okej. Tre veckor är ändå inte så lång tid. Och efter det kommer förhoppningsvis sommaren snart, vi har fått kontroll på situationen och livet kan sakta börja återgå till någon sorts vardag. Hoppas bara att alla andra som nu inte är inlåsta tar sitt ansvar också. Så att inte de här åtgärderna är förgäves för att resten av landet känner sig säkra och börjar slappa till eftersom Nyland isolerat.

Det med det. Den här helgen ska jag prova stänga ute så mycket av krisen som det går. Bara kolla nyheterna en gång per dag. Gå ut med barnen. Läsa ännu mera. Laga god mat och pyssla hemma. Det är så här livet ser ut just nu och det är bara att acceptera och anpassa sig. Göra det bästa av situationen. Längtar redan till kvällen då jag ska ligga i soffan, dricka vin och titta på Bäst i test. Från och med ska det få bli annorlunda. Mer leva mindre ångest (om det går!).

Nu ska jag lägga igång en tvättmaskin med gardiner jag tänkte byta till och sen läsa artiklar om skönlitteratur. Ska vi satsa på lite mindre corona och lite mer andra saker från och med nu? Kanske ett inlägg om tankarna från veckan men sen resten annat? Tycker det låter bra. Hoppas ni får en okej fredag!


Födelsedagskalas, ärligt vs filtrerat och vårvindar

Skrivet av mamabitesback 24.03.2020

Är det bara jag eller är det vår i luften? Sitter just nu på en föreläsning via datorn med balkongdörren öppen. Lite kyligt kanske, men känns ändå värt för vårkänslans skull. Veckoslutet gick förbi i ett virrvarr av ångest/panik och någon sorts vardag för barnens skull. Idag känner jag dock att jag lite landat i hela situationen och efter att ha prata mycket om allt som händer här hemma känner jag mig lite lugnare. Det är läskigt att så många är smittade här runtomkring men vi håller ändå oss mest hemma och är försiktiga. Försöker fokusera på det vardagliga och få livet att rulla normalt i denna onormala situation.

En sak som gjorde mig glad var att den finlandssvenska skvallerbloggen skrev att den här bloggen ligger på fjärde plats av hennes favoritbloggar. Skål på det! Även om jag är lite gnällig, hehe. Tänk om hen skulle veta hur gnällig jag är på riktigt? Skämt åsido, jag tycker faktiskt ibland att det är en svår balansgång. Skippar en all "vardagsgnäll" och bara skriver om de bra grejerna så förskönar en och skapar dålig stämning pga press på ett perfekt liv. Men skriver en som det är så blir det istället för gnälligt. Vad tycker ni är bättre?

Sen en annan sak som jag funderar king en del nu är den kommande födelsedagen. Agnes fyller nämligen fyra (!!) nästa vecka och det ska självklart firas. Ett kalas som vi hade tänkt blir det förstås inte, men kalas ska det självklart bli även om det bara blir för oss fyra här hemma. Ska beställa presenter och fundera kring vad vi kan fixa till för extra kalasfeeling. Vill ju gå all in för att kompensera. Ni som har barn som fyllt år i dessa tider och fått tänka om. Har ni några roliga lösningar eller liknande? Idéer tas gärna emot!

Nu har min föreläsning slutat och jag ska återgå till denna och resten av familjen. Gissar det är någon som behöver jobba ännu så vi får väl byta om nu. Ändå dags att börja fundera på mat också. Igen. Som jag skrev åt en kompis idag, förstår helt hur det fanns pigor och köksor i familjer förr i tiden. Det enda en gör är ju att laga mat när alla är hemma, hinner knappt med något annat.


Svenskt tenn, insparande kvinnor och topp trend 2020

Skrivet av mamabitesback 23.03.2020

Ligger i sängen med en varm bebis nära, finns inget mer ångestdämpande. Den här veckan har varit evighetslång, som om de aldrig skulle ta slut. Och det gör den i och för sig inte heller eftersom det forsätter på samma sätt nästa vecka. Så att. Kan väl säga att min hanteringen av allt som pågår just nu har varit sådär. Men imorgon är i och en ny vecka och vi kan väl lugnt säga att vi har INGEN aning vad som kan hända. Så försöker att andas lugnt, ta ett glas valfri dryck och läsa en bok. Pratar med kompisar och familj, lagar god mat och scrollar mysiga instagram och bloggar framom nyhetsuppdateringar. We can do this!

Så i den andan tar vi en titt på sparat på instagram på sistone.

Vi börjar med en MAGISK bild från ELLE Danmark. Fotat av Sara Bille. De gjorde ett reportage kallat ”Madicken’s memoire” och tycker det är så rätt i tiden. Trendigare blir det inte än detta. Mjukt, preppy, naturligt och flickigt men ändå coolt på något sätt. Inspiration 2020!

Bloggaibagis delade en bild från sitt kök och min första tanke var: ”Är det kanske grönt kök jag vill ha?!”. Väldigt snyggt med den mossgröna färgen. Ger värmen även om det inte är en ”varm” färg. Tåls att lägga på minnet.

Marimekkos senaste kollektion är den finaste på länge länge länge. Det gör nästan ont i mig för att jag inte kan köpa allt därifrån. Just det här mönstret på kostymen är ett av mina favoriter. Utöver det tycker jag kampanjbilderna är så fina. Naturen, naturligt hår och smink och avslappnad posering (okej okej hur ofta gör du detta på bilden... men ändå!). Bra jobbat Marimekko!

Elsa Billgren, min eviga inspirationskälla. Gillar verkligen klänningen i kombination med slarvig knut och fräscht ansikte. Så här vill jag gå runt här hemma nu. Har bestämt mig för att inte förfalla ner i leggings och en sunkig tröja utan försöka rycka upp mig och känna mig lite levande iallafall! Denna look därför en bra början!

Jag har följt Brita Zackari sen vi var gravida samtidigt och fick kids nästan samtidigt för 4 år sen. Nu har de flytta till en gård och lever typ världens mysigaste liv (dock inget jag skulle vilja göra men de verkar ha det nice åtminstone!). Här står hon nu helt avslappnad med bebis, lamm och... basker? Otippade kombination men hon ser så cool ut. Bondlooken 2.0.

Österbottniska företaget Eden Flowers gör ljuvliga buketter och de har nu slagit sig med en fotograf för bröllopspaket. Bilderna som de marknadsför med är jättefina och skulle jag gifta mig idag skulle jag 100% överväga att anställa dem!

Min andra inspirationskälla i topp, Sofia Wood. Kombinationen av lång enkel klänning med leggings är ju genialt. Perfekt sätt att klä ner en klänning som annars kanske bara hänger och väntar på festligare tillfällen. Kan väl säga att jag kört den här looken ett par gången den här veckan...

Att Mimmi West fyndat detta på Tori.fi för typ ingenting enligt vad hon antyder. Avundsjuk deluxe! I och för sig är jag nästan aldrig inne på tori så chansen att jag skulle lyckas med det är minimal hehe. Men tillbaka till fyndet: herregud vilken dröm! Känner att jag skulle behöva allt. Lyckost dig Mimmi!

Sist ut, Johanna Bradford. Om jag skulle behöva välja enbart tre influensers att följa skulle det vara Elsa, Sofia och Johanna. Allt det gör går hem hos mig. Den här bilden känns väldigt mycket goals. Och betryggande på något sätt. Att en inte behöver mer än ett glas vin, en trappa och en kruka fina blommor. Lugnar mig lite.


Saker att göra för att få tiden att gå

Skrivet av mamabitesback 19.03.2020

Kategorier:

Det är inte himla lätt att vara alla hemma dynget runt. Framförallt att gå från att hälften är på jobb och dagis till alla hemma tillsammans. Plötsligt ska en snart fyraåring stimuleras, det är fyra personer som ska äta frukost/lunch/mellanmål/middag/kvällsmat och sen ska det finnas arbetsro och så. Mycket som ska trixas med med andra ord. Lyxproblem förstås, men ändå. Gissar vi är ganska många som är i den här situationen just nu. På ett sätt eller annat.

Mitt största ”problem” är att underhålla Agnes. Hon är ju ändå van att vara på dagis och alltid ha något att göra där. Skapande, utelek, kompisar och rörelse. Dels är jag ingen pedagog och sen inte heller den som är så delaktig i hennes lekar. Alfons är till stor hjälp och de leker ändå ganska mycket tillsammans. Underhåller varandra. Men en åtta månaders kan bara funka som lekkamrat en liten stund. Nu har jag varit sjuk så vi har inte kunnat gå ut, men så fort jag mår bättre ska vi gå ut minst en gång per dag (drömtänk, får se om jag lyckas hålla det!). Men utöver det måste det hittas på andra saker.

Och sen behöver ju också JAG saker att göra. När jag inte kan göra skolarbete så behöver en förstas något att sysselsätta sig med. Så här kommer nu lite tips på att göra. Funkar både med och utan barn. Jag är lite mer en sån som tar med barnen på det jag gör framom att göra ”barnsaker”. Kanske inte helt pk men hatar verkligen att leka i sandlådan och sitta på golvet och leka doktor (ibland måste en ju förstås göra det).

  • Baka! Jag gillar ju att baka och gör det ofta annars också, men nu finns det ännu mer tid för det. Hittills har vi bakat lite mer barnanpassat för att det ska vara lite mer kul för Agnes. Vi har gjort enkla blåbärsmuffins och klassiska kokosbollar. Någon dag tänkte jag vi ska baka bullar. En kan baka i alla svårighetsgrader. Antigen så att barnen kan vara med eller lite mer utmanade för en själv!
  • Måla/rita. När jag var till matbutiken i förrgår gick jag via Tiger och köpte akvarellpapper i A3. Det tyckte Agnes var superskoj för då kunde hon måla "tavlor". Hon vill alltid att jag ska sitta med och måla med henne, så jag fick sitta och måla med vattenfärg själv också. Det är förvånansvärt avslappnade så absolut något en kan göra även utan barn. Annars funkar det lika bra att släpa fram alla pennor som finns och låta dem gå loss. Då är de iallafall sysselsatta ett tag. Agnes älskar också att klippa, så papper plus sax kan hon pyssla med hur länge som helst. Var kreativ helt enkelt.
  • Yle Arena. Nu ska vi vara ärliga, det kommer bli en hel del tv tittande under den här tidsperioden. Både för barn och vuxna. Ibland behöver barnen underhållas utan att vi måste vara med, och lättast är förstås att sätta på tv:n. På arenan finns en himla massa bra tv-program av olika slag. Såg att de till exempel lagt in 28 avsnitt av Ryhmä Hau, man tackar man tackar. Utöver det äskar Agnes allt som finns med Bärtil. En strålande produktion! Hennes senaste favorit är när Isa Gris lagar mat med Micke Björklund. De har hon sett säkert tjugo gånger. Och så har det nu börjat komma nya Muminavsnitt! Något som jag mer än gärna ser med henne. För vuxna finns det massa massa serier att grotta ner sig i.
  • Plantera om växterna. Det är tid för att plantera om växterna ni har hemma, och det är perfekt att göra nu när en ändå måste hållas inne. Vi var till Plantagen i början av veckan och köpte lite jord och en Dr Westerlund aka doftpelargon. Den ska vi vårda och hoppas att få den jättestor!
  • Så frön. När jag var till Tiger köpte jag också lite blomfrön som Agnes ska få så. Det blev ringblomma och luktärt den här gången, men det fanns en himla massa andra också. Tänkte först så i äggkartong och sen lägga ner dem i jord på balkongen (vi har en större grej där).
  • Läs! Läs böcker är ändå de bästa sättet att fördriva tiden. Hälsosamt för hjärnan, avslappnade och intressant. Med barnen tänkte jag att vi kunde försöka läsa igenom så många böcker i bokhyllan som möjligt. Det vill säga en (eller flera!) ny bok varje dag! Och kanske ska införa typ en timmes läspaus för mig själv. Då jag fokuserar på att läsa bok istället för att skrolla nyhetsflödet. Tåls att funderas på.
  • Hjälp till. Viktigast av allt. Hjälp till. Hjälp varandra, släktingar och vänner. Om ni är friska och har tid så hör av dig till någon som kan behöva hjälp och fråga om det är något du kan göra. Det har också börjat duka upp flera olika Facebookgrupper där en kan skriva om en antingen behöver hjälp eller hur en kan hjälpa till. Gå med i en sån och engagera er. Men om ni, som vi är flunssiga, vänta i två veckor tills ni mår bättre så ni inte smittar någon i onödan. Om det är något vi har överflöd av just nu så är det TID. Så ingen stress.

Sen finns det förstås tusen andra saker att göra som att städa, rensa och så vidare. Huvudsaken är att försöka hålla sig sysselsatt så att inte oron och ångesten tar över! Men glöm ändå inte att låta dig känna efter. Det ÄR okej att tycka det är jobbigt. Ingen mår bra av att inte känna. Och var snälla mot varandra. Det är ingen som gillar det här, men det hjälper inte att vara otrevlig.

Hjälp till, var snäll och solidarisk. Butikerna kommer inte att stänga helt, maten finns kvar. Det är onödigt att köpa upp allt mjöl och wc-papper första dagen av isoleringen. Någon annan kanske behöver det där extra paketet som du egentligen inte behöver. Tänk på det. Och kan du inte själv gå till butiken finns det andra som kan hjälpa med det, eller så beställer du hem. Det går också! Till sist, köp lokalt! Det tåls att upprepas. Hjälp små företag, restauranger och bageri med att köpa från dem istället för att länsa Prisma på det billigaste torra brödet. Köp hämtmat från de små lokala restaurangerna om du kan. Som sagt, var snäll och hjälp till så gott du kan. Det är så vi klarar det här med vettet i behåll!


I ett ångestfyllt undantagstillstånd

Skrivet av mamabitesback 17.03.2020

Alla pratar om det, så det tänker också jag göra. Det är svårt att inte ta upp det. Testar det i munnen, undantagstillstånd. Vad betyder det ens? Ett himla läskigt ord egentligen. Alla säger att vi ska fortsätta som vanligt, med vissa restriktioner förstås, men det är så svårt ändå. Hur ska en vara som vanligt när inget känns som vanligt? Alla säger att det inte är så farligt för det flesta, men varför känns det så farligt då? Att folk har ångest i det här förstår jag så bra. För mig växer den mer och mer för varje dag. Men jag tror att det är för att allt ännu är så oklart. Så nytt. Hur ska det fungera i praktiken? Vad betyder det i praktiken?

Många frågor och inga svar. Ännu iallafall. Just nu försöker jag bara hitta en vardag i det hela. Hitta hur jag ska förhålla mig till det. Hur vi ska förklara för Agnes vad viruset betyder och varför det begränsar vårt liv utan att visa för mycket av min egen ångest. Vårt liv stannar kanske upp lite men blir inte sämre på något sätt. Vår ekonomi påverkas inte, vi kan jobba hemifrån och ha barnen hemma utan problem. Så jag har egentligen inget att ha ångest över i den bemärkelsen, men hela situationen är ändå obehagligt.

En historisk stund.
Varje dag från och med nu. Agnes tar inte av sig pyjamasen före någon hägg på eftermiddagen...

Vi försöker iallafall vänja oss vid det tillfälliga livet. Alla råkar dessutom vara mer eller mindre förkylda så med tanke på det är det väl bra med stillsamma dagar. Försökt vila mycket så jag ska börja må bättre igen, skickar till kompisar och kollar läget med dem, gör saker med Agnes och lagar mat av olika slag. Imorgon om jag har feeling ska jag skriva lite om grejer som vi ska göra, och ni kan göra, i detta undantagstillstånd.

I skrivande stund ligger jag i sängen med Alfons på min arm eftersom han är så täppt i näsan att han börjar panikgråta med jämna mellanrum. Så synd om honom. Dessutom är jag ännu i det skede av min förkylning att jag borde få sova ordentligt för att få det att gå om, men det händer ju knappast nu. Så tur i oturen att inte ha bråttom någonstans imorgon eller den här veckan för den delen.

Hur mår ni i allt?


Om veckoslut och vad som kommer

Skrivet av mamabitesback 15.03.2020 | 1 kommentar(er)

Hej från motorvägen utanför Hyvinge typ. Vi är påväg hem igen. Just som vi packat allt i bilen och skulle åka fick J meddelande att han ska jobba hemifrån i och med Sverige resan i början av veckan. Just som vi precis efter en dags velande om vi ska stannar eller inte bestämt oss för att åka hem. Men då hade vi redan packat allt och Agnes hade accepterat att hon måste åka hem efter en del tårar. Visst skulle de varit skönt att ha stannat och hängt där ett tag, samtidigt som de kanske är bra att upprätthålla någon sorts normal vardag.

Så nu är vi snart hemma. Vi har det ändå så bra att vi inte påverkas ekonomiskt av hela den här situationen, och kan ha Agnes hemma utan problem. Så får väl spendera tiden med att baka, planera om växter, gå till parken, pyssla och se på film. Jag är pissförkyld (inte corona!) så tror det blir lite lugnare tempo i början av veckan iallafall. Imorgon ska jag göra en lista med grejer att göra om ni som vi kommer spendera dagarna hemma tills vidare.

Helgen blev lugn och stillsam. Vi höll kretsen liten och träffade väldigt få människor. Firade lite, var ute lite och ja, spenderade mycket tid i bil.

Peppen på fredag då vi var påväg. Vi har svängt Agnes stol efter att ha försökt hålla ut så länge som möjligt. Men nu började det blir för trångt för henne så det var bara att acceptera. Hon känns plötsligt jättestor och är så himla nöjd och glad över att se ut. Fint så!

På lördagsförmiddag gick Agnes och jag ut på stan. Jag ville komma in nya bokbutiken i Vasa. Bra läge, men annars ingen wow-känsla. Kanske det blir bättre när de bott in sig lite? Tyckte de kändes lite.. stel? Efter att ha köpt en målarbok åt A gick vi till en nästintill folktom saluhall och köpte kaka till kvällen. Inte mycket folk ute, men inte tomt heller.

Efter lunch satte vi oss i bilen och åkte till landet i Yttermark. Det var strålande sol och inte alls så kallt som inne i stan. Jag som inte är något friluftsperson tyckte till och med att de var riktigt skönt. Agnes och Mymlan var också nöjda.

Alfons fick komma upp ur vagnen och gunga. Kanske roligaste som hänt i hans liv i länge när Agnes gav honom fart. Kiknade av skratt den lilla gullungen.

Tillbaka i stan lagade vi middag, åt kakan vi köpt och sjöng för födelsedagspersonen.

Så idag på eftermiddagen packade vi ihop och satte oss i bilen. Vid middagstid stannade vi på en rastplats och matade barnen ur termosarna. Ville förstås undvika alla ABC:n och liknande ställen just nu. Men tror det här blir något vi gör alltid eftersom dels mysigt men också smidigt. Agnes tyckte det var skoj att få sitta framme och äta!

Skulle förstås varit lite trevligare med sol så vi kunnat sitta ute men ändå ganska mysigt inne i bilen också. Nu har vi kommit in till Helsingfors så snart hemma. Ska bli skönt att sova i egen säng i natt!


Känslostormar, livsanpassning och vårdörmmar

Skrivet av mamabitesback 13.03.2020

Det är väldigt intressant hur snabbt det kan gå. För några dagar förhöll jag mig ännu ganska neutralt till allt kring corona. Tänkte mest på att sprita händerna lite extra men inte att vi skulle påverkas av några åtgärder. Idag ser läget milt sagt lite annorlunda ut. Vi hade som sagt festplaner i helgen, bland annat en överraskningsfest för Johan, som nu fått flyttas fram och ändras. Himla trist, men vill försöka bidra till att stoppa spridningen. Vi valde dock ändå att åka upp till Österbotten. Undviker alla stora folksamlingar och eftersom vi kör bil behöver vi inte blandas med folk, kidsen fick äta lunch i bilen och sånt.

Den här veckan har varit lite av en känslomässig bergochdalbana. Oron kring corona har påverkat mig mer än jag först trodde det skulle, så var min morfar med om en olycka (allt gick bra som tur!) som skrämde mig rejält och med mens på det har jag varit väldigt skör. Malin och Hanna kom över på onsdag och vi satt och pratade och grät i flera timmar. Välbehövligt och skönt. Så kan det vara ibland.

Nu får vi bara hålla tummarna att de lyckas stoppa spridningen så att vi inte behöver stanna upp så lång tid. Vi får väl bara se de som eventuell karantän kan förvandlas till något mysigt. Idag fyller J trettio och även om vi nu inte kan fira honom som tänkt men kanske vi får hitta på något annat. Dricka vin, spela spel, titta på serier, läsa, göra goda middagar och sova extra länge. I och för mig lätt att säga vars chef och jobb är en åtta månaders baby, hehe. Hur tänker ni kring eventuell karantän? Vad ska ni passa på att göra om ni blir instängd hemma?

Jag har grävt i lite vårinspiration på min Pinterest och tänkte det kan vara en mysig värld att dyka in i just nu.

Hur mycket längtar inte vi efter blommor, grönska och varmt ljus? Drömmen är nog att ha en överfull trädgård med blommor. Om vår skulle se ut så här skulle jag till och med kanske ha motivation för trädgårdsarbete! I allafall motivation för att plocka blommor, hehe. Tunna klänningar och drink skulle inte sitta helt fel heller.

Har förälskat mig i ett cleant ansikte med färg på läpparna igen. Väldigt fräscht och fint. Voluminösa klänningar med sneakers, gärna lång, är den andra trenden som jag gillar starkt. Och gult. Väldigt fint även om jag sällan bär det. Jag är men en svart vit person som ni vet. Jag har just nu svarta jeans, svart klänning med vita prickar, svarta sneakers och mörkgrå jacka. Dock med ljusrosa väska! Alltid något.

Suget efter fräscha råvaror börjar bli stort. Krispiga sallader, färska primörer, kallt bubbel, enkla rätter som går snabbt. Börjar vara trött på tunga rätter och vill typ äta sill och nypotatis istället. Kanske får hamstra sill nu hehe. Och kanske göra någon fin enkel kaka. Baka är en tacksam syssla när en ändå bara är hemma.

Trä, glas och... gissa? Ljust, förstås. Fint. Jag ber fått en liten nytändning på aaltovaserna. Formerna ger lite mer liv till inredningen och en kan leka ganska mycket med olika kombinationer i dem. Vi har ett gäng hemma som antagligen de flesta finländare, kanske ska jag börja gruppera dem tillsammans? Kunde vara fint! Tror jag ska testa det i veckan. Trä i badrum är något som jag anser ger mer liv åt ett annars ganska kallt rum. Vi valde någon sorts ek till badrummet när vi renoverande och det gör så mycket. Till skillnad från wc:n där vi bara har vitt (fanns inte i någon snygg träfärg i de mått vi behövde). Nästa badrum ska helt klart få två handfat bredvid varandra. Vi är ändå så ofta alla i badrummet och trängs samtidigt av någon konstigt anledning. På så sätt får alla lite mer space.
Och trä gör sig fint i barnrum också. Ivarskåpen finns överallt nu för tiden men helt förståeligt. Nutidens lackhylla (Ni som vet vet). Slukar massa och går att måla enkelt ifall en önskar att göra en liten förändring utan att köpa nya skåp. Skulle jag köpa skåp idag skulle det säkert bli dessa!

Mer pins hittar ni som sagt här. Pinknappen går varm just nu om vi säger så.


Helgblommor hem till dörren

Skrivet av mamabitesback 11.03.2020

I samarbete med The Floral Society.

Som många av er vet älskar jag blommor av olika slag och snittblommor något ofta finns hemma hos oss. The Floral Society är en tjänst där du får en bukett levererat till dig på torsdagar. De kombinerar ihop en bukett efter säsong med blommor som funkar tillsammans eller som flera små. Blommorna plockas precis innan leverans så de är så lite tid som möjligt tills de är i vasen hemma.

The Floral Society är relativt nytt, litet och lokalt företag. Jag tycker det är fint att tjänster som det här dyker upp, en vet att det finns mycket hjärta bakom varje bukett!

Den här kom i torsdag och är fortfarande hur fin som helst!
Agnes ville också ha en bukett i sitt rum så vi gjorde en mindre version åt henne.

Så här såg förra veckans bukett ut. Innehåller solidago, liljor, lejongap, stjärnlök och lisianthus. Blommorna levereras varje torsdag och en får ett textmeddelande på torsdag förmiddag om vilken tid som blommorna kommer leveras. Sedan kan du följa leveransen via en länk och antingen så plingar de på med dem, eller så lämnas de utanför dörren ifall en inte är hemma. De kommer dock torra så de kan inte ligga jättelänge. Sen är det bara att göra en eller flera buketter av blommorna! Det medföljer också med instruktioner hur blommorna ska tas om hand. Varje leverans kostar 29€ vilket känns som ett rimligt pris med tanke på hemleverans, allt jobb bakom och kvaliteten!

Om ni vill veta mer om tjänsten klicka in på hemsidan, eller så kan ni gå och titta på alla fina buketter på Instagram.


Sticklingar och middagar

Skrivet av mamabitesback 10.03.2020

Och så var dagarna som gräsänka över. Barnen har förstås varit hur snälla som helst, har bara använt min arga röst (ett begrepp Agnes och jag ofta pratar om) typ två gånger, mindre än var jag annars gör haha. Nu sover de förhoppningvis resten av kvällen och jag får lite egentid. Eftersom alla bara pratar om Love is blind har jag nu också börjat se det. Eller okej, har bara två avsnitt kvar... Ni som förstår förstår.

Men! Knäppte faktiskt några bilder i helgen så nu ska vi titta på det.

Jag började helgen med att åka på sticklingsbrunch på mitt jobb. Min kompis Malin är ju min vikarie och hon hade kommit på denna geniala idé. Här ordnar hon med ett gäng stickningar.

Det bjöds på smoothies och bagels från Roots. Bageln med rödbetshummus, inlagd jordärtskocka och syrad lök var kanske den godaste jag någonsin ätit. Åt två, hehe.

I några timmar hängde vi, bytte sticklingar och pratade om allt. Det var så himla mysigt att ett gäng kvinnor (och en bebis!) i alla åldrar sitter och pratar om bästa sättet att ta hand om en monstera. Eller hur en får doftpelargoner att överleva på bästa sätt.

Alfons fick hänga med så att Johan och Agnes kunde åka och simma. Han var charmtrollet själv, busade loss och tog av sig strumporna sekunden efter att han vaknade haha. Perfekt sätt att börja helgen med att hänga med kompisar lugnt och stillsamt med kaffe och Monica Z spelandes i bakgrunden.

När klockan började bli alldeles för mycket åkte vi hem till resten av familjen. Vi skulle ha middag och jag hade en del mat att börja med. Men innan det tog vi åtta månaders bilder. Jag vet att de är en lyx och inte alla som har så, men dessa två älskar varandra så mycket. Just nu hänger de tillsammans hela tiden. Leker och myser. Hoppas det håller i resten av livet!

Resten av eftermiddagen spenderade jag i köket och gjorde middag. Jag kan hata att behöva fundera och fixa mat en tisdagseftermiddag men att få fixa en helgmiddag har jag inget mot. När gästerna åkt städade vi undan, nattade kidsen och bänkade framför Mello och lite UMK. Så nöjd med både Sveriges och Finlands bidrag! Äntligen!

På söndag åkte Johan och Agnes iväg och simmade igen med kusinerna. Lillkillen tog en tupplur medan jag pysslade på hemma. Till sist fick jag väcka honom så han skulle få i sig lunch en vettig tid. Vi åkte in till stan för att shoppa lite. Väl hemma igen kom resten hem plus kusinerna. Vi åt söndagsmiddag tillsammans och så fick barnen leka till läggdags. Det var den helgen, mysigaste på länge!