Jenna Matintupa

Jul i mössens hus

Skrivet av mamabitesback 08.12.2020

I samarbete med Lelukauppa Tingeling Leksaker

Välkommen in till mössens hus! Innan vi lämnade Esbo hann mössen få lite jul i sitt hus. Agnes dockhus har hon fått av farmor, som själv hade det som barn. I huset finns dels möbler som funnits i huset som början, dels möbler som farfar renoverat och lagt till och en del grejer från Maileg. Jag älskar allt som kommer från Maileg, därav är nu hennes dockhus ett mushus istället.

Tingeling har ett stort utbud av Maileg-produkter och jag har alltid köpt alla Agnes möss och tillbehör därifrån. Nu inför julen har det flyttat in lite nya grejer. Ifjol fick hon en julmus i julklapp, så den behövde förstås en kompis. En julgran, för ingen jul utan julgran, golvlampan bredvid skåpet som lyser (!), ett gulligt litet kakfat med makarons och så en sovsäck i miniformat. Ja och så förstås den fina soffan och lilla fåtöljen som mössen sitter i. Hur gulligt är inte allt såna här små grejer ändå? Och fina!

Alla dessa grejer får ni tag i på Tingeling, och massor massor mer! De har många produkter som är ekologiska och miljövänliga. Ni kan antingen kolla in deras hemsida, besöka den fysiska butiken på Georgsgatan i Helsingfors eller höra av er till Kristina som har butiken, hon kan också betjäna via sociala medier. Jag tycker det är jätteviktigt att vi stöder små företag, och speciellt i år när alla har det lite tuffare. Hos Tingeling är alla hjälpsamma och gör allt för att det ska vara säkert att köpa julklappar!

Så julen är räddad för mössen, och för oss. Nu är de nya Maileg-grejerna nerpackade i en kass och snart ska de paketeras in i ett fint papper med sidenband, och så får jultomten leverera det till Agnes. Jag tror hon kommer bli överlycklig!


Rolig förvaring för både stora och små

Skrivet av mamabitesback 15.05.2020 | 1 kommentar(er)

I samarbete med Aveo.

För några veckor sedan hämtade jag ett stort paket från posten. I det låg dessa två förvaringskorgar från Ferm Living, som en kan köpa från Aveo. Med små barn i huset är det konstant leksaker överallt. Jag har tyckt det är så svårt att kombinera snygg och praktisk förvaring när det leksaker. Antigen så är det plastiga lådor eller så små tygkorgar som inte rymmer något och samlar massa damm. Men dessa från Ferm Living checkar alla boxar för mig.

Päronkorgen som är min favorit bor i vardagsrummet innehåller så gott som alla Alfons leksaker. Eftersom han ännu leker mest där, och barnrummet ändå är fyllt till bredden, känns det mest behändigt så. Därför tycker jag det är extra viktigt att ha en korg som passar in med allt annat i hemmet. Smälter in utan att bli tråkig. De tycker jag den här gör!

Det är inga problem för Alfons att få bort locket och plocka ut saker. Den är i precis rätt höjd för honom nu när han står och går lite. På dagarna hinner han tömma ut det mesta så till kvällen kastar vi bara in allt huller om buller och så inga mera klossar på golvet.

Agnes fick äpplet till sitt. I det bor allt från mjukisar till docksaker och filtar. Hon har det ofta med sig i sina lekar och innehåller varierar från dag till dag. Korgarna är väldigt lätta vilket underlättar när de ska flyttas från rum till rum. Den här fungerar också lite som ett svart hål vid dagens slut när hon måste städa sitt rum och kasta ner allt möjligt i den.


Support your local leksaksbutik

Skrivet av mamabitesback 16.04.2020

*Inlägget innehåller reklam och gåvor*

I dessa svåra tider för småföretagare och lokala butiker vill jag gärna lyfta upp och uppmuntra till att stöda mindre butiker via mina kanaler. Även om vi inte behöver konsumera mer än nödvändigt finns det alltid något som behöver fixas. Barn som fyller år, underhållning för långa karantändagar eller liknande. Och om det nu mot förvånad är så att det saknas något hemma, välj då hellre att kolla med mindre butiker om de kanske skickar hem istället för att välja stora kedjor som ändå snurrar. Vi kan alla hjälpas åt på olika sätt!

Det finns en butik på Georgsgatan som jag ofta köpt går till när jag behöver presenter. Det är en av de få butiker i centrum av Helsingfors som säljer Maileg, något vi ofta samlar åt Agnes. Men utöver det har jag också köpt en del doppresenter och likande där eftersom det verkligen har allt möjligt! Nu när det var dags för födelsedag igen var planen att köpa lite nya Maileggrejer till dockhuset. Men att åka in till stan var förstås inte aktuellt. Så jag skickade till butiken Tingeling (hon som har den är svenskspråkig!) och frågande vad de hade just inne och om hon kunde posta det. Vi fick ett gäng med bilder på vilka mailegprodukter de hade nu och så några dagar senare skickades de på posten hit hem.

Vi höll kontakten och före påsk skickade Kristina ett gäng grejer som vi skulle få testa. Lite pyssel, leksaker och påskpynt. Tingeling är en liten butik men den rymmer verkligen massa massa fint!

Alfons fick en helt ljuvlig tuggleksak i form av näckros i naturgummi som funkar både som så och är rolig i badet. Den blev snabbt en favorit och nu när hans framträder är påväg ut tror jag han tycket det är behagligt att tugga på.

Agnes favorit var helt klart förstoringsglaset. Hon har lekt massa med det och vi har haft med det ut för att utforska växter och havet. Det andra som hon gillade extra mycket var magnetdockan. Jag tror också den blir perfekt sen när vi ska upp till Österbotten och sitta i bilen i fem timmar. Lätt att ta med och leka i bilen med. Både pennorna och vattenfärgerna har vi också hunnit testa en hel del och just de naturliga vattenfärgerna gillade jag. Fina nyanser som funkade perfekt att måla på ägg men också på papper! Jag blev som ni märker väldigt såld på många av de saker vi fick hem, hehe.

Så om ni behöver pysselgrejer, har barn som fyller år eller någon annan present som ni vill köpa så rekommenderar jag varmt att kolla in TingelingFacebook och Instagram. De har ingen nätbutiken (men den är på gång!) så än så länge funkar det bra att kolla ut vad de har genom att scrolla deras bilder, eller helt enkelt bara skicka ett meddelande åt dem så hjälper de till. Sen kan en lätt beställa via messenger och så får du hem det på posten. Lätt som en plätt!


Projekt renovera dockhus

Skrivet av mamabitesback 04.04.2020

I samarbete med Aveo.

De behövs ju lite tidsfördriv när en spenderar så mycket tid hemma som vi gör nu. Jag fick en idé en dag om att jag (och Agnes men mest jag) skulle fixa upp hennes dockhus. Tänkte ny tapet skulle vara något och efter lite snack med Aveo som har massa snygga tapeter hade Agnes och jag valt ut en. De har lagertömning med en gäng tapeter till nedsatt pris så ifall ni har något projekt hemma som ni är sugna på är det läge nu!

Valet föll på den här ljuvliga saken från Borås Tapeter. Den heter Charlie och kommer från Scandinavian Designers Mini kollektionen. Den finns också med mörk bakgrund och har sjukt fina detaljer. Det är alltid en utmaning att mönsteranpassa men de var faktiskt inte så svårt som jag trodde det skulle vara.

Det här var utgångsläget. Dockhuset fick Agnes i födelsedagspresent av farmor och farfar ifjol och har funnit i släkten sen 1923. Det är enormt och rymmer till och med en Alfons höjden och säkert två på bredden på nedersta våningen.

Genast på första kvällen gjorde jag nedre våningen. Det var lite pussligt i början att veta hur jag lättast skulle mäta och passa in. Men det gick! Jag limmande fast det med något hobbylim vi hade hemma och de funkade fint.

Nästa dag började vi med resten. Jag klippte och testade olika tekniker. Försökte göra en schablon för sidorväggarna med fönster så att det skulle vara lite lättare. Men icke. Fast hur jag försökte fick jag inte det bra. Så till sist gav jag upp och skippade de små väggarna. Det blev en himla klippande och klistrande i början och många små bitar som gått åt, men tänker att de kan användas till massa annat! Så istället för att ha tapet på sidoväggarna klippte jag ut blad och blommor och limmade dit istället.

Såhär! Fint va? Uppe i högra hörnet har Agnes klippt ut och tryckt dit med sinitarra. Det tog några timmar innan lunch och så var de klart. Bara att lägga tillbaka alla möbler!

Mössen nöjda över sitt nyrenoverade hem! Ändå lyxigt hus med laminatgolv, tapeter och ledlampor. Och vintagemöbler! De flesta möbler har funnit i huset sen länge, eller så har farfar gjort dem. Mössen kommer från Maileg och gardinera har farmor gjort av gamla tygrester.

Nedre våningen bor soffmöblemanget eftersom det är de enda som lillen får leka med. Och de stannar inte längre på samma plats ni ser på sista bilden. Han gillar nämligen att leka där... Här får ni också ett hum om hur stort det faktiskt är!

Så ett projekt avslutat! Synar en det noga är de kanske inte det mest perfekta i världen, men så himla noga är det faktiskt inte. Jag och Agnes är nöjda iallafall!

I samarbete med Aveo.


Helgblommor hem till dörren

Skrivet av mamabitesback 11.03.2020

I samarbete med The Floral Society.

Som många av er vet älskar jag blommor av olika slag och snittblommor något ofta finns hemma hos oss. The Floral Society är en tjänst där du får en bukett levererat till dig på torsdagar. De kombinerar ihop en bukett efter säsong med blommor som funkar tillsammans eller som flera små. Blommorna plockas precis innan leverans så de är så lite tid som möjligt tills de är i vasen hemma.

The Floral Society är relativt nytt, litet och lokalt företag. Jag tycker det är fint att tjänster som det här dyker upp, en vet att det finns mycket hjärta bakom varje bukett!

Den här kom i torsdag och är fortfarande hur fin som helst!
Agnes ville också ha en bukett i sitt rum så vi gjorde en mindre version åt henne.

Så här såg förra veckans bukett ut. Innehåller solidago, liljor, lejongap, stjärnlök och lisianthus. Blommorna levereras varje torsdag och en får ett textmeddelande på torsdag förmiddag om vilken tid som blommorna kommer leveras. Sedan kan du följa leveransen via en länk och antingen så plingar de på med dem, eller så lämnas de utanför dörren ifall en inte är hemma. De kommer dock torra så de kan inte ligga jättelänge. Sen är det bara att göra en eller flera buketter av blommorna! Det medföljer också med instruktioner hur blommorna ska tas om hand. Varje leverans kostar 29€ vilket känns som ett rimligt pris med tanke på hemleverans, allt jobb bakom och kvaliteten!

Om ni vill veta mer om tjänsten klicka in på hemsidan, eller så kan ni gå och titta på alla fina buketter på Instagram.


Att leva bra med liten budget och enkla medel

Skrivet av mamabitesback 18.10.2018

* I samarbete med Finlands svenska Marthaförbund * Marthakursen Marthakursen Marthakursen I tisdag efter jobbet pyste jag iväg till Busholmen. Det var nämligen dags för överlevnadskurs för studerande som jag skulle delta i. Visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig inför kursen. Visste att vi skulle få lite ekonomirådgivning, kostrådgivning och att vi skulle fixa något enkelt recept. Kursen var alltså gratis och öppen för alla, studerande eller inte. Men ändå med fokus på unga. Marthakursen MarthakursenMarthakursen Vi träffades i Marthaköket. De har varit i utrymmet i ett år nu och där hålls många av deras kurser. Utrymmet kan en också hyra om en vill. Det är bara att vara i kontakt med marika.danielsson(a)martha.fi då. Men hur som helst, tillbaka till kursen. Möttes av en hel massa olika broschyrer fyllda med tips och recept. Efter lite småprat med alla som var där började vi. Marthakursen Marthakursen Efter det kickade vi igång! Ekonomirådgivare Marina Nygård gick lite igenom vardagsekonomi. Hur en ska tänka kring sparande, budgeterande och vardagsekonomi. Verkligen smarta och intressanta grejer som förenklar vardagen. Oavsett om en lever på studiestöd, har en tight budget med småbarn eller bara vill bli bättre på att hantera pengar. Efter det pratade hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson om kost och så fick vi ett gäng recept i handen. Vi delades in enligt recepten och gick till köket! Marthakursen Marthakursen Marthakursen Vi var elva stycken under kursen och tillsammans tillredde vi soppa på bondböna, varm middagssallad, fröknäcke, scones, örtost, mellanmålskex och en snabb äppeldessert. Ganska mycket med andra ord hehe. Men alla var snabba recept, och eftersom vi alla hjälptes åt gick det snabbt och effektivt. Det var mysigt att hänga en kväll med människor med helt olika bakgrund, vardag och åsikter. Att få mötas över något så enkelt som matlagning. Det var också flera som önskade flera matlagningskurser eftersom de sällan lagar mat själva, inte kanske tycker de är så bra på det och gärna skulle få mera tips. Marthakursen Marthakursen Så dukade vi borden och satte oss ner för att äta det vi gjort. Precis som många sa, det blev så mycket godare än vi först trott. Vi använde oss av råvaror som en annars kanske inte annars använder, typ bondböna, lagade allt vegetariskt och glutenfritt och framförallt: billigt! Sallad var bara någon enstaka euro för 10 personer! Med andra ord, något som en kan fixa ihop när en cill ha något billigt och näringsrikt. Dessutom kan en anpassa det efter säsong. Välja råvaror som passar nu, som finns som inhemskt nu. All and all, det här var en av de roligare sakerna jag gjort på länge! Älskar samarbeten som det här när en verkligen lär sig något. Får ta del av ett koncept som är genomtänkt och anpassar sig efter målgrupp. Det Marthaförbundet gör är alltid för samhällets, människors och miljöns bästa. Det känns fint ta del av något sånt. Om ni blir sugna på att också testa på någon Marthakurs så kan ni kolla in utbudet här. Det finns kurser över hela svenskfinland! FYI: Det här samarbetet har inget att göra med mitt jobb på Helsingfors svenska Marthaförening utan är något som jag gjort i samarbete med bloggen. Att det sedan råkade sig att jag nu börjat jobba för en av Marthaförbundets föreningar var bara ett sammanträffande!

En bättre värld, en vardag i taget

Skrivet av mamabitesback 27.09.2018

* I samarbete med Finlands svenska Marthaförbund *

Nu till en riktigt rolig grej. I höst kommer jag nämligen göra ett samarbete med Marthaförbundet! Det känns fint eftersom Marthaförbundets tankar och värderingar är verkligen något som jag tror på. Med sina nästa 10 000 medlemmar är förbundet Finlands största svenskspråkiga kvinnoorganisation. En av deras viktigaste uppgifter är att sprida kunskap och fungera som sakkunniga inom olika område som berör kvinnans liv. Martaförbundet arbetar för en hållbar livsstil genom medvetna val i vardagen. Marthaförbundet ordnar en himla massa olika kurser i hela Finland, också här i huvudstadsregionen. För drygt ett år sen flyttade de till sina nya utrymmen på Busholmen och där finns bland annat deras Marthakök. Ett ställe dit en dels kan komma på kurser, men också hyra (då kan en vara i kontakt med marika.danielsson(a)martha.fi). Just de där med kurserna vill jag komma tillbaka till, eftersom de i höst ordrar en superspännande kurs som jag (och kanske ni också?) ska gå på! Den 16 oktober ordnas det en Överlevnadskurs för studerande i Marthaköket. Hushållsrådgivaren Elisabeth Eriksson och Marthaförbundets ekonomirådgivare delar sina färdigheter i att hantera vardagens utmaningar i köket, mataffären och plånboken. Under kursen kommer det behandlas allt från vad bra kost är, till hur en gör upp en budget och håller den (!). Dessutom kommer vi laga mat tillsammans och avslutar kvällen med gemensam måltid. Kursen kostar ingeting och håller på mellan 17-20. Även om evenemanget riktar sig till studerande tycker jag det passar också till de som lever med småbarn, eller annars bara vill få lite vardagliga tips. Jag tycker det ska bli SÅ spännande att gå på kursen och få tips. För livet med småbarn, bostadslån, studier, jobb och ja, allt, är inte alltid lätt att få ihop. Livspusslet som alla pratar om ni vet. Så den här kursen känns perfekt för att underlätta vardagen lite! Det finns ännu platser kvar, så häng på vetja. Det är roligare ju fler vi är! Anmälningarna gör en HÄR. Och som sagt, det kostar ingenting. Marthaförbundet har alltid funnits i mitt liv på något sätt. Min mormor har, och är fortfarande, en trogen martha och jag har hört om marthamöten hela livet. Dock har jag tidigare alltid förknippat Marthaförbundet med äldre kvinnor som sitter och stickar. Typ. Men nu på senare tid har jag insett att Marthaförbundet är så mycket mer än det. Det finns något för alla åldrar, för alla livsskeden och alla kvinnor. En strävan efter att göra världen lite bättre, genom att göra smarta val i vardagen. Och det är något som varje person kan göra, oavsett om en är småbarnsförälder, studerande eller singel. Alla kan göra något! Om ni vill läsa mer om Marthaförbundet, alla kurser som finns (bland annat om minimalism och Zero Waste, placeringskväll och svampkurs) eller kanske bli medlem klicka in er på Martha.fi Alla bilder i inlägget är tagna av Marthaförbundets fenomenala informatör Karin Lindroos. 

En liten bit av Österbotten hos oss

Skrivet av mamabitesback 20.09.2018

* I samarbete med Aveo *

Kanske lite orimligt att börja fundera på julsaker redan nu, men om en gillar julen så är det aldrig för tidigt! I år har Aveo en ljuvligt fin nyhet, en röd version av Österbottenbrickan som jag är så glad att få hem! Dessutom ska vi kanske fira jul här nere i år igen, så då känns det fint att ha lite Österbotten med oss när vi firar jul. Bild: Rebecka Hägert Denna vinröda nyhet finns i år som julpaket i ett samarbete mellan Aveo och Loftet. Tillsammans vill de lyfta upp det som är representerar Österbotten: Skärgården, havet, bären i skogen och en dos av tradition. Som en vän av tradition känns det fint att något tänker lite längre med marknadsföringen. Det finns tre olika paket som alla på sitt sätt ska förhöja och förstärka en österbottninsk jul. Så för alla er som emigrerat till södra Finland, eller vi ge någon genomtänkt gåva till någon som har emigrerat från västkusten, tips tips! Alla är också framtagna i Österbotten. Julpaket 1: Österbottenbrickan och Loftets glögg Julpaket 2: Österbottenbrickan, Loftets glögg, 2 st handstöpta ljus från Punatuuli, Fudge från Granholm´s Julpaket 3: Österbottenbrickan, Loftets glögg, 2 st handstöpta ljus från Punatuuli, Fudge från Granholm´s, handtuftad tomteluva från Ateljé Hannetar och Loftets klassiska blecklykta Finns att köpa i Aveos webbshop, samt hos Loftet i Vasa.

Sommarlekar vid havet

Skrivet av mamabitesback 13.07.2018 | 1 kommentar(er)

 - I samarbete med jollyroom.fi - I veckan har det varit perfekt strandväder och Agnes har fått vara ute på skären med farmor och farfar. Njutit, härjat med sin kusin, och simmat. Vi fick himla fina saker skickade från jollyroom i juni som äntligen har kommit väl till användning. UV-kläder från Petite Cherie som är i konstant användning. Himla praktisk med både shorts och tröja, eftersom vi håller på att bli torra här och då är det bra att kunna slippa byxor. UV-kepsen, eller simkepsen som hon kallar den, ska på så fort vi är vid stranden. Ett litet bord med parasoll perfekt för att pausa i skuggan en stund. Eller koka mat vid, kanske hellre det. Allt i miniatyr är så sött! Och sist de jättefina trägungorna som alla barn, och vuxna, älskar. Det har gungats en hel del redan, och gissar att det blir många fler gånger ännu i sommar! Med andra ord ett riktigt bra paket. Dock lite lite besviken på kvaliteten på bordet, men när det väl blev ihopskruvat har det varit bra. Om ni är sugna kan ni kolla in mera på Jollyroom.fi!

Lekvänligt och lättillgängligt

Skrivet av mamabitesback 09.03.2018 | 1 kommentar(er)

* I samarbete med Aveo *

Nu har vi bott i vårt nya hem i två månader, och så gott som allt är på sin plats.  Väntar ännu på en spegel till hallen, i något skede ska vi få ner sängen från skären hit och så ska vi ha nya stolar och nytt matbord, men annars så. Agnes rum var dock det som jag ville ha färdigt så fort som möjligt, eftersom jag ville att hon skulle känna sig hemma direkt. Agnes rum Agnes rum Dessutom fick hon ett gäng nya grejer till sitt rum, och de har verkligen varit en succé. Det lilla köket från Brio, stolen är min gamla som jag fått av mammas morfar 1994 och som han gjort, bordet från Ikeas fyndavdelning, sittpuff från Kids Concept och korgbord från Ferm Living. Hon älskar verkligen allt, och leker med det typ konstant. Agnes rum Agnes rum Agnes rum Min vision för hennes rum är att det ska kännas lekfullt och roligt. Att det ska finnas möjligheter att göra lite allt möjligt med allt, och att hon ska slippa åt allting själv. Tycker jag ha lyckats ganska bra ändå. Märks främst på i princip alla hennes saker ligger utspritt över hela rummet för det mesta. Och bokhyllan (eller de hyllor hon når till bara som tur...) töms så fort jag plockat in allt igen... Men det är ju meningen att hon ska få leka precis hur mycket hon vill där, så det är bara för mig att plocka.. :) Agnes rum Korgen är ny och kommer från Aveo som jag har ett samarbete med! Det är nämligen så att de har kampanj på Ferm Livings produkter. Hela mars får ni -20% på alla produkter, bland annat då korgen som vi har. Den funkar både som förvaring och som ett litet sidobord. Tycker den är skitsnygg och praktisk. Annars finns det en himla massa annat fint hos Aveo som jag tycker ni ska kolla in! Klicka här för att komma dit!