Jenna Matintupa

Visa alla inlägg skrivna 2023

Snart trettio - en drömlista

Skrivet av Jenna Matintupa 26.09.2023 | 1 kommentar(er)

Om mindre än en vecka fyller jag trettio år. Jag är en firare av rang, oavsett om det är min födelsedag, någon annans eller bara något trevligt man kan fira! I år är det dock lite stressigt med renoveringsflytten, ansökningsdeadlines och annat jox så det känns inte riktigt som jag har tid att tänka på min kommande födelsedag. Rimligt i och för sig, det är ju inte den viktigaste av dagar egentligen. Men samtidigt så tycker jag som sagt väldigt mycket om att fira födelsedagar och det är inte vilken som helst, utan min 30:e. Det känns som att jag äntligen börjar uppnå en ålder jag kan relatera till. Så här kommer ett lite lättsammare inlägg varsågod, detta är ungefär vad min hjärnkapacitet räcker till just nu. 

Jag gjorde en drömlista på saker jag önskar mig, absolut också orimligt dyra saker i dessa renoveringstider men vad är livet om man inte får fantisera lite? 

 

Namnlos design 2

Vi har en fullt fungerade kaffemaskin men den här är ändå något extra. Aldrig sett något så lyxigt i mitt liv? En väldigt snygg Nespresso.

Böcker har jag i mängd och massor men dessa två är jag sugen på. Hemtrevligt av Elin Lervik och Katarina Matsson som jag följer på instagram och har jättefina hem. Och som den Downton Abbey-lover jag är så vore denna dröm.

Lite nytt till hemmet, rimligt eftersom vi har så lite saker... Denna kruka från Iittala i rostbrun skulle passa fint med våra orangea glas i vardagsrummet. Jag hade sönder locket till vår förra flingsaltburk just innan vi flyttade så en ny behövs, och gärna med en matchande mortel till så den har en kompis. Båda från Marimekko förstås. För att fortsätta på samma märkte så gillar jag de nya muggarna massor, och vi behöver verkligen nya lakan också. 

Lampor är lite av en bristvara hos oss och om rekommendationen om 5 ljuskällor per rum stämmer så har vi lite att jobba på med vår 138 kvm. Men förstås, lampor är också väldigt dyra så därför kan man inte köpa dem hur som helst. Här är två som jag drömt om lääänge. &traditions trådlösa flowerpot i greige och Creme Ateliers Soft Serve Lamp Regular i mocca som är lika mycket konstverk som lampa. 

Avslutar med min absoluta favoritdoft Bibliothèque från Byredo som jag ännu bara har som ljus men drömmer om att ha som parfym också.  


Välkommen september och hösten

Skrivet av Jenna Matintupa 01.09.2023

Alltid lika svårt att komma igång efter en lång paus. Hade ingen direkt plan på att lägga bloggen på hyllan ett tag, men det blev bara så. Att ha tre kids under sju, få ihop vardagspusslet och inleda en fullskalig renovering av lägenheten gjorde att något fick prioriteras bort. Men med det sagt så har jag ofta tänkt att jag gärna skulle skriva en hel massa, men att ta fram datorn och göra det krävde för mycket för mig. Så det blev inget.

3237477C BE11 415B 85E7 2A178C486647

IMG 7259A72433AF 1IMG A1E301C84B42 1IMG 803A29BC01EB 1

Så ja, hur ser livet ut just nu? Vi har vardagen i full rullning här hos oss. Min föräldraledighet tog slut i maj när min man tog över och i somras började jag jobba. Nu jobbar jag tre dagar i veckan som verksamhetsledare på Meteoria Söderfjärden och fortsättningsvis två dagar i veckan som verksamhetsledare på Svenska Österbottens Litteraturförening. Utöver det gör jag frilsansgrejer, är aktiv inom ett gäng föreningar. Så lite nytt lite gammalt. Väldigt kul i alla fall och jag lär mig något nytt hela tiden. Just nu har jag fullt upp med att planera projekt för kommande verksamhetsår och organisera litteraturprogram för hösten. I augusti tog också min mans föräldraledighet slut vilket betyder att minstingen Alvar nu också börjat dagis. Han fyllde också ett?! När händer det? Så nu har vi två dagisbarn och ett skolbarn. För Agnes började ettan i augusti. Helt sinnessjukt att hon är så stor nu. Går själv på simskola, får nya kompisar och håller på och skapar ett eget liv. Om jag är redo för det här? Oklart. 

Ja och så håller vi då på och renoverar vår lägenhet då. Där är ännu totalt kaos men vi hoppas flytta in under september månad. Vi har i snart fem månader bott hos mina svärföräldrar så ni kan gissa hur mycket vi längtar efter vårt eget hem. Men renoveringen kan vi prata mer om sen tänker jag. På instagram finns en del content ifall ni vill kika. Till något annat, jag hittade en passlig lista på Elsa Billgrens blogg som jag tänker få inleda den här comebacken.

IMG DE9380B8634E 1

Vill fokusera på
Att få en balans i vardagspusslet. Jag jobbar en hel del just nu och har många möten om kvällarna, så vissa dagar är det lite körigt och svårt att få ihop allas scheman. Men jag. hoppas att när vi kommit igång med vardagen så rullar allt bättre. Och förhoppningsvis ännu bättre när vi flyttat hem.  

2D3E003E B478 49DB 900C F049538075E1

Vill ha mer av
Lördags- och söndagsfrukostar hemma. Jag älskar våra helgerfrukostar när vi sitter med tända ljus, dricker kaffe och läser. Tyvärr har det varit väldigt lite av det i år i och med att vi inte varit hemma och mest flängt runt på helgerna under sommaren. Så nu ser jag så framemot att få göra det igen. 

IMG E954A7D5D76B 1

Vill ha mindre av
Beslut. Herregud att behöva välja något jäkla uttag då alla ändå är skitfula? Och alla snygga alternativ är antingen för komplicerat eller för dyrt. 

Vill titta på
Ser väldigt mycket framemot serien Kodnamn: Annika min vän Sannah har huvudrollen som kommer i september.

B6115E06 6481 4C3F A0F3 FB86EEF95520

Vill lyssna på
Ljudböcker. Jag är inne i en sånt flow när det gäller ljudböcker just nu så lyssnar på väldigt lite annat. Ja förutom Billgren Wood podcast och lite musik i bilen. Hösten är väldigt mycket Månskensbonden och First Aid Kit för mig så antagligen det då. 

Vill läsa
Det är en väldigt väldigt bra bokhöst i svenskfinland i år och det är många böcker jag ser mycket framemot att läsa. Fick hem Kjell Westös Skymning 41 i veckan som jag ska försöka hinna börja på i helgen. Sen väntar jag på att få hem J&B, scener ur ett skenäktenskap av Philip Teir och Viltvård av Sara Nyman. Min kompis Axel Åhman ger ut sin andra bok Eldsjäl som jag redan hört lite ur och bästa Ellen Strömberg ger ut Bli utan i höst. Med andra ord, stark bokhöst!

0619ED7A E5C6 49A6 A617 EBBBD72E4590

Vill ha på mig
Kavajer, ballerina, dressat och piffigt. Efter att ha varit föräldraledig och nyförlöst förra hösten är jag 100% redo för att gå all in på en SNYGG höststil.

Vill lära mig
Att få balans i livet. Hinna med mig själv, familjen och vänner. Kanske lite utopiskt men man kan alltid försöka. 

A3F94B4E 68FE 420B 8D4A A893087751CB

Vill hänga på
AW med kompisar, caféer med Agnes och någon sen middag på stan med min man.

Vill dricka
Mustiga rödviner och spritsiga naturviner. Och testa nya sours som blivit min nya grej i sommar.

812A0D21 8717 4C01 BA59 4EFBB4A8BC45

Vill äta
Grytor och bakverk gjorda i vårt nya kök!!

Utflykter och resmål
Jag är faktiskt väldigt ointresserad av utflyter och resmål just nu. Vill bara vara hemma hemma hemma. Men i september ska jag faktiskt till Umeå med Ruth och det ska bli kul! Har aldrig varit till Umeå konstigt nog.