Jenna Matintupa

Visa alla inlägg skrivna juli 2021

Trädgårdsblommor i kvällssolen

Skrivet av Jenna Matintupa 27.07.2021

Igår hade jag bokat in ett extra roligt program med min svägerska (eller vad det nu blir när hon är gift med min mans bror..) tillika vän Sanna. Vi skulle till Brinkens hembygdsmuseum för självplock i deras fina trädgård. Sanna hade drömt om det sedan de gifte sig där för två år sen och nu var det äntligen dags!

16231679 7839 4342 AC14 8722D84FE0AF

Vi fick lov att plocka vad vi ville så länge vi inte tog av något det inte fanns mycket kvar av. Eftersom det varit så torrt var en del blommor påväg att ge upp men som tur fanns det ännu massa fint att välja mellan.

83D32AD5 79C7 436D BE47 B3C2376D223B

Här hade jag bara börjat. Det fanns så mycket och de var nästan svårt att hålla sig från att gå helt cray cray. 

43B0594F AC2E 4CC3 88E4 2C5F5A6CBAE1

Varsin bukett för 6 (!!!) € gjorde vi till slut, plus att där fanns färdigt bundna buketter man kunde köpa som Sanna köpte till sin mamma. 

4EA57592 5D80 467A AFE3 08CE5A86EE75

Mest blommor vinner! Väldigt nöjd över våra buketter. Dessutom var det kanske en av sommarens finaste kvällar. Och Brinkens hembygdsmuseum går inte av för hackor heller. Det är en så fin plats och ifall någon gillar både blommor och fina platser rekommenderar jag att besöka! 

E4C5C769 44D7 4964 955C 825A0AA507F9

Den 4.8 klockan 13-15 ordnas öppet hus med föreläsning och utställning. Trädgården har hundraåriga anor och är återställd till 1930-talsmiljö. I trädgården finns de träd, buskar, blommor och örter som odlades där av systrarna Orre. Det ska jag åtminstone försöka hinna på!

3CAAC90F 2C13 40C0 A652 C1FC51E21258

Efter det var det dags att åka ut till skären igen och jag blev jag hämtad av min snygga man sen snart 13 år tillbaka och så var den dagens utfärd avslutad!


Sensommaren är på intåg

Skrivet av Jenna Matintupa 22.07.2021

Är det bara jag som eller är verkligen sensommaren i luften nu? Ute till havs har det varit blåsigt och lite svalare förra veckan. Inte mig emot, jag gillar när det är lite kyligare, men onekligen känns det höstigt. Det mysigaste av väder att vara ute på skären, enda problemet har varit att vi absolut inte packat för det vädret. Alla långbyxor, tröjor och strumpor var hemma i stan… Nu är vi för tillfället i stan och åker tillbaka till skären ikväll, men nu är det ju sommarvarmt igen. Vi får väl för säkerhetsskull  ta med en tröja eller två ifall vädret tänkte svänga igen. Nu när vi avhandlat väder-snacket så kan vi övergå till något annat. 

42FBCDC8 6A06 4A55 BEF0 59AA596CEF1B
På instagram har sparar-knappen gått varm och sensommarvibbar märks också i vad jag sparat. En mix av klädinspiration till både mig och barnen, blommor och lite mat och inredning. Ska vi ta en titt? B1B81567 0E2A 454A B933 195FBE4FE3F4

Top gulligaste klädesplagg på barn: ribbstickade tröjor. Tyckte kombon med kepsarna skulle passa fint nu till sensommaren. Från babebumpandbeyond4B891076 B687 46A0 9D58 9C0E11446BDC

Elsa Billgren ordnade med kräftskiva på sitt sommarställe på Gotland och det såg så himla stämningsfullt ut! Den lilla tjejen är så himla gullig i tofs och svarta klännnig. Unpopular opinion men svart är såååå fint på barn. Speciellt klänningar! 391BE32A 95BF 4BE5 973A 2A079AFD8DC0

Skillad florals lade upp en bild på en helt magisk dahliabukett. Skulle de inte vara så himla mycket jobb att odla dahlior så kanske jag skulle testa. Nå, vackra är de i alla fall! IMG 0780

Ännu en ljuvlig bukett. Älskar att den känns så vild. Klänningen som skymtar är också så så fin. Angelica Svanström tar annars så himla fina bilder. IMG 0781

Svart är inte vara fint på barn utan också på vuxna, speciellt på sensommaren. Då är man kanske inte lika sugen på blommigt mera utan vill ha lite mer dramatik. Den här klänningen som Milla Kuoksa är verkligen fin! Milla har alltid så coola och snygga outfits.IMG 0783

Någon gång ska vi renovera och fixa upp skären, och då skulle jag kunna tänka mig någon liknande panel på väggen. Inte för vitt, men ändå ljust och trät får ta plats. Johanna Bradford har alltid så fint var hon än är. IMG 0786

Jag har ofta lite svårt med Kappahls kläder, även om det finns en hel del fint, eftersom deras kläder är så väldigt könsfördelat. Men ibland lyckas det och just nu har Newbie en ljuvlig grön jacka (den till höger). En sån skulle både Agnes och Alfons kunna ha i höst. IMG 0778

Matilda som har Moe of Sweden lade upp en potatissallad och en grönsallad som så väldigt väldigt aptitliga ut. Tänker det skulle vara gott till årets första kräftor. Är det bara jag som är så sugen på att äta kräftor just nu? Snart är det nog dags!

IMG 0785

Avslutar med en perfekt sensommar-outfit av Fanny Ekstrand. Cool och avslappnad på samma gång, precis så vill jag se ut i augusti!


Sommarläsning för både stora och små

Skrivet av Jenna Matintupa 16.07.2021

Böcker är en stor del av min vardag. Hemma har vi böcker i de flesta rum, i högar, i bokhyllan, radade i fönstret. Jag har alltid någon på gång, både fysiskt och som ljudbok. Jag hade länge en bokklubb med ett gäng kompisar i Helsingfors, Århundradets bokklubb, men i och med pandemin har den blivit lite på paus. Jag har också studerat ett år litteraturvetenskap i Åbo innan jag började studera på Arcada.

Så ja, böcker har något tycker jag. De kan räcka med ett snyggt omslag med härlig textur eller en spännande baksida för att de ska fånga mig. Men det behöver inte vara en roman utan hemma har vi också en hel del litteraturhistoria, lyrik, kokböcker och barnböcker. Egentligen älskar jag alla sorts böcker. Jag älskar känslan av att hålla en bok i handen. Men med det sagt så är det inte alls lika ofta som jag önskar att jag läser en fysisk bok nu för tiden. Vardagen med två små barn ger inte många läsmöjligheter, och det är så lätt att fastna framför en serie istället för att läsa. Så jag kompenserar genom att lyssna på ljudböcker. Då får jag ändå till min dos av litteratur. Lyssnar gör jag när jag städar, cyklar, promenerar, handlar, diskar, nattar och så vidare. Med ljudböcker hinner man alltid passa in en stund även fast barnen härjar runt en. 

Ljudböcker i all ära, men nu på sommaren är det ändå mysigt att ha en fysisk bok att läsa. Antigen själv eller med barnen. Så därför tänkte jag, så här mitt i sommaren, tipsa om lite sommarläsning! (Disclaimer: en del av böckerna har jag fått hemskickade som recensionsexemplar eftersom jag ofta skriver om böcker). 

6C89D970 C467 435F A9C4 F21078D64B6A

Nära till natten av Karin Collins

”Nära till natten handlar om utanförskap och ensamhet. Hur känns det att vara ny i ett främmande land? Hur går det när man känner sig oönskad i sin egen familj? Vad gör man när livet inte blev som man tänkt sig? Vad händer när sorg, ilska och vanmakt kokar över?”

Jag håller faktiskt på och läsa den nu, så kan inte säga så mycket om hur bra den är, men jag har läst hennes tidigare böcker som jag gillat så har ganska höga förhoppningar. Passlig sommarspänning!

De är inte kloka de där ryssarna av Anna-Lena Laurén

I den här moderna klassikern skriver Anna-Lena Laurén inkännande och med stor kunskap om det ryska samhället, om ryssar och kärlek, ryssar och vänskap, ryssar och pengar.

Tidigare i vår läste jag hennes nyutgivna bok Sammetsdiktaturen som jag gillade massor, så är riktigt intresserad av att fortsätta på Rysslandtemat med den här nyutgåvan. 

Elsas husdröm av Elsa Billgren

”Från sorg, självkänsla och familj. Nu delar Elsa Billgren med sig om allt hon lärt sig om livet genom inredning, loppisbesök och matlagning i sitt sommarhus på Gotland.”

Jag älskar det mesta Elsa Billgren gör. Hennes blogg, hennes sociala medier och hennes podcast tillsammans med Sofia Wood. Så inte helt otippat förhandsbeställde jag den här boken så fort gick. Var omåttligt peppad när den äntligen anlände i april. Och den gjorde inte mig besviken. Vackra bilder, härliga recept och fina texter. En perfekt bok att ge sig själv eller någon man tycker om i present!  

Prilla och det farliga fyndet av Christel Rönns.

”En dag hittar Prilla ett mycket märkligt fynd i skogen. ”Det är något mycket ORIGINELLT”, säger Prilla, som är en mus av stora ord. Kanske det rentav är något farligt? Kameleonten Joji tycker att han har sett vackrare färger och haren Jinko får syn på ett monster med hemska långa tänder och jättelika öron. Tillsammans försöker djuren klura ut vad en spegel egentligen kan användas till!”

Vi älskade den första boken i den här serien och den här var precis lika rolig. Inte fördummande utan tvärtom rolig med lite svårare ord, speciellt när Agnes är väldigt språkintresserade. Både Agnes (5 år) och Alfons (2 år) satt som två ljus när vi läste. 

514ACFB9 0CF1 4EC7 922A 2699C5E5CEFF

Snusmumrikens fiskebok

I Snusmumrikens fiskebok presenteras nästan hundra fiskarter. Dessutom bekantar vi oss med olika slags biotoper. Vilken fisk trivs i insjön vid din stuga? Vem leker i Lapplands älvar? Och vem vill helst simma långt ute på öppet hav?” 

En superfin bok med Tove Janssons illustrationer som lär båda stora och små om fiskar i alla former. Den fick genast följa med ut till skären så när det börjar fiskas här får vi utforska och läsa mera. Agnes som är full av frågor bläddrar gärna i alla sorters faktaböcker tillsammans med en vuxen och den här funkar perfekt för det. 

Bechi av Koko Hubara

Bechi är en omskakande romandebut av Koko Hubara som med essäsamlingen Bruna flickor blivit en av de tongivande finländska rösterna i sin generation. Bechi är en berättelse om den konfliktfyllda och oumbärliga relationen mellan mödrar och döttrar.

Jag har inte hunnit läsa den här ännu men den ligger högt upp på min lista. Jag gjorde ett författarporträtt av Koko Hubara för ett par år sen och hon är verkligen en person som jag tror kommer göra avtryck i den finska litteraturen i framtiden! 

Riesling och mjölk av Elsa Kemppainen 

Elsa Kemppainen debuterar med en mörk skildring av en ung kvinnas tillvaro inuti och intill den egna kroppen. Livet måste kännas, det spelar ingen roll hur. Men vem drar gränserna för hennes existens? Och vem bestämmer hennes värde?

Jag håller på och läser den här så är inte helt klar med min åsikt ännu, så lämnar det till ett senare skede, men jag älskar älskar både titeln och omslaget. Den här är som jag tidigare skrev på instagram, kanske årets snyggaste bok. Formgivningen är för mig väldigt viktigt och jag tycker den kan både höja och sänka helhetsbetyget på en bok avsevärt. 

Bokstavsvärldar av Henrika Andersson och Maria Sann

Bokstavsvärldar är ett experimentellt språklaboratorium. Henrika Anderssons dikter är överraskande och vilda. Spännande ord, allitteration och rim bjuder in till högläsning och i bilderna finns något att upptäcka för barn i olika åldrar. För varje ny bokstav öppnar sig en hel värld. Bilderna breder ut sig på stora uppslag och Maria Sanns sammelsurium av tekniker uppmuntrar läsaren att testa själv. På sidorna finns också plats att fylla på med sånt som du gärna vill ha med i din egen bokstavsvärld!

Som jag nämnde så är vi inne i en språkperiod med Agnes just nu och hon övar sig sakta men säkert på att läsa. Alfabetet har hon lärt sig för länge sen men trots det älskar hon allt som har med bokstäver att göra. Jag älskar barnböcker med dikter i, tycker det är viktigt att barn lär sig tidigt charmen med lyrik eftersom det har ett så oförtjänt dåligt rykte. Dessutom har jag följt Maria Sann på instagram länge och älskar hennes illustrationer. Den här boken är full pott! 

4C831865 CBC3 4709 995E 89AC1D9960A9

Äventyr i Mumindalen efter Tove Janssons berättelser

”Mumindalen är en magisk plats - full av storslagna naturupplevelser, små omsorger och fantastiska upptåg. I denna boks nio berättelser, stämningsfullt illustrerade med bilder ur den nya animerade TV-serien, lär vi känna Mumintrollen och alla deras vänner på nytt. Möt hattifnattarna och Mårran, lyssna på Snusmumrikens vårvisa, följ med till den flytande teatern och beskåda Mumintrollets gyllene svans.
Låt äventyret börja!”

Berättelser om Mumin är återkommande favorit hemma hos oss. Det här köpte jag till skären i sommar för att ha något nytt att läsa. Agnes älskar de nya avsnittet av Mumin som kommit ut så det är extra roligt när illustrationer i den här är i samma. Vi har ännu inte hunnit läsa alla berättelser utan valt någon lite nu som då när andan fallit in. Perfekt när inspirationen tryter så är det bara att öppna och välja den som låter mest spännande! 

Diamantmysteriet av Martin Widmark och Helena Wilmis 

Någon stjäl diamanter av guldhandlare Muhammed Karat. Det mesta pekar på att det är någon ur personalen - Siv Leander, Ture Modig eller Lollo Smitt. Polisen i Valleby har kört fast. Därför kontaktas de unga detektiverna Lasse och Maja.

Äntligen har vi fått börja läsa lite längre böcker med Agnes, och nu börjat samla på oss böckerna om Lasse och Maja. Hon tycker det är väldigt spännande med mysterierna, och vi såg också filmerna om Lassemaja här tidigare i år när hon var hemma från dagis. Jag tycker det är väldigt väl skrivna och hoppas hon ska knäcka läskoden snart så hon också kan läsa dem själv. Annars är det här perfekt sommarlovsserie att beta av en dag per kapitel och så vidare till nästa bok!

Stugboken av Karin Lindroos

Stugboken är en mix av inspirations- och anteckningsbok, med tips för en vilsam, kreativ och klimatsmart vistelse i fritidsbostaden. Här finns gott om utrymme att fylla i information om just ditt hus. På anteckningssidorna kan du lista genomförda renoveringar, viktiga datum, minnesvärda händelser, väder och vind, odlingsplaner, kom ihåg-listor, favoritmenyer, idéer för framtiden, och mycket mer.”

En av de mest inspirerande personer jag fått äran att känna och jobba med är helt klart Karin Lindroos som gjort den här boken. Det är en mysig fyll i bok som förstås är lika estetiskt on point som Karin själv är. En perfekt present till någons sommarstuga eller en gåva till sig själv när man kanske börjar ett nytt kapitel på ett eget ställe. Spring och köp!

Plats på jorden av Lina Laurent och Maija Humre

Plats på jorden är en berättelse om några vänner som börjar odla mitt i stan. Men inte bara det: det här är också en faktabok för barn om frön, mikrober, jordmån, kompostering och bokashi, skörd, matlagning och biodling. Berättelsen om en speciell plats på jorden varieras med faktaspäckade uppslag och tips för en rolig, konstruktiv och miljönära vardag.”

Jag gillar formatet berättelse och fakta kombinerat och det är precis vad den här är. Samtidigt som man får följa med i en berättelse lär man sig om odling och kanske skapar ett gemensamt intresse med sitt barn. Den är dessutom så fint illustrerad och som jag nämnt att jag gillar, väldigt fin pärm med härlig yta. Agnes har själv legat och bläddrat i den i stolen de senaste dagarna. Succé för både mig och henne med andra ord.


Saker som ger mig vardagsglädje

Skrivet av Jenna Matintupa 10.07.2021

Ligger och lyssnar på klockan som tickar i soffan på landet. Vi skulle egentligen åkt till skären igår men efter rapport om alger och en huggorm som ännu är obesegrad så tänkte vi om. Så nu är vi här och jag ligger och läser, barnen är på cykelutfärd med farmor och min man har åkt för att bygga terrass hos sin bror. Det är lite regnsjukt vilket är perfekt väder för att bara ligga på soffan och läsa! 

4CB80197 30A7 4496 B2A2 3790BD1E6431
I väskan hit packade jag med några saker som jag tycker är extra härliga och ger en helt vanlig dag något extra. Jag är en sån som kan tycka att ett fint hårspänne, en god doft eller lackade naglar gör mig på bra humör. För att inte tala om vad en intressant bok med fint omslag och en bukett gör!

— Body lotion ”Fjäderholmarna” från & Other Stories. Jag älskar den här doften. Den doftar så så gott, fräscht och piggt. Tidigare i somras köpte jag den plus duschtvål med samma doft hit till landet så varje gång jag är här ser jag framemot att gå och tvätta mig för jag vet vad som väntar. Enkla nöjen, jag vet! 


Ansiktsmist med aloe, örter och rosvatten från Mario Badescu. Jag är av den åsikten att ansiktsmistar, eller spray, är den mest underskattade hudvårdsprodukten. Den fräschar upp, ger en extra puff med återfuktning och är så härlig att ha i kylskåpet och kyla ansiktet med när det är extra hett ute. Den här doftar jättegott och är tyvärr snart slut så snart måste jag hitta en ny! 

Hårspänne från H&M. Jag köpte egentligen det mest för att jag var på stan och behövde något att sätta upp håret med för jag gick så varmt. Kände mig väldigt nittiotal när vi åkte hemifrån och jag hade det i håret, kattformade bruna solglasögon och en baguettväska. 

Nagellack i färgen ”give peach a chance” från H&M. Det här såg jag på Elsa Billgrens instastory och tyckte det såg ut att vara den perfekta sommarfärgen när man äntligen blivit lite brun. Och så var det! H&M har enligt mig de absolut bästa nagellacken och det här kommer helt klart bli sommarens favorit. 

Galanterna av Mia Franck. Jag har lyxen att få recensionsex av böcker hemskickat nu som då och den här hämtade jag ut igår. En perfekt tjock sommarroman på nästan 400 sidor om kvinnor i Helsingfors 1912. Den verkar ha ungefär allt jag älskar i en roman: historia, starka karaktärer och bekanta miljöer så jag började läsa den genast och är nu helt inne i den. Men kan skriva mer om den senare eftersom recensionsdatum är först i augusti! Extra plus får den för snyggt omslag med härlig textur. Sånt är faktiskt väldigt viktigt för mig när det kommer till böcker. Om den har en snyggt, lyxigt omslag höjer det ofta helhetsbetyget för mig. 

Bukett från Anemone på Hovrättsesplanaden. Anemone hade en bild på en likande bukett på sitt Instagram och jag blev helt kär. Så bad min man hämta en (skickade sjävklart bild…) och bad dem lägga till lite luktärter. Nu går jag och nästan smeker den stup i kvargen och önskar att den aldrig ska vissna. En blombukett ger mig verkligen massor av vardagsglädje! 

34299890 1E6D 4E59 8DC5 579B593688D3

Nu kom regnet och jag ska få i barnen lunch innan loppisrunda i Närpes och kanske Kristinestad väntar. Perfekt program en regning lördag! 


Semestervardagen

Skrivet av Jenna Matintupa 08.07.2021

Sitter hemma i lägenheten i stan. Alfons sover och Agnes kollar på ipaden. Igår fyllde lilleman två år så vi har kalas i dagarna två, Ett då och ett idag. Igår flöt dagen riktigt bra på, barnen underhöll sig och gjorde någorlunda som jag sade (lite tårar men så är det alltid), jag fick allt städat och allt var färdigt i tid tills barnen kom. Idag... inte samma flyt. Barn som är lite trött efter gårdagens festligheter och en mamma som är trött efter en natt med dålig sömn + annars dålig dag. Jag har verkligen fått bita ihop hela dagen för att behålla tålamodet med en tvååring som vägrar äta eller göra något som jag vill, och en femåring som försöker styra och ställa. Som tur har jag ändå klarat av att hålla mig lugn, för så fort jag bränner mina proppar dränerar jag mig själv på energi. Och än ska jag orkar att ordna ett till kalas innan jag kan falla ihop i en blöt pöl.

Att ha semester, men att vara den enda som har semester vilket betyder jag är ensam med barnen största delen av veckan gör att alla dagar inte riktigt känns som semester.IMG 0330IMG 0340IMG 0334IMG 0347

Men! Vissa stunder har också varit härlig och semestrig. I söndags spenderade vi förmiddagen på stranden. Barnen badade med sina kusiner som är här från Esbo och varit på skären med oss. Vid lunch vinkade vi hejdå till dem och satte oss i båten för att köra till Replot och hälsa på Johans brors familj på deras villa. Männen byggde bastu medan vi andra badade. Det var döhett men som tur fläktade det till på eftermiddagen och havet var härligt svalt. På hemvägen körde vi en liten omväg genom Vasa, köpte sen middag från Strandservice i Malax och sen tillbaka till skären till kvällen. Precis sånt en ska göra när det är tusen grader ute!

C0308E2C 658D 4798 89D0 9FBAAE0BD8226AF1DCE6 DF9E 40D9 9F91 B4B8AB81EFB0IMG 0402IMG 0406

På måndagkväll kom vi upp från skären och hem till en stekhet lägenhet. Så genast på tisdag flydde vi ut eftersom jag hade bokat in utfärdsdag tillsammans med barnens kusiner. Fördelen med att ha gift sig med en man som har tre bröder är att en får tre nära vänner i form av deras fruar på köpet. Dessutom har tre av oss barn som är födda tätt (en -15, två -16, en -17, en -18 och en -19) vilket gjort att vi haft varandra i den här nya skedet av livet. Barnen tyckte det var superkul att åka på utfärd med varandra och vi besökte stundars, matade djuren, borstade en ponny och lekte på utrymmet. Efter det åt vi lunch och glass på caféet och åkte sen hem helt genomsvettiga men nöjda! 

Den roliga dagen fortsatte på kvällen när vi var bjuda till våra vänner på två års kalas + inflyttningsfest. Fem barn mellan 1,5 och 5 resulterade i en livad fest. Så som det är när vi blivit småbarnsföräldrar. För ett par år sen hängde vi på Vasa Nation eller hade fester nere i Helsingfors och nu sitter vi i Österbotten med våra familjer. Känns ändå lite sjukt hur livet utvecklats men det är också så roligt att vi följts åt i livet.   7B21CAED 41B2 48A7 8596 FF57F75AD6408561270C 4144 488F 8CBF D8CF027355A8C1ECA364 DEAE 40EA B7ED 24A22D15392975F7726B EE87 402B A173 46B46D03DDCAFEB40229 C2D0 4E63 B27F 445179FA58B336829BD7 D4A0 4017 9129 2224DF2A969C

Och igår blev som sagt vår lilla kille två år! Lägenheten städat och fixad med dekorationer, blommor och förstås presenter till födelsedagsbarnet. Han förstod inte helt konceptet med kalas och presenter men tyckte ändå det var superkul med så mycket folk. Så hoppas feelisen håller i sig till kväll för vi det blir fullt ös igen. Nu är klockan dock så mycket att det är dags för mig att börja fixa och ställa i ordning för nästa kalas. Ska försöka ta bättre bilder idag, igår hann jag inte riktigt med. Som tur får jag göra nytt försök idag!


En bakisfredag med saltvatten hår

Skrivet av Jenna Matintupa 02.07.2021

Jag halvligger i soffan med ögonen lite på halvstång och håret råddigt från gårdagens lockar och dagens simtur med barnen. Utanför fönstret ser jag havet genom träden, vinden gungar kvistarna. I öronen spelar dagens sommarprat. Johan nattar barn och bastun väntar bara vi hämtat de som kommer hit ikväll, ja och bara barnen somnat förstås.

Vi vaknade hemma i stan imorse och i centrum var det hett, asfalten varm och bilen kokhet. Barnen var hos mormor och morfar eftersom vi hade bord på Hejm igår. Åt middag för att fira min examen och satt sen på terass tills de stängde. Därav ögonen på halvstång idag. Få saker uppskattar en så mycket som att dricka vin på en uteservering klockan 23 tillsammans med sin partner efter att en fått barn. Det är verkligen något som inte händer så ofta. Det känns nästan konstigt, snudd på olagligt, att vara ute utan barn så sent och sen komma hem lite småfull. Men värt är det verkligen, trots att jag känner mig lite bakis idag. Det kan dock också bero på att vi varit ute i solen precis hela dagen. 

F6BDFB00 47E2 4B10 812F 7AE8F59F1E68

F5C8FAEF BB01 4648 9EC1 0D86355A8B464C1BADDD ED66 4D5D 8925 D6D72A8C0044EBD9339C 77CA 4E86 83DC 1CA88D965E8A

När vi kommit oss från stan efter att ha handlat och packat med allt åkte vi för att hämta barnen. I mammas trädgård blommar det här och där, vilket resulterade i den perfekta fredagsbuketten med pioner och schersmin. Vi mötte sen upp farmor och farmor med kusiner vid båten och skulle precis komma oss iväg för att inse att nycklarna var kvar i stan. Så när den som glömt nycklarna i sin jackficka fick åka tur retur Malax-Vasa gick vi andra på glass, packade i båten och gjorde den redo för avfärd. Med fyra barn under sex och en liten pudel fick vi tiden precis att få gå så länge som de tog att köra. Då var dessutom alla mer än redo att åka de 15 minuter med båt som det tar innan vi är framme på vår holme. Det tog inte länge så var alla vid stranden och där fick vi resten av dagen att gå. Simma, leka, äta och simma lite till.

Nu är jag som sagt lite mör av en hur en semesterfredag kan se ut. När Amie Bramme Sey pratat klart om hur kvinnoliv ser ut år 2021 ska jag ta med mina hudvårdsprodukter, badrocken och sätta mig vid havet för att tvätta av mig dagens smuts innan jag dyker ner i havet än en gång. För att sen svettas ut gårdagens drinkar i bastun innan det väntar kanske ett glas vin på bryggan i kvällssolen. Prata av sig om de senaste och förhoppningsvis inte behöva vifta undan speciellt många mygg.

2A6111E9 E4E3 4E30 8798 CBE28ACDF82D 476C3119 6670 4602 A088 BFECB27983F7
6C8F717C 210F 4CF5 8C06 2FF0670D3835Och ja ni kan väl också räkna med att det bråkats om vems tur det var att ha såpbubblor, jag blev irriterad för att vi parkerade för långt från den trappa jag skulle till i troggrottan och någon som var jättesur vid middagen eftersom han inte sovit någon dagssömn. Men sånt ingår väl i en semesterdag?


När Alfons var i magen

Skrivet av Jenna Matintupa 02.07.2021

Bilden som jag har som huvudbild här är faktiskt inte speciellt ny utan tagen i maj 2019. Då hade jag Alfons i magen och jag som annars varit ganska skeptisk till klassiska gravzdfotograferingar fick feeling och bad min kusin Anna komma över. Jag hade en vision om att jag ville föreviga magen på ett par ställen som jag gått förbi dagligen i våra hoods i Mattby där vi bodde då. Hon förstod precis vad jag hade tänkt mig och vi fick till det riktigt, riktigt bra.

462DBCB5 27C6 4E3C B9FD 10F2FAD20B01

EC6A1176 1B5C 4B83 A42B D8CE6F0DD954

84FAE26F D411 427E B43D C348427C0AA6

38F57C5F 61C3 4B4F B42C AB7DF251EA40

C033C8E9 6EDA 47DB 8592 5760B86FCB2E

7A5E64C9 1957 47A0 93F9 E7AE8EBE4178

3CF2AD8D 728D 436D AC00 D55ECE456686

4E52F06D 61E5 473F BE09 980A690D2C39

95EE0B93 9348 47AF 9AE5 74F804DC3385

Så här i efterhand är jag så nöjd över att vi tog de här bilderna. Dels tycker jag själv de blev såå fina, men det är också kul att se tillbaka på. Jag blir nästan sugen på att bli gravid igen (tills jag kommer ihåg hur fruktansvärt illa jag mådde...). Men magen, den saknar jag nog! Jag har aldrig känt mig så snygg som när jag hade barnen i magen. Ja, förutom då jag låg på wc-golvet rödsprängd i hela ansiktet av att ha spytt. Men ja, ni förstår, allt har två sidor. När vi tog de här bilderna var det ungefär en månad tills beräknat datum, men Alfons kom faktiskt först 11 dagar över tiden, så det var ganska långt kvar här i maj. Tur att jag inte visste det då, för jag var ganska färdig att föda redan då. Oavsett alla komplikationer och krämpor som kommer med graviditeter, så skulle jag absolut kunna göra det igen.

Kanske någon gång?


Välkommen hit

Skrivet av Jenna Matintupa 02.07.2021

Välkommen hit, både nya och gamla. Jag hade efter en vår av både inspiration- och tidsbrist tänkt lägga ner bloggandet helt, men det kändes inte helt rätt. Jag älskar att få skriva av mig och insåg att det det inte handlade om att jag inte hade lust, utan bara inte tid. Eftersom jag tycker så om att ha den här platsen, fick det bli så här istället! Dessutom passade det fint med ett byte av bloggportal, och namn, samtidigt också. Det känns jätteroligt att vara här på Sevendays! Det tar förstås ett tag innan jag vänjer mig med alla verktyg och så vidare, så ni får ha lite tålamod med mig. 

För er som inte läst min blogg tidigare, jag heter Jenna Matintupa och bloggade tidigare på Ratata och nu senast på HBL under namnet Mama Bites Back. Så blogga har faktiskt varit en del av min arbetsbeskrivning i de senaste fem åren men jag gjort så länge jag kan minnas, mer än tio år i alla fall. Men nu är jag här, under mitt eget namn. Nu är det mer som en hobby, men vi får se hur det utvecklas.

Vi har nyligen flytta till Vasa efter att ha bott närmare 10 år i södra Finland. Jag är nyutexaminerad kulturproducent och har jobbat som skribent och med kommunikation. Jag har också just sagt upp mig från mitt jobb som informatör på Helsingfors svenska Marthaförening och ska i höst förhoppningsvis jobba mer baserat i Vasa och Österbotten. Utöver det är jag också mamma till Agnes som är fem och Alfons som fyller två nästa vecka. Jag älskar litteratur, blommor och inredning, är 100% estet och lever för allt som är fint i världen. 

FredagsshoppingenMiddag på brygganDet osynliga barnet och Alma, en romanEftermiddagskaffe från distanskontoretBarnen på stranden

Här kommer ni få följa med i mina tankar kring föräldraskap, inredning, vardagspussel, jämställdhet och lite vad som snurrar i mitt huvud för tillfället. Det är här jag luftar mina tankar och benar ut saker jag kanske inte riktigt fått grepp på före jag får det nerskrivet. Men här samlar jag också inspiration kring barnens kläder, inredning och kultur. Allt sånt som jag gillar med andra ord. Jag vill att den här platsen ska vara mysig, inspirerande och ärlig. Jag tycker om när det är fint, oavsett om det handlar om en blombukett eller bilder på vardagen. Men det betyder inte att vår vardag inte består av makaroner och knackkorv till middag, för det gör det också. Ni kanske inte bara får en bild av det, men jag lovar skriva om de delarna också! 

För tillfället har jag semester och barnen sommarlov, så vi spendera mycket tid på vår villa i Malax skärgård samt på svärföräldrarnas landställe i Närpes. Men däremellan sticker vi in till vår lägenhet i centrum av Vasa. Jag älskar vår lägenhet så tror den ska vi ett helt eget inlägg någon dag. Ja, kanske ni fått ett litet hum om vem jag är och vad den här platsen kommer vara för något? Om ni har några frågor är det bara att höra av sig. Annars tänker jag vi kör i gång nu, välkommen hit till min blogg!