Jenna Matintupa

För snart ett år sen

Skrivet av mamabitesback 02.07.2020

Vi åkte till landet i början av veckan och hängt med svärföräldrarna i några dagar. Så därför har jag inte hängt på datorn. Men har hela tiden längtat efter att få skriva av mig, har bara inte fått till det. Men nu ligger jag i ett mörkt sovrum med två barn som just har somnat så nu passar jag på.

Jag tänker mycket på hur himla jobbigt det var för ett år sen, när Alfons aldrig kom ut och jag bara väntade. Nu så här i efterhand har jag svårt att förstå mina egna känslor då, men det är väl för att han är här nu. Att det funnits en tid när han fanns känns så långt borta. Men nu när vi kör längs den väg som jag körde så mycket på förra sommaren, går här på landet där jag var i en månad innan han till slut kom, kan jag blunda och nästan vara där. Spolas ett år tillbaka i tiden.

Även om jag kanske förträngt känslor så var det nog en ganska tung tid. Jag var tung, fysiskt, men det var också psykiskt påfrestande. Jag hade många känslor och tankar som jag brottandes med. Hur ska jag någonsin kunna älska honom när jag älskar Agnes så fruktansvärt mycket? Det tänkte jag ofta på. Det var egentligen något som jag hade med mig tidigt i graviditeten. Jag kände på något sätt att jag kommer ha SÅ svårt att älska honom på samma sätt som Agnes, och av någon oklar anledning blev den känslan ännu starkare när vi fick veta att det var en pojke. Orimligt självklart, men att förstå sig på en hormonell gravid kvinna är inte lätt. Vi var på något sätt så säkra på att det skulle bli en flicka. Och att jag hade så många förvirrande känslor kring vilket kön är väldigt konstigt, eftersom jag ändå är av den åsikten att könet inte spelar någon roll. Men undermedvetet gjorde det de då. Känslorna och förnuftet är inte alltid på samma linje. Speciellt när en är gravid.

Och sen att vänta. Vänta, vänta och vänta. Det var så himla jobbigt. Mindre jobbigt blev det inte heller när telefonen gick i ett med samtal där det frågades om ”det har hänt något än?!”. Den sista veckan bröt jag helt ihop och deklarerade att nu pratar jag inte längre med någon. Svarar inte i telefon och Johan får tillrättavisa alla som ens vågar sig på att höra av sig. Ett tips till alla som har någon i sin närhet som ska föda snart: Fråga för guds skull INTE om det har hänt något. Inte en endaste liten gång. En kanske tror att detta är sjävklart för många. Men tro mig, det finns många som inte förstår detta.

Så den där dagen, lördagen den sjätte juli, hade jag nog gett upp hoppet lite. Jag var ganska inställd på att bli igångsatt på måndag. Men så, till min stora lycka, bestämde han sig för att komma iallafall. Kvällen kom, värkarna kom, jag öppnade mig sakta. Till en början nästan inget även om jag hade värkar. Ungen låg förstås inte helt rätt, vilket antagligen också varit anledningen till att det tagit så länge för förlossningen att komma igång. Men till slut låg han rätt och jag fick ut honom. Även om han kom med armarna i kors över bröstet och ett huvud spetsigt som en tomteluva. Den sjunde i sjunde.

Där låg han sen, Alfons Erik Niilo, och var helt perfekt. Mitt hjärta exploderade av kärlek och alla känslor som jag fundera över och varit rädd att inte skulle finnas där kom. Med honom. Vilket så här i efterhand är hur sjävklart som helst, men var omöjliga att förstå på ett känslomässigt plan innan.

Ännu idag, snart ett år senare, älskar jag honom så mycket att jag måste pussa på honom minst en miljon gånger per dag. Ibland tänker jag att det är omöjligt att älska någon så här mycket. Det gör nästan fysiskt ont i kroppen av alla känslor. Och att det han är pojke. Det hade ju ingen betydelse. Förstås. Det kan vem som helst förstå. Förutom Jenna höggravid då tydligen.

Om några dagar fyller han ett. Det gladaste barnet som finns. Han som varit glad varje dag sen dagen han föddes. Älskling.


Babyprylar: Skönt att ha i förvar tills det behövs

Skrivet av mamabitesback 26.02.2020 | 1 kommentar(er)

Nu ger vi oss in i babyprylvärlden igen. För de som ska få barn för första gången kan den ses som väldigt, extrem för att utrycka det milt. Det finns nämligen triljoner och triljoner olika saker. Och olika modeller av dessa saker. Så det kan kännas lite övermäktigt i början. Men i slutänden tycker jag det bästa inställningen är att hålla det enkelt. Det behöver inte vara så himla komplicerat! Om en grej känns alldeles för avancerad och invecklad, är den antagligen också det. Marknaden för babysaker är enorm och att sälja till smått vettskrämda nybörjare är superenkelt, många köper nämligen vad som helst om det lyfts fram som livsviktigt. Även om det alla gånger inte är så.

Förra veckan skrev jag om sånt som kan vara bra att ha från början, och nu tänkte jag vi skulle gå in på vad som kan vara skönt att ha i förvar tills det behövs. Alltså inte 100 % nödvändigt, men ändå sånt som använts om en har det.

Skönt att ha i förvar tills det behövs

Babysitter. Det är en sån grej som nästan kvalade in på första listan, men eftersom den inte används helt från början fick den hamna här. Att ha en babysitter skulle jag vilja säga är guld värt. Att ha någonstans att sätta ner babyn när en behöver besöka toaletten, laga mat, vika tvätt eller bara få en paus. Våra barn, och framförallt Alfons, tog också många tupplurar i babysittern. Vi satte bara ner honom där, gungade en stund med foten och så somnade han.

Nu med Alfons fick vi låna en Babybjörn babysitter i Mesh och den är kanske den bästa jag testat. Dels har den bra gung, lätt att vika i hop och olika sittlägen. Men absolut bäst är att den är att tyget är i mesh. Det gör den stabil, att den andas jättebra och blir inte alls speciellt varm under sommaren men framförallt så är den superenkel att rengöra. Vi har haft ett par bajsolyckor, både större och mindre, och det har gått bra att torka av den med t.ex. wipes för nödlösning och få bort så gott som allt. Sen när den tvättas i maskin torkar tyget så snabbt att den går att använda typ en timme efter. Så om ni har möjlighet att lägga lite extra på babysitter, köp en sån här!

Nässug. Det här är också en sån grej som är super att ha, men som en nu inte behöva köpa genast. Vi började inte använda den före Alfons var ett par månader. Men när han sen fick sin första förkylning användes den flitigt. Också för att ta bort stora snorkråkor eller liknande. Från början har vi kört med den här klassiska och så i något skede köpte vi en nässfrida. Den har vi dock inte använt med Alfons ännu, men under Agnes fyra år ha den använts massor! Fick också tipsa om Baby-Vac som en kopplar till dammsugaren, jag vet många använder eftersom den är väldigt effektiv. Om ni känner er osäkra, fråga på apoteket, de hjälper alltid till!

Bärsjal. Helt ärligt var jag lite skeptisk till bärsjal med Agnes. Tyckte det verkade svårt och lite väl flummigt. Oklart varför. Men efter att ha hört så mycket bra om dem, och sett sjalar med små bebisar i överallt, köpte jag en när Alfons var några veckor. SÅ värt. Han ville, som de flesta nyfödingar, bara sova nära hela tiden så det underlättade verkligen att kunna ha honom nära men ändå göra saker samtidigt. Tänkt lite på vad ni köper för material beroende på årstid, för det blir lätt svettigt på t.ex. sommaren. De kan kännas lite för små för en bärsele den första tiden, och då är sjal perfekt. Vi har haft denna men de finns miljontals så det är bara att kolla runt vilken ni gillar bäst.

Första användningen. Det tog ett par gången att få till den rätta tekniken för att knyta den. Tacka vet jag youtube!

Bärsele. I något skede upplevde jag att Alfons inte tyckte om sjalen eftersom han gärna ville se sig runt, så då bytte vi till en bärsele. Och där har han även hängt en hel del. På stan när han inte ville vara i vagnen mera, när jag gått ut med skräpet, när jag gått till butiken, städat, lagat mat. Ja i princip så fort han inte varit nöjd på golvet men jag ändå måste göra saker. Vilken bärsele som är bäst är en diskussion i sig, och det finns himla många åsikter om det. Vi har fått låna en Babybjörn som vi varit riktigt nöjda med, så kolla runt vilken som ni tycker verkar bäst och ta inte åt er så mycket av folks åsikter. Det är helt individuellt vad en gillar och inte gillar. Och så gott som alla som produceras idag är gjorda för att vara ergonomiska för bebisen (Babybjörns har varit uppe för debatt en hel del pga detta men vi är som sagt nöjd med den!).

Nappar och nappfalska. Vi har haft ett barn som varken tagit napp eller flaska, och ett som tar båda. Kan säga att livet är mycket enklare med det senare. Att Agnes inte tog någon napp var inte hela världen, visst skulle det varit skönt ibland, men hon klarade sig bra utan. Dock att hon inte tog flaska var lite jobbigare. Så med Alfons hade jag med napp till BB och gav det åt honom så fort jag såg att amningens fungerade, för oss så gott som genast. Sen började vi öva med flaskan nästan genast vi kom hem från BB, så att han skulle lära sig. Det tog sin tid, och krävde att vi var konsekventa med att ge den för annars glömde han. Men han tar nu flaska vilket har underlättat om jag velat åka bort några timmar.

Det finns alla möjliga olika sorters nappar och flaskor. Jag gillar inte riktigt silikon, plus att naturgummi är mjukare och jag hört att den närmare i konsistens till bröstvårtan, så vi har kört på naturgummi både på napparna och flasknapparna. Sen vilken napp er unge gillar är ett mysterium i sig, det är bara att testa sig fram. Vi har Bibs och Ainus MAM. I början gillade Alfons inte alls Bibs, men har plötsligt börjat ta dem så nu varvar vi. Jag ville gärna ha en flaska i glas, så efter lite research landade det på EcoViking. Jag har varit väldigt nöjd med den. Vi hade dock också kvar Ainus flaskor från att Agnes var bebe, så de har också använts. Till båda kan en köpa till naturgumminappar vilket vi då gjort.

Hoppas ni blev lite klokare. Ännu väntar ett inlägg med grejer som går under ”lyx som underlättar”. Och kommentera gärna ifall ni tycker något saknas!


Babyprylar: Bra att ha från början

Skrivet av mamabitesback 20.02.2020 | 1 kommentar(er)

Jag frågade ju er efter de saker som ni anser är de viktigaste/sådana en inte klarar sig utan när det ska komma in en bebis i hushållet. De svar jag fick motsvarade ganska långt hur jag hade tänkt också. Jag diskuterade saken med min man här hemma och han sade på samma sätt som Linnéa också skrev, att egentligen behöver en ingenting från början. En vagn, kläder (vilket en i princip får allt som behövs från babylådan) och blöjor. Bilstol om en har bil.

Det finns alltså faktiskt inte något som verkligen är 100% nödvändigt, så i den bemärkelsen behöver ni inte stressa över allt som ska skaffas inför kommande barn. Utan det finns gott om tid att känna efter och se vad som verkligen behövs i just ert liv. Men sen finns det ju en hel del grejer som underlättar livet med en bebis, och det är väl främst de sakerna som listan innehåller. Absolut inte nödvändiga, men kan vara sköna att ha hemma första tiden. Så att ni nu inte behöver rusa till närmaste babybutik eller tömma nätet första veckan.

Därför tänker jag dela in listan i tre kategorier: Bra att ha från början, skönt att ha i förvar tills det behövs och lyx som underlättar. Jag delar in det i tre inlägg, annars blir det här evighetslångt. Sen får ni gärna komplettera i kommentarerna om ni föräldrar vill tillägga något.

Bra att ha från början

Babynest. Det är en sån sak som vi använt från sekunden vi kom hem från BB. Användningstiden är kanske inte så lång, iallafall inte för oss, men ändå värt att ha det hemma. Det som vi inte haft men som jag önskat var att ett babynest med handtag. Mycket lättare att flytta runt när bebisen sover (ni som bär runt en sovande bebis i ett babynest vet hur otymligt det är). Med ett babynest kan du ha babyn att sova precis var som helst vilket underlättar i början när en ändå gärna har babyn nära hela tiden. Skulle vi få en till bebis skulle jag lätt köpa en sån här (vi har lånat den vi haft), men det finns förstås förmånligare alternativ också!

Barnvagn och babyskydd. Självklart kanske, men får ändå vara med på listan. När vi köpte vår Brio Smile (heter Britax Smile idag) så köpte vi allt i ett. Det vill säga vi fick ett paket med hjul, liggdel, sittdel, babyskydd och isofix som allt passade ihop. Och just det att babyskyddet (babyns första bilstol) går att klicka på hjulen är guld värt. Det har vi använt massor och jag tycker det löns att köpa så att de båda hör ihop, för då behövs det inga adapters utan det är bara att sätta på. Britax har till exempel så. Isofix är också en sån sak som kanske kan ses som lyx men ändå kvalar in på grund av att det dels är mycket säkrare, men också lättare att lägga in babyskyddet då du bara behöver klicka fast skyddet i isofixet i bilen och så är du good to go.

Muslinfiltar. Muslinfiltar är den perfekta multiprodukten. De kan användas just som filt, som spytrasa, som snuttefilt, som skydd över vagnen när babyn sover, att linda in i, när en ammar. Den är mycket mjukare än de traditionella "spytrasorna" och blir inte hårda i tvätten tack vare vävningen. De finns oftast i ekologisk bomull eller bambu och blir mjukare och mjukare ju mer de används. Vi har bland annat dessa från Liewood som fungerade perfekt som filt åt Alfons i somras när det var varmt, och nu använts mest för att torka upp dregel och spyor när han leker. Finns tusen olika modeller och ofta i flerpack.

Hygienartiklar. När ni kommer hem från BB med babyn kan det vara skönt att ha lite hygienartiklar uppladdat hemma. På BB går de igenom hur ni ska tvätta första tiden så de borde ni har på klart vid hemkomsten. De saker som behövs till babyn är främst tops och bomullsrondeller. Sen kan det vara bra att ha små handdukar att tvätta med, wipes att komplettera med om en så vill och salvor. Vi har använt den här och den här eftersom babyolja inte funkat så bra på våra barn. Finns i vilken matbutik som helst. Och en tub bepanthen kan också vara bra att ha. Sedan större bindor åt mamman. Väldigt viktigt!

MAT. Mat kanske låter konstigt, men låt mig förklara. Första tiden är ingen sugen på att varken handla eller stå i köket. Plus att det är så mycket nytt, dygnet är kanske upp och ner och allt lite rörigt. Så då är det skönt att ha frysen fylld med färdig mat att värma. Typ lådor av olika slag, färdig portioner eller likande. Ett tips är att antingen be familj eller släkt som gärna vill hjälpa till att laga något ni kan frysa ner. Eller så lagar ni själva dubbelt av typ soppa eller makaronilåda i förväg som ni sen fryser ner i portioner och kan ta upp när ni är hungriga.

Skötbordunderlägg. Ett skötbordsunderlägg kan se ut på lite olika sätt men tanken är en lite tjockare madrass som en antigen kan ha på ett skötbord, eller på en bänk. Att köpa ett skötbord är inte helt nödvändigt. Med Agnes hade vi till exempel underlägget på tvättmaskinen, men nu med Alfons fick vi rum med ett skötbord i badrummet så då skaffade vi ett. Vi har ett sånt här från Färg & Form, och ett skötbord från Ikea. Båda fyller sin funktion helt bra. Det finns enormt utbud så det är bara att hitta det som känns rimligt för en själv. Vi har också ett underlägg som går att vika ihop, från samma märke, i skötväskan så att en kan byta blöja på språng.

Sovpåsen från babylådan är en favorit!

Bonustips. Har ni möjlighet att få FPAs babylåda, ta den! Där i finns massa saker som är bra att ha i början, sånt som ni då inte behöver skaffa själva. Och där får ni lite kläder att börja med. Vi har dock inte använt så många plagg eftersom våra barn har varit ganska små och späda, vilket gjort att de flesta kläder alltid varit alldeles för stora. Men alla andra saker som kommer med är riktigt användbara!


Era mest nödvändiga babyprylar

Skrivet av mamabitesback 13.02.2020 | 6 kommentar(er)

Jag har flera vänner som får barn i år (varav den första föddes för någon dag sen!). Så himla roligt. Från att ha varit de första som fick barn i vår kompiskrets börjar det nu ploppa upp fler och fler kiddos. I och för sig börjar vi alla närma oss trettio så det faller väl sig ganska naturligt att det kommer bebisar.

Och med bebisar kommer förstås mycket prat om grejer. Vad ska en köpa, vad är bra att ha och vad en inte klarar sig utan. Det är ju en hel del som ska fixas innan ungen dyker upp. Jag lovande min kompis att göra en lista över det mest nödvändiga, men tänkte kanske ni kan hjälpa till!

Så, vilka är era bästa lifehacks, vad behöver en absolut köpa, när det ska komma en liten bebis in i familjen? Kommentera så ska jag gå igenom och göra en lista på allt som en verkligen behöver!


Semesterlivet sen sist

Skrivet av mamabitesback 07.08.2019 | 2 kommentar(er)

Här rullar dagarna på i vad som känns som racerfart. Alfons är nu en månad gammal och mannen är inne på sin näst sista lediga vecka. Snart åker han tillbaka till Esbo för jobb och vi blir ensamma här i Österbotten. Eller ensamma och ensamma. Vi har ju många som kan hjälpa till, men ändå. Inte riktigt samma sak. Och enda fram till andra veckan i september måste vi vänta innan vi får återvända hem. Så himla spännande det ska bli att se hur vår lägenhet ser ut! Men annars ser jag inte speciellt mycket framemot att hans semester ska ta slut. Det har varit väldigt härligt att vara alla tillsammans. Plus att jag känner mig inte helt redo att vara på tumis med barnen.

Månaden sen vi blev fyra har vi hunnit träffa en hel del både släkt och vänner. Maxa de hetaste dagarna genom att vara på skären. Antagligen det enda stället det går att vara i den värmen. Även om det var himla surt att inte få bada. Och jag sov två nätter med en kylbatteri inlindad i en spytrasa mot kroppen. Säger en del om min värmenivå. Om vi säger som så, jag har inte varit missnöjd över den lite kallare temperaturen vi har haft på sistone... Att ha en nyföding som helst är i famnen har inte heller varit det mest optimala i hettan. Han levde i blöjan och vi jobbade febrilt mer att få honom att sova så mycket som möjligt i bärkassen. Med varierande framgång. Vi har också varit några dagar på landet och nu landat i vårt tillfälliga hem i några dagar. Hade faktiskt tänkt åka ut till skären igår men vi fastande här. Och helt ärligt har det varit ganska skönt att bara vara och inte behöva stressa ut, packa massa väskor och inte ha tillgång till dusch osv. Men kanske till veckoslutet.

Alfons är hittills en ganska nöjd baby som inte skriker speciellt mycket. Förutom när bröstet inte levereras tillräckligt snabbt om herrn hinner bli för hungrig innan mamma hinner fram. Nätterna äter vi ännu ganska mycket på som tröttheten har varit ganska påtaglig de senaste dagarna. Rytmen just nu är lite si som så, han sover gärna på dagarna men önskar kanske lite längre sjok på nätterna. Nå, han är ännu bara en månad så vi tar det som de kommer. Förra veckan började han få små små finnar/pormaskar i hela ansiktet som nu spridit sig och täcker så gott som hela hans lilla nylle. Vi gissar på hormonnippor men vi ska till rådgivningen på torsdag så får se vad de säger. Han är nöjd och glad, pratar, skrattar och är med så det går iallafall ingen nöd på honom.

Och i helgen hade vi dop också! Lite väl kallt blev det för ett trädgårdsdop men alla kämpade på. Huvudpersonen fick under ceremonin plagg på plagg efter att han blev lite missnöjd av kylan och i slutet av cremonin somnade han inlindad i filt med mössa på. Så slutet gott allting gott eller hur en nu brukar säga.

Ett fint dop fick vi till iallafall och allt gick precis som det skulle. Alla kunde komma, vi hann få allt i ordning och kakorna blev både färdiga och lyckade. Lite spädande då jag bakade allt själv och jag inte ens visste hur det skulle gå med Alfons. Men han sov i vagnen eller hängde nöjt med någon familjemedlem medan jag fixade. Lyxigt!

Nu är klockan alldeles för mycket och jag ska försöka sakta dra bort mitt bröst som ungen låst fast med sitt ansikte tätt intill och en hand ovanpå för att jag säkert inte ska ta hans favorit gosesak. Inte bara till för att ge mat tydligen...


Det nya livet

Skrivet av mamabitesback 15.07.2019 | 1 kommentar(er)

Här har de ni gått en vecka sen babyn kom ut. Vi har börjat komma in i någon sorts rutin och den nya livet med två barn rullar sakta men säkert. Vi hade turen att få komma hem från sjukhuset redan efter ett dygn, så på måndag eftermiddagen hämtade mannen oss från BB. Vi hade inget familjerum så han åkte hem till natten. Det var också en av anledningarna till att jag gärna åkte hem så fort som möjligt, för att jag skulle ha lite hjälp på natten. Babyns första natt ammade jag från 22-tiden till fem på morgonen. I ett sträck. Så att ha mannen där som skulle ha vaggat honom lite så jag skulle ens fått en timme sömn skulle var helt trevligt. Som tur har detta ännu inte hänt en till gång. Agnes har tagit storasysterrollen riktigt bra och är hur snäll som helst med babyn. Men lite extra bråkig och så var hon nog förra veckan. Och vi hade lyckats få henne blöjfri på natten också i juni, men så förra veckan kissade hon i sängen flera gånger. Antagligen någon reaktion på den nya situationen. De senare dagarna börjar Agnes iallafall återgå till att vara mer och mer sig själv med mindre onödiga bråk så hoppas att det håller i sig! Lillebror straffas som tur inte utan han är bara gullig och får pussar och kramar. Så skönt att hon gillar honom! Så dagarna går mest ut på att amma och sitta med en baby i famnen. Känns ibland som att jag ammar konstant, men som tur är det mestadels mysigt. Plus jag hinner se en himla massa Downton Abbey. Och däremellan har vi besök av släktingar och försöker hitta på program så att Agnes inte ska bli så uttråkad (mest mannen som sköter den delen...). Ganska gemytlig tillvaro ändå. Jag mår och fysiskt väldigt bra och det är en sån skillnad från förra gången. Jag är mycket piggare och starkare än hur jag var efter att Agnes föddes. Antagligen dels för att jag har mindre skador än förra gången, och det här var en psykiskt lättare förlossning eftersom jag var medveten på ett helt annat sätt genom hels förlossningen nu. Fysiskt var den dock mycket tyngre. Men mer om den senare! Nu har babyn just somnat bredvid mig så ska bara flytta honom lite åt sidan så vi har rum bättre och hålla tummarna för inget kiss i sängen och få uppvak inatt! Hittills har vi haft väldigt bra nätter så...

Små kläder och saker till babyn

Skrivet av mamabitesback 18.03.2019

Ni som varit, eller är, gravida vet ju hur hjärna ibland kan gå lite cray cray. Här förra veckan fick jag plötsligt för mig att vi hade jättedåligt med kläder i 50-56 och att babyn inte skulle ha några lämpliga kläder i sommar. Tog Agnes med mig till förrådet och sökte fram allt vi hade. Nå, suprise suprise så var det ju inte riktigt så. Måste till och med skrolla tillbaka i mina bilder för att se vad vi hade på Agnes den första tiden. Med Agnes motsvarade ganska långt hennes ålder storlekarna, det vill säga vi bytte till 56 vid en månad, 62 vid två månader och så vidare. Och i och med att denna baby än så länge ser ut att vara i storlek med sin syster utgår jag från att de kommer funka ungefär samma, beroende på när hen föds förstås. Så kläder har vi så vi klarar oss. Det som jag dock märkte med de allra minsta var att väldigt många hade gula fläckar. Hade inte alls minne av att så mycket skulle ha hunnit bli missfärgat men tydligen. Ska se om jag får bort dem. I de "större" storlekarna, 62-80, har vi hur mycket som helst så den här ungen kommer antagligen aldrig behöva nya kläder... Men de behövs inte före hösten så de får gott ligga i förrådet tills dess. När jag nu ändå hade upp alla de minsta vek jag ner dem i en fin låda som vi fick i bröllopspresent och där får allt bo tills ungen tittar ut. Den blommiga bodyn är ny, köpte den på rea för flera månader sen och tänker att den kanske får följa med till BB. Den blommiga mössan köpte jag faktiskt förra gången, dvs det som sen blev missfall, så äntligen ska den få komma i användning. Tyvärr är den i en lite större storlek men förhoppningsvis passar den i slutet av sommaren. Den lilla skallran köpte jag på Habitare när jag helt just fått veta att jag var gravid. Då var det meningen att jag skulle ge den som present åt våra vänner som just fått barn, men den lämnade i skåpet och sen bestämde jag att babyn får den istället. Resten som ligger i lådan är Agnes gamla. Än ska det fyllas på med kläder från babylådan, och så ska jag botanisera i kusinernas gamla kläder så är vi redo klädsmässigt iallafall. Sen är det lite andra saker som ännu behövs till babyn. Någon tunn mössa tills babyn är nyfödd skulle jag vilja ha ännu, gärna i samma modell som den här ovanför. En lite tjockare filt behöver vi också ännu, tunna filtar och trasor har vi så vi klarar oss men skulle vilja att babyn får en egen filt som är bara hens. Annat som vi ska skaffa är lite tuttar och tuttflaskor, vi har nog kvar en del av Agnes (som aldrig användes) men själva gummidelarna ska en väl inte använda mera så det behöver fixas. Det som vi lånade sist som vi behöver nu också är en babysitter, babygym och babynest. Nesten var ingen hitt med Agnes men ack så praktiskt första månaden. Något, eller allt, får vi säkert låna men är ändå sugen på åtminstone en egen babysitter den här gången. Och gärna ett gym i trä som vi sen kan hänga lite olika saker på. De är ändå saker som står framme hela tiden och de får gärna va lite fina, hehe. Min man är dock inte av samma åsikt gällande babygymmet, tyckte han kunde bygga ett men vi får väl se... Här är några saker som ligger högst upp på min önskelista till babyn. Mössan hittade jag på Etsy och tycker den är så fin, och fanns dessutom för riktigt nyfödingar. Gillar det mörkgröna mönstret och att den borde vara passligt sval att ha på sommaren. Naturgummituttar i härliga jordnära färger finns bland annat här. Agnes var ju ingen tuttunge men tänker nu ha någon tutt i väskan och testa om den här ungen ska vara sugen, och gillade naturgummi förra gången så tänker köra på samma nu också. Filten har jag skrivit om tidigare och den finns t.ex. här. Ekmönstret är lite extra speciellt för oss så det skulle passa bra till bebben, hehe. Och så en babystitter som skulle passa hemma. Är det bara jag som tänker färg utifrån vad som passar i vårt hem? Den här rosa skulle göra sig fint med allt grönt hos oss.

En fredagslista

Skrivet av mamabitesback 24.02.2017

Från dagens kafébesök med kusinerna bus.  Fredagsfeelisen är total och jag ska helt just avsluta alla projekt och bänka mig framför tv:n. Fast först tänkte jag kika in här med en liten lista fredagen till ära. Känns som om jag fyllt i den här listan tidigare, men är så pms-ig och inspirationslös (en följd av pms:en) så gör den igen då. Kan ju vara intressant om det ändrat något eller så. Fyll gärna i ni också och länka till den i kommentarerna. Hur många barn har du, och hur många planerar du att skaffa?  Fyra! De visste ni inte va? Att jag har tre jag inte berättat om! Okej okej, låg humor nivå idag. Är super trött så ni får ursäkta. Nämen en liten härjis har jag som blir elva månader nästa vecka. Planerar ingenting men visst skulle de vara skoj med kanske två syskon åt Agnes. Ett redskap/verktyg som är barn/babyrelaterat som är ett måste? Barnvagn är så självkart så de tycker jag inte räknas. Därför säger jag istället... (tänker jätte länge pga kommer inte på något måste)  babysitter. Väldigt praktiskt när de är riktigt små och man vill ha något ställe att sätta dem för att kunna göra saker. När de blir för stora för den fungerar matsol på samma sätt. Något du älskar att göra med ditt/dina barn? Babysim är något som hela familjen ser framemot varje vecka. Agnes älskar att vara i vattnet och just nu är att kasta sig från poolkanten jätteroligt. Favoritbutik att shoppa till barnen och varför?  Är helt inne på Zara kids nu. Tycker de har de absolut finaste babykläderna. H&M's baby exklusive har också massa fint, och Mini Rodini likaså. Har du alltid velat ha barn? Varför/varför inte? Jo. Har alltid älskat barn och varit den som alla småbarn vill leka med. Så här tidigt var kanske inte planen med äh, man kan inte styra över allt. Så här i efterhand känns det bra att redan "påbörjat" barnafödandet så jag kan fokusera mer på karriär i framtiden. Det bästa som finns med att vara mamma?  Att någon är 100% beroende av en är speciell känsla. Att hon liksom tyr sig till bara mig (och hennes pappa då också förstås) och behöver oss. Det är ganska fint. Sedan att få tio tusentals pussar varje dag och att hon vill gosa i famnen är ljuvligt. Något mindre roligt med att vara mamma? Att aldrig få vara ifred/ha egentid och att aldrig få sova så länge man vill. Egentid är något som jag underskatta så mycket innan jag fick barn. Om jag hade veta skulle jag ha carpat så mycket mera tiden för Agnes kom. Nu längtar jag efter varje sekund som jag bara får fokusera på mig själv. Låter kanske egoistiskt men. Förstår mig inte alls på de som inte vill vara ifrån sina barn överhuvudtaget. Visst älskar jag henne mer än någonting på denna jord men jag behöver få vara ifreeed lite också. Det där med att få sova behöver jag väl inte ens förklara hehe. Ditt bästa tips för en nybliven mamma?  Det finns inga rätt och fel. Er baby är lika ny som ni är och det finns inte något som funkar på alla barn. Alla är olika och bara för att alla know it all's säger att ni ska göra si och så behöver det inte vara det som ert barn behöver. Hitta ert eget system! Slutligen, visa en bild på dig och ditt/dina barn

Att börja planera ett års kalas

Skrivet av mamabitesback 11.02.2017 | 1 kommentar(er)

Här om veckan skrev Anna om att hon börjat planera hennes lilla killes ett års dag, och då blev jag så inspirerad. Hur har jag inte tänkt på det? Det är inte allt för länge tills kiddo fyller år och lite kan man väl satsa när det är den första födelsedagen? Så en blev ju tvungen att kolla vad pinterest hade att bjuda på när det gäller ett års kalas. källa. Hittade faktiskt inte riktigt något som föll mig i smaken, och är lite för lat (och opysslig) för att gå all in på något tema, så blev för en gångs skull inte speciellt klokare av pinterest. Det här var vad jag hittade som föll mig i smaken. En 1-ballong ska jag åtminstone ha till ett års dagen, och melonpinnarna känns som en smart grej åt kidsen som kanske inte äter speciellt mycket kaka. Någon gullig krona eller liknande skulle jag gärna hitta åt Agnes också. Är inte mycket för rosetter och liknande men något gullig mjuk krona skulle inte vara helt fel. Om ni har roliga tips eller trix som ni haft på era barnkalas får ni gärna tipsa. Nu blev jag så inspirerade att jag tror jag ska börja pyssla med inbjudningskort, hehe!

Billigt alternativ till färdiga mellanmål

Skrivet av mamabitesback 22.01.2017

Hej och hoppas ni haft en finfin söndag hittills. Agnes och jag har hängt hemma hela dagen eftersom killen är och hjälper sin bror med renovering. Vi har städat, sett netflix (jag, inte så mycket Agnes) och tvättat. Men det var inte vår dag jag skulle berätta om, utan något jag kokade till Agnes i veckan. Kokar för det mesta all mat åt Agnes själv. Det är inte så creddigt som det låter, vi har kött/kyckling-kuber i frysen och så kokar jag potatis, morot och någon annan grönsak till. Lägger oftast grönsakerna att koka när jag gör frukost, så räcker det för dagens två mål. Anledningen till detta är inget annat än det här har varit lättare än att börja researcha olika barnmatsburkar osv, plus att det är billigare. Till mellanmål har vi oftast gett Ellas påsar eller pirkkas ekologiska med frukt/mellanmål, de är så enkla att ge och Agnes gillar dem. Ett stort minus är dock att framförallt Ellas är så himla dyra. Nästan två euro per påse! Före jul fick jag Martaförbundets broschyr med enkla barnmatsrecept av Karin. Har inte haft tid att studera den desto närmare men i veckan kom jag ihåg att de fanns recept på kräm och killens föräldrar hade hämtat massa frysta bär åt oss helgen före så tänkte jag skulle testa att göra. Det föll på drottningkräm. Här är receptet i sin helhet:

Drottningkräm

3 dl vatten 2 msk potatismjöl 1 dl blåbär 1 dl hallon Blanda ner potatismjölet i kallt vatten och koka upp. Ta av från spisen och låt svalna. Under tiden mosar du hallon och blåbär. När krämen svalnat blanda samman den med bären och sätt i en burk. Färdigt att äta.  Det var verkligen förvånansvärt lätt och även om Agnes är lite småskeptisk till blåbärsbitarna så verkade hon gilla det. Och det tog inte många minuter att göra. Avokadopurén testade vi också till mellanmål en dag (mosa samman en halv avokado och en halv banan) och det gillades stort. Blev så exalterad av att det var så lätt så nu ska jag prova koka på andra bär också. Har hjortron i frysen så det blir nästa jag testar tror jag bestämt. Lätt och billigt!