Jenna Matintupa

Måndagsspan

Skrivet av mamabitesback 24.02.2020 | 1 Kommentarer

Kategorier:

Måndag förmiddag. Alfons ligger och sover bredvid mig i sängen medan Agnes ser på youtube. Hade en riktigt skitnatt pga en bebi som sov oroligt, och förstås vaknade kidsen tio före åtta just den dagen vi skulle kunna ha lite sovmorgon. Surt. Men solen strålar iallafall så det ger lite energi.

Morgonljus på ungarna i väntan på frukost.

Efter lunch ska vi ge oss ut. Har lovat Agnes att vi ska gå och köpa ett par nya solglasögon åt henne eftersom vi tappade bort ett par förra sommaren, sen så väntar rådgivningsbesök för Alfons och så kanske någon fin blombukett från matbutiken. Men först detta:

Tittat på

Jag tänkte tipsa om lite grejer nya veckan till ära. Början med två serier på Netflix som jag sträcktittade för några veckor sen. Båda väldigt spännande och välgjorda. Ragnarök är lite mer ski-fi men ändå snyggt gjord och fräsch med norsk serie för en gångs skull. The Stranger är spänning hela vägen igenom och kunde inte sluta se före jag fick veta hur det gick. Här har ni något att göra ifall ni mot förmodan ligger hemma sjuk eller något.

Johanna Bradford har en Youtube-kanal där en får följa renoveringen av deras hus Rapphönan. Senast fick vi följa med in i deras badrum. Blev överraskad, positivt, eftersom det var så... oväntat! Alla mina tidigare ideér och tankar om hur ett badrum har nu raserats och jag vill köra copy paste i mitt framtida hem. Visade klippet för min man och försökte förklara geniala med deras badrum och sälja in det hos honom. Gick förstås inte alls hem men har som tur gott med tid att få honom på andra tankar!

Lyssnat på

En väldigt väldigt bra låt som släpptes här i februari. Dessutom har min duktiga vän Ina gjort hår och smink i musikvideon. Kolla in! Låten kan nog kvala sig in som vårens soundtrack.

Och när jag inte lyssnar på poppiga låtar snurrar mordgåtor i örorna. Har en ljudboksperiod just nu och lyssnar flera böcker i veckan. För tillfället plöjer jag de gamla Maria Lang-deckarna. Jag älskar filmatiseringen av dem med Tuva Novotny, Ola Rapace och Linus Wahlgren. Scenografin är magisk. Men bakom ligger förstås en välskriven bok som håller 2020 även om de är skrivna på 50-talet.

Internetet

Om ni missat svenskfinlands nya skvallerblogg ska ni genast gå in och kolla. Vem gillar inte skvaller kombinerat med vettiga granskningar? Extra glad blir en förstås när hen skrev såhär fint om mig i helgen! Känner inte kanske 100% igen mig men kul att någon gillar iallafall, hehe! Och namnbyte har jag faktiskt också själv funderat på lite, eftersom jag inte identifierar mig med den kaxiga blivande mamman jag var då för fyra år sen. Oklart om det går att genomföra, men tåls att fundera på!

Älskar som tidigare nämnt instagramkonton som jag blir inspirerad av och jag har en relativt ny finlandssvensk favorit! Mimmi har så fint, ärligt och härligt konto. Tycker hon är lite ”vår” Elsa Billgren, men mer down to earth. Vilket vi finlandssvenskar tenderar att vara mer än svenskarna. Älskar iallafall henne och önskar hon var min kompisa. Följ!

När vi ändå är inne på internetet och snurrar vill jag gärna prata om Sofia Woods blogg. Hennes blogg tillför lite kontrast bland vardagslivsbloggandet som jag visserligen också gillar men en mix är alltid bra. Hennes inlägg om att kapitalisera på öppenhet är brinnande aktuell och läsvärd. Det är också något jag själv funderar nu som då eftersom jag ändå får för betalt att skriva om mitt liv. Samtidigt som det är lite av dagens melodi. Hur tänker ni kring det?

Nu vaknade en liten kurrande unge bredvid mig så dags att avsluta. Lite rädd att stiga upp och se hur mycket modellera den större har lyckats sprida ut under tiden vi legat här...

Kommentarer

 • Jennifer Sandström 26/02/2020 10:54am (3 år sen)

  OJ vad intressant diskussion gällande att "kapitalisera på öppenhet".

  Blev dock chockad när jag läste det inlägg kommentaren gällde, eftersom det i min mening beskrev en olycklig händelse mer än något väldigt "öppet och ärligt". Alltså att man ramlar och slår sig är ju inte detsamma som att prata om hur man mår/har ångest/deprimerad eller ens om man lider av någon sjukdom etc.

  Men kommentaren kanske gällde mer överlag än inlägget specifikt.

  Tyckte hon gav ett bra svar ändå, Sofia. "Om jag skulle publicera en bråkdel av de mail jag fått med berättelser om hur de sakerna jag berättat om har landat hos andra, precis som hos många andra bloggare, tror jag även du, Em, kanske skulle se det som något genuint och bra utan baktanke med ett syfte som inte är drivet av kapitalisering?"

  Samt det hon säger om att hela influencerskapet bygger på att "skapa content" och att det kan anses "gå för långt" på många olika sätt.

  Kan själv tycka att det är synd att i en värld av Instagram uppmuntras vi lägga upp bilderna som generar mest engagemang (vilket förstås kan appliceras även på blogginlägg), istället för att låta vårt skapande vara mer fritt och lägga upp det vi kanske egentligen vill.

  • Jenna Matintupa 04/03/2020 2:48pm (3 år sen)

   Ja jag håller helt med dig. Så tycker jag också att många ibland blir så himla cyniska och kritiska och det aldrig är bra nog, hur än det görs. Speciellt hos de stora svenska bloggarna. Synd att det ska bli så, eftersom det säkert gör att deras lust över sitt jobb blir lidande. Även om det finns många fler som uppskattar det de skriver och gör!

Skriv en kommentar