Jenna Matintupa

Visa alla inlägg skrivna mars 2021

Alltid lite... Stressad

Skrivet av mamabitesback 31.03.2021

Barnen sover och jag sitter och funderar kring mat till påsken. Vi ska bjuda på middag på fredag, och sen fyller Agnes år så då ska vi ha ett litet kalas både på måndag och tisdag. Som tur har ändå butiker öppet, för min hjärnkapacitet räcker inte till att planera så långt i förväg. Det märks att jag jobbat mycket på sistone, plus skolarbete och allt som kommer med flytten för upplever det ganska svårt att tänka och planera långt framåt. Kan max planera t.ex. mat för en dag framöver, mer än det gör mig stressad och yr. Välbehövd semester i en vecka nu, absolut. Hade egentligen tänkt att barnen skulle få vara på dagis imorgon, men nu ville Agnes vara ledig med mig så hade inte hjärta att säga emot. Så nu ska jag släpa med dem på allt butikhandlas inför påsk imorgon, inte kanske helt genomtänkt...

Imorgon ska vi också städa och fixa det sista inför helgen. Tror det har att göra med att vi ändå ganska nyligen flyttat, för även om vi landat så känns det som om JAG inte landat ännu. Saker som att laga mat ordentligt i köket har jag knappt gjort (har i och för sig att göra med att vi inte haft rätt spis, den kopplas in imorgon), bara bakat en gång som dessutom misslyckades samt har inte riktigt koll på var allt är i köket. Ingen RIKTIG ordning. När kommer den? Känslan av att det här verkligen är vår vardag. Ordningen. Jag har konstant en gnagande känsla av att det här är tillfälligt, kan inte riktigt slappna av. Hela tiden lite stressad.

Kanske påsken ger lite lugn.


Maratonvecka och påsktankar

Skrivet av mamabitesback 23.03.2021

Sitter och tittar på hur solen går ner mellan husen. Fördelen med att bo högst upp i huset, som dessutom står på i en backe, en är ganska högt upp med bra utsikt över hustak. Jag har en riktigt minutsplanerad vecka med mycket möten, både tidig morgon och sen kväll. Dessutom har jag haft en riktigt låg dag idag, som började så fint med att jag åkte med Alfons till rådgivningen och väntade en god stund innan jag insåg att tiden var först imorgon... Som tur hade jag en lunchpromenad inbokad med en kompis som också ganska nyligen flyttat hit från Helsingfors, så det piggade verkligen upp!

Resten av dagen var mest att hålla sig flytande utan att sjunka ner i den där pms-ångesten som alltid kommer några dagar innan mens. Och nu har jag just avslutat ett kvällsmöte och ska helt just gå ut till resten av familjen. Men innan dess, lite påskinspiration!

Alla bilder från min påskmapp på Pinterest.

Som jag kanske nämnt tidigare så har påsken seglat upp till en av mina favorithögtider på året. Ganska kravlös, väldigt vårinspirerad, goda godisar och överlag en långhelg där en bara får mysa till det. För mig är påsken noll procent religös, eller min påsk är inte religiös, utan för mig är det mer ett sätt att fira lite att vintern är slut. Bara ta det lugnt, äta gott och hitta på roliga saker. Än så länge har vi inte hunnit fundera på något kring påsken (coronaläget och så) men nu när restriktionerna lättade lite mer i Vasa så känns det hoppfullt att vi kanske kan se familjerna i större utsträckning än tidigare. Vi är ganska många med alla syskon och barn, så den tidigare gränsen på sex överstegs ganska snabbt. Bästa av allt med årets påskvecka är att jag har haft så mycket jobb, och kommer ha, vilket för att jag har några lediga dagar att ta ut. Så jag får extra långt påskledigt, nästan obeskrivligt SKÖNT.

Påskpyntet däremot, det är redan framme! I helgen hämtade jag hem videkissor och idag köpte jag några kvistar med körsbärsblom till. Så nu har hallen fått påskris. Och Agnes fick också eget påskris i sitt rum som vi klädde igår. Även om min "påskstil" är ganska neutral i färgskalan, mycket pasteller, så piggar det upp när det kommer fram något extra här hemma. Blommorna kring påsk är ju verkligen något alldeles extra. Maffiga tuplaner och vackra narcisser, något som jag redan hunnit köpa ett par omgångar... Om det är soligt imorgon ska jag försöka få lite bilder på påskhemmet!


It’s friday

Skrivet av mamabitesback 19.03.2021

Jag ligger mätt i soffan och väntar på kvällens tv-program ska börja. Så himla skön känsla när allt är städat, barnen är klara för kvällen (eller Agnes ser på ipaden men det är inte min nattning idag så inte mitt ansvar) och det finns absolut inget jag behöver göra mera ikväll. Fredagar är min och barnens lediga dag, men eftersom jag har ett gäng kurser att fixa undan så har barnen hängt med farfar medan jag skrivit hemma. När jag var klar för dagen röjde jag upp här hemma innan jag gick över till svärföräldrarna där resten av familjen var för middag. Sån lyx att bli bjuden på middag, brukar aldrig orka laga mat på fredagar annars heller. Sen dessutom att gå ett par hundra meter hem, lägga barnen och så får en lägga sig på soffan.

Det har varit några riktigt soliga härliga dagar. Igår var jag ledig på förmiddagen och tog en promenad efter att jag fört barnen till dagis. Köpte lunch från fiskdisken och fixade med påskiga blommor hemma innan jag jobbade några timmar. Kvällarna går mest ut på middag - ligga i soffan - kvällsmat till barnen - natta - ligga i soffan. Alla har varit ganska trötta den här veckan, det märks att vi kickat igång vardagen.

Men nu ska jag sätta på myskläder, tända ljus och kanske hälla upp ett glas vin så jag redo när veckans bästa program, bäst i test, börjar!


Nu ska vi bara landa

Skrivet av mamabitesback 15.03.2021

Nu har jag jobbat färdig för dagen och när som helst kommer resten av familjen hem. Men än så länge får jag njuta av lite ensamhet. Det här är egentligen första "riktiga" veckan här. Idag började Johan sitt nya jobb och barnen fulla dagar på dagis. Eller faktiskt så har de lyxen att farfar hämtade lite tidigare idag, Agnes ville inte ännu vara en hel dag. Fördelen med att ha farmor och farfar några hundra meter bort!

I helgen pratade vi med J om att vi båda har känslan av att vi måste åka tillbaka snart. I går spenderade vi dagen i Malax och speciellt där blev känslan extra stark. Att vi ska packa oss i bilen och köra ner till Esbo igen. Jag undrar hur länge det tar innan den känslan försvinner? I lägenheten känns allt hemma, så när en är här känns det inte lika starkt så, men så fort vi är någon annanstans känner jag det. En annan sak som jag tänkte på idag var det att jag känner ett behov av att jag måste gör allt genast. Jag måste NU göra det och det. Som om jag bara har en viss tid på mig. Till exempel tänkte jag börja ta fram lite påsksaker och i något skede tidigare dag blev jag nästan stressad för att jag skulle behöva göra det genast. Även om jag bra kan göra det imorgon, inte är det som om jag har något program då heller. Och sakerna försvinner ingenstans. Eller tiden för den delen heller. Vi ska ju bo här ett tag.

Desto mer vi bor in oss desto naturligare känns allt antar jag. Det är väl bara nu i början då en vill göra allt. Vi har liksom inte ens haft en enda "vanlig" kväll här. Varje dag sen vi flyttade hit har vi haft program eller besök, vi har inte riktigt landat ännu tror jag. Så nu står det högst upp på listan, landa. Sen påskhararna...

Hälsningar från mästaren av ergonomi!


Efter en vecka

Skrivet av mamabitesback 12.03.2021

Utanför fönstret yr snön och jag har suttit och läst kurslitteratur. Fredagar betyder skoldag från och med nu enda fram tills, ja alla kurser jag har kvar är borta. Idag har jag i alla fall fått en kurs inlämnad! Sen hann jag ett varv på stan för att handla lite till kvällen.

Här är ett gäng bilder från lägenheten. Ni får några korta uppdateringar och sen bara allt är klart kanske jag får till lite mer helhetsbilder. Det är ju nog så gått som klart, men än finns de små saker som ska göras. Vi väntar ännu elektrikern som ska komma och fixa en del grejer och så har vi några saker som ska hämtas hit ännu men annars så. Nu är det bara att bo i sig och se vad som funkar och inte funkar.

Tog en paus mitt på dagen och gick för att hämta en duk till köket. Jag är så trött på smutsiga dukar som inte går att torka av, så köpte nu en duk med vaxad yta. Hade en tanke om att den skulle passa perfekt med stolarna som jag klädde om igår, men sen visade sig att de var två helt olika beigea nyanser. Nå det duger!

Fredag betyder veckoslutsblommor! En ny vit bukett för idag, och förra veckans tulpaner så fått slå ihop sig till en riktigt påskig bomb. I helgen ska jag ordna om bokhyllan så alla böcker får rum.

Två små hyllor ovanför Alfons säng med lite allt möjligt fint på.

Och avslutningsvis vardagsrummet som saknar saker på väggarna. Kanske vi får upp någon tavla och klockan under helgen. Här behövs också en matta men det är så svårt att hitta. Det skulle behöva vara en kvadratisk matta som är två gånger två meter, och det är så svårt att hitta.

Nu hör jag resten av familjen i hallen som varit borta så jag skulle få skriva i fred. Så dags att inleda fredagskvällen!


Hemma på vår nya gata i Vasa

Skrivet av mamabitesback 09.03.2021

Jag ligger i soffan i vårt nya hem i Vasa och kroppen ömmar lite efter promenader längs snöfyllda gator, flera dagar av konstant plockande och bärande av lådor. Jag hade som mål att vi skulle ha allt uppackat under veckoslutet och nu har vi bara två lådor kvar som inte riktigt har någon plats just nu, så kan väl säga att vi lyckades ganska bra. Även om det var himla tungt i något skede. Fredag, lördag och söndag var det noll vila och fullt ös. Och nu har jag jobbat i två dagar, så tröttheten börjar bli påtaglig nu. Men det är också härligt! Att få allt på plats, hur allt börjar formas till ett hem. Vår saker, bekant, men på ett nytt ställe.

670F5CC1 71A0 4582 A733 18E48C046BDE4118E12F 987E 4DBC A0B2 D8757C708070A07B7E2D 150B 4439 9A6E D6E13F0A01FAB6584ECE B112 4A6A A206 A85E8C0877C6FA987BD6 D1D6 4BAF BECD F299DE2886B935DD35AB 0843 496D 94AE 5CF3DDC4C6F5

Nu börjar vardagen. Eller efter den här veckan egentligen, men i och med att det inte längre finns saker att packa upp är det bara att börja bo in sig. Vänja sig med nya rutiner, nygamla gator, skapa sig ett nytt liv. Eller samma liv, men en ny version av det. Det känns fint, rätt!


Vårfärger, flyttkaos och längtan

Skrivet av mamabitesback 03.03.2021

Dagen innan flytt, är det alltid kaos då? Undra om det går att undvika på något sätt eller om det liksom hör till att det ska vara kaotiskt och rörigt. Dessutom har jag haft massa jobb just idag, konstigt hur det alltid är så. Plus att barnen är hemma från dagis den här veckan eftersom det blev en vecka mellan bytet av dagisar, så ja. Ni kan ju gissa. Svärde just högt för att jag slog foten i en låda som jag lyft bort triljoner gånger men som Alfons gång på gång tar fram. Herregud så jag ska njuta av fem rum och 138 kvadrat. Vi behöver aldrig vara i samma rum igen (om vi inte vill, hehe!).

Det har varit soligt och härligt det senaste dagarna, vilket har gjort längtan efter våren har varit extra påtaglig. Det är verkligen SNART vår. Kanske när vi kommer ur undantagstillståndet och vem vet utegångsförbud eller vad nu som väntar oss. Att det ska vara härligt att vara hemma känns viktigare än någonsin, och så känns det också för mig. Speciellt nu i flytten märker jag behovet av att det ska bli perfekt i nya hemmet så fort som möjligt, för vad har vi just nu om inte hemmet?

I min spara-mapp på instagram är det ljust, vågigt och väldigt mycket fokus på hemmet. Och våriga klädesplagg.

Sofia Wood i en ljuvligt fin rosa klänning. Kan inte släppa den här klänningen. Ärmarna, längden och nyansen. Just vad jag älskar i klänningar just nu.

Väldigt gullig mini-matchning. Så här vill jag traska till dagis med Agnes i vår. Borde vi skaffa matchande kappor åt oss? Bilden via Studio Mini, av Mathilde Gøhler.

Åh SOM jag längtar efter syrensäsongen nu. Det här är kanske den vackraste syrensorten, den som skiftar mellan vitt och rosa. Här hos Emilia De Poret.

Genialiska Ellen Dixdotter i en ljuvlig klänning från By Malene Birger som hon jobbar för. Hennes hem är också så harmoniskt vackert.

Viktigt att tänka på när det känns som jobbigast. Via Aysha Sow.

Tofflor är en sån grej som jag inte lade mycket tanke på, men har börjat använda mer och mer eftersom jag hatar strumpor. Dessa från Gina Tricot. Gillade också mattan, någon sån skulle jag vilja hitta, dock är jag lite skeptiskt till ljusa mattor. Har inte så bra erfarenhet av det...

Jag älskar Hakolas möbler och drömmer om en soffa någon gång i framtiden. Dessutom görs de i Österbotten, vilket förstås känns trevligt. Deras färgpalett känns fräsch och lite mer vågad, men ändå härlig.

Alltså ursäkta, men hur mycket längtar en inte efter det här? Från Elsa Billgrens kommande bok. Det gör nästan ont hur mycket jag längtar efter sommar och att få umgås med kompisar igen.

Avslutar med en bild från Johanna Bradfords fina matplats. Vi är på jakt efter ett matbord med stolar och just något sånt här kunde jag tänka mig.


Vårens första dag

Skrivet av mamabitesback 01.03.2021

Första mars känns alltid som en stor dag. Nu är våren här, vi har överlevt genom vinter och nu börjar den bästa tiden. Våren, grönskan. Allt härligt som året har att komma med. Jag känner knappt något kring coronaläget längre. Det känns mest "jaha, det var väl inte så otippat", sen att vi levt så länge typ så som restriktionerna nu blir gör att det känns lättare. Sen att vi flyttar den här veckan gör ju att att känns lite festligare den här veckan, undantagstillstånd eller ej.

Helgen spenderade vi med att packa till största del, även om det finns ganska lite kvar att packa. Nu återstår mest sånt som vi kan packa ner först typ på onsdag. Så vi lever i någon sorts kaoslimbo just nu med lådor över allt, grejer som bara ligger överallt och ingen som orkar bry sig i att plocka undan. Men det stoppade inte mig från att beställa hem en riktigt fin vårig blombukett i fredags. Tänker att den får komma med upp sen på torsdag så har vi dessutom genast fina blommor i lägenheten! S

Behövde fixa en present på lördagen så passande på att köpa lite "nödvändigheter" till nya lägenheten också. Vi kommer ha minst en till soffa så till den behövs kuddar, och så blev jag påsksugen därav lite påskpynt. Tyckte det blev en fin färgkombination, håller inte ni med?

Så här kan t.ex. kaninkrukan användas! Eller så får det växa påskgräs i den, vi får se. Den här med blommor i fick bli en present, vår egen är redan nerpackad i väntan på Vasa.

Och som vi väntar nu. Hur ska vi orka vänta till torsdag?