Årets första kulturkonsument 2022
Här jobbas det på som man snällt säger, dagarna flyger iväg och tur att man har ett jobb annars skulle månaden vara lång. Alfons sade igår morse "lamas på hinne" det vill säga pyjamas på inne vilket betyder att han inte vill klä av sig pyjamas utan bara vara inne och vara hemma istället för dagis. Hade nästan lust att säga äh vi skiter i allt du får vara hemma och mysa. Problemen är bara: Ett, han blir rastlös efter en timme och blir då sur om han inte får se konstant på tv. Två, vi måste jobba. Så han sade kokeeeej med låg röst och så fick han fara iväg till dagis i alla fall. Där han älskar att vara och har så kul, han är bara lika lata och trötta som sina föräldrar och skulle på morgon helst av allt ställa in allt för att sova vidare. Januari är verkligen en lång månad av trötthet, längtan efter våren och mörka morgnar och kvällar. Så fort februari kommer blir det genast lite lite bättre. Förutom förra året då vi satt i karantän i en månad och det var topp sämsta februari någonsin.
Våra främsta samtalsämnen här hemma är för tillfället: vår, hat mot snö/vinter/halka och skären. Med andra ord vi vill absolut ha vår just nu, lägga ut båten och börja med alla tusen projekt som vi inte ens har råd med. Ett litet problem bara, det är ju januari. Och hur mycket vi än längtar så går inte månaderna snabbare bara för att vi önskar jätte jätte mycket. Isen smälter liksom inte snabbare av viljestyrka. I wish! Januari, du är ej en favorit.
Så i denna misär, okej okej det var väl lite att ta i men ni fattar, så behövs något att underhålla i väntan på bättre tider. Vad kan det vara då under ni? Jo här kommer ett par tips på läsvärt, sevärt och helt enkelt underhållningsvärt (som ej är ett ord men kanske borde vara?).
Hjälp vi har köpt en bondgård! Tredje sommaren
En ny säsong av Hjälp vi har köpt en bondgård! med Brita och Kalle Sackari Wahlström har börjat på SVT Play och det är så himla himla bra. Brita är så jäkla skön och roligt, det är mysigt att se hur det bygger och pysslar med sin gård och ja, man vill bara ha sommar och ett eget ställe att pyssla på. Om ni behöver något feelgood som inte kräver något av en. Vi har tusen serier som vi har på gång, eller ska se på, men just nu är ungefär det enda mitt huvud orkar med Sveriges mästerkock eller Big Bang Theory. Vill inte behöva vara koncentrerad och tänka utan bara ha en timme av hjärndött tv-tittande. Det här passar perfekt in i det, PLUS att det är roligt och rimligt på ett knäppt sätt (alltså att e går lite på känsla när de bygger och fixar). Kolla! Det kommer nytt avsnitt på torsdagar och går att ses i Finland. Varsågod för ett strålande tips.
Under kniven
Ellen Strömberg skrev ett jättebra inlägg här i veckan om Under kniven. Om en annan serie som går på SVT Play som handlar om plastikkirurgi och varför det görs idag. Läs Ellens inlägg, och lyssna på senaste avsnittet av kulturpodden Sällskapet där de också diskuterar ämnet.
And just like that 
Det är många som inte alls gillar den nya Sex and the City-serien And just like that. Visst kan jag hålla med om att den är cringeig ibland, men helt ärligt så är det just en sån serie jag behövt just nu. För mig som växt upp med Sex and the City och spenderade största delen av mina tonår med att sträckkolla så känns det nästan lite tryggt att de nu är tillbaka. Jag älskar Carries outfits, stämningen och flödet i serien. Sen har jag lika svårt nu som då för Miranda, men man kan ju inte gilla allt och alla.
Litteraturåret 2022
Varje år ber Förlaget M några av sina författare och skribenter att förutspå hur litteraturåret kommer se ut. I år gick stafettpinnen till Johannes Ekholm, Karin Filén och Janne Strang. Perfekt fredagsläsning. Både intressant och underhållande. Där under finns också fjolårets, ifall någon är sugen att läsa om något gick i uppfyllelse. Jag är personligen väldigt peppad på litteraturåret 2022, hoppas bara på mer fysiska träffar, bokmässor och litteratursamtal live. Men med corona vet man aldrig!
Skuggon av Josefin Sirén
Vöråbördiga Josefin Sirén (geniet bakom Klöver åtton, hejm ti jul och säg va do vil) har släppt en ny låt idag, Skuggon. In och lyssna. Jag tror starkt på den här typen av musik, det vill säga där artisterna sjunger på sin dialekt. Så som just Josefin Sirén, Månskensbonden, Rickard Eklund och Iris Viljanen för att nu nämna några. Det är ju inte nytt precis, men tror det kommer slå igenom ännu mer den kommande tiden. Annars är också Rickard Eklund och Josefin Siréns Vittror (finns bara här) helt magisk. Så, nu har ni något att lyssna på också denna fredag!
Trevlig helg!
Böcker jag läst i oktober
Som jag nämnde tidigare så har jag en läsutmaning för 2021. Jag ska läsa 60 böcker under året. Nu är jag uppe i 50 och enligt Goodreads så ligger jag en bok efter schemat för att klara mitt mål. Jag har som tur en lång lista på bookbeat med böcker som jag vill lyssna på så fort jag hinner, och en hög i bokhyllan med böcker jag inte hunnit läsa ännu. Dessutom kommer det recensionsex av böcker på posten med jämna mellanrum, så alltid finns det något att läsa! Senast fick jag en nyutgåva av Maria Turtschaninoffs bok från 2010 Underfors som är en fantasybok som utspelar sig under Helsingfors gatstenar och blandar det vardagliga med det övernaturliga. Ser så framemot att läsa den! Och idag hämtade jag också två böcker från Akademen... Så ja, brist på att läsa har jag verkligen inte!
Till böckerna jag läst under oktober. I augusti läste jag sex böcker, varav fem som ljudbok, och i september läste jag åtta böcker, fem av dem som ljudbok. Den här månaden läste jag sex böcker och fem av dem lyssande jag på. Tydligen är fem ungefär så många ljudböcker jag hinner med under en månad, de beror förstås på hur långa det är och så. Fysiska böcker kräver ju att man tar sig tid och faktiskt sitter och läser, vilken inte alltid är något jag hinner med i vardagen. Därav är helt klart ljudbok en livräddare i vardagen som småbarnsförälder. Jag hinner få tid för något jag verkligen är intresserad av, det vill säga litteratur, samtidigt som jag hinner gör annat. Jag behöver inte i samma utsträckning kompromissa med mina egna intressen. Win win!
Försvararen av Anna Karolina

Deckare är som jag tidigare nämt böcker som passar perfekt som ljudbok. Man behöver inte vara hundra procent närvarande hela tiden och de är ganska lättsamma men ändå med en viss spänning så det inte blir allt för tråkigt. Försvararen hade bra tempo och även om det var en så klassisk deckare som det blir så var den ändå inte helt förutsägbar utan överraskade på slutet.
Bländad av död och kärlek, 130 år av finlandssvensk poesi
En så vacker samling av det bästa vi har inom Finlandssvensk poesi. Jag har aldrig gjort så många hundöron, läst om så många dikter. Känt mig uppfylld och berörd av vad jag läst. Jag saknar en del dikter som jag tycker kunde ha platsat men upptäckte också många nya som jag inte visste fanns. Man blir nästan stolt över att vi har så välskriven poesi i svenskfinland. Och så synd att så många inte ännu upptäckt denna skatt. Vilken tur då att den här boken nu finns!
Mördare utan ansikte, Hundarna i Riga och Den vita lejoninnan av Henning Mankell

Jag har börjat lyssna igenom Henning Mankells serie om Wallander. Jag har läst några av dem för länge sen, och sett alla Wallanderfilmer många gånger om. Men ändå kändes böckerna som något nytt. Böckerna har kommit ut i början av 90-talet så de har några år på nacken, men tycker ändå att de håller riktigt bra trots det. Spännande utan att bli obehagliga och även om det är väldigt mycket manliga poliser som skjuter runt sig så får man ändå en känslig och sårbar sida av huvudkaraktären som jag uppskattar!
Elva änkors man av Denise Rudberg

Jag är inte speciellt intresserad av chick lit så Denise Rudberg har aldrig varit någon författare jag intresserat mig för, men när hon började med sin serie "elegant crime" fastande jag direkt. Elva änkors man är den den elfte i serien av Marianne Jidhoff och nu börjar jag tycka att serien lite har tappat stinget. Visst var den helt spännande och intressant den här också, men det var inte riktigt lika bra som de tidigare böckerna. Elva böcker om samma karaktärer kan bli lite träigt. Tidigare har jag så fort en bok tagit slut velat läsa fortsättningen men med den här var jag inte lika exalterad. Inget fel på den, men inget extra heller.
Skugga och svalka av Quynh Tran

Årets vinnare av Svenska Yes litteraturpris gick till Quynh Tran för Skugga och svalka. Boken speglar en familjs vardag i Jakobstad ur lillebror, sonens perspektiv. Den speglar svårigheter, konflikter och tankar på ett vackert målande sätt. Boken utspelar sig på en kort tid och trots det kommer man karaktärerna på djupet. Quynh är skicklig och jag uppskattar hans sätt att skriva. Ser framemot vad han ska skriva till näst!
Möt tre författare: Elin Willows, Elin Persson och Quynh Tran
Ikväll händer något roligt! Klockan 18:00 kommer jag att leda ett författarsamtal i dramasalen på Vasa Stadsbibliotek. Där kommer jag tillsammans med Elin Persson, Elin Willows och Quynh Tran prata om rörelse, i form av att växa, i form av att vilja förflytta sig över gränser.
Samtalet ordnas som en del av LitteraTur och Retur som samlar författare och litteraturvänner från bägge sidor om Kvarken för en vecka i litteraturens tecken. Det är ett samarbete med Vasa och Umeå Stadsbibliotek samt Förlaget.
Kom och lyssna! Om ni inte kan komma på plats kommer samtalet också att streamas på Vasa Stadsbiblioteks Facebook-sida.
Elin Persson är aktuell med sin andra roman för unga vuxna: ”Det är någonting som drar i mig”, om Andréa som växer upp och lämnar leken, flickrummet och hemligheterna.
Romanen "Nya namn" av Elin Willows handlar om försöket att börja om och smärtan i att riva upp rötter som knappt hunnit rotas. Berättaren låter sig formas och omformas, men till vilket pris?
"Skugga och svalka" är Quynh Trans debut; en roman om kärlek, besatthet och vad det innebär att vara familj.
Böcker jag läst i september
Läsflowet från augusti fortsatte in i september och jag hann med ungefär två böcker i veckan, vilket är ett ganska ovanligt högt tempo för mig. Via Goodreads kan man sätta en läsutmaning för sig själv. Förra året hade jag som mål att jag skulle läsa 52 böcker, men slutade på hela 61! Så för 2021 satte jag att jag ska läsa 60 böcker, och än så länge är jag uppe i 42. Så än har jag en bit kvar till mållinjen, enligt Goodreads är jag tre böcker efter schemat. Hade lite lågt läsflow i våras och somras så där tappade jag lite i schemat. Brukar ni ha något läsmål för året? Jag tycker det är riktigt roligt att utmana sig själv lite och via Goodreads kan man också följa sin kompisars läsutmaning.
Nå, tillbaka till de böcker jag läst i september. Den här månaden har jag faktiskt mest läst böcker jag gillat, och av de åtta böcker var fem stycken böcker som nyligen kommit ut. Tycker överlag att det känns som om denna bokhöst levererar riktigt bra, och att jag gillat alla fem styrker verkligen den teorin.
En gång kände jag - en multimodal rehabiliteringsjournal av Sofia Elie
Det här var en annorlunda läsupplevelse. När jag läste om boken tänkte jag att jag är inte säker om jag orkar med ännu en bok om hur tungt livet varit för millenials. Men sen läste jag i princip boken i ett svep och så fort den var slut ville jag börja om från början. Var det verkligen en roman? Eller var det poesi? Tankar som studsade längs väggarna och spridda känslor. Precis som det är när man växer upp. Jag kunde relatera till känslorna som hon skrev om, till ångesten, till osäkerheten. Men också till oklarheten. I allt, i livet. Jag är ännu inte helt säker vad det var jag läste men det var bra. Jag tycker den marknadsfört lite fel och att det sattes för mycket fokus på "-en multimodal rehabiliteringsjournal" delen av boken, detta gav mig genast negativa associationer, som boken inte alls förtjänade. Det ska bli spännande att se vad Sofia Elie kommer med efter det här!
Home Body av Rupi Kaur
Inte på något sätt lika bra som Rupi Kaurs debut Milk and honey, men den hade ändå något. Den är uppdelad i fyra kategorier och de två första tilltalade mig inte alls, kanske eftersom jag inte kunde känna igen mig i depressionen och de dåliga förhållandena. De sista delarna var däremot riktigt bra och där fanns många fina och ärliga texter som jag uppskattade. Hennes format börjar dock bli ganska uttjatat i och med bok tre. Kanske dags för något annat? Rupi Kaurs böcker representerar väldigt starkt 2010-talet både innehållsmässigt men också i formatet, men upplever kanske att det börjar vara lite "ute" nu. Vi är inne i 2020 och är redo för något nytt!
Londonflickan av Susanna Alakoski
Den är inget mästerverk men en fin spegling av livet på 1900-talet. Det är intressant att följa karaktärerna från Bomullsängeln och läsa om hur deras liv följer samhällsutvecklingen. Jag som älskar historiska romaner faller den här in i helt den kategorin, tyvärr var den inte riktigt så bra som jag önskat. Lite på samma sätt som med Bomullsängeln, som de här är uppföljare till. Jag tyckte kanske nog mer om Bomullsängeln än den här, men läsvärd är den absolut. Den var sorglig och verklighetstrogen, hade inte förväntat mig så mycket mörker som det faktiskt var.
dröm natten till idag: av Anna Järvinen
Tyckte den var lite osammanhängande men bitvis fin. Har lite svårt när en bok inte följer en logisk ordning men utöver det så kan Anna Järvinen verkligen skriva vackert. Det tog mig ganska länge att ta mig igenom den här och till slut lyssnade jag klart den som ljudbok. Om man gillar Anna Järvinens texter gillar man helt säkert den här, om inte kanske den inte är något för dig.
Trion av Johanna Hedman
Jag var väldigt spänd på att läsa den här debuten eftersom den hyllats så mycket. Tyvärr levde den inte riktigt upp till min förväntningar. Jag skulle gärna sett att man fått alla tres perspektiv och inte bara två, eftersom boken ändå handlade om alla tre och de saknades något i reflektionerna av deras relationer. Men den fångade ändå mitt intresse och jag ville läsa den till slut, även om jag kanske skulle velat ha ett starkare avslut. En helt okej bok men inte mycket mer än så. Kändes som en ganska typisk debut där det finns massa potential men författaren inte når riktigt enda fram. Men helhetsbetyget är positivt!
Nya namn av Elin Willows
Elin Willos första bok Inlandet var inte helt i min smak så var inte säker på om jag skulle gilla den här. Men den här var något annat. Båda har Willows vackra språk och beskrivningar men den här har ett bättre tempo. Hon beskriver relationer på ett bekant och fin sätt. Älskar hennes miljöbeskrivningar. En fin bok både innehållsmässigt och utseendemässigt. Pärmen är magisk! Jag läste den både fysiskt och som ljudbok. Willows egna inläsning var strålande.
Box av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus
Läckberg är ju känd för sina deckare och de var faktiskt genom hennes deckarserie om Fjällbacka som jag kom igång med mitt läsande i högstadiet igen. Skulle nästan påstå att det var tack vare hennes böcker mitt stora litteraturintresse började. Med det sagt är inte hennes böcker oftast någon stor litteraturupplevelse, men underhållande är de absolut. Box är den första boken i ett samarbete med Camilla Läckberg och Henrik Fexeus. Jag lyssnade på den som ljudbok och den funkade riktigt bra i det formatet. En klassisk thriller som innehåll "allt" som en sån bok ska innehålla. Underhållande och bra om man gillar böcker som dessa.
Kroppen sig framåt lutar av Lars Huldén
Jag läste faktiskt om den här för en grej som jag gör research för men trots det är en lika angenäm upplevelse som första gången jag läste den. Jag är inne i en period när jag läser, och uppskattar, poesi extra mycket, och Lars Huldéns dikter är så fina. Jag älskar hans miljöbeskrivningar, känslan i som han så skickligt skapar med sina dikter. Rytmen är behaglig och hans sätt att skriva om vardagliga tankar är verkligen fängslande. Om man inte läst så mycket poesi tidigare så tycker jag absolut man kan börja med Lars Huldén!
Böcker jag läst i augusti
Jag har kommit in i ett riktigt bra läsflow för tillfället. För mig går läsning i vågor, ibland har jag väldigt svårt att komma in i något medan jag andra stunder läser konstant. Förstås hänger det också på hur stressigt livet är just då, och om barnen ens ger mig en stund av lugn och ro. Eller om jag är inne i någon serie som jag plöjer, då går all extra tid till det.
Nå, oavsett, just nu läser jag med stor glädje! En av de saker som också räddar mitt lässug när jag inte riktigt hinner med att lyfta en fysisk bok är ljudböcker. Det är kanske så jag läser först böcker just nu, genom att lyssna på dem. Jag har testat de flesta bokappar och kommit fram till att BookBeat är min favorit. Dessutom kan man ha familjekonto vilket gör att min man kan ha en egen profil på mitt konto så vi inte behöver ha egna. Alltid ett plus!
Så augusti, vad har jag läst?
Harry Potter and the Order of Phoenix, -the Half-Blood Prince och -the Deathly Hallows
Dessa tre lyssnade jag som ljudböcker. Jag har lyssnat på Harry Potter böckerna med Stephen Fry som uppläsare säker 20 gånger igenom. Det finns något tryggt och bekant i berättelserna vilket är skönt att somna till, att lyssna på när jag vill stänga av en stund. Dessutom är Stephen Frys uppläsning fenomenal och jag skulle aldrig kunna tänka mig lyssna dem på svenska för det känns bara… fel. Men förstås funkar de säkert också bra om man föredrar att lyssna på svenska, min man lyssnade dem på svenska och tyckte det funkade fint.
Röda rummet av Kaj Korkea-aho
Jag började på den redan i juli då recensionsexet kom med posten. Så jag läste nu som då när jag hann men märkte snabbt att jag ville läsa den mer engagerat när jag hade tid eftersom den var så intressant. Efter onda boken som jag inte varit helt övertygad av förhåll jag mig lite skeptisk till den här. Men den var något helt annat. Den var rå, spännande, obehaglig och fängslande. Eventuellt Korkea-ahos bästa bok hittills och absolut läsvärd!
Små eldar överallt av Celeste Ng
Den här läste jag främst som ljudbok, men också ibland någon sida här och där. Jag drar en digital bokklubb en gång i månaden och det här var en av de böcker vi skulle prata om efter sommaruppehållet. Som helhet tyckte jag boken var helt bra. Men jag borde kanske ha läst/lyssnat på den på originalspråk eftersom jag upplevde att den blev lite platt i översättningen. Tidvis var den spännande och man blev fast eftersom man ville veta vad som hänt, men flera gånger tänkte jag ”på vilket sätt är det här relevant” eller ”hur hamnade vi här”. Delarna om spädbarnen och mammorna var dock riktigt riktigt bra. Boken hade något, men tappade lite i känslan av att författaren skulle pricka av en lista med saker som ”måste vara med”. En typisk ”jag plockar med mig på flygplatsen när jag ska på semester-bok” och som det passar perfekt. Men ingen stor litterär upplevelse.
Polcirkeln av Liza Marklund
Det här är Liza Marklunds senaste bok som kom både som bok och ljudbok 27 augusti, så helt nyligen. Jag började lyssna på den så fort den kommit ut dels eftersom jag tycker mycket om Lo Kauppi som uppläsare men också eftersom jag gillat Marklunds tidigare deckare. Polcirkeln var inget undantag. Den var inte riktigt lika bra som hennes tidigare men den är spännande, överraskande och lämnar en med önskan att få veta mer. Att man vill fortsätta med nästa i serien. Jag älskade miljöbeskrivningarna och dynamiken mellan flickorna som var väldigt relaterbar.
Bokrecension: Kvinnornas drömmar och kamper i Helsingfors 1912
I Mia Francks historiska Helsingforsroman Galanterna får vi leva oss in i kvinnors vardag i början av förra århundradet. Den speglar förtryck och orättvisor varvat med drömmar om ett bättre liv, något som lika bra kunde ha varit nutid som 1912.
På caféerna sitter kvinnorna och männen åtskilda, inte ens en bordsduk är kvinnorna värda. Trots det får de aldrig vara ifred. Männen tar sig rättigheter, förnedrar och kränker utan några konsekvenser, för så är livet 1912. Är man en självständig kvinna är det sånt man får ta, tills de har en man som kan föra ens talan. Deras enda vapen är hattnålen, som kvinnorna kan försvara sig med när de inte längre har något val. Efter ännu en kväll när en man gått för långt, kränkt dem så att vi i dagens mee too-anda hade slaktat männen i media, får Hoppets flickor nog. Det tänker inte längre vara försvarslösa kvinnor, de tänker bli fria. De tänker bli män.
Hur ser stadslivet ut för en ung kvinna 1912? Vilka svårigheter, fördomar och orättvisor möts de av? Mycket av det speglar Mia Franck i denna fiktiva, men med bitar av det verkliga livet som Francks mormorsmor upplevde, historiska roman. I centrum står Dagmar Nyholm, modist som flyttat från landsbygden för att skapa sig ett annat sorts liv än det hennes mor har. Hon bor med väninnan Hilma i huset Hoppet där de tillsammans med Klara och Ebba utgör en fyrklöver, Hoppets flickor. De är alla självförsörjande kvinnor som vill ha mer ut av livet än vad samhället vill tillåta och på den vägen börjar de skapar sina egna förutsättningar.
Att skapa sin egen frihet
När hoppets flickor tröttnat på att hela tiden vara rädda och bli trakasserade av män väljer de den enda vägen de upplever de kan gå för att kunna leva fritt: bli män. Även om de alla är kvinnor med jobb, räcker pengarna inte till mycket. Så de väljer alternativa vägar för att få tag i allt de behöver. Dagmar som är en exceptionellt skicklig sömmerska syr och lappar gamla kläder som flickorna får tag på och ganska snart har de samlat ihop allt de behöver för att ge sig ut på stan. Dricka, äta och leva i frihet som män. Steget till att bli män leder dock också in dem på en annan sorts väg, en där lagar och regler blir allt mer suddiga. Något som genom romanen kommer påverka relationerna mellan hoppets flickor.
Jag uppskattade verkligen formatet där vi får följa Dagmars vardag. Hur hon på dagarna jobbar, drömmer om hattarna hon skapar och om hur hon en dag ska ge sig ut i världen. Det är lätt att relatera till den unga kvinnans drömmar om frihet och oändliga möjligheter. Även om boken utspelar sig för mer än hundra år sen är känslorna de samma som nu 2021. Kontrasterna mellan Dagmars dagliga liv och flickornas nattliga bravader tillför spänning i romanen gör att den blir något mer än bara en ung kvinnas oskyldiga drömmar. Det ger dem karaktär och attityd.
Det är intressant att följa rumskamraterna Dagmar och Hilma och deras reaktion som har en central roll i romanen. Även om de aldrig sägs högt antyds det om att de finns något annat än bara vänskap mellan dem. Man kan ana en annan anledning än bara behovet av frihet i att vara man, främst hos Hilda. Jag skulle gärna sett att de här känslorna fått lite mer plats i handlingen, jag vill veta mer om vad som gömmer sig i skuggan.
Utöver själva huvudhandlingen kompletterar Franck med verkliga tidningsurklipp från händelser under året 1912. Dessa vävs samman med handlingen och vi får följa med i känslorna kring Titanic, tågolyckorna i Sverige och suffragetternas kamp. Franck gör ett strålande jobb med att ge romanen en verklighetsaspekt som gör att man ibland glömmer att den är fiktiv. Även om tiderna har ändrats är många kamper som kvinnorna utkämpar, både i samhället och i sig själva, lika de kamper nutida kvinnor kämpar med. Som ung kvinna har de flesta gått hem en sen kväll och känt rädsla över att vara helt utlämnad i mörkret. Eller rädslan över att livet inte ska bli något mer än vad det är i stunden. Att aldrig får uppleva Paris magiska gator eller få det där drömjobbet som känns så oändligt långt borta.
Sommarläsning för både stora och små
Böcker är en stor del av min vardag. Hemma har vi böcker i de flesta rum, i högar, i bokhyllan, radade i fönstret. Jag har alltid någon på gång, både fysiskt och som ljudbok. Jag hade länge en bokklubb med ett gäng kompisar i Helsingfors, Århundradets bokklubb, men i och med pandemin har den blivit lite på paus. Jag har också studerat ett år litteraturvetenskap i Åbo innan jag började studera på Arcada.
Så ja, böcker har något tycker jag. De kan räcka med ett snyggt omslag med härlig textur eller en spännande baksida för att de ska fånga mig. Men det behöver inte vara en roman utan hemma har vi också en hel del litteraturhistoria, lyrik, kokböcker och barnböcker. Egentligen älskar jag alla sorts böcker. Jag älskar känslan av att hålla en bok i handen. Men med det sagt så är det inte alls lika ofta som jag önskar att jag läser en fysisk bok nu för tiden. Vardagen med två små barn ger inte många läsmöjligheter, och det är så lätt att fastna framför en serie istället för att läsa. Så jag kompenserar genom att lyssna på ljudböcker. Då får jag ändå till min dos av litteratur. Lyssnar gör jag när jag städar, cyklar, promenerar, handlar, diskar, nattar och så vidare. Med ljudböcker hinner man alltid passa in en stund även fast barnen härjar runt en.
Ljudböcker i all ära, men nu på sommaren är det ändå mysigt att ha en fysisk bok att läsa. Antigen själv eller med barnen. Så därför tänkte jag, så här mitt i sommaren, tipsa om lite sommarläsning! (Disclaimer: en del av böckerna har jag fått hemskickade som recensionsexemplar eftersom jag ofta skriver om böcker).
Nära till natten av Karin Collins
”Nära till natten handlar om utanförskap och ensamhet. Hur känns det att vara ny i ett främmande land? Hur går det när man känner sig oönskad i sin egen familj? Vad gör man när livet inte blev som man tänkt sig? Vad händer när sorg, ilska och vanmakt kokar över?”
Jag håller faktiskt på och läsa den nu, så kan inte säga så mycket om hur bra den är, men jag har läst hennes tidigare böcker som jag gillat så har ganska höga förhoppningar. Passlig sommarspänning!
De är inte kloka de där ryssarna av Anna-Lena Laurén
”I den här moderna klassikern skriver Anna-Lena Laurén inkännande och med stor kunskap om det ryska samhället, om ryssar och kärlek, ryssar och vänskap, ryssar och pengar.”
Tidigare i vår läste jag hennes nyutgivna bok Sammetsdiktaturen som jag gillade massor, så är riktigt intresserad av att fortsätta på Rysslandtemat med den här nyutgåvan.
Elsas husdröm av Elsa Billgren
”Från sorg, självkänsla och familj. Nu delar Elsa Billgren med sig om allt hon lärt sig om livet genom inredning, loppisbesök och matlagning i sitt sommarhus på Gotland.”
Jag älskar det mesta Elsa Billgren gör. Hennes blogg, hennes sociala medier och hennes podcast tillsammans med Sofia Wood. Så inte helt otippat förhandsbeställde jag den här boken så fort gick. Var omåttligt peppad när den äntligen anlände i april. Och den gjorde inte mig besviken. Vackra bilder, härliga recept och fina texter. En perfekt bok att ge sig själv eller någon man tycker om i present!
Prilla och det farliga fyndet av Christel Rönns.
”En dag hittar Prilla ett mycket märkligt fynd i skogen. ”Det är något mycket ORIGINELLT”, säger Prilla, som är en mus av stora ord. Kanske det rentav är något farligt? Kameleonten Joji tycker att han har sett vackrare färger och haren Jinko får syn på ett monster med hemska långa tänder och jättelika öron. Tillsammans försöker djuren klura ut vad en spegel egentligen kan användas till!”
Vi älskade den första boken i den här serien och den här var precis lika rolig. Inte fördummande utan tvärtom rolig med lite svårare ord, speciellt när Agnes är väldigt språkintresserade. Både Agnes (5 år) och Alfons (2 år) satt som två ljus när vi läste.
Snusmumrikens fiskebok
”I Snusmumrikens fiskebok presenteras nästan hundra fiskarter. Dessutom bekantar vi oss med olika slags biotoper. Vilken fisk trivs i insjön vid din stuga? Vem leker i Lapplands älvar? Och vem vill helst simma långt ute på öppet hav?”
En superfin bok med Tove Janssons illustrationer som lär båda stora och små om fiskar i alla former. Den fick genast följa med ut till skären så när det börjar fiskas här får vi utforska och läsa mera. Agnes som är full av frågor bläddrar gärna i alla sorters faktaböcker tillsammans med en vuxen och den här funkar perfekt för det.
Bechi av Koko Hubara
”Bechi är en omskakande romandebut av Koko Hubara som med essäsamlingen Bruna flickor blivit en av de tongivande finländska rösterna i sin generation. Bechi är en berättelse om den konfliktfyllda och oumbärliga relationen mellan mödrar och döttrar.”
Jag har inte hunnit läsa den här ännu men den ligger högt upp på min lista. Jag gjorde ett författarporträtt av Koko Hubara för ett par år sen och hon är verkligen en person som jag tror kommer göra avtryck i den finska litteraturen i framtiden!
Riesling och mjölk av Elsa Kemppainen
”Elsa Kemppainen debuterar med en mörk skildring av en ung kvinnas tillvaro inuti och intill den egna kroppen. Livet måste kännas, det spelar ingen roll hur. Men vem drar gränserna för hennes existens? Och vem bestämmer hennes värde?”
Jag håller på och läser den här så är inte helt klar med min åsikt ännu, så lämnar det till ett senare skede, men jag älskar älskar både titeln och omslaget. Den här är som jag tidigare skrev på instagram, kanske årets snyggaste bok. Formgivningen är för mig väldigt viktigt och jag tycker den kan både höja och sänka helhetsbetyget på en bok avsevärt.
Bokstavsvärldar av Henrika Andersson och Maria Sann
”Bokstavsvärldar är ett experimentellt språklaboratorium. Henrika Anderssons dikter är överraskande och vilda. Spännande ord, allitteration och rim bjuder in till högläsning och i bilderna finns något att upptäcka för barn i olika åldrar. För varje ny bokstav öppnar sig en hel värld. Bilderna breder ut sig på stora uppslag och Maria Sanns sammelsurium av tekniker uppmuntrar läsaren att testa själv. På sidorna finns också plats att fylla på med sånt som du gärna vill ha med i din egen bokstavsvärld!”
Som jag nämnde så är vi inne i en språkperiod med Agnes just nu och hon övar sig sakta men säkert på att läsa. Alfabetet har hon lärt sig för länge sen men trots det älskar hon allt som har med bokstäver att göra. Jag älskar barnböcker med dikter i, tycker det är viktigt att barn lär sig tidigt charmen med lyrik eftersom det har ett så oförtjänt dåligt rykte. Dessutom har jag följt Maria Sann på instagram länge och älskar hennes illustrationer. Den här boken är full pott!
Äventyr i Mumindalen efter Tove Janssons berättelser
”Mumindalen är en magisk plats - full av storslagna naturupplevelser, små omsorger och fantastiska upptåg. I denna boks nio berättelser, stämningsfullt illustrerade med bilder ur den nya animerade TV-serien, lär vi känna Mumintrollen och alla deras vänner på nytt. Möt hattifnattarna och Mårran, lyssna på Snusmumrikens vårvisa, följ med till den flytande teatern och beskåda Mumintrollets gyllene svans.
Låt äventyret börja!”
Berättelser om Mumin är återkommande favorit hemma hos oss. Det här köpte jag till skären i sommar för att ha något nytt att läsa. Agnes älskar de nya avsnittet av Mumin som kommit ut så det är extra roligt när illustrationer i den här är i samma. Vi har ännu inte hunnit läsa alla berättelser utan valt någon lite nu som då när andan fallit in. Perfekt när inspirationen tryter så är det bara att öppna och välja den som låter mest spännande!
Diamantmysteriet av Martin Widmark och Helena Wilmis
”Någon stjäl diamanter av guldhandlare Muhammed Karat. Det mesta pekar på att det är någon ur personalen - Siv Leander, Ture Modig eller Lollo Smitt. Polisen i Valleby har kört fast. Därför kontaktas de unga detektiverna Lasse och Maja.”
Äntligen har vi fått börja läsa lite längre böcker med Agnes, och nu börjat samla på oss böckerna om Lasse och Maja. Hon tycker det är väldigt spännande med mysterierna, och vi såg också filmerna om Lassemaja här tidigare i år när hon var hemma från dagis. Jag tycker det är väldigt väl skrivna och hoppas hon ska knäcka läskoden snart så hon också kan läsa dem själv. Annars är det här perfekt sommarlovsserie att beta av en dag per kapitel och så vidare till nästa bok!
Stugboken av Karin Lindroos
”Stugboken är en mix av inspirations- och anteckningsbok, med tips för en vilsam, kreativ och klimatsmart vistelse i fritidsbostaden. Här finns gott om utrymme att fylla i information om just ditt hus. På anteckningssidorna kan du lista genomförda renoveringar, viktiga datum, minnesvärda händelser, väder och vind, odlingsplaner, kom ihåg-listor, favoritmenyer, idéer för framtiden, och mycket mer.”
En av de mest inspirerande personer jag fått äran att känna och jobba med är helt klart Karin Lindroos som gjort den här boken. Det är en mysig fyll i bok som förstås är lika estetiskt on point som Karin själv är. En perfekt present till någons sommarstuga eller en gåva till sig själv när man kanske börjar ett nytt kapitel på ett eget ställe. Spring och köp!
Plats på jorden av Lina Laurent och Maija Humre
”Plats på jorden är en berättelse om några vänner som börjar odla mitt i stan. Men inte bara det: det här är också en faktabok för barn om frön, mikrober, jordmån, kompostering och bokashi, skörd, matlagning och biodling. Berättelsen om en speciell plats på jorden varieras med faktaspäckade uppslag och tips för en rolig, konstruktiv och miljönära vardag.”
Jag gillar formatet berättelse och fakta kombinerat och det är precis vad den här är. Samtidigt som man får följa med i en berättelse lär man sig om odling och kanske skapar ett gemensamt intresse med sitt barn. Den är dessutom så fint illustrerad och som jag nämnt att jag gillar, väldigt fin pärm med härlig yta. Agnes har själv legat och bläddrat i den i stolen de senaste dagarna. Succé för både mig och henne med andra ord.
Saker som ger mig vardagsglädje
Ligger och lyssnar på klockan som tickar i soffan på landet. Vi skulle egentligen åkt till skären igår men efter rapport om alger och en huggorm som ännu är obesegrad så tänkte vi om. Så nu är vi här och jag ligger och läser, barnen är på cykelutfärd med farmor och min man har åkt för att bygga terrass hos sin bror. Det är lite regnsjukt vilket är perfekt väder för att bara ligga på soffan och läsa!
I väskan hit packade jag med några saker som jag tycker är extra härliga och ger en helt vanlig dag något extra. Jag är en sån som kan tycka att ett fint hårspänne, en god doft eller lackade naglar gör mig på bra humör. För att inte tala om vad en intressant bok med fint omslag och en bukett gör!
— Body lotion ”Fjäderholmarna” från & Other Stories. Jag älskar den här doften. Den doftar så så gott, fräscht och piggt. Tidigare i somras köpte jag den plus duschtvål med samma doft hit till landet så varje gång jag är här ser jag framemot att gå och tvätta mig för jag vet vad som väntar. Enkla nöjen, jag vet!
— Ansiktsmist med aloe, örter och rosvatten från Mario Badescu. Jag är av den åsikten att ansiktsmistar, eller spray, är den mest underskattade hudvårdsprodukten. Den fräschar upp, ger en extra puff med återfuktning och är så härlig att ha i kylskåpet och kyla ansiktet med när det är extra hett ute. Den här doftar jättegott och är tyvärr snart slut så snart måste jag hitta en ny!
— Hårspänne från H&M. Jag köpte egentligen det mest för att jag var på stan och behövde något att sätta upp håret med för jag gick så varmt. Kände mig väldigt nittiotal när vi åkte hemifrån och jag hade det i håret, kattformade bruna solglasögon och en baguettväska.
— Nagellack i färgen ”give peach a chance” från H&M. Det här såg jag på Elsa Billgrens instastory och tyckte det såg ut att vara den perfekta sommarfärgen när man äntligen blivit lite brun. Och så var det! H&M har enligt mig de absolut bästa nagellacken och det här kommer helt klart bli sommarens favorit.
— Galanterna av Mia Franck. Jag har lyxen att få recensionsex av böcker hemskickat nu som då och den här hämtade jag ut igår. En perfekt tjock sommarroman på nästan 400 sidor om kvinnor i Helsingfors 1912. Den verkar ha ungefär allt jag älskar i en roman: historia, starka karaktärer och bekanta miljöer så jag började läsa den genast och är nu helt inne i den. Men kan skriva mer om den senare eftersom recensionsdatum är först i augusti! Extra plus får den för snyggt omslag med härlig textur. Sånt är faktiskt väldigt viktigt för mig när det kommer till böcker. Om den har en snyggt, lyxigt omslag höjer det ofta helhetsbetyget för mig.
— Bukett från Anemone på Hovrättsesplanaden. Anemone hade en bild på en likande bukett på sitt Instagram och jag blev helt kär. Så bad min man hämta en (skickade sjävklart bild…) och bad dem lägga till lite luktärter. Nu går jag och nästan smeker den stup i kvargen och önskar att den aldrig ska vissna. En blombukett ger mig verkligen massor av vardagsglädje!
Nu kom regnet och jag ska få i barnen lunch innan loppisrunda i Närpes och kanske Kristinestad väntar. Perfekt program en regning lördag!
Läsning till våren
Hela helgen har det snöat i Vasa och det är verkligen EJ skoj. Ett sånt jäkla antiklimax med snö i slutet av april. Fördelen är att det finns en stark anledning att inte gå ut och istället krypa ner i soffan med ett gäng med bra böcker och drömma sig bort. Jag har en stor hög med böcker här hemma som bara väntar på att bli läst. Just nu känns det som om tiden inte räcker till, eller jag kanske mest inte tar mig tid, men jag ska försöka bli bättre. Kanske ta en timme varje kväll och läsa? Hur gör ni för att få tid att läsa, speciellt ni med barn och heltidsjobb?

Den här kom på posten för någon vecka sen och jag har bläddrat i den flera gånger. En väldigt vacker bok med härliga bilder och fancyiga recept. Tror den här ska få flytta ut till skären så får jag test mig fram i sommar!

Här är min att läsa-hög, plus några som ligger på sängbordet också. Har redan börjat på några, Mellanblad av Heidi von Wright, Riesling och mjölk av Elsa Kemppainen och Här brusar strömmen förbi av Stina Ekblad, så de är på gång. Jag längtar så efter att ha tid att börja på Karin Collins bok, har tyckt väldigt mycket om hennes tidigare. Rupi Kaurs nyaste bok är jag också väldigt spänd över att läsa, likaså Koko Hubaras romandebut.

Sist ut är den här fina boken som äntligen kom förra veckan. Jag har bläddrat i den många gånger redan och den är en fin kombination av recept, vackra bilder och berättelser. Perfekt att bara ha att ligga fram eller ge bort i present till någon du tycker om. Eller som present till dig själv! Vem behöver inte en present till sig själv nu som då.
Nu ska jag iväg för att hämta barnen. Agnes ska till farmor och farfar idag eftersom jag och Alfons ska på allergiutredning till sjukhuset imorgon. De är annars lediga på fredagar men vi bytte det till tisdag dels pga Alfons undersökning men också eftersom det är maskerad på fredag och vem vill nu missa det!
Lyssna istället för att läsa
Ska vi prata ljudböcker. Förra året läste jag 60 böcker, var av de flesta var ljudböcker. Jag skulle aldrig hinna läsa så många fysiska böcker. Inte för att en MÅSTE läsa en viss mängd böcker förstås, men jag älskar att läsa böcker. Med småbarn finns det inte mycket tid för att sitta i soffan med en bok, plus att jag är ganska rastlös och då är ljudbok den perfekta lösningen. Alla böcker funkar inte som ljudböcker, men många funkar. I bland till och med bättre!
Här kommer nu ett gäng böcker som jag lyssnat på som ljudbok som jag gillat extra mycket, och som jag tyckte passade extra bra att lyssna på. Som den rastlösa person jag är så lyssnar jag dessutom alltid på böckerna i 1.5 i uppspelningshastighet. Tycker det blir lite får långsamt tempo när det är normalt, men det är ju förstås smaksak!

Maria Langs deckarserie
Jag har under förra året och lite in på det här lyssnat igenom hela serien med 43 böcker. Den första boken kom ut 1949 och sista 1990 så en för följa med olika karaktärer från lilla Skoga, med kriminakommesarie Christer Wijk som huvudperson. Riktigt klassiska svenska deckare att mysa ner sig med. Dessutom är de ganska korta vilket göra att det inte tar en evighet att lyssna lust på dem.
Klubben av Matilda Voss Gustavsson
En av förra årets mest omtalade böcker, även om den nu kom ut redan 2019. Handlar om den numera ökända kulturprofilen och allt som händer kring honom och medlemmar ur Svenska Akademien. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien.
Vildhavre: Sista brevet till pappa av Otto Gabrielsson
Otto är son till Jörn Donner och den här boken är ett öppet brev till sin pappa. Avundsjukt och på avstånd har Otto fått iaktta sina två yngsta halvbröders liv med fadern. Varför har de fått vara söner fullt ut, medan Otto förskjutits? Han läser upp boken själv vilket jag tycker gör att boken kommer nästan ännu närmare än annars.
"Borde hålla käft" - En bok av Märta Tikkanen av Johanna Holmström
Johanna Holmströms omsusade biografi om Märta, kanske den finlandssvenska bok som fick mest uppmärksamhet 2020? Jag började läsa den som bok men fortsatte sen som ljudbok och det är jag glad för eftersom Ylva Ekblads uppläsning av den är strålande.
Heiman av Ann-Luise Bertell
Heiman är en koncentrerad släktkrönika som frågar sig vad priset är för att inte få vara sig själv, för att hänga kvar vid någon annans drömmar. Jag tyckte den gjorde sig fin också som ljudbok och berättelsen kändes närmare när Ann-Luise läste den. Den är stundvis sorglig, fin, upprörande och frustrerande. Jag älskar när man får följa någon genom hela livet och allt som sker runtomkring. Den beskriver på ett fint sätt hur människor gör misstag och inte nödvändigtvis är perfekta men ändå menar väl.
Denise Rudbergs serie om Marianne Jidhoff
Jag tycker egentligen att deckare är det absolut bästa böckerna att lyssna på som ljudböcker. Det är något med spänningen som passar bra i det formatet. Jag gillar Denise Rudbergs elegant crime-serie eftersom den är ganska lättsam och kräver inte så mycket av en. Plus för att det kommit ut sju böcker, så det finns ett gäng att lyssna på!